MEDVĚDÍ MISKA Z OLŠEV posledních letech se nám často na tábořištích stává to, že velké vody podemelou břehy potoka a díky tomu padnou i dost staré olše. Máme domluveno se správou povodí, že pokud se tak stane, můžeme spadlý strom z toku odstranit a materiál zpracovat. Jedná-li se o velké kmeny, byla by škoda dřevo jen rozřezat na otop.
- TÁBOR! UŽ SE TO POMALU BLÍŽÍ
A protože je dřevo olše celkem snadno opracovatelné a výrobek do výsledného tvaru rychle přibývá, pustili se do výroby misek mnozí táborníci.
Jako ukázku jsem sem zařadil misku svého už dospělého syna.
Nebyl to jeho první výrobek a chtěl se pokusit tentokrát udělat něco trochu stylovějšího.
Inspirace brána u indiánů, mnohé jejich misky byly zdobeny zvířecími motivy.
Jeho medvědí miska je v současnosti obávanou nádobou, co se týče výdeje společného táborového jídla - její kapacita je totiž celkem slušná, ale pořádný chlap potřebuje i pořádné kalorie.
Máme za ta léta pro zpracování čerstvé olše svůj celkem zaběhlý pracovní postup.
Nejprve se kláda nařeže na vhodné špalky tak, aby v sobě neměly pokud možno suky. Špalky se pak buď klíny nebo štípací sekerou rozpůlí a případně se hned ještě zbaví kůry. Všechen materiál ihned putuje do stinného a vlhkého místa - nejlépe někde pod stromy hned na břehu potoka. Někdo dokonce špalek nechá rovnou ve vodě. Po vybrání špalku si rozvrhneme tvar mísy. Pak nejprve na hrubo vytvoříme plochu, na které miska bude stát. Na vrchní (tedy tu rozštípnutou) plochu nakreslíme vnější i vnitřní hrany misky. Následuje práce se sekerou dlabačkou, s její pomocí se opatrně vyseká celý vnitřní prostor mísy. Tuhle práci děláme někde ve stínu a není od věci si občas špalek namočit. Je-li to v horkém létě, hrozí opravdu dost rychlé vysychání a je tu aktuální riziko popraskání čelních stěn mísy.
Musíme-li přerušit práci, materiál uložíme opět k potoku, nebo přikryjeme mokrým hadrem. Takto se dá postupně v klidu opracovávat misku i několik dní. Ke slovu pak přijdou dláta, croked knife a další řezbářské pomůcky. Skladování dřeva u potoka a jeho průběžné vlhčení během výroby je nutné dodržet až do chvíle, kdy stěny misky jsou už jen 1 - 2 cm silné. To platí zejména pro tu část misky, kde byla původně čela špalku. Bude-li stěna už jen takto silná, můžeme postupně misku dávat dál od vlhka. Olše vysychá celkem rychle, ale je potřeba během dne párkrát důkladně kouknout, zda se přeci jen netvoří vlasové trhliny. Pokud ano, tak rychle s miskou zpátky do vody. Po nasáknutí pak můžeme stěnu ještě dál ztenčovat.