Sekery

Nože, sekery, pílky..

Re: Sekery

Poslaťod rkw » 30 Apr 2014, 19:41

Sūhlasim s Pájou ze je to predajny tach ... aj jednou sekerou sa ta zotat s pracovat a naporcovat strom ... somozrejme je dobre mat kalacku a mensie sekerku ... no toto mi pride ako pokus o zart
život je ako bomboniera nikdy nevieš co ochutnáš
Forest Gump
Obrázok užívateľa
rkw
 
Príspevky: 471
Registrovaný: 17 Feb 2012, 17:10
Bydlisko: Nesvady
Dal Ďakujem: 386 x
Dostal Ďakujem: 238 x

Re: Sekery

Poslaťod Ctibuor » 21 Máj 2014, 14:56

a mne sa ten napad paci :D
pacia sa mi nekonvencne veci, je to ako vymyslat nove koleso :)
, chcel by som vediet ze co ich k tomu viedlo, ze si chlapi povedali a teraz vymyslime sekeru :D , ale ze uplne inu ako su ostatne.
co sa mi nepaci je ta cena, to je fakt somarina a nic ine nez marketing,
len tak narychlo som pozrel net a kvalitnu svedsku kovanu sekeru-kalacku neni problem zohnat pod 100 ecok, takze cena je fakt blbost.
co sa tyka toho pocitu vyosenia, presnosti a stiepania tvrdeho a hrcateho dreva, myslim si ze by to chcelo vyskusat, podla mna by sa to az tak nemiselo krutit v rukach - ak to dobre spravili. tazko povedat.
no kazdopadne ak to spravili zle, tak maju drahu ....tinu.
Obrázok užívateľa
Ctibuor
 
Príspevky: 7
Registrovaný: 27 Feb 2014, 11:31
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Sekery

Poslaťod sally » 21 Máj 2014, 15:22

Ctibuor: obávam sa, aby to nebol práve ten posledný prípad. Sekať s niečim takým hrčovité drevo a nie ihličnan, čo má vlákna ako pravítko, tak neviem.

Kto sa odhodlá a kúpi si jednu na skúšku? :lol:
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Sekery

Poslaťod radeton » 21 Máj 2014, 16:30

Neviem či by to tej slečne z toho videa išlo s tou sekerou tak úžasne hladko, keby tam mala na miesto tej osiky brezový územok :) Vždy keď pozerám propagáciu nejakej "úžasnej" sekery každý propagátor s takouto sekerou kála hladké smrekové kláty,alebo iný rovný klát bez akej koľvek hrči,alebo zakrivenia.Podľa mňa na tvare sekier sa už nedá veľa vymyslieť ku každej treba švih, a ostré ostrie no a trochu aj toho grifu.
Obrázok užívateľa
radeton
 
Príspevky: 335
Registrovaný: 04 Jan 2012, 17:08
Bydlisko: detva
Dal Ďakujem: 121 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Sekery

Poslaťod Samorost » 09 Júl 2014, 21:16

Ahojte,
podarilo sa mi zohnať túto krásnu starú širočinu ale po tom čo dorazila zistil som že má na čepeli kaz cca 4cm dlhý a 2mm hlboký. Zaujímalo by ma či a ako sa to dá opravit ? Zbrúsiť ju vyvariť dieru zváračkou alebo rovno odniesť kováčovi ? zo všetkých možností sa mí zdá najrozumnejší ten kováč ale rád si nechám poradiť. Vopred dýk
Obrázok
Obrázok
Obrázok užívateľa
Samorost
 
Príspevky: 4
Registrovaný: 21 Máj 2012, 21:46
Bydlisko: Brno / Černá Hora
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Sekery

Poslaťod radeton » 09 Júl 2014, 21:53

Myslím že kôli tomu ju nemusíš nosiť ku kováčom. Jedná sa iba o vyštrbené ostrie ,ak si dostatočne zručný v pohode sa to dá zvládnuť uhlovou brúskou a lamelovým šmirglovým kotúčom . Stiahni to ostrie do roviny po celej dľžke sekery a potom to prebrús pod tým uhlom ako je to vykované.Je tam dosť materiálu tých pár mm čo z toho stiahneš neubere na funkčnosti.Pozor na prehriatie materiálu. Ináč jedná sa zrejme o tzv."kresačku" sekera ktorá sa používala na okresávanie kmeňov .V minulosti neboli formátové píly :) .Podľa mňa je však na bežné nosenie do lesa ako tábornícka sekera trochu nepraktická,pokiaľ nie si fanúšik vikingov :D
Obrázok užívateľa
radeton
 
Príspevky: 335
Registrovaný: 04 Jan 2012, 17:08
Bydlisko: detva
Dal Ďakujem: 121 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Sekery

Poslaťod Samorost » 10 Júl 2014, 08:01

Áno je to "kresačka" a skôr ju nájdeš pod názvom "širočina" a do lesa ju samozrejme ťahať nechcem :) tu to nieje vidieť ale má 37cm dlhé ostrie a násada je cca o 25-30 stupňov vychýlená oproti čepeli aby sa lepšie dalo stat vädla kmeňa a opracovať ho https://www.youtube.com/watch?v=9vIKkUmw_kY . Mimochodom dýk za radu asi to tak aj spravím máš pravdu že tie 2mm o ktoré sa to zbrúsim niesu veľa.
Obrázok užívateľa
Samorost
 
Príspevky: 4
Registrovaný: 21 Máj 2012, 21:46
Bydlisko: Brno / Černá Hora
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Sekery

Poslaťod benluben » 10 Júl 2014, 09:49

To vychýlenie z osi nie je preto aby si mohol lepšie stáť pri kresaní kmeňa, ale preto aby si si neobil prsty o kmeň pri kresaní. Hlavne pri hrubých kmeňoch, ktoré už presahujú dĺžku násady keď že tam násada (porisko) bola krátka je to neoceniteľná vec, myslím to vyosenie násady z roviny alebo ak chceš vychýlenie.
Naposledy upravil benluben dňa 10 Júl 2014, 10:05, celkovo upravené 2
Nech Vám zápalky nezvlhnú a oheň dlho horí ...
Obrázok užívateľa
benluben
 
Príspevky: 214
Registrovaný: 09 Dec 2012, 12:11
Bydlisko: Nové Zámky
Dal Ďakujem: 366 x
Dostal Ďakujem: 276 x

Re: Sekery

Poslaťod root » 10 Júl 2014, 10:00

názov kresačka sa používal pre iný nástroj. Tomuto sa naozaj hovorilo širočina, ale "odborný" názov bol medzi tesármi ( aspoň v týchto mojich končinách ) tešla .. A menšej "tešle" , teda niečomu čo sa približovalo už ku kresačke sa vravelo ( a vraví ) tešlica. Kresačka bola obyčajná sekera, len tvarovo upravená naplocho z jednej strany. Tá sa nepoužívala pri okresávaní dreva ( klady hrady, .. ) ale už priamo pri spracovaní na mieste, napr. pri stavbe krovu, či inej drevenej stavby, pri drobných a rozmerovo nepatrných úpravách, pri vytváraní konštrukčných spojov a podobne. Kresačka bola často už vybavená aj drážkou pre vytiahnutie klinca, jednak na tylci ( tej zadnej ploche s ktorou sa dá zatĺcť klinec ) a jednak aj na ploche ostria na spodnej hrane.

u otca mám obe, tešlu, aj tešlicu a kresačky hádam aj dve :-D. V stopercentnom stave a tú tešlu používal ešte môj dedo, keď môj otec bol deckom ... A dedo ju tiež zdedil po svojom otcovi :-D

Tou zváračkou by si jej riadne "pomohol" ... Ako píše Radeton ... opraviť zabrúsením.. Ale dobrý kováč je istejší, aj keď drahší.

Radeton, nikde som sa zatiaľ nestretol s okresávaním kameňa sekerou ( či niečím podobným ). Netvrdím tým že sa tak nemohlo diať na nejakom materiáli ako penovec, tuf, či niečo podobné. Ak sa už kameň natrhal na tvar, plochy sa opracovávali ho hladka takým kamenárskym majzlom ( dokonca aj plochým, na ktorom boli zuby, nie len tým s vybrúseným ostrím ) s použitím mlatu, teda úder sa priamo nástrojom na kameň neviedol. A hladké plochy sa ak bolo treba ešte brúsili .. Píšem len o tom čo som videl. Nikdy som kameň neopracovával ( s tešlou a tešlicou som už tú česť mal a dodnes stojí zopár budov ), ale mal som tú česť stráviť nejaký čas s kamenárskym majstrom a čo to mi o spracovaní kameňa aj povedal.
root
 
Príspevky: 382
Registrovaný: 15 Sep 2012, 00:49
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 176 x
Dostal Ďakujem: 491 x

Re: Sekery

Poslaťod juraj1974 » 10 Júl 2014, 10:35

root píše:názov kresačka Radeton, nikde som sa zatiaľ nestretol s okresávaním kameňa sekerou ( či niečím podobným ). Netvrdím tým že sa tak nemohlo diať na nejakom materiáli ako penovec, tuf, či niečo podobné. Ak sa už kameň natrhal na tvar, plochy sa opracovávali ho hladka takým kamenárskym majzlom ( dokonca aj plochým, na ktorom boli zuby, nie len tým s vybrúseným ostrím ) s použitím mlatu, teda úder sa priamo nástrojom na kameň neviedol. A hladké plochy sa ak bolo treba ešte brúsili .. Píšem len o tom čo som videl. Nikdy som kameň neopracovával ( s tešlou a tešlicou som už tú česť mal a dodnes stojí zopár budov ), ale mal som tú česť stráviť nejaký čas s kamenárskym majstrom a čo to mi o spracovaní kameňa aj povedal.


Sekera sa u nas bezne pouziva na otesavanie kamena. Je to take nieco ako maly krompac len sekacia cast je pootocena o 90° nakolko krompac ma funkcnu cast ako murarske kladivo... Niekedy povodny majstry vyrabali tieto sekery na kamen prave z krompacov kde pretocili krompac do sekeroveho tvaru. Pridem domov a nafotim sekeru o ktorej pisem. A samozrejme bavime sa o kameni ktory sa okresavat da... tu je to koonkretne tuf..
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1456 x

Re: Sekery

Poslaťod root » 10 Júl 2014, 10:39

Juraj .. aj preto píšem, že to je možné. Moja skúsenosť je príliš malá ( pár hodín pozorovania a nejaká tá reč ) na to aby som to "tvrdil" .. Vravím, nevidel som to. Všetky postupy ktoré som videl, nepoužívali priamo udierajúci nástroj. Určite ide o to aký druh práce sa vykonával. Ten kamenársky fachman robil už len jemnú, filigránsku prácu. A v zásade popisuješ že sa určite jedná o iný nástroj ako je tešla .. A ako decko som tuf orezával aj starým a vyštrbeným kuchynským nožom :-D Robil som s kamarátom "jaskyňu" do akvárka :wink:
root
 
Príspevky: 382
Registrovaný: 15 Sep 2012, 00:49
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 176 x
Dostal Ďakujem: 491 x

Re: Sekery

Poslaťod Samorost » 10 Júl 2014, 12:18

root píše:názov kresačka sa používal pre iný nástroj. Tomuto sa naozaj hovorilo širočina, ale "odborný" názov bol medzi tesármi ( aspoň v týchto mojich končinách ) tešla .. A menšej "tešle" , teda niečomu čo sa približovalo už ku kresačke sa vravelo ( a vraví ) tešlica. Kresačka bola obyčajná sekera, len tvarovo upravená naplocho z jednej strany. Tá sa nepoužívala pri okresávaní dreva ( klady hrady, .. ) ale už priamo pri spracovaní na mieste, napr. pri stavbe krovu, či inej drevenej stavby, pri drobných a rozmerovo nepatrných úpravách, pri vytváraní konštrukčných spojov a podobne. Kresačka bola často už vybavená aj drážkou pre vytiahnutie klinca, jednak na tylci ( tej zadnej ploche s ktorou sa dá zatĺcť klinec ) a jednak aj na ploche ostria na spodnej hrane.


K tej "širočine" čo som spomínal vyššie som dostal aj tuto sekeru myslel som že je to proste nejaká tesárska sekera ale s tvojho popisu som pochopil že to asi bude "kresačka" je to tak ?
Obrázok
Obrázok užívateľa
Samorost
 
Príspevky: 4
Registrovaný: 21 Máj 2012, 21:46
Bydlisko: Brno / Černá Hora
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Sekery

Poslaťod Willy » 10 Júl 2014, 13:25

Samorost píše:K tej "širočine" čo som spomínal vyššie som dostal aj tuto sekeru myslel som že je to proste nejaká tesárska sekera ale s tvojho popisu som pochopil že to asi bude "kresačka" je to tak ?

Hmmm..., je ve velmi dobrém stavu - pěkný kousek! :yees:

Dostal jsem podobnou sekeru od kamaráda s tím, že se jedná o německou vojenskou ženijní sekeru určenou pro budování zákopů a prý byla součástí vybavení všech větších vojenských vozů. Také letopočet 1935 na tvé sekeře, by odpovídal používání v poslední světové válce.
Co se týká využití, skutečně se jedná o sekeru ne doslova tesařskou (chybí jednostranné ostří a vyhnuté topůrko).
Tahle je svým tvarem určena prakticky pro veškeré práce - tedy nejen kácení, odvětvování a štípání, ale rovnými boky do tvaru pozvolného klínu vhodná právě i k hrubšímu otesání kulatiny do plochy. Napovídá tomu i celkem rovné ostří a také uzpůsobením druhého konce hlavy sekery pro vytahování hřebíků a také tvar vhodný k zatloukání hřebíků.
Na mojí sekeře se některý z předchozích majitelů neuměl při zatloukání hřebíků moc strefovat a tak je kladívková část velmi otlučena a rozklepána do šířky tak, že kov přečníval nad boční plochy sekery a tak se s ní vlastně špatně tesalo - musel jsem přečnívající část trochu odbrousit.
Tahle sekera nebude úplně nejvhodnější pro výpravy do přírody, na to je dost neskladná a těžká.
Bude ale výborným pomocníkem někde na trampském sroubku, na chalupě, při budování táborových staveb a samozřejmě dobře poslouží v dílně každého činorodějšího řemeslníka, který se často věnuje údržbě svého domu.
"PROTOŽE JSEM POZNAL TRÝZEŇ ŽÍZNĚ, VYKOPAL JSEM STUDNU, ABY Z NÍ I JINÍ MOHLI PÍT."
Ernest Thompson SETON


Obrázok
WOODCRAFT IS LIFECRAFT!
Obrázok užívateľa
Willy
 
Príspevky: 468
Registrovaný: 28 Aug 2013, 23:15
Bydlisko: Praha
Dal Ďakujem: 2319 x
Dostal Ďakujem: 2712 x

Re: Sekery

Poslaťod Samorost » 10 Júl 2014, 20:14

Willy: ďakujem za skvelú odpoveď ani som nedúfal že sa o tej sekere dozviem toľko informácii :) Ďakujem

Willy píše:Tahle sekera nebude úplně nejvhodnější pro výpravy do přírody, na to je dost neskladná a těžká.
Bude ale výborným pomocníkem někde na trampském sroubku, na chalupě, při budování táborových staveb a samozřejmě dobře poslouží v dílně každého činorodějšího řemeslníka, který se často věnuje údržbě svého domu.


A presne ako vravíš je trocha väčšia na bežné nosenie ale okolo domu a na nejaké tie základné tesárske práce bude skvelá.
Obrázok užívateľa
Samorost
 
Príspevky: 4
Registrovaný: 21 Máj 2012, 21:46
Bydlisko: Brno / Černá Hora
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Sekery

Poslaťod radeton » 13 Júl 2014, 10:03

TO root: Napísal som "okresávanie kmeňov" nie kameňov :D .pod slovom kmeň si predstavujem časť stromu ,ktorý je zbavený konárov napr.smrek,a ktorý sa ďalej opracuje za pomoci nástroja (napr.sekerou) dajme tomu z kruhového profilu na štvorcový :wolf:
Obrázok užívateľa
radeton
 
Príspevky: 335
Registrovaný: 04 Jan 2012, 17:08
Bydlisko: detva
Dal Ďakujem: 121 x
Dostal Ďakujem: 185 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Nástroje

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť


cron