Štepenie ovocných drevín a veci s tým súvisiace...

Re: Štepenie ovocných drevín a veci s tým súvisiace...

Poslaťod PeterS » 10 Dec 2013, 14:19

Stepenie do korena :
Vyskusajte si trochu zaexperimentovat. Je to velmi jednoduche , postup je vlastne taky isty ako keby ste stepili do podpnika v rukach.
Vykopete si koren o hrubke asi ceruzky a dlhy cca 10-15 cm urobite na nom spojkovaci rez na vrubli uslachtilej odrody tiez a zviazete steparskou paskou.
Zakopete do zeme tak hlaboko, aby vonku trcala len paska a max 1-2 cm z korena, samozrejme spicku vrubla zavoskujeme. Vruble rezem len na jedno ocko.
Pekny den Peters
PeterS
 
Príspevky: 33
Registrovaný: 22 Aug 2013, 08:13
Bydlisko: Presov
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 24 x

Re: Štepenie ovocných drevín a veci s tým súvisiace...

Poslaťod PeterS » 22 Dec 2013, 20:27

Očkovanie :
Štepenie sa už tu trochu rozobralo a čo tak očkovanie, ake s ním máte skúsenosti. Podarilo sa vam niečo toho roku ?
Mne sa toho roku podarilo zaočkovať marhule a musim povedať že aj celkom úspešne a myslím si že to bolo hlavne tým že sa vrúble z ktorých sa brali očka nechali 24 hod. odležať vo vlhkej handričke a boli uschovane v ľadničke.
Ake máte skúsenosti s očkovaním ruží - skušali ste to ??? Ak nie tak teraz je na to vhodný čas pripraviť si materiál na budúci a ďalší rok.
Ak najdete na luke alebo v lese divú ružu, tak ju teraz zrežte uplne pri zemi. Na jar vám vypusti mlade dlhé jednoročaky do ktorých v júli a v auguste môžete v pohode očkovať.
Dajte vedieť o svojich úspechoch alebo aj neúspechoch veď sa stále vľetci len učíme.
Inač este jedna skusenosť, veľmi dobre sa prijima aj jarabina čierna (aronia čiernoploda) da jarabiny vtačej
Peters
PeterS
 
Príspevky: 33
Registrovaný: 22 Aug 2013, 08:13
Bydlisko: Presov
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 24 x

Re: Štepenie ovocných drevín a veci s tým súvisiace...

Poslaťod PeterS » 23 Dec 2013, 21:35

Molice:
Možno by sa skôr patrilo napisať niečo príjemnejšie pred sviatkami, ale myslim si že aj táto tématika niekoho poteší a dufam že niekomu aj pomôže.
V každom substrate, v každej rašeline čo si kúpite domov z obchodu nájdete malilinké aj pod lupou vidiace zvieratka, ktoré radi vyciciavajú mladé korienky rastlín.
Zistite to veľmi rýchlo a bohužiaľ niekedy už neskoro. Molice sa veľmi rýchlo rozmnožia na povrchu hliny najdete taky biely akokeby povlak a čo je najhoršie raslinky vam začnú veľmi rýchlo vädnúť až napokon uhynu. Ich pritomnosť zistíte aj malými muškami poletujúcimi v miestnosti.
Píšem to tu hlavne preto, lebo ak chcete štepiť v rukách asi sa tomu neubránite a musíte daný podpník po zaštepení zasadiť do rašeliny premiešanej pilinami a pieskom a dať ho do bedničky a do pivnice.
Boj proti moliciam je veľmi jednoduchy a to bud chemicky použijete postrek BI 58 EC, alebo potom rašelinu musite tzv. dezinfikovať a to buď horúcou parou, alebo teplom v rúre na 2OO St.C.
Ak máte niekto doma parný čistič tak pri malom množstve sa to da v pohode, ale niekedy už mate daný stromček, alebo tujku vysadenú a už len zisťujete že vam chradne vtedy treba rychlo použiť tu chémiu.
Pri vegetatívnom rozmnožovaní sa dá okrem rašeliny použiť aj čistý riečny piesok, do ktorého molice nejdu, ale o tejto téme až na budúce.
Teraz sa už venujme sviatočnmu času a prajem vám všetkým sťastné a veselí vianoce a hlavne veľa zdravia .
Peters
PeterS
 
Príspevky: 33
Registrovaný: 22 Aug 2013, 08:13
Bydlisko: Presov
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 24 x

Re: Štepenie ovocných drevín a veci s tým súvisiace...

Poslaťod PeterS » 27 Dec 2013, 17:11

Vegetatívne rozmnožovanie ovocných a okrasných drevín.
Dnes by som vám chcel napísať o svojich skúsenostiach s vegetatívnym rozmnožovaním ako ovocných tak aj okrasných drevín.
Nejedná sa o žiadne záraky určite ste to už aj poniektorí vyskúšali napr. s rýbezľami, alebo vrbou.
U vegetatívneho rozmnožovania je jedna tá výhoda že získame tú istú odrodu z ktorej sme si vzali výhonok, oproti generatívnemu kedy ako sa ľudovo povie matka je istá, ale otec neznámy :)
Vegetatívne rozmnožovanie, čiže rozmnožovanie odrezkami sa može robiť v dvoch etapách .
Prvá etapa začína v lete kedy ešte výhonky niesu celkom dozreté a druhá na jeseň už s vyzretými výhonkami.
Postup je jednotuchý , zoberieme si tohtoročný výhonok odstihneme si ho mierne šikmo a tesne pod púčikom dĺžka cca 15-20cm hore odstrihneme zase nad púčikom.
Dané odrezky napichame do kvalitnej humusovitej pôdy tak, aby z daného výhonku trčal zo zeme len ten posledný vrchný púčik.
Určitým odrodám, ktoré sa ťažko zakoreňujú môžeme pomôcť tzv, zakoreňovačom čiže jeho spodnú časť ponoríme buď do tekutého, alebo práškového zakoreňovača a vysadíme ho do pareniska, kde mu vytvoríme najideálnejšie podmienky na zakorenenie. (prikryjeme sklom a pravidelne rosíme)
Môžeme si to vyskúšať aj teraz že si narezkujeme napr. rýbezľu, alebo zlatý dážď napichame do kvetinača prekryjeme igelitovým vrecuškom a dame si ho doma na parapet.
Na budúce si povieme niečo o generatívnom rozmnožovaní, čiže semenami.
Pekný deň a veľa úspechov.
Peters
PeterS
 
Príspevky: 33
Registrovaný: 22 Aug 2013, 08:13
Bydlisko: Presov
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 24 x

Re: Štepenie ovocných drevín a veci s tým súvisiace...

Poslaťod PeterS » 02 Jan 2014, 19:21

Genertívne rozmnožovanie - praktické skúsenosti.
Čo sa týka generatívneho rozmnožovania ovocných a okrasných drevín doporučujem to každému kto má na to čas vyskúšať si to . Je to pekný pocit keď vidíte ako dávate život novej rastlinke a možno že je to práve nová odroda o ktorej sa ešte len bude písať.
Takže hurá do rozmnožovania ::))
V prvom rade je potrebné si zabezpečiť semienka či ihličnanov, okrasných, alebo ovocných drevín
Za druhé riečny piesok, ktorý dáme do bedničky, alebo do kvetináča (podľa množstva semien). Na vrstvu piesku naukládate, alebo nasypete semienka, alebo kôstky z ovocia,
Na vrch dat trojnásobné množstvo hrubky semienka, alebo kôstky piesku. Celú bedničku, alebo kvetináč potom prenesiete do pivnice, kde ho po celú zimu udržujete vlhký.
Hovorí sa tomu stratifikácia. Na jar aj spolu s pieskom vysejete do predom pripravenej pôdy. Úspešnoť je podstatne väčšia než by ste semienka vysadzali až na jar, alebo by se ich zasadili už na jeseň do pôdy. Vymysleli to múdre hlavičky tak nám nezostáva nič iné iba im dôverovať a vyskúšať to.
Peters
PeterS
 
Príspevky: 33
Registrovaný: 22 Aug 2013, 08:13
Bydlisko: Presov
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 24 x

Re: Štepenie ovocných drevín a veci s tým súvisiace...

Poslaťod PeterS » 27 Jan 2014, 22:38

Stepenie orgovanov.
Pekny vecer vsetkym ovocinarom a zahradkarom. Dnes by som vam chcel nieco napisat ohladom stepenia orgovanov. Mozno vam to pripada trochu zvlastne ze teraz v tomto obdobi, ale da sa to. Po skrateni orgovanu vam urcite vyrasili dalsie mladniky zo spiacich ociek zo zeme, cize o mlade podpniky si myslim ze nieje nikde nudza. Staci si ich teda vykopat, v tomto obdobi pomoze aj krompac ak je zemina velmi premrznuta. Vruble si nastrihate od susedov a znamych ktori maju to co este vam chyba.
K samotnemu stepeniu orgovnov v ruke. Sposob stepenie - spojkovanim a forkertovym sposobom. Z vrublov doporucujem vyuzit iba vrcholovu cast. Spojkovaci rez vykonat medzi pukmi, ale ja radsej vylupnem ocka a vediem rez v danom miestebyvalych ociek.
Tak som dnes nastepil do jedneho podpinka 6 druhov lepsie povedane 6 kultivaror orgovanu. Cize ak sa to prijme bude z jedneho kmieka rast biely , fialovy, ruzovy a cinsky.
Samozrejme do ostatnych som dal len po dve farby aby to nebolo az take komplikovane.
A co vy ake mate skusenosti so stepenim napr.orgovanov ???
Peters
PeterS
 
Príspevky: 33
Registrovaný: 22 Aug 2013, 08:13
Bydlisko: Presov
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 24 x

Re: Štepenie ovocných drevín a veci s tým súvisiace...

Poslaťod Rolf » 28 Jan 2014, 18:05

Ja sa s podobnou myšlienkou zahrávam posledné dva-tri roky, ale zatiaľ som sa k tomu nedostal... Pravdupovediac, ja som chcel niečo také spraviť očkovaním u ruží, čiže, aby z jedného ružového kra rástlo viacero farebných odtieňov ruží, ale rozmýšľal som aj nad orgovánom... Z rovnakých pohnútok... :)

Rád by som sa ešte spýtal: ak štepíš orgovány v ruke, tak ich podobne držíš zaštepené niekde v tmavej miestnosti ako ovocné stromčeky a vysadíš ich na jar? Vďaka za odpoveď...
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 430 x
Dostal Ďakujem: 487 x

Re: Štepenie ovocných drevín a veci s tým súvisiace...

Poslaťod PeterS » 28 Jan 2014, 21:29

Najdolezitejsie je zacat - potom to uz ide samo. Pozdravujem nadsencov .
Konkretne s tym orgovanom. Do druheho dna ho nechavam vo vode aby sa napil :) na druhy den ho zasadim do kvalitnej raseliny s pilinami (pozor na molice, doporucujem prestrieknut BI 58EC, alebo horucou parou ) a potom uz mas len tri moznosti dat ho do tmavej a chladnej pivnice ako ovocne stromceky, alebo si ho nechat na tych cca 14 dni doma na okne (tento sposob som teraz urobil ja) a az potom do pivnice, alebo ten treti surovo ho zakopat vonku do zahrady. Podla mna ani jeden sposob nieje zly ale najistejsi je asi ten ze si ho nechat na chvilku doma nez sa chyti a az potom ho supnut do chladu aby skoro nevypucal a vrubel nevyschol.
Co sa tyka tych ruzi tak je to krasna praca pri ich ockovani, len trochu pichaju. Nezabudni este aj teraz ostrihat dive ruze aby ti na jar zacali pucat a v auguste ich uz ockujes, cize jedna strana biela druha cervena a pod nich das tahacu.
Prakticke videa a foto najdete aj na tejto stranke kde sme spolu s p. Jakubekom vytvorili istruktazne videa, neberte to ako skrytu reklamu nemam dovod ale myslim si ze je tam vela dobrych praktickych rad. Inac ak by ste niekto mali cestu do Presova tak kazdy pondelok od 13.00 do min 15.00 hod mame vyucovanie kde sa stepi reze ockuje atd. samozrejme ze aj teraz na ucebni v ruke. Na buduci pondelok mame naplanovane problematicke stepenie orechov - uz sa tesim. Keby nieco kontakt na mna 0905 619382
http://videoportal.fhpv.unipo.sk/2012/2 ... deo_s/web/
Peters
PeterS
 
Príspevky: 33
Registrovaný: 22 Aug 2013, 08:13
Bydlisko: Presov
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 24 x

Re: Štepenie ovocných drevín a veci s tým súvisiace...

Poslaťod Rolf » 29 Jan 2014, 18:21

Ďakujem za odpoveď... :yees: Videá som pozrel a sú naozaj dobré a poučné... Zistil som, kde som robil doteraz nejaké chyby a naučil nové veci... :yees:
Rád by som sa spýtal ešte ohľadne očkovania ruží... Ak som správne pochopil, tak očkovať by sa malo iba do divo rastúcej ruže a teda nie je vhodné očkovať do ušľachtilej odrody? Napríklad, ak by som chcel do kríka červenej ruže naočkovať, napr. bielu a ružovú? Tak by to nešlo? :-k :)
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 430 x
Dostal Ďakujem: 487 x

Re: Štepenie ovocných drevín a veci s tým súvisiace...

Poslaťod PeterS » 30 Jan 2014, 10:48

Co sa tyka tych ruzi, samozrejme ze by to slo aj do ruzi co uz mate aj na zahrade, ak chcete krickove tak samozrejme co najnizsie k zemi. S tymi divymi ruzami som zabudol doplnit, ze tam by sa hlavne jednalo o stromcekove ruze, cize ked si ich na jesen ale aj teraz zrezete a v lete zaockujete aj divu ku korenu tak budete mat krickovu, ale myslim si ze teraz je taky hit mat skor stromcekove ruze. Pri tom ockovani ruzi musite to robit naozaj s chirurgickou presnostou, lebo sa dost casto stava ze pri urobeni
T-rezu prelomite cely kmienok a moja skusenost je aj taka ze cca po 14 dnoch uvolnujem pasku, alebo lyko. Stalo sa mi ze som to ocko az priskrtil a bohuzial zahynulo, treba to kontrolovat. U tych divych ruzi sa mi zdaju byt tie kmienky take hrubsie cize sa do nich aj lepsie ockuje a je ich na lukach hab-kuk ::))
Este by som sa vratil aj tym orgovanom jedna znama ma orgovan ktory jej kvitne 2 az 3 x rocne literatura a ujo google uvadza nazov JOSEE, skuste si ho pozhanat , alebo ak ho niekto uz mate napiste vase skusenosti s nim.
Peters
PeterS
 
Príspevky: 33
Registrovaný: 22 Aug 2013, 08:13
Bydlisko: Presov
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 24 x

Re: Štepenie ovocných drevín a veci s tým súvisiace...

Poslaťod Rolf » 22 Mar 2014, 19:50

Tento rok sa ukazuje ako dobroprajný pre štepárov... Mierna zima a slnečné (nedaždivé) počasie zabezpečili, aspoň u nás, vhodné podmienky pre ujímanie vrúbľov... :wolf: Ja som si ešte v decembri vyskúšal štepenie "v ruke", keď som vykopal šesť mladých slivkových výhonkov a spôsobom "anglická kopulácia" navrúbľoval marhule... Zaštepené stromčeky som počas zimy držal v chladnej a tmavej komôrke (aby predčasne nevyrašili) v menšej plastovej debničke, ktorá bola naplnená vlhkou zeminou... Ešte koncom februára som ich vysadil na záhradu a zatiaľ, okrem dvoch, už aj kvitnú... No aj ostatné dva sú zatiaľ "zelené"...

Na jeseň som doniesol z prírody dve divé čerešne, ktoré som aj hneď zasadil a v polovici februára zaštepil... Jednu anglickou kopuláciou a druhú (väčšiu) spôsobom "do rázštepu"... Po piatich týždňoch pekne rašia, rovnako ako puky na stromoch čerešne... Mám z toho dobrý pocit, že sa zrejme ujali... :wolf:

V rovnakom čase som zaštepil ešte okolo desať marhúľ do podpníkov sliviek anglickou kopuláciou... Skoro všetky už kvitnú... Neskutočné... :) Rovnakým spôsobom aj dve hrušky... Rovnako pučia...

A aby toho nebolo málo, tak som sa rozhodol "prerobiť" už trochu väčšiu jabloň, nakoľko mala nie veľmi dobré jablká, ktoré navyše vždy skoro opadali a nebolo z nich nič... Nakoľko mi ju bolo ľúto iba tak zrezať (mladý strom, hrúbka kmeňa do 10cm), tak som ju prerobil na "Jonathánku"... Máme doma dosť starú jabloň tejto odrody a sa mi zdá akoby "chorľavela", tak som chcel z nej zaštepiť novú jabloň... "Jonathánky" patria medzi naše snáď najobľúbenejšie jablká... Výborná chuť a skvelá skladovateľnosť...

Pridávam aj pár fotiek...

S5000094.JPG

Dve čerešne... Hore zaštepená ang. kopuláciou, dole "do rázštepu"... Dal som dva vrúble kvôli zvýšeniu úspešnosti štepenia, a aby sa rana lepšie hojila... Nakoľko sa zrejme ujali obidva vrúble, tak jeden budem musieť, pochopiteľne, odstrániť, aby si navzájom neprekážali v raste...
S5000109.JPG

Pár ukážok marhúľ, ktoré sa zrejme ujali... :)
S5000100.JPG


S5000095.JPG


S5000101.JPG


S5000104.JPG

Do každého konára tejto slivky som zaštepil inú odrodu marhule... Zatiaľ všetky pučia... Jedna je Goldrich, ale ostatné dve nepoznám... Bude to dobré aj kvôli opeľovaniu budúceho stromu, kedy sa tri odrody môžu opeľovať navzájom... :wink:
S5000099.JPG

A tu je spomínaná jabloň... Na každý konár som "do rázštepu" navrúbľoval po dva vrúble... Do tenších som dal iba jeden... Ponechal som ich trochu dlhšie, nakoľko takému stromu by nemal byť problém ich "vyživiť"... Neskôr sa skôr dopestuje koruna... Robil som to s tým, že ak by toto štepenie nebolo úspešne, tak v čase miazgy by som konáre preštepil spôsobom "za kôru"... Ale zatiaľ to vyzerá, že štepenie bude úspešné, nakoľko puky už pomaly rastú... :)
S5000106.JPG


S5000107.JPG

Na koniec fotka pekného motýľa (Babôčka pávooká), ktorého som vyfotil počas toho, ako som sa kochal rozkvitnutými kvetmi marhule... :) Momentálne marhule naplno kvitnú a tie stromy vyzerajú neskutočne... Akoby boli zasnežené... :) :wolf:
nm.png
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 430 x
Dostal Ďakujem: 487 x

Re: Štepenie ovocných drevín a veci s tým súvisiace...

Poslaťod PeterS » 23 Mar 2014, 21:45

Radost pozerat aka je priroda mocna a samozrejme ze ty sikovny. Mna stepenie este len v podstate caka co som zastepil v ruke v zime tak to celkom ide, ale o tom som uz asi aj pisal (javor, orgovan a paru jabloniek) ak mozem posedat svoj nazor k uvedenym fotkam tak by som doporucoval kvety, alebo potom nasledne ovocie co najskor odtrhnu, aby sa stromcek nevycerpal a jeho energia sa premietla do jeho rastu. Co sa tyka tej jablone, tak ja mam trochu iny system. Nikdy nerezem (nestepim )vsetky konare naraz a to z dovodu asimilacie , cize si uplne zrusil fotosyntezu. Medzi korenovou sustavou a korunou musi byt tzv. symbioza cize korene korune dodavaju vyzivu a vodu a koruna z listov cez fotosyntezu zase korenom potrebne latky.To by bolo poprve a podruhe snazim sa stepit co najblizsie ku kmenu a nie az v polovicke kostroveho konara. Dovod je velmi jednoduchy to taky ze si rodive drevo posunul daleko a vysoko ak sa pozries lepsie tak priestor od kmena ku korune bude stale nevyuzity a casom sa bude len zvacsovat a to nieje velmi ziaduce hlavne potom pri obmene rodiveho dreva. A aby som dodal aj do tretice cim je podpnik vacsi tym plody viacej preberaju chut cize vlastnosti podpnika. Je to ale len moj nazor, ktory samozrejme nikomu nevnucujem.
Prajem vela uspechov a tesim sa na dalsie foto.
Peters
PeterS
 
Príspevky: 33
Registrovaný: 22 Aug 2013, 08:13
Bydlisko: Presov
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 24 x

Re: Štepenie ovocných drevín a veci s tým súvisiace...

Poslaťod onee » 10 Aug 2014, 21:40

Ahojte

U stareho otca na zahrade sú dve poctivé asi 30 rocne Jonatánky. Sú to stromy, ktoré netreba striekat, ani speciálnu starostlivost nepotrebujú. Chcem ich zastepit do nizkokmennych podpníkov, ale nikdy som to nerobil. Nevite kde zohnat samotne podpniky? Kamos google mi toho moc neponukol. Kedy je treba tie podpniky kúpit, asi jesen predpokladam?

A u bratrancana na dvore je stara, velmi stara, kmen ma asi 30 cm, marhula. Tiez by som je geny rad zachranil, pretoze dnesne marhule su tak na 10 - 15 rokov a je po nej a to ju musite pravidelne striekat inak sa ani ovocia nedockate. Otcovi prave uschla, plna plodov a ked mali zacat dozrievat, konec a to sa o nu poctivo staral. Mala tak 10 rokov. Tu som sa docital ze do slivky je vhodne stepit marhule tak to skusim.

Dakujem
onee
 
Príspevky: 35
Registrovaný: 03 Okt 2011, 00:58
Bydlisko: Záhorák
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Štepenie ovocných drevín a veci s tým súvisiace...

Poslaťod Rolf » 10 Aug 2014, 22:42

Jonatánky patria aj medzi naše obľúbené jablone... :) Kde kúpiť podpníky, priznám sa, že ani ja neviem... My tradične štepíme jablone do planých jabloní, prípadne do inej jablone... Neskôr rezom sa dá stromček udržiavať v nízkom vzraste... Štepenia jabloní sa vonkoncom nemusíš obávať... Veľmi dobre sa ujímajú... :) Ak štepenie prevedieš, čo i len trochu správne, tak úspech máš viacmenej zaručený... :wink: Ja som tento rok na jar preštepil "väčšiu" jabloň rovnako na jonatánku a všetký vrúble vyrašili... Momentálne sú už z nich pomerne dlhé výhonky... Štepil som spôsobom "do rázštepu" a "anglickou kopuláciou" a všetko sa ujalo... :) Podpník zasadím na jeseň a na jar zaštepím... Niekto počká rok, aby stromček dobre zakorenil, ale vravím, dá sa aj hneď na jar... :wink:

Marhuľa je trochu chúlostivejšia a nie je zrovna najľahšie ju zaštepiť... Hlavne vystihnúť "správny čas"... Ja mám veľmi dobré úspechy, pri vhodnom počasí, ak štepím už zhruba od polovice februára anglickou kopuláciou... :) U nás sa tradične bez problémov marhule štepia do podpníkov sliviek...

Treba jednoducho skúšať a raz sa to určite podarí... :wink: :yees: Hlavne sa nenechať odradiť prvými neúspechmi... :wink:
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 430 x
Dostal Ďakujem: 487 x

Re: Štepenie ovocných drevín a veci s tým súvisiace...

Poslaťod PeterS » 05 Okt 2014, 09:59

Ahojte.
Skusim opisat moje skusenosti na predchadzajuce prispevky.
- co sa tyka tych jonataniek, tak su naozaj vybeorne , ale ako vsetci vieme nic nieje dokonale.. Konkretne Jonatanky trpia aj tzv. skladovou chrastavitstou. Obnasa to to ze do pivnice ulozite krasne jablcka a z pivnice uz ich tahate s hnedo-ciernymi skvrnami. (geneticka vlastnost)
- ohladom starostlivosti o strom by som dodal akut tolko, ze o kazdy strom sa treba starat , aby sme z neho mali co najdlhsie uzitok. Napr. spravnym rezom vieme docielit aby strom mal mladu a rodivu korunu, ano ja viem ze rodi stale, alebo lepsie povedane ob rok, ale je velky rozdiel, ci ma vela a mensich jablcok, alebo ich bude menej, ale velke take ako maju byt. Stara koruna ma stare odrodile konare, ktore treba nahradit mladými a tym padom aj zabranit vysychaniu spodnych konarov a zbytocnemu predlzovaniu kostrovych konarov, kedy jablcka zberame az niekedy 5m od kmena.
- co s tyka postrekov doporucujem min. 3 postreky a to jeden dezinfekcny (Sulka, alebo Hasene vapno ) a potom pred a po odkvitnuti podla daneho stromu.. Dovozom roznych okrasnych drevin z Azie a inych koncin sveta sa k nam dostali taky predatori a ochorenia, ktore nasi otcovia nepoznali, ale mi uz proti nim musime bojovat, inac bude slaba, alebo ziadna uroda.
- s podpnikmi mam velmi "dobre "skusenosti ked som si ich zhanal sam pre seba od niektorych ovocnych skoliek. Tam som sa napr. dozvedel aj to ze som pre nich konkurencia ze mi ziadne podpniky nepredaju max M9 ::)).
Konkretne tento slaabo rasuci podpnik ak by si si chchcel don zastepit svoje Jonatanky tak ta chcem akurat upozornit ze tento podpnik je vhodny na rovinu max. mierny svah okolo neho nesmie byt ziadna trava alebo burina, pre plytkost korenov doporucena doplnkova zavlaha. Skor by som doporucoval podpnik M26, M106. ktory sa uz dokaze postarat tzv. sam o seba. Mali by ti ich predat vo Veselom pri Piestanoch. Inac ja som si zohnal vsetky mozne podpniky z Polska.
- marhule sa zevraj kedysi stepili len do bielych sliviek, teraz sa stepia vacsinou do akejkolvej divej slivky (mirobalan) ktora uz ma zjavne znaky sarky a potom v priebehu malo rokov vysoka uroda co potesi majitela, ale velmi zoslabi samotny strom kedy sa znizi kondicia a zdravotny stav a to uz je iby krocik k monilioze a konecnej apoplexii, kedy uz mame len suchy strom. Tak isto ako v predchadzajucich riadkoch doporucujem min 3x postrek 1x dezinfekcny a 2 x proti monilioze a zastepit do podpnika ktrory este viditelne nepreukazuje znamky sarky.
Bolo by este vela o com by sa dalo pisat na danu temu, ale nechcem byt unavny, len k tomu stepeniu doporucujem stepenie v rukach v zimnych mesiacoch. Blizsie info o tomto stepeni si najdete na nete, alebo mi napiste na svidron@szm.sk a pokecame.
Prajem vela uspechov Peters
PeterS
 
Príspevky: 33
Registrovaný: 22 Aug 2013, 08:13
Bydlisko: Presov
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 24 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Pestovateľstvo a chov

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia


cron