MYSSKYN:
S tímhle jsem se setkala v životě již několikrát, a téměř pokaždé při vaření vody (u vody z vodovodního řádu, která byla podrobena nějaké úpravě, je to celkem obvyklé), avšak většinou šlo o ne příliš použité (nové) nádobí, takže je to prostě jenom výsledek nějaké reakce. Nevím sice, co je přesnou příčinou, zda tvrdost vody anebo její složení…
Stejným způsobem Ti například zreaguje jakékoliv nádobí z hliníku, když jej necháš umýt v myčce, proto se jeho mytí tímto způsobem nedoporučuje, ale věř, že to na něm zachová stejné tmavé fleky.
Rozhodně to není nijak závadné, nemusíš se bát
, jen to blbě vypadá, a nepokoušela bych se to čistit v žádném případě mechanicky (prostě nesnažit se to vydrhnout), protože:
1. Ti to nepomůže
2. se Ti potom naopak může do vody či jídla v něm uvolňovat hliník, třeba jen v mikročásticích, což už by bylo opravdu na závadu
Časem se to zabarvení (používáním) ztratí
EDIT:
sally píše:...Čo s tým - ak je to vodný kameň, tak prášok na riad...
Větší hovadinu jsem už dlouho nečetla...
V případě, že potřebujete z čehokoliv odstaranit vodní kámen, tak doporučuju ocet. U nádobí je nejlepší vyvařit - tak jak to už nade mnou napsal
root.