Práca o bushcrafte

Práca o bushcrafte

Poslaťod bezmena22 » 31 Mar 2014, 22:38

ahojte všetci, študujem odbor muzeológia, máme možnosť navrhnúť prácu - výstavu o niečom, ktorá je teoretická ale je dosť možné že keď by sa zapáčila učiteľom alebo neakému múzeu bola by realizovaná ( takto sa stala aj výstava pre slabozrakých ktorá je aktuálne putovná).. zvolil som si tému prežitie v prírode. má detom priblížiť žitie v prírode, nenásilne ich prinútiť ísť do prírody, možno navodiť na náš život zálesákov :), Tak približne pred 3 týždňami som prezentoval túto tému v triede a bol som vybratý medzi 3 najlepšie návrhy na výstavu ( hodnotené len ako teoretická) praktickú sme mali začiatkom semestra mali sme tému vikingovia osobne som mal stanovisko jedlo kde som prezentoval stravu, priniesol som trudnavec a hovoril som deťom že sa dá pomocou ocieľky a pazúrika zapáliť oheň a pod... ale teraz k veci :D moju prácu by som chcel rozdeliť na stanoviská ( na každom bude vysvetlenie prečo to je potrebné) oheň ( kde bude deťom prezentované ako sa dá zapáliť oheň pomocou lupy, ocieľky, trecím spôsobom a podobne..) stanovisko voda ( získanie vody teda destilácia, filtrácia, pramene a pod. ) prístrešok ( postavenie z dostupných materiálov, alebo využitie napr jaskyne, padlého stromu, vyhlbenie iglu a podobne ) potrava ( jedlé rastliny, liečivé rastliny, hmyz - prečo jest radšej upražený a pod. - nechcem tam rozvíjať pasce aby keď by deti napadlo skúšať praktiky, nezahynulo zbytočne zviera) tiež zakonponovať do výstavy že nemajú brať všetko čo vidia v telke vážne a skúšať to ( napr Béra a podobne :) ) že si môžu ublížiť a že má v pozadí tím odborníkov. a posledné stanovisko by bolo ako keby záchrana by si postavili veľké SOS alebo zapálili signalizačný oheň a boli by zachránené. celá táto výstava by bola určená hlavne pre deti, rodiny ale aj pre staršie generácie keby mali záujem.... chcel by som sa spýtať aký mate názor na takúto zatiaľ fiktívnu výstavu, ktorá by sa dala teoreticky aj uplatniť do praxe, má niekto neaké fotky z táborov kde sedia deti pri ohni robia napr oheň, destilujú vodu zbierajú rastliny alebo niečo podobné ??? keď sa uplatním na prvom alebo druhom mieste postupujem do slovenského alebo európskeho kola kde sa už vraj zvažujú realizácie takýchto výstav. keď by ste našli neaké fotky tak môžte poslať buď sem do vlákna alebo SS prípadne na mail bezmena22@gmail.com , a pre zvedavcov že to nepíšem len tak minulí rok som mal tému Bonsaj a skončil som na 4 mieste z ôsmich účastníci boli všetko okrem jednej vyššie ročníky -časti z bakalárskych alebo diplomových prác , vopred za kritiku alebo poznámky ďakujem :)
bezmena22
 
Príspevky: 22
Registrovaný: 21 Apr 2013, 20:06
Bydlisko: Nitra
Dal Ďakujem: 13 x
Dostal Ďakujem: 17 x

Re: Práca o bushcrafte

Poslaťod jasommato » 31 Mar 2014, 23:11

doplnil by som este take drobnosti ako prva pomoc
Obrázok užívateľa
jasommato
 
Príspevky: 797
Registrovaný: 07 Máj 2012, 14:33
Bydlisko: Orava a prilahle kopce potoky a rybniky
Dal Ďakujem: 334 x
Dostal Ďakujem: 483 x

Re: Práca o bushcrafte

Poslaťod bezmena22 » 31 Mar 2014, 23:16

ako chcel som niečo podobné zahrnúť buď v stanovisku jedlo - neaké liečivé rastliny, alebo samostatné stanovisko že čo by si mali brať do prírody - výbava ( nôž, lekárnička, dať vedieť kde sa ide na ttúru a poddobne ... ) ako aktuálne to mám rozpracovať približne na 15 až 20 strán. čo je dosť málo nedá sa tam fakt všetko zahrnúť keď prácu dokončím pošlem to sem možno to niekto využije :)
bezmena22
 
Príspevky: 22
Registrovaný: 21 Apr 2013, 20:06
Bydlisko: Nitra
Dal Ďakujem: 13 x
Dostal Ďakujem: 17 x

Re: Práca o bushcrafte

Poslaťod jasommato » 31 Mar 2014, 23:27

ale napriklad a improvizovane osetrenie ran skorocel brezovec ci jak sa ta huba vola na co si davat pozor a podobne detajli
Obrázok užívateľa
jasommato
 
Príspevky: 797
Registrovaný: 07 Máj 2012, 14:33
Bydlisko: Orava a prilahle kopce potoky a rybniky
Dal Ďakujem: 334 x
Dostal Ďakujem: 483 x

Re: Práca o bushcrafte

Poslaťod juraj1974 » 01 Apr 2014, 09:07

Priatelu drzim ti palce k tomu na co si sa odhodlal. Myslim si ze ak oslovis hocikoho zo zdraveho jadra tohoto fora tak sa ti neotoci ani jeden chrbtom. Vela zdaru :camp:
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x


Späť na Voľná diskusia o bushcrafte

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť