root píše:názov kresačka Radeton, nikde som sa zatiaľ nestretol s okresávaním kameňa sekerou ( či niečím podobným ). Netvrdím tým že sa tak nemohlo diať na nejakom materiáli ako penovec, tuf, či niečo podobné. Ak sa už kameň natrhal na tvar, plochy sa opracovávali ho hladka takým kamenárskym majzlom ( dokonca aj plochým, na ktorom boli zuby, nie len tým s vybrúseným ostrím ) s použitím mlatu, teda úder sa priamo nástrojom na kameň neviedol. A hladké plochy sa ak bolo treba ešte brúsili .. Píšem len o tom čo som videl. Nikdy som kameň neopracovával ( s tešlou a tešlicou som už tú česť mal a dodnes stojí zopár budov ), ale mal som tú česť stráviť nejaký čas s kamenárskym majstrom a čo to mi o spracovaní kameňa aj povedal.
root píše:názov kresačka sa používal pre iný nástroj. Tomuto sa naozaj hovorilo širočina, ale "odborný" názov bol medzi tesármi ( aspoň v týchto mojich končinách ) tešla .. A menšej "tešle" , teda niečomu čo sa približovalo už ku kresačke sa vravelo ( a vraví ) tešlica. Kresačka bola obyčajná sekera, len tvarovo upravená naplocho z jednej strany. Tá sa nepoužívala pri okresávaní dreva ( klady hrady, .. ) ale už priamo pri spracovaní na mieste, napr. pri stavbe krovu, či inej drevenej stavby, pri drobných a rozmerovo nepatrných úpravách, pri vytváraní konštrukčných spojov a podobne. Kresačka bola často už vybavená aj drážkou pre vytiahnutie klinca, jednak na tylci ( tej zadnej ploche s ktorou sa dá zatĺcť klinec ) a jednak aj na ploche ostria na spodnej hrane.
Samorost píše:K tej "širočine" čo som spomínal vyššie som dostal aj tuto sekeru myslel som že je to proste nejaká tesárska sekera ale s tvojho popisu som pochopil že to asi bude "kresačka" je to tak ?
Willy píše:Tahle sekera nebude úplně nejvhodnější pro výpravy do přírody, na to je dost neskladná a těžká.
Bude ale výborným pomocníkem někde na trampském sroubku, na chalupě, při budování táborových staveb a samozřejmě dobře poslouží v dílně každého činorodějšího řemeslníka, který se často věnuje údržbě svého domu.
Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia