hm, jednoduchá otázka, ale chce to hlbšie vysvetlenie:
1. záleží od terénu, oblasti, ročnej doby a trvania akcie
2. záleží od tvojich nárokov na komfort a od tvojej trénovanosti, momentálnej kondície a zdravia
3. záleží od tvojej výstroje a výzbroje.
Toľko stručne, každý bod sa dá veľmi podrobne rozobrať, ale radšej to uvediem na osobných príkladoch.
Ja som robil len VHT v lete (tzn. hrebeňovky, ako Malá a Veľká Fatra, Nízke Tatry, Šumava, Malé a Biele Karpaty, Slovenský raj...) a to vo veku 20-30rokov. Niektoré som prešiel viac krát a väčšinou sám. Malá Fatra a Nízke Tatry sú svojou náročnosťou už dosť na fyzičku a dlhodobú trénovanosť...Tu ide hlavne o to, aký dlhý pochod plánuješ. Hrebeň Nízkych Tatier (dlhý 110 km) sme robil za 5 dní, sú borci, čo to spravia za 3 dni, a niekto to možno dokáže prebehnúť (doslova) za deň...ALe nebudeme sa teraz baviť o extrémoch.
Takže veľmi veľa záleží na teréne, jeho členitosti, počasí, teplote atď...že koľko dokážeš denne prejsť. Tých 20 km (myslím meraných vodorovne) v po hrebeni Nízkych Tatier sa dá zvládnuť. K tým "vodorovným" kilometrom si pripočítaj za každých 100m výškových ďalší kilometer. Takže podľa mapy si vieš urobiť predstavu, koľko km asi prejdeš. POčítaj aj s tým, že aj strmý zostup ti dá zabrať, aj keď ťa toľko neoberie o energiu, ale trpia kolená. V ťažkým batohom je to potom ozaj cítiť...
Predstava 40 km denne je podľa mňa prehnaná, toľko môžeš prejsť na jeden šup bez záťaže, ale viac dní po sebe je to už extrém a chce to skúsenosti a veľkú trénovanosť.
ďalším nepríjemným javom bývajú otlaky, zvlášť pri veľmi dlhých pochodoch, tomu sa možno ani nedá vyhnúť, niekedy chytíš otlak veľmi ľahko, niekedy sa ti vyhne aj celý týždeň
Čiže také dávky (40 km) a dlhodobo sa dajú realizovať len za určitých priaznivých okolností, ktoré som už spomenul. Ak ti do toho príde napríklad nedostatok vody, alebo dážď, blato, zlý nocľah, slabá strava (veľmi záleží na tom, ako dokážeš zregenerovať v nevhodných podmienkach - zima, búrka, silný vietor... - my starší to už máme ťažšie

), tak niekedy aj tých 10 km denne bude pre teba utrpením. Sú terény (ako hustá džungľa), kde spravíš možno 3 km denne a budeš rád. Ale ja sa budem baviť len o Slovensku, max. o Európe, aj to len do 2500 m.n.m

, lebo to poznám...
Ešte jeden príklad, aj keď nie vlastný:
Kamarát bol na akcii BB (Bratislava-Brno) ešte ako vysokoškolák, bola to taká branná akcia , denne cca 60km a k tomu ešte prekonávanie prekážok, ako preplávanie Moravy a pod...Neniesli prakticky nič, šlo len o to prekonať tú vzdialenosť za 3 dni. Prišiel úplne zdevastovaný, otlak na palci jak zemiak, museli mu to potom chirurgicky očetriť, tuším prišiel aj o necht, liečenie dlhodobé...Takže bez ťažko nazbieraných skúseností to nepôjde
Čo sa týka váhy záťaže. Ja som také tintítko, takže vždy šetrím na každom grame. Nikdy som nemal batoh ťažší ako 18-20 kg (napríklad aj v Nízkych Tatrách, kde sme brali jedlo na 5 dní, pretože cieľom bolo prejsť hrebeň bez schádzania do civilizácie. Väčšie váhy ťa oberú o veľ síl, a ak nemáš dobrý odpočinok a kvalitnú stravu (čo ja vlastne pravidlom), tak budeš energiu brať zo svojich tukových zásob, ak nejaké máš

Ja som vždy schudol aj počas týždňa niekoľko kg.
Ovšem mám pocit, že si ešte neskúšal nejaký viac dňový pochod so záťažou, lebo ten údaj 40 km denne je ozaj pre borcov, ja som sa s takým niečím ani v literatúre nestretol, obvykle sa píše d20-25 km v ľahšom teréne, a 3-10 v ťažkom.
Veľa zdaru pri zbieraní skúseností....
Ak budeš mať ešte nejaké podrobnejšie otázky, rád odpoviem...