Tekvice - nádoby na vodu

Všetko čo neviete zaradiť do ostatných tém

Re: Nádoby na vodu

Poslaťod divox » 07 Mar 2013, 15:55

Brego: je to burina,neviem či to predavaju.Skus sa popytat znamych čo maju zahrady a pestuju si niečo,urcite natrafis na niekoho čo take ma na zahrade a ani nevie na čo sa da použit.
Dufi: povch prejdi so šmirglom,akym chceš,je to na tebe ako to bude vyzerat.Každá ma iný povrch,jedna je hladká,druhe sú drsnejšie.
Skus ju poumyvat pod vodou,odhališ nedostatky.
Obrázok užívateľa
divox
 
Príspevky: 297
Registrovaný: 02 Feb 2012, 16:26
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 507 x
Dostal Ďakujem: 544 x

Re: Nádoby na vodu

Poslaťod ROSOMAK » 08 Mar 2013, 16:33

divox. To sú fakt krásne kúsky tie tekvičky. Asi bolo namáhavé ich vyčistiť? Ale vidím, že konečný efekt je veľkolepý.
Obrázok užívateľa
ROSOMAK
 
Príspevky: 95
Registrovaný: 07 Feb 2013, 15:21
Bydlisko: horehronie
Dal Ďakujem: 124 x
Dostal Ďakujem: 216 x

Re: Nádoby na vodu

Poslaťod divox » 08 Mar 2013, 20:20

Rosomak: praveže vobec to neni naročne,za par hodin som urobil tri..velmi dobry material,len sa s tym treba pohrat,žiadna drina..v tom je ta krasa ze to rastie samo a ty uz mas hotovy vyrobok,bez roboty :mrgreen: take ja mam velmi rad :)
Obrázok užívateľa
divox
 
Príspevky: 297
Registrovaný: 02 Feb 2012, 16:26
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 507 x
Dostal Ďakujem: 544 x

Re: Tekvice - nádoby na vodu

Poslaťod Pája » 12 Mar 2013, 13:51

Dnes jsem si byla koupit semínka, tak jenom orientační foto, jak to vypadá (to vlevo od fy Semo jsem sázela vloni).

DSC00012.JPG
DSC00014.JPG
DSC00016.JPG
Kráčím, tedy jsem.
Fail again, fail better. (S. Beckett)

Galerie výrobků na knife.cz
Instagram
Obrázok užívateľa
Pája
Amazonka
 
Príspevky: 1299
Registrovaný: 05 Júl 2010, 20:13
Bydlisko: Morava
Dal Ďakujem: 1221 x
Dostal Ďakujem: 1710 x

Re: Tekvice - nádoby na vodu

Poslaťod sally » 12 Mar 2013, 18:38

Pája, kde sa to chystáš pestovať? V byte na okne alebo na balkóne by to šlo?
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Tekvice - nádoby na vodu

Poslaťod bezmena22 » 22 Apr 2013, 11:40

Má niekto semiačka ??? ja som pestoval len hokajdo a okrasné, tento typ som nezohnal, sú aj také z dlhou stonkou využívali ich vinári, pri vyberaní vína z demižónov. Ale inak super nápad :) niečo podobné som videl urobiť zo pštrosieho vajíčka, ale tekvica sa zoženie asi ľahšie :D pravdepodobne by sa to dalo vypestovať aj na balkone pri prihnojovaní, ja som si urobil plantu z tekvičiek hokajdo a pohode mi vyrástli, neskor ich dávam do záhrady.
bezmena22
 
Príspevky: 22
Registrovaný: 21 Apr 2013, 20:06
Bydlisko: Nitra
Dal Ďakujem: 13 x
Dostal Ďakujem: 17 x

Re: Tekvice - nádoby na vodu

Poslaťod mihal » 22 Apr 2013, 12:02

semiacka som kupil v tescu :)
mihal
 
Príspevky: 217
Registrovaný: 15 Nov 2011, 16:35
Bydlisko: bratislava
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 38 x

Re: Tekvice - nádoby na vodu

Poslaťod Pája » 22 Apr 2013, 12:17

Sally (promiň za zpožděnou odpověď) - potřebuje místo k plazení, takže na okno určitě ne. Na balkoně možná, do velkého, hlubokého hliněného květníku ke zdi, na kterou natáhneš kari síť nebo něco podobného. Potřebuje (jako všechny tykve) dost zalívat a světlo.
Kráčím, tedy jsem.
Fail again, fail better. (S. Beckett)

