Slovenský kras

Všetky tipy a postrehy o vhodných lokalitách

Slovenský kras

Poslaťod bapa » 20 Mar 2011, 22:03

Počas výšky som 2x prechádzal Silickou planinou. Úžasná krajina. Rád by som si to zopakoval s deťmi formou viacdňového pochodu. Akurát viem, že vtedy sme mali dosť problémy s vodou - museli sme ju pýtať buď v Silici v krčme, alebo sme museli z planiny za vodou zostúpiť do údolia. Rád by som sa spýtal niekoho domáceho, kto má Slovenský kras schodený na nasledovné:
1. Tipy na pramene na planine (Silická, Plešivská)
2. Tipy na prespanie na planine (stan sa mi nechce vláčiť, ale nejaká búda, senník by ho nahradil)
3. porovnanie plešivskej a silickej planiny z hľadiska morfológie pozemného krasu (závrty, úvaly, škrapové polia, nie podzemné priestory alebo jaskyne) - ktorá z planín je hodnotnejšia na prezretie, ktoré trasy? (pred rokmi sme prechádzali z Domice cez Kečovo, Silicu raz do Hrušova a raz po modrej do Jovíc - ak mi takú trasu viete porovnať s uvedenou))
4. Nie sú lúčnaté partie planiny už pozarastané voči stavu pred cca 20 rokmi ?
Za odpovede ďakujem.
Obrázok užívateľa
bapa
 
Príspevky: 48
Registrovaný: 09 Júl 2010, 07:43
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 4 x

Re: Slovenský kras

Poslaťod atti.hombre » 21 Mar 2011, 15:12

Tak , ked som tade prechádzal ja...dávno cca 1995 , tak bol s vodou problém...V Plešivci sme nabrali...V Silici v kerčme ju mali ( okrem piva) a inde aj ked pramene boli značené na mape, tak bola po nich suchota.Olamovať ľad v Silickej Ľadnici by bolo asi barbarstvo.My sme spali pod širákom na lúkach.Pripájam sa k výzve-ak niekto poznáte ten kraj tak dajte tipy...veľa ľuďom pomôžete. :camp:
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1860 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: Slovenský kras

Poslaťod venco » 21 Mar 2011, 20:44

Bol som v Krase dva krát. Ten prvý krát som bol aj na planinách. Šli sme s Krásnohorskej Dlhej Lúky ku Gombaseckej jaskyni. Voda na planinách nebola žiadna. Nocovali sme pri jaskyni /bol tam malý kemp/. Vedľa kempu vtedy /r.2000/ fungovala taká krčmo -reštika. Pivo a klobása a nejaké tvrdé. Vonku bola zastrešená a dalo sa tam v pohode prespať na drevennej podlahe.
Putovali sme aj z Turnianskeho hradu cez Zádielsku dolinu smerom na Jablonovské sedlo a do Krásnej Hôrky. Tiež pekná Túra. V Rožňave môžem doporučiť pivovar Kaltenecker /ochutnali sme všetky druhy piva čo varili a mali, tuším 13/, super tam varili. Bol som tam pred 2 a pol rokom.
Forest Hardworker Club
Obrázok užívateľa
venco
 
Príspevky: 492
Registrovaný: 27 Okt 2010, 14:25
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 515 x
Dostal Ďakujem: 264 x

Re: Slovenský kras

Poslaťod laki » 26 Mar 2011, 22:02

Ahoj vospolok. Kedze som z okolia Silickej a Plesiveckej planiny a uz parkrat som ich navstivil, tak si dovolim odpovedat na otazky.

1. S vodou na planine nepocitajte. Pramene nie su ziadne. Aspon o ziadnych v blizkosti turistickych tras neviem. Jedine zdoje vody su v blizkosti ludskych sidiel. Podla vsetkeho je to sposobene vapencovym podlozim, ktory vsetku zrazkovu vodu do seba stiahne.

2. Oficialne podla mojich vedomosti sa moze spat zas len pri ludskych sidlach + Rakata (http://mapy.hiking.sk/index.php?ref=men ... TTTTTFFFFF). Neoficialne hocikde, hlavne ak noclaznik po sebe zanecha prirodu v povodnom stave. O pristreskoch neviem, mozno pomimo turistickych tras sa budu nachadzat nejake senniky.

3. Na toto odpovedat neviem. Existuje knizka ktora by to mohla ozrejmit, Plesivecka planina od Jara Stankovica + kolektiv (http://jaroslavstankovic.blog.sme.sk/c/ ... enzia.html). Mam ju doma ale este sa mi nepodarilo do nej zakusnut ;)

4. Za minuleho rezimu prebiehal na oboch planinach chov oviec. Obcas sa da natrafit na betonove vodojemy (teraz uz v dezolatnom stave), ktore sluzili na zber a uchovavanie dazdovej vody potrebnej pre chov. A vdaka tymto ovciam boli planiny krasne pokosene. Potom vsak prisla partia mudrlantov, ktora chov oviec v narodnom parku zakazala. Sucasny stav je dosledkom takychto rozhodnuti.

Informacie mam take ako som ich pochytil z rozpravania roznych ludi. Snad aspon trochu pomohli. Nech vas sila sprevadza ;)

PS: Necital som pravidla fora, ospravedlnujem sa. Ak nie je povolene zverejnovat linky a reklamu, tak prosim admina o ich zmazanie.
laki
 

Re: Slovenský kras

Poslaťod atti.hombre » 27 Mar 2011, 06:56

Vdaka laki...každá informácia je dobrá,hlavne ked ti v zdraví pomôže prísť domov...
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1860 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: Slovenský kras

Poslaťod laki » 01 Apr 2011, 07:46

Este musim poopravit svoj predchadzajuci prispevok. Ovce sa chovaju na Silickej planine tesne za dedinou Silica na severnej strane a jeden mensi salas (resp. ohradu) som videl aj nad Jablonovskym sedlom - Soroska, smerom na Zadiel po cervenej turistickej.
Na Plesiveckej neviem o ziadnom chove a ten rozdiel v poraste je dost vyrazny.
laki
 
Príspevky: 19
Registrovaný: 30 Mar 2011, 12:51
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Slovenský kras

Poslaťod bapa » 05 Apr 2011, 18:36

Pre Laki:
Vďaka za info. Tú knižku o Plešivskej planine som tiež zaregistroval, ale má dosť vysokú cenu. Pozeral si ju už? Stojí za to kúpiť ju?
Čo sa týka studne na Silickej planine, vraj z nejakej toho roku ťahali mŕtvolu, ale s chalanom, s ktorým som sa rozprával, nevedel špecifikovať, ktorá to bola. Jediná studňa na planine je práve Rakyta a snáď ešte vahadlová studňa pri Jašteričom jazierku (teda aspoň pred 20 rokmi tam bola)
Obrázok užívateľa
bapa
 
Príspevky: 48
Registrovaný: 09 Júl 2010, 07:43
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 4 x

Re: Slovenský kras

Poslaťod laki » 05 Apr 2011, 20:17

Knihu som teraz narychlo prelistoval. Ma 188 stran a je tam kvantum fotografii. Zhrniem sem zakladne kapitoly:
1. Krasova planina
2. Najvyznamnejsie jaskyne a priepasti
3. Zivot na povrchu a v podzemi
4. Miznuce svety - pamat krasovej planiny
5. Slovo na zaver
Pre fanusikov slovenskej prirody urcite stoji za tie peniaze. Otec bol z knihy uneseny a hovoril ze je jedna z najlepsich aku kedy mal v ruke.

k tej mrtvoli v studni: http://korzar.sme.sk/c/5639177/stratila ... anine.html

Co sa tyka vody na planinach, nespoliehajte sa na to ze tam niekde niekedy bola studna. Vzdy majte zo sebou zeleznu rezervu (popripade viac ;) )
laki
 
Príspevky: 19
Registrovaný: 30 Mar 2011, 12:51
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Slovenský kras

Poslaťod bapa » 27 Apr 2011, 22:04

Nesúvisí to síce priamo so Slovenským Krasom, ale súvisí to s jaskyniarstvom: pdf kniha o objavovaní kremencových jaskýň na stolových horách Tepuy vo Venezuele českými a slovenskými jaskyniarmi.
http://audy.speleo.cz/bocas.pdf

laki: Tú knihu Plešivecká planina už mám doma - je naozaj veľmi pekne urobená a obsažná.
Obrázok užívateľa
bapa
 
Príspevky: 48
Registrovaný: 09 Júl 2010, 07:43
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 4 x

Re: Slovenský kras

Poslaťod kacenak » 28 Apr 2011, 15:10

čo sa týka Plešivskej planiny, tak gerlašské skaly sa týča na kopcoch nad našou dedinou, je to asi hodinka stúpania tam, a 15 min z5. Nemám ju celú preskúmanú, no minulý rok sme sa vydali hľadať vodné zdroje, no nenašli sme nič.. No ak sa vám chce zostúpiť do Honiec, rád pomôžem :D Dokonca moja starká za mlada tam chodila na prechádzku údajne každý deň, ale pramene (v okolí gerlaškých skál) nenašla žiadne.
Obrázok užívateľa
kacenak
 
Príspevky: 86
Registrovaný: 20 Apr 2011, 22:26
Bydlisko: Honce - Dedinka v okolí Rožnavy
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Slovenský kras

Poslaťod laki » 30 Máj 2011, 19:46

Prave som na hikingu objavil clanok s nadpisom Ako spať v národných parkoch a CHKO kde su popisane povolene lokality na prespanie. Dovolim si citovat:

Národný park Slovenský kras

Tu je definované stanovanie ako pobyt osôb prebývajúcich v stanoch na jednom mieste po dobu nie dlhšiu ako dve noci, vyhradené miesta sú: Zádielska chata (reštaurácia Bystrina) – lúka pri chate, Silická planina - pri chatách na Rakati, Silická planina - pri reštaurácii Koliba na Soroške, Plešivská planina - pri Dulovej chate a lokalita Bikarét pri Silickej Jablonici.
laki
 
Príspevky: 19
Registrovaný: 30 Mar 2011, 12:51
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Slovenský kras

Poslaťod stormmast3r » 15 Aug 2013, 14:55

V minulych dnoch som absolvoval päťdňový prechod touto krásnou krajinou. Začínali sme v Zádieli a končili pod prielomom muráňa v obci Bretka. Ako už bolo spomenuté vyššie, s vodou bol na planine naozaj problem. Pramene ktoré neboli vyschnuté, sú pravdepodobne využívane na napájanie kráv. Kedže sa v ich okoli nachádzalo veľa "nášľapných mín", neriskovali sme črevny prievan. Vodu nam poskytli miestny, ktorí su na to zjavne zvyknutý. Občas bol ale problem zo slovenčinou. :roll:

Kraj to je nádherny, najviac ma zaujala rozmanitosť flóry. Pri pochode máte pocit, že prechádzate botanickou záhradou, alebo arboretom. Plynule prechádzate cez dubiny, javoriny, breziny, boriny, ba dokonca "savanu". Hlavne v horúcich dňoch odporúčam pozrieť Silícku ľadnicu.
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 73 x

Re: Slovenský kras

Poslaťod hurka » 13 Dec 2013, 19:38

laki píše:Este musim poopravit svoj predchadzajuci prispevok. Ovce sa chovaju na Silickej planine tesne za dedinou Silica na severnej strane a jeden mensi salas (resp. ohradu) som videl aj nad Jablonovskym sedlom - Soroska, smerom na Zadiel po cervenej turistickej.
Na Plesiveckej neviem o ziadnom chove a ten rozdiel v poraste je dost vyrazny.



ešte je jeden salaš medzi hačavou a drienovcom :)
Obrázok užívateľa
hurka
 
Príspevky: 88
Registrovaný: 04 Dec 2013, 22:12
Bydlisko: košice, košická nová ves
Dal Ďakujem: 50 x
Dostal Ďakujem: 35 x


Späť na Lokality

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia


cron