Starostlivosť o obuv

Starostlivosť o obuv

Poslaťod Adno » 19 Jan 2011, 00:17

V tejto teme by som chcel rozoberat starostlivost o obuv, vhodne cistiace a impregnacne prostriedky na rozne typy materialov.

Mne ochvilu dojdu Lowa Rangery, ktore su z nubuku a maju membranu (gore-tex) - co by ste odporucili na takuto kombinaciu? Mozte posielat konkretne vyrobky, pripadne co pouzivate vy.
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod atti.hombre » 19 Jan 2011, 17:07

Hoj Adno.Ja mám odskúšané zatiaľ iba dva prípravky na impregnáciu:Holmenkol sport Proof a čo používam aj teraz je Atsko Silikone Water Guard.No zo shopu Asola som si objednal aj kondicionér na kožu -toto: http://eshop.asolo.sk/-Kondicioner-150-ML/
Ešte som ho nepoužil,bo sa mi topánky nepremočili...jediné čo som urobil je,že som nové topánky nastriekal tým silikonom-ani nie kôli vode,ale kôli špine...blato ide pekne okefovať a neostanú škvrny.
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1860 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod fremen » 19 Jan 2011, 17:59

Ahoj!
Z uvodu poviem, ze ja Gore-tex v topankach neuznavam -podla mna je to cista vtakovina. Ale kedze ti topanky co chvila pridu, tak si toto asi pocut nechcel. :( Tak sa ospravedlnujem. Len pridam este vysvetlenie: jednak rychlo odide v miestach ohybu- bez ohladu na tvoju starostlivost- a potom mne osobne vadi- mam (mal som) viac topanok od tenisiek cez vibrami s goracom- moj subjektivny pocit je to, ze sa mi v nich nohy takmer vzdy spotili. Podotykam, ze tento problem som s celokozenymi topankymi nemal a nemam. Ale to je cisto moj subjektivny pocit, kopec ludi je s goracom spokojnych.

Co mi ale na goraci v kozenych topankach vadi najviac je to, ze ludia ich zacnu sprejovat tymi impregnacnymi srandami (lebo nechcu upchat gore tex).
MOJ nazor: po prve, gorac nedycha ani ked neni upchaty. po druhe, noha sa odparuje cestou najmensieho odporu- v tomto pripade kominovy efekt popri nohe- ani by ju nenapadlo prekonavat odpor membrany a potom este koze, resp, textilu. Cize je to blud. Po tretie, kedze topanka je celokozenna, tak koza potrebuje starostlivost. Impregnacny sprej IMPREGNUJE. Nestara sa o kozu. Dalsia vec je, ze impregnacny sprej neimpregnuje hlbkovo. Da sa to lahko overit- ked v topankach, ktore impregnujeme sprejom prejdete po mokrej luke, impregnacia bude davno prec- a vy budete mat mokro v botach. (Teda pokial neni membrana v botach este funkcna- cize tak pol roka, max. rok pouzivania). A posledne najzasadnejsie, ked sa o kozu v kozennych topankach nestarame, koza sa vysusi, praska a topanky za X tisic su znicene.

Preto sa mne osobne osvedcili vosky na kozu, vyrobene z vcelieho vosku. Osobne pouzivam tento: http://kvalitnyzivot.sk/?page_id=15&category=6
ale netvrdim, ze akykolvek iny by svoj ucel nesplnil. Ide o to, ze udrzuju kozu vlacnu, ohybnu, vyzivuju ju- zaroven impregnuju omnoho lepsie (trvanlivejsie) ako spreje. Panuje vseobecny nazor, ze nimi upchas pory koze, cim prestane dychat- asi je to mozne, co presne sa v kozi odohrava neviem, preto to vyvracat nebudem. Ale mne sa v kozenych topankach noha nikdy tak nespotila, ako v goracovyh (s textilom). A to tymto sposobom impregnujem uz peknych par rokov. Ostatne, takto sa o kozu a kozenne topanky starali uz nasi stary rodicia a aj preto im topanky vydrzali pol zivota- pretoze koza zostava pruzna a nepraska.

Dalsou vecou je, ze impregnovat voskom treba za mierneho tepla- aby sa vosk dobre vpil. Koza potom stmavne a zostane taka, preto pozor, pokial mame svetle topanky, svoju povodnu farbu uz nikdy nechytia.

Pokial by som ja mal celokozenne topanky s goracom -vobec by som nehladel na tu membranu- staral by som sa o kozu. Ta membrana je tam podla mna zbytocna, prave naopak, prekaza. Ale to je moj osobny nazor, viem ze vela ludi ti bude odporucat iba sprejovat, "neupchat" kozu- uz sam musis prist na to, co je pre teba najvhodnejsie.
GOOD LUCK
PS: ale vyzeraju dobre, zelam mnoho spokojnych kilometrov!!!
Obrázok užívateľa
fremen
 
Príspevky: 176
Registrovaný: 05 Júl 2010, 18:07
Bydlisko: cold mountain
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 11 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod Adno » 19 Jan 2011, 19:23

No, ono to nebudu moje prve topanky s gore-texom. Na bezne nosenie von mam adidas botasky s gore-texom a membrana mi pri kazdodenom pouzivani (samozrejme nie celorocne, cez zimu v botaskach nechodim :) ) vydrzala odhadom 3 roky, dalej mam kanady americkej armady s gore-texom (best-defense) a tie mam cca 5-6 rokov a doteraz ich mozem pouzivat ako cizmy, tak neviem, to su moje osobne skusenosti :) . A po poskodeni membrany topanky funguju dalej ako normalne nemembranove topanky, cize ziadna tragedia.

Co sa tyka priedysnosti gore-texu - nuz, to je asi velmi individualna zalezitost. Osobne by som ale netrvrdil, ze gore-tex nedycha, lebo par ludi na tomto fore vratane mna by tu uz nebolo, totiz spat v uplne uzavretych bivi bagoch z GTX v pripade, ak by nedychali, by mohol byt zaujimavy zazitok :) . Kazdy sa poti inac, ja napriklad so spotenymi nohami problemy nemavam. Co sa tyka sprejov, v tom s tebou suhlasim, i ked osobnu skusenost so sprejmi na obuv nemam. Ja som pouzival na gore-tex krem od firmy Granger´s - leather conditioner (recenzia tu http://hiking.sk/hk/ar/57/grangers_leat ... ioner.html - akurat som sa tam docital, ze je to odporucane aj na nubuk - len jedna neprijemna vlastnost, dochadza k zmene farby na tmavsiu - az ciernu). Mozno su uz aj nejake alternativy bez spominaneho efektu, musim zagooglit.

Kazdopadne chapem, ze nie kazdemu musi membrana vyhovovat, isto aj klasicke topanky bez membrany maju svoje vyhody... ja osobne som s gore-texom zo skusenosti spokojny, to je asi hlavne :)

Napisal by som viacej, ale ponahlam sa. Len tak naokraj - topanky mi uz dneska dosli, maximalna spokojnost, potom v prislusnej teme napisem viacej.
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod fremen » 19 Jan 2011, 19:50

Samozrejme suhlasim s tym, ze je to o pocite, co je velmi subjektivne. Takze ak skusenost s goracom v botach mas a vyhovuje ti, potom ok. Snad len- vydrzal ti v teniskach 3 roky? :shock: Tak to sa divim, mozes slobodne stupit do vody (samozrejme v ramci vysky tenisky, resp max. cm pod zosity jazyk) a stat tam a dnu ti nenatecie?

Inak priedysnost a gore tex je vecou dlheho rozhovoru- napr. na bunde neni zly, tak isto bivi vak- ale je to uplne ina kategoria, ako obuv, pretoze kym v bunde mas nad goracom len tkaninu, v topanke je to asi 3mm koze- co je podstatne ine. Cize len aby som uviedol na pravu mieru moj prispevok- ja som neodpisal gorac ako diabla, ktory moze za vsetko zlo, len mne osobne do topanok vobec nesedi. :twisted:

Aj koza ma svoje nevyhody a co sa tyka toho ztmavnutia- jedna sa hlavne o esteticky dojem- ale tiez som neprisiel na to, ako mu zabranit. Existuju aj vosky na baze silikonu- neni to tam ine? Osobnu skusenost s nimi ale nemam.
Obrázok užívateľa
fremen
 
Príspevky: 176
Registrovaný: 05 Júl 2010, 18:07
Bydlisko: cold mountain
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 11 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod stormmast3r » 19 Jan 2011, 20:23

fremen píše: Osobne pouzivam tento: http://kvalitnyzivot.sk/?page_id=15&category=6


Tento vyrobok som si dávnejšie kupil na jarmoku. Veľke balenie vydržalo možno 3-4 roky. Toho roku som si kupil iny, ale ten už nieje taky dobry, lebo je taky mastnejši riedši. Na kanady alebo zimne farmarky používam najprv vojenske leštidlo a potom trochu toho vosku (krasne obuv vylešti).
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 73 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod Adno » 20 Jan 2011, 00:14

Nezvyknem citat tieto veci, ale tu su celkom zaujimave informacie, hlavne druha strana. Pise sa tam o sprejoch vs vazelinach. Spreje vydrzia hodne kratsie, ale zato udrzuju "modny" vzhlad, vazeliny drzia dlhsie ale menia vyzor - v podstate to tu bolo spomenute aj v tejto teme. Takisto su tu odporucene vyrobky firmy Revivex, musim nieco o nich zistit :) .

sken 1.jpeg
sken 1.jpeg (226.73 KiB) Zobrazené 16716 krát

sken 2.jpg
sken 2.jpg (524.52 KiB) Zobrazené 16716 krát


Fremen - no tie botasky mam uz o cosi dlhsie ako 3 roky, takze teraz uz slobodne vo vode stat nemozem, uz su tam niekde mechanicke poskodenia a presakuju :) . Ale zo zaciatku s tym nebol problem, neskusal som to nijako extremne, len obcas ked sa zadarilo do nejakej mlaky, nohy ostali suche... ale kanady s gore-texom som pouzival aj na brodenie nejakych mensich potokov a pokial voda nebola natolko vysoka, aby mi natieklo zhora, tak nohy ostali/ostanu uplne suche :)
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod stormmast3r » 20 Jan 2011, 07:57

Neviete čo zač je PTX membrana?
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 73 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod rayen » 20 Jan 2011, 13:31

PTX Membrane – Na materiálu je nalaminovaná neporézní membrána. Mate­riál je vysoce prodyšný a voděodolný. Svojí malou váhou dodává tento materiál výrobkům dostatečnou lehkost.

zdroj: internet
http://www.alpine-shop.cz/clanky/materialy
Kto raz položí srdce na oltár prírody,stáva sa navždy jej túlavým psom...
Obrázok užívateľa
rayen
 
Príspevky: 333
Registrovaný: 01 Sep 2010, 16:42
Bydlisko: Pecenady
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod Adno » 11 Feb 2011, 14:58

Sice som mal v plane kupit nejaky krem, ale vcera v obchode pri kupe topanok som zazrel sprej od firmy Revivex (doporucuje ho na topanky firma Lowa, to mi to povedal predavac a je to aj v tom hore preskenovanom dokumente) tak som ho kupil, vysiel ma nejakych 8€. Ak sa nemylim, je to tento http://www.tropicliberec.cz/boty--prisl ... ivex-spray . Na topankach som ho este neskusal, tak uvidime...
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod rayen » 11 Feb 2011, 21:59

ja osobne pouzivam toto, sprejom impregnujem a sem tam obuv naboxujem aby lepsie vyzerala, ale zas je pravda ze univerzalny impregnacny sprej a box nie je, ja mam goretex kanady a toto je podla mna idealne kedze to viem zohnat za par supov zo skladu
Prílohy
box.JPG
vsetko je to original na obuv s membranou
box.JPG (59.5 KiB) Zobrazené 16641 krát
Kto raz položí srdce na oltár prírody,stáva sa navždy jej túlavým psom...
Obrázok užívateľa
rayen
 
Príspevky: 333
Registrovaný: 01 Sep 2010, 16:42
Bydlisko: Pecenady
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod ogonok » 12 Feb 2011, 00:48

Nazdar
Osobne pouzivam Meindl boty konkretne taiga pro. Maju aj GTX membranu. Starostlivost o obuv ma velmi prekvapila. Klasika VOSK. Sice meindl ma svoj sport wax, zatial som to inym voskom neosetroval, ale nemozem sa stazovat. Takze na kozene boty len vosk! Membrana sa potom osetruje z nutra, lebo nechapem ako by sa upchala z vonku ked je tam koza :roll:
ogonok
 
Príspevky: 35
Registrovaný: 05 Júl 2010, 22:07
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod atti.hombre » 12 Feb 2011, 09:57

:D ...upcháš voskom póry v koži...jeden drastický,ale názorný príklad,ako to celé s tou membránou funguje: Natiahnem ti na hlavu vrecko z bavlny-membrána a na to ti natiahnem igelitové vrecko- koža s voskom...a budem sa čudovať,prečo si sa udusil,ked cez bavlnu sa normálne dá dýchať?!... :wink:
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1860 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod fremen » 12 Feb 2011, 13:46

pekny priklad, az na tu bavlnu- teda ja nechcem podpichovat- ale videl si niekedy tu membranu? prave TEN igelit? :D
Obrázok užívateľa
fremen
 
Príspevky: 176
Registrovaný: 05 Júl 2010, 18:07
Bydlisko: cold mountain
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 11 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod atti.hombre » 12 Feb 2011, 19:11

To je večná zacyklená téma.Kúpil som si teraz prvý krát goráč topánky-zatiaľ spokojnosť.Mne sa nohy nepotia.Predtým som mal koženú obuv bez membrány-teda mám skúsenosť s oboma verziami...Každý urobí čo uzná za vhodné...fyzikálne zákony zatiaľ furt platia...asi :wink:
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1860 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Ďalší

Späť na Obuv

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť


cron