Galerie výrobků na knife.cz
Instagram
Obrázok užívateľa
Pája
Amazonka
 
Príspevky: 1299
Registrovaný: 05 Júl 2010, 20:13
Bydlisko: Morava
Dal Ďakujem: 1221 x
Dostal Ďakujem: 1710 x

Re: Tekvice - nádoby na vodu

Poslaťod milos » 23 Apr 2013, 09:13

Tiež mám nejaké doma už niekoľko rokov. Potom pridám foto. Semienka bohužiaľ už nemám. Tu je krátky návod

http://irokezove.unas.cz/navody/tykve/tykve.htm

V časopise čo vydáva UĽUV, bol šlánok práve o jednom majstrovi čo spracováva tento materiál. On sadí fľaškovce. Tekvice majú na povrchu jemnú voskovú vrstvu a stále keď som ich sušil, tak potom mali také fľaky a taktiež im to dlho trvalo. Ten pán v článku uviedol, že po zbere túto voskovú vrstvu hneď oškrabe nožom. Tekvice schnú rýchlejšie a rovnomernejšie. Mám to overené.

http://www.uluv.sk/product/tekvica-6195/
milos
 
Príspevky: 15
Registrovaný: 10 Máj 2011, 08:55
Bydlisko: Košice-Bratislava
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 25 x

Re: Tekvice - nádoby na vodu

Poslaťod milos » 23 Apr 2013, 15:09

jedno videjko z môjho obľúbeného cyklu o spracovaní tekvíc

http://tv.sme.sk/v/17508/dlabu-aby-pili.html
milos
 
Príspevky: 15
Registrovaný: 10 Máj 2011, 08:55
Bydlisko: Košice-Bratislava
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 25 x

Re: Tekvice - nádoby na vodu

Poslaťod SKW » 10 Sep 2013, 15:53

Inšpirovaný Divoxovými parádnymi kúskami som sa tento rok rozhodol zasadiť pár semien. Podarilo sa mi vypestovať zopár schopných tekvíc, uvidím či z toho nakoniec bude nejaká funkčná abo-fľaška :). Takto vyzerá najväčšia z nich. Nechám ich na rastline do konca jesene, pozberám ich až keď budú hroziť prvé mrazy.


Na nete som našiel návod (v angličtine) od človeka, ktorý sa zrejme pestovaním fľaškových tekvíc a samotnej výrobe fľašiek venuje už nejaký čas. Za zmienku stojí aj to, že autor používa vnútornú povrchovú úpravu fliaš parafínovým voskom alebo včelím voskom. Údajne parafín je lepší, včelí vosk vraj zanecháva chuť po vosku. V návode popisuje postup tejto povrchovej úpravy, ale píše i rôzne rady pri sušení, čistení vnútra a starostlivosti o fľašu. Plánujem to podľa tohto postupu vyskúšať. Výsledok, či už pozitívny alebo negatívny sem potom učite prihodím.
Kód: Vybrať všetko
http://www.wilderness-survival.net/forums/showthread.php?2077-Making-a-Gourd-Canteen-or-Water-Bottle
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: Tekvice - nádoby na vodu

Poslaťod SKW » 10 Sep 2013, 18:23

OK tu je preklad toho návodu. Upozorňujem, že nie som autorom tohto návodu, nemám s týmto postupom zatiaľ skúsenosti a len som sa snažil preložiť text trochu lepšie než google translate. Snažil som sa aby to bolo autentické, no niektoré pasáže som vynechal, prípadne zostručnil, lebo som ich považoval za nepodstatné omáčky. Návod je robený miestami s prepáčením pre "blbcov" ale podstatné je že sa podľa neho dá postupovať a dosiahnuť dobrý výsledok. S tým voskovaním to každopádne chcem vyskúšať a porovnať to s chuťou vody z čistej tekvice, či je to ozaj tak ako tvrdí autor, alebo len preháňa. Prípadne by bolo na mieste potom aj porovnať životnosť voskovanej a nevoskovanej fľašky, náročnosť na vysušenie/údržbu atď.

Ospravedlňte prosím moje chyby v preklade.

Beo píše:So synom používame fľaše z tekvíc na vychádzkach, vyrábame si svoje vlastné a napadlo mi, že sa podelím o to ako ich vyrobiť pre seba či priateľov. Na výrobu trvácnych nádob sa najviac používajú tekvice druhu Lagenaria, sú to agresívne popínavé rastliny s bielymi, k večeru sa otvárajúcimi kvetmi. Aby dospeli, vyžadujú dlhé vegetačné obdobie a sú extrémne citlivé na zimu. Tekvice majú svetlozelenú farbu s bielym mramorovaním. Pod povrchom sú zdrevnatené a hrúbka steny sa môže rôzniť od 0,3cm do 2cm. Keď je tekvica ešte zelená, je krehká, no po dozretí (čo môže trvať niekedy až 2 roky) vznikne z drevnatého pod-povrchu veľmi tvrdý a odolný materiál. Podľa mojich skúseností je najlepší čo najpomalší proces vysychania(zretia), no na druhej strane najošemetnejší. Počul som snáď všetky možné postupy, zo všetkých kútov krajiny, ako ich nechať vyzrieť. No nikdy som nemal úspech so žiadnou z týchto metód. Zelené, plne dospelé tekvice treba zberať po dobe rastu približne 120 až 150 dní. Potom začne dlhý proces dozrievania a vysychania. Tekvice umyjem od akýchkoľvek nečistôt, ktoré by k nim mohli byť prilepené a rozložím ich na novinový papier tak aby sa navzájom nedotýkali, niekde na suché teplé miesto, napríklad na povalu, alebo niekde k zdroju tepla. Môžu sa ponechať aj von ak nezamrznú, no pozor na živočíchy ktoré by mohli mať záujem o semienka vo vnútri. Je potrebné ich často otáčať, minimálne raz týždenne.

Počas procesu vysychania vznikne na povrchu výraznú pleseň, čo je normálne a nespôsobí to hnilobu. Ak budú tekvice používané na niečo iné než jedlo a vodu, môžete ich každé dva týždne vyčistiť nejakým dezinfekčným roztokom, čím spomalíte rast plesne, nakoľko pleseň má tendenciu odfarbiť vonkajší povrch. TOTO BY SA NEMALO ROBIŤ AK Z TEKVÍC CHCETE NÁDOBY NA JEDLO A VODU! Plesnivenie je prírodný proces a aj napriek tomu, že vyzerá otrasne, je to prirodzené a neškodné. Musím však pripustiť že po troch štyroch mesiacoch ich už začne byť aj cítiť, no nie je to o nič horšie než nejaká čerstvá huba. Vnútri majú len málo "mäsa" takže sa nepokazia ako dyňa. Tekvice ponechané vonku na rastline dozrú a vyschnú rýchlejšie, no zároveň zoslabnú, zvetrajú a ich stena bude príliž tenká a nepoužiteľná na fľašu. Keď je proces vysychania ukončený zbadáte, že tekvica je ľahšia a pleseň vyschla na tenký práškový povlak (Tu musím podotknúť že spóry plesne môžu mať vplyv na citlivých jedincov, takže prosím dávajte pozor) a semienka vnútri začnú hrkotať. Na výrobu fľaše vyberte tekvicu podľa pevnosti steny/škrupiny. Dobrá škrupina je aspoň 0.6cm hrubá a nevykazuje známky poškodenia. Suchú tekvicu buď namočte do vody alebo na jej povrch aplikujte látku namočenú v teplej vode. Namáčajte látku až kým sa povrch nedá oškriabať dole tupým nožom (prípadne chrbtom noža). Môže to nejaký čas trvať. Toto obnaží tvrdú drevenú škrupinu. Po oškriabaní nechajte tekvicu pár hodín schnúť.

Teraz, v závislosti od toho aký typ/tvar tekvice máte a aký typ nádoby chcete, buď zrežete dole vršok alebo navŕtate dieru niekde do strany. Dieru urobte podľa toho aký korok/zátku chcete použiť a taktiež dávajte pozor aby ste z vrchu neodrezali viac ako je potrebné. Keď máte dierku urobenú, vezmite niečo čím vyškriabete z vnútra semienka a vatu. Lyžice fungujú dobre, len nepoškoďte otvor, inak vám korok nemusí dobre tesniť. Ďalej pár hrstí štrku, čím ostrejší, tým lepšie (vyvarujte sa piesku alebo veľmi jemnému štrku ktorý by mohol ostať prilepený vnútri). Nasypte štrk dovnútra a pár minút šľahajte, potom vysypte obsah von. Toto treba opakovať koľko krát je to potrebné. Teraz sme pripravení upraviť fľašu tak aby voda v nej nosená nechutila ako močiarne bahno. Na túto prodedúru používam parafínový vosk a zdroj tepla. Ako iste viete, parafín je extrémne horľavý a narábanie s ním môže byť nebezpečné, takže buďte opatrní. Používam čistý konzervačný parafín a nie včelí vosk, pretože včelí vosk zanechá vo vode voskovú príchuť. Tekvice, ktoré som touto metódou navoskoval vydržali roky používania. Avšak väčšie a častejšie používané fľaše na vodu obyčajne prevoskujem každých pár rokov až dokým nezačnú byť príliž ťažké od všetkých tých voskových vrstiev.

Počiatočné voskovanie je najdôležitejšie, nakoľko toto sa nedá vrátiť naspäť alebo prerobiť. Takže buďte opatrní, dajte si záležať a neponáhľajte sa pri tom. Používam elektrický sporák a trúbu - nie je tu žiaden otvorený plameň. Ak sa rozhodnete použiť plynový šporák, buďte obzvlášť opatrní. Pripravte si tekvicu, nejakú kovovú nádobku s výlevkou (používam nádobu od kávy) a korkovú zátku. Tiež budú potrebné aj nejaké utierky alebo handry na narábanie s horúcou tekvicou. Zapnem trúbu na 250-275 stupňov a vložím do nej suchú, vyčistenú tekvicu. Potom vezmem nádobu od kávy a vyhnem na nej žliabok/výlevku, čo pomôže pri nalievaní vosku. V tejto nádobke roztopím dva veľké kusy vosku. Pri topení vosku dávajte dobrý pozor, topte na nižšej teplote a len do vtedy, kým nezmiznú posledné kúsky tuhého vosku. Ak vosk necháte pridlho, môže vzplanúť. Keď je vosk roztopený musíte konať rýchlo a bez prestávky aby ste dosiahli dokonalý počiatočný náter. Vyberte tekvicu z trúby a vylejte do nej vosk. Uzavrite zátkou a silne šľahajte niekoľko minút až kým začnete cítiť zmenu konzistencie vosku vnútri tekvice. Potom rýchlo odzátkujte a vylejte prebytočný vosk naspäť do nádoby. Nechajte tekvicu pomaly vychladnúť. Ak ste tento krok urobili správne, všetky póry vnútri tekvice, vrátane akejkoľvek vaty ktorá tam prípadne ostala, budú obalené a uzatvorené. Môžete urobiť ešte dva takéto opakovania, no pozor, už nevkladajte tekvicu do rúry, pretože by ste roztopili prvotný povlak. Roztopte vosk, vylejte do tekvice, uzavrite tekvicu, silne vyšľahajte a prebytok vylejte naspäť do nádobky. Všetko čo potrebujete teraz je nová korková zátka a nejaký spôsob opletu na prenos fľaše. Nikdy som nepoužil takúto fľašu na liehoviny, pretože tie môžu nepriaznivo pôsobiť na vosk.

Obrázok Obrázok
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: Tekvice - nádoby na vodu

Poslaťod divox » 10 Sep 2013, 20:40

Maťo,parádna úroda :yees: i koli poslednej vete som nikdy nepuzil vosk :wink:
Obrázok užívateľa
divox
 
Príspevky: 297
Registrovaný: 02 Feb 2012, 16:26
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 507 x
Dostal Ďakujem: 544 x

Re: Tekvice - nádoby na vodu

Poslaťod daniel 99 » 10 Sep 2013, 20:54

Každopádne si sa snažil :wink: . Divox to fakt má tá tekvica stenu hrubú 6mm ?
daniel 99
 
Príspevky: 48
Registrovaný: 11 Jan 2012, 17:09
Bydlisko: DK
Dal Ďakujem: 17 x
Dostal Ďakujem: 12 x

Re: Tekvice - nádoby na vodu

Poslaťod divox » 10 Sep 2013, 21:20

Dano,neviem,nikdy som to nemeral.Ale tvrde to je fest,par krat mi to spadlo na beton a pohoda.Ked sa mi niektoru nahodou podari rozbit,pomeram,jo?
Obrázok užívateľa
divox
 
Príspevky: 297
Registrovaný: 02 Feb 2012, 16:26
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 507 x
Dostal Ďakujem: 544 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Iné

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia