Naše hady

Vaše praktické poznatky z praxe, tipy, skúsenosti, zaujímavé výlety...

Naše hady

Poslaťod samotár » 27 Apr 2014, 21:54

ahoj,
dnes som bol na geocaching cito evente - čistili sme bunkre v Ba nad Lamačom od neporiadku ,a vriec odpadu bolo dosť,
potom som sa presunul sám na Devín, šak som tam ešte nebol, ludí bolo veľa ale čo som videl tak zmiju a užovku cez 1,5m ( hady som už videl ) ale taku užovku ( v meste a ani vlese) nie.
Viem že tu to nieje mestský bushcraft, ale vzľadom na tu užovku som to tu musel dať.
Ak to tu bude vadiť tak príspevok vymažte,
Prílohy
foto 10.JPG
foto 9.JPG
foto 8.JPG
foto 7.JPG
ešte sa stretneme, svet je malý
Obrázok užívateľa
samotár
 
Príspevky: 99
Registrovaný: 29 Jan 2014, 14:20
Bydlisko: Rožňava
Dal Ďakujem: 506 x
Dostal Ďakujem: 211 x

Re: Naše hady

Poslaťod root » 27 Apr 2014, 22:19

Zamenis longissimus (užovka stromová), dorastá až do 2 metrov...

A kľudne ju môžeš stretnúť aj v meste, ja som túto "moju" odfotil uprostred mesta v ktorom bývam, tiež mala dosť cez 1,5 metra.
Myslím si že do mesta sa ( v mojom prípade ) dostala prirodzene vytvoreným koridorom pretekajúceho potoka a jeho brehov.
Inak okrem myší, hrabošov a iných stavovcov je to známy vyberač hniezd, poradí si aj s veľkými mláďatami a zbožňuje vajíčka... teda z toho je jasné ( ak to niekto nepochopil z názvu ) že to je dobrý stromolezec :-)
Potravu ( hlodavce ) usmrcuj klasickým "hororovým škrtením" v závitoch tela....

Nie je jedovatá ale určite vie bolestivo a hlavne bleskovo "kusnúť" ak by ju niekto chcel neobratne chytiť ( môže dôjsť ale k sekundárnej otrave po kusnutí, doporučujem dobre dezinfikovať!!! ).
Druhou, tiež nepríjemnou zbraňou je "pižmo" ktoré vypúšťa z otvoru pred koncom chvosta :lol: Ak sa vám dostane na ruky tak ho budete cítiť ešte aj v spánku :P
Vravím z osobnej skúsenosti, keď som svojho času zachraňoval jednu a potreboval som ju preniesť od frekventovanej križovaty ..

http://i-dca.sk/fotogaleria/displayimage.php?pid=6779&fullsize=1

a ešte jeden obrázok, asi takto vyzerá ten posledný ktorý vidí potencionálna potrava v tráve

http://i-dca.sk/fotogaleria/displayimage.php?pid=6778&fullsize=1

Ten druhý plaz je zrejme Vipera berus (vretenica severná) , inak aj vretenica obecná, ľudovo zmija ..
tu by som odporučil nedráždiť ( najmä nie bosou nohou ).. náš najjedovatejší had a už bol zaznamenaný na Slovensku aj smrtiaci útok uštipnutím do palca na ruke tuším 59 ročného muža.
Nebezpečná môže byť práve teraz na jar, keď má po zime veľkú zásobu jedu ...
Poznám 2 lokality kde sa dá vretenica takmer zaručene nájsť. Obľubujú slnkom prehriate stráne, ale aj močaristé miesta ...
Vždy keď sa s ňou stretnem tak mám taký zvláštny pocit ... aj keď je celkom malá,, stretol som doteraz maximálne cca pol metrové jedince ( vraj dorastajú až 70 cm, ale zrejme záleží aj na množstve a dostupnosti potravy ?! ) ... vždy vzbudí vo mne rešpekt. Najskôr ztuhne na moment, ako keby zhodnocovala na okamih situáciu a až potom sa dá na ústup ...

Príspevok s hadmi by som určite nemazal.. :-) Veľa ľudí hada ešte nestretlo,, či nemali čas si ho poobzerať - najmä tí čo ešte len začínajú s intenzívnejším pobytom v prírode a pre nich to môže byť poučné ...
root
 
Príspevky: 382
Registrovaný: 15 Sep 2012, 00:49
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 176 x
Dostal Ďakujem: 491 x

Re: Naše hady

Poslaťod ImreSVK » 28 Apr 2014, 19:29

Niesom odborník na hady ale s užovkami sa stretávam na záhrade pri kosení alebo práci s kompostoviskom neďaleko Kysaku. Na všetkých fotkách od samotár-a a root-a by mali byť užovky.

EDIT: na 1 fotke od samotár-a nieje poriadne vidieť hlavu hada ale podľa kresby to vyzerá na užovku.

Asi jediný 99% identifikačný znak medzi zmijou a užovkou je tvar očných zreníc.
Ak má had okrúhle tak je to užovka, ak zvislé elipsovité alias šošovica tak je to vretenica. Keď chcete vedieť viac detailov medzi užovkou a vretenicou tak si pozrite tento link:

Kód: Vybrať všetko
http://www.ntic.sk/ntic.php?adr=hady13


EDIT 2: našiel som detailnejšie fotky. Sú dosť veľké, takže ak budú vadiť tak nech ich nejaký moderátor upraví alebo zmaže pokiaľ to bude pokladať za vhodné :?. Zdroj:
Kód: Vybrať všetko
http://www.pluska.sk/izahradkar/uzitkova-zahrada/skodce-choroby/had-zahrade-ako-spoznate-ci-je-jedovaty.html
Kód: Vybrať všetko
http://www.ntic.sk/ntic.php?adr=hady18

Vretenica severná (Vipera berus)
Obrázok
Užovka hladká (Coronella austriaca)
Obrázok
Užovka obojková (Natrix natrix)
Obrázok
Užovka stromová (Zamenis longissimus)
Obrázok
Užovka fŕkaná (Natrix tesselata)
Obrázok
Slepúch lámavý (Anguis fragilis)
Obrázok
Naposledy upravil ImreSVK dňa 24 Máj 2014, 09:32, celkovo upravené 5
ImreSVK
 
Príspevky: 60
Registrovaný: 03 Apr 2014, 18:06
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 13 x
Dostal Ďakujem: 18 x

Re: Naše hady

Poslaťod root » 28 Apr 2014, 20:42

máš pravdu ... aj v druhom prípade ide o užovku....
root
 
Príspevky: 382
Registrovaný: 15 Sep 2012, 00:49
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 176 x
Dostal Ďakujem: 491 x

Re: Naše hady

Poslaťod samotár » 28 Apr 2014, 21:48

ahoj,
ja som na toho menšieho pozeral zhora a asi ma mýlila ta hlava, inak ImreSVK pekný članok a vynikajúce foto , a s tými očami som múdrejší,
ešte sa stretneme, svet je malý
Obrázok užívateľa
samotár
 
Príspevky: 99
Registrovaný: 29 Jan 2014, 14:20
Bydlisko: Rožňava
Dal Ďakujem: 506 x
Dostal Ďakujem: 211 x

Re: Naše hady

Poslaťod beaster » 29 Apr 2014, 08:38

Ahojte, herpetolog sice tiez niesom ale v ramci studia zoologie sme mali dost drsnu poznavacku a i ked som uz vyse 10 rokov mimo vystudovaneho fachu :-) velmi dobre si pametam ako nam herpetolog vysvetloval, ze je velmi jednoduche rozoznat vretenicu od uzovky. Presne ako je pisane vyssie ide jednak o tvar zrenice cize sosovkovita u vretenice a okruhla u uzoviek ale velmi dobrym znakom je aj supinka nad okom. Ak sa z boku pozriete na vretenicu tak vyzera byt doslova "nasrata" akoby sa na vas mracila. Sposobuje to ta supinka nad okom, ktora jej dava zamraceny vyraz a viac menej rovny az u niektorych vretenic jemne zakriveny tvar ust do dola. Cize nasraty, nasrdeny vyraz tvare. Naopak ak vezmete uzovku tak vyzera akoby prave vyfajcila 2-3 jointov :D Doslova taky smejo. Oko je pekne okruhle a usta su bud rovne alebo jemne zakrivene dohora. Takto nas to ucil vtedy herpetolog. Nuz a potom tam bolo dalsich XYZ znakov podla ktorych sa rozoznavali jednotlive druhy uzoviek ako velkost a dlzka tela, lokalita, kresba na temene hlavy, velkost niektorych supin a tak. To si uz nepametam.


táto téma si zaslúžila vlastné vlákno...atti.hombre
Existuje iba jeden úspech - žiť svoj život podľa seba.

Tomorow is the very first day of the rest of your life.
Obrázok užívateľa
beaster
 
Príspevky: 199
Registrovaný: 09 Dec 2012, 18:46
Bydlisko: Malacky
Dal Ďakujem: 838 x
Dostal Ďakujem: 253 x

Re: Naše hady

Poslaťod Marcela » 25 Júl 2014, 11:42

Ano, těch rozlišovacích znaků je víc, ale v takovémto případě ještě úplně postačuje znát alespoň ty základní (viz pár obrázků z netu).
Dá se rozeznat jedovatý od nejedovatého také podle samotného tvaru hlavy, ale na tuto metodu bych se asi až tak absolutně nespoléhala. Určitě je daleko lepší mít naprostou jistotu, takže v první řadě podle těch očí, což je zaručený rozeznávací znak u všech hadů. No není od věci poznat ho i z toho druhého konce, takže vědět co je zač taky podle ocasu...

Biologii, zoologii ani tomu příbuzný obor jsem sice nestudovala (na to jaksi nemám buňky :oops: ), ale pamatuji si z dětství pár postřehů. Nevím tedy, jak dalece lze tyto informace považovat za pravdivé, ale - údajně je had schopen zaútočit/zasáhnout cíl/kořist pouze na vzdálenost jeho přibližně poloviční tělesné délky. Držet si ale větší odstup bude zřejmě vždycky mnohem bezpečnější. Další věc - tvrdí se, že nejedovatí hadi nikdy nekousnou přes látku, to znamená že ne přes oblečení. A jinak jsou na rozdíl od jedovatých daleko plašší, snaží se nám spíše vyhnout, čili nezaujímají ani žádné agresivní a výhružné postoje.

U nás se člověk kromě zmije příliš často nesetká s nějakou spoustou jiných druhů jedovatých hadů, ve volné přírodě vůbec, ačkoli vyloučit se to v dnešní době nedá, a už jenom z toho důvodu, že se čas od času objeví klidně někde na ulici něčí ztracený "miláček", a většinou je exotického původu.
Příkladně třeba při cestě do zahraničí je dobrý se předem seznámit s tamní faunou, nejlépe některé běžně se vyskytující hady umět ihned bezpečně rozpoznat bez jejich bližšího zkoumání, a předejít tak nechtěné konfrontaci.

No, nejsem zrovna zdravotník, ale myslím, že se toho za posledních cca třicet let pro poskytování první pomoci zase až tolik výrazně nezměnilo, když ovšem pominu nějaké to nyní lépe dostupné zdravotnické vybavení. Někdo mě jistě rád v této záležitosti doplní či poopraví, samozřejmě v příslušném tématu :wink: Ale i když to patří jinam, zmíním tady něco málo rad (které mi utkvěly v paměti) pokud vás anebo někoho přímo ve vašem okolí jedovatý had přece jenom rafne:

Nejdůležitější je zachovat klid, přivolat co nejrychleji potřebnou lékařskou pomoc a uštknutého se snažit co nejvíce znehybnit (především tu zasaženou část těla) a uklidnit, aby mu krevní oběh koloval co nejpomaleji. Jestliže nemáte k dispozici nic dostatečného ke kvalitnímu zaškrcení, pak poraněnou část těla alespoň držte co nejníže vůči srdci. Ránu v žádném případě nechlaďte, i kdyby byla reakce jakkoli odstrašující. Sundejte postiženému hodinky, náramky, prsteny, prostě všechno co by mohlo takovou situaci dramaticky zkomplikovat. A zraněný by pochopitelně neměl nic jíst ani pít.
Dost podstatnou částí takové záchrany je znát útočníka, tedy minimálně jej umět dobře popsat, v zcela krajním případě ho při incidentu ale buď rovnou zneškodnit nebo v tom nejlepším nějak zpacifikovat pro možnost přímé a jednoznačné identifikace.


Tímto se dostávám opět na začátek, kde píši že poznání, zda jde o jedovatého či nejedovatého hada nám bude pravděpodobně stačit, avšak při něčem jako je právě uštknutí jedovatým neznámým, tam už asi ne.
Prílohy
1.jpg
2.gif
3.gif
4.jpg
5.jpg
příroda nedělá nic zbytečně (Aristotelés)
mojerajče
Obrázok užívateľa
Marcela
 
Príspevky: 231
Registrovaný: 08 Júl 2011, 19:05
Bydlisko: Východočeský kraj
Dal Ďakujem: 3531 x
Dostal Ďakujem: 532 x

Re: Naše hady

Poslaťod Bic0 » 29 Júl 2014, 15:44

Ta druha uzoka je na 100% Natrix tessellata - uzovka frkana. Vretenice ziju az niedke v okoli BB a severnejsie. Tu na juhu mame uzovku frkanu, obojkovu, stromovu aj hladku ... dole pri vode su to hlavne obojkovky a frkane, hore na Devinskej Kobyle, Palisadach, Kramaroch zasa uzovky stromove. Uzovky hladke vacsinou nachadzam v okoli Pezinku, tiez som uz bol nejake ratovat dole smerom na Samorin.

Casto mi volaju (hlavne v lete) ludia ktori natrafia doma na hada - vela krat ich prepoji 112 alebo mestska policia. Tento rok som bol len na 1 "vyjazde", zvysok sa vybavil telefonicky, had sam opustil miesto kde ho otravovali ludia.

Inak, kto by sa chcel dozvediet viac o nasich plazoch, kuknite nas web http://www.plazyunas.com
Naposledy upravil Bic0 dňa 29 Júl 2014, 15:58, celkovo upravené 1
Bic0
 
Príspevky: 208
Registrovaný: 07 Máj 2012, 00:15
Bydlisko: Pezinok
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 21 x

Re: Naše hady

Poslaťod Bic0 » 29 Júl 2014, 15:55

root píše:Zamenis longissimus (užovka stromová), dorastá až do 2 metrov...

Tak 2m stromovka uz je exemplar, maximalna dokumentovana dlzka co viem je 215cm, vacsinou maju okolo 150cm a to uz su fakt velke kusy. Pri pocite ohrozenia a nemoznosti uteku hryzu, ved kto by nehryzol. Ni eje to nijako extra bolestie, aj ked ani 2x prijemne.
root píše:Ten druhý plaz je zrejme Vipera berus (vretenica severná) , inak aj vretenica obecná, ľudovo zmija ..
tu by som odporučil nedráždiť ( najmä nie bosou nohou ).. náš najjedovatejší had a už bol zaznamenaný na Slovensku aj smrtiaci útok uštipnutím do palca na ruke tuším 59 ročného muža.
Nebezpečná môže byť práve teraz na jar, keď má po zime veľkú zásobu jedu ...
Poznám 2 lokality kde sa dá vretenica takmer zaručene nájsť. Obľubujú slnkom prehriate stráne, ale aj močaristé miesta ...
Vždy keď sa s ňou stretnem tak mám taký zvláštny pocit ... aj keď je celkom malá,, stretol som doteraz maximálne cca pol metrové jedince ( vraj dorastajú až 70 cm, ale zrejme záleží aj na množstve a dostupnosti potravy ?! ) ... vždy vzbudí vo mne rešpekt. Najskôr ztuhne na moment, ako keby zhodnocovala na okamih situáciu a až potom sa dá na ústup ...

Príspevok s hadmi by som určite nemazal.. :-) Veľa ľudí hada ešte nestretlo,, či nemali čas si ho poobzerať - najmä tí čo ešte len začínajú s intenzívnejším pobytom v prírode a pre nich to môže byť poučné ...

Ako som pisal, ta druha "hadica" je Uzovka frkana. Kazdopadne k vretenici - je pravda ze bolo zaznamenane 1 (jedine jedno) smrtelne uhryznutie na nasom uzemi a bolo to relativne nedavno - ten pan co mu podlahol mal udajne za sebou tazke obdobie chemoterapie, teda jeho telo nezvladlo to co zdravy organizmus zvladne. Koluju famy ked po uhryznuti (nie ustipnuti) dali ludom v nemocnici protijed - pokial viem ide v skutocnosti o akusi kalciovu injekciu ktore ma naviazat jed v krvi, vacsina ludi odchadza domov po 1-2 dnovom pozorovani. Kedze protijedy su "vyrabane" na zvieratach (zvierata dokazu tvorit protilatky) je to casto prave protijed ktory ma horsie nasledky ako samotne uhryznutie. Samozrejme u toxicky vyznamnych druhov nie je o com, tam protijed ide +- automaticky. Bohuzial nasi lekari su v tomto diletanti a su schopni pichnut pacientovi cokolvek.
Co sa tyka toho zhodnocovania situacie mas pravdu - had pokial ma moznost ide vacsiemu tvorovi z cesty. Ked na neho nadabis tak chvilku samozrejme nehybne caka ci nepojdes dalej, aby svojim pohybom zbytocne neuputal tvoju pozornost. Niekedy sa po chvilke da na ustup, niekedy proste caka na tvoju reakciu. Hryzu az ked sa citia ohrozene. Vacsina uhryznuti od hada je prave do oblasti ruky (aha had, chytme ho) a do zadku (odskocis si do kriku a nevsimnes si hada).
Bic0
 
Príspevky: 208
Registrovaný: 07 Máj 2012, 00:15
Bydlisko: Pezinok
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 21 x

Re: Naše hady

Poslaťod patrixo » 12 Feb 2017, 20:49

No, ja som napríklad natrafil na pekné hniezdo mladých vreteníc pri Topoľčanoch. To sme boli opekať koncom minulého leta niekde pri rieke Nitra medzi Topoľčanmi a Bošanmi v takom lesíku s mŕtvym ramenom. :)

Bic0 píše:Ta druha uzoka je na 100% Natrix tessellata - uzovka frkana. Vretenice ziju az niedke v okoli BB a severnejsie. Tu na juhu mame uzovku frkanu, obojkovu, stromovu aj hladku ... dole pri vode su to hlavne obojkovky a frkane, hore na Devinskej Kobyle, Palisadach, Kramaroch zasa uzovky stromove. Uzovky hladke vacsinou nachadzam v okoli Pezinku, tiez som uz bol nejake ratovat dole smerom na Samorin.

Casto mi volaju (hlavne v lete) ludia ktori natrafia doma na hada - vela krat ich prepoji 112 alebo mestska policia. Tento rok som bol len na 1 "vyjazde", zvysok sa vybavil telefonicky, had sam opustil miesto kde ho otravovali ludia.

Inak, kto by sa chcel dozvediet viac o nasich plazoch, kuknite nas web http://www.plazyunas.com
patrixo
 
Príspevky: 8
Registrovaný: 15 Apr 2013, 13:19
Bydlisko: Topolcany
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 8 x

Re: Naše hady

Poslaťod Bic0 » 31 Mar 2017, 21:36

patrixo, mam trochu pochybnosti o vreteniciach pri Topolcanoch niekde pri rieke. Tam sa skor