Králiky

Králiky

Poslaťod daniel 99 » 08 Jan 2014, 18:05

Zdravím. Pochváľte sa zo svojimi skúsenosťami z chovu týchto zvierat - zaujímalo by ma aké plemená chováte a aké by boli vhodné pre začiatočníkov. Prípadne kde by sa dali zohnať nejaké čistokrvné s peknou srsťou,kombinovaným využitím.
daniel 99
 
Príspevky: 48
Registrovaný: 11 Jan 2012, 17:09
Bydlisko: DK
Dal Ďakujem: 17 x
Dostal Ďakujem: 12 x

Re: Králiky

Poslaťod Rolf » 10 Jan 2014, 20:03

Ak chceš chovať králiky na mäso, tak chovu sa obávať vonkoncom nemusíš... Treba sa o ne trochu viac starať ako o sliepky, ale znesú toho veľa aj od neporiadných gazdov... :) Samozrejme, treba najprv si pripraviť nejaké zariadenia, kde budeme králiky chovať. Môžu byť pozbíjané z dosák, alebo trebárs som už videl aj kdejaké „premakané“ zajačince trebárs z plechu, alebo kombinované s drevom, všetko závisí od šikovnosti chovateľa... :wink: Ktoré sú lepšie, ťažko povedať... V drevených je v zime zajacom teplejšie, no majú tú nevýhodu, že zajace dosky rady „hlodajú“ a časom dokážu klietku riadne poškodiť... V lete, ak má človek na to priestor, tak môže králiky chovať vo väčších množstvách v ohradených, krytých priestoroch, ktoré sa dajú na noc zatvoriť, alebo ak má záhradu, tak sa dá spraviť presúvacia voliéra, v ktorej budú králiky samy sa pásť, a keď trávu spasú, tak klietka aj so zajacami sa presunie na iné miesto... Traduje sa, že králikom by sa malo dávať iba seno, no u nás bežne sa v letných mesiacoch zajacom ukosila aj nejaká tráva a nebol problém. Len treba dbať na to, aby nebola mokrá, alebo zaparená, lebo by mohli králiky uhynúť. Vodu treba kontrolovať a meniť, aby bola stále čerstvá, nakoľko ju králiky rady a často znečistia všetkým možným... Majú rady tvrdý, suchý chlieb, listy z kapusty, z reďkvi, kalerábu, repy a podobné veci, jačmeň, ovos...

My sme králiky chovali donedávna a niekedy aj vo väčších množstvách... Mali sme pomerne bežné plemená: Činčila veľká, Český albín, Nemecký strakáč, Kuní veľký a pod... Sú to nenáročné plemená... Nakoľko žijeme na dedine, tak nikdy sme nemali problém zohnať králika na chov... Napr. sme od známych dostali kotnú samicu a po okotení sme ju vrátili naspäť a pod... Čiže s tým nikdy nebol problém... :wink:

Čo však bol stále dosť veľký problém bolo, že skoro vždy počas letných mesiacov prišla na králiky pohroma vo forme rôznych chorôb a vtedy im nepomohla ani svätená voda... Keď sa choroba začala šíriť, tak kapali ako muchy... Neraz sa stalo, že majiteľovi pokapali aj všetky... Niekto vravel, že choroba sa šírila vzduchom, niekto, že ju prenášali komáre...ťažko povedať... No to je asi najväčší dôvod, prečo v súčastnosti králiky nechováme a aj dosť ďalších ľudí... Možno by pomohlo nejaké očkovanie... Inak, králiky majú veľmi chutné mäso a kto vie králika pripraviť, tak to je naozaj delikatesa... :yees: :wolf:

Čiže bez obáv, smelo do toho... :yees:
Naposledy upravil Rolf dňa 15 Jan 2014, 17:52, celkovo upravené 1
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 430 x
Dostal Ďakujem: 487 x

Re: Králiky

Poslaťod daniel 99 » 10 Jan 2014, 20:57

Ďakujem za rady a povzbudenie :)
Poznám viacerých kamarátov ktorý chovajú zajace, Akurát dnes som u jedného bol. Povedal mi základy aj niektoré podrobnosti. Je dobré mať králiky zaočkované - vraj je to aj lacné. On povedal že vraj je to jednoduchšie na starostlivosť ako sliepky - ak odčítame prípravu sena.
Keďže sa venujem aj kožkárstvu, existujú plemená so zmiešanou úžitkovosťou, aj mäso aj koža- Viedenský biely, čierny, modrý,šedý(divokosfarbený) http://www.viedenskykralik.sk/
Ten divokosfarbený vyzerá najkrajšie - baranica z neho bude pekná :axe:
daniel 99
 
Príspevky: 48
Registrovaný: 11 Jan 2012, 17:09
Bydlisko: DK
Dal Ďakujem: 17 x
Dostal Ďakujem: 12 x

Re: Králiky

Poslaťod marian160 » 10 Jan 2014, 22:29

z.jpg
Králiky nechovám, len občas u svokra zabíjam a sťahujem.
Svokor ich chová roky a sám aj očkuje.
K tej čerstvej tráve a senu spomínala žienka, že pár rokov nazad všetkým susedom vykapali a jemu nie a pripisoval to tomu, že kŕmi iba senom,
takže možno sa stačí ozaj iba vyhnúť tej čerstvej tráve aj keď to v lete láka, a zajkovia budú v pohode. :?:
Prílohy
z2.jpg
chová baranov (foto mladého) bol vonku vnukovi na hranie :-)
Obrázok užívateľa
marian160
 
Príspevky: 95
Registrovaný: 08 Júl 2010, 09:07
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 29 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Králiky

Poslaťod Jozzo » 11 Jan 2014, 15:50

Alebo chovať rovno granulami a je pokoj, nie? :)
Čím špeciálnejšie plemeno, tým náchylnejšie a náročnejšie na "údržbu". Pouličná zmeska vydrží najviac vo všetkých smeroch. Ale zas keď príde skutočný mor raz za pár rokov, pokapú aj zaočkované.
Čo sa týka ohlodávania chlievov, sú to hlodavce, ktorým neustále rastú zuby a tie musia zbrusovať. Chovať ich v priestore bez tejto možnosti je prakticky týranie. A tiež veľmi radi hrabú, keď ich pustím voľne na dvor začnú najprv behať, potom hrabať a až za nejaký čas ich napadne sa aj popásť.
Chov je nenáročný a zvládne ho snáď každý tak veselo do toho, len sa nedaj odradiť keď príde mor.
Jozzo
 
Príspevky: 125
Registrovaný: 04 Sep 2012, 21:48
Bydlisko: západ
Dal Ďakujem: 10 x
Dostal Ďakujem: 83 x

Re: Králiky

Poslaťod daniel 99 » 11 Jan 2014, 17:58

Môžem králikom dať surové zemiaky alebo musím varené ? Tekvicu zožerú ?
daniel 99
 
Príspevky: 48
Registrovaný: 11 Jan 2012, 17:09
Bydlisko: DK
Dal Ďakujem: 17 x
Dostal Ďakujem: 12 x

Re: Králiky

Poslaťod root » 11 Jan 2014, 18:14

králiky majú najradšej varené zemiaky, pomiešaj so šrotom ( najskôr ich popuč ) ..urob guľu a daj do misky :-)
root
 
Príspevky: 382
Registrovaný: 15 Sep 2012, 00:49
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 176 x
Dostal Ďakujem: 491 x

Re: Králiky

Poslaťod Jozzo » 12 Jan 2014, 15:36

Tekvicu musíš vyskúšať, ja som ňou nikdy nekŕmil. Zemiaky dostávajú teraz v zime bežne - u mňa surové. Len pozor na klíky a zelené časti, sú jedovaté a tiež pozor aby neboli nahnité, to platí aj pre jablká, burgyňu a vôbec všetko čo im dáš, zožerú to ale nemusia prežiť.
Šrot (jačmenný, kukuričný) žerú lepšie ako celé zrno, najlepšie s tými zemiakmi alebo vodou = cesto, lepšie sa im prehĺta.
Na jar dostávajú obhrýzať konáre, najmä vŕby je tu kopa. A v lete keď je málo zeleného im zase dávam vinič čo mi divoko obrastá plot - spasú ho komplete celé, listy, kôru aj zelené plody.
Jozzo
 
Príspevky: 125
Registrovaný: 04 Sep 2012, 21:48
Bydlisko: západ
Dal Ďakujem: 10 x
Dostal Ďakujem: 83 x


Späť na Pestovateľstvo a chov

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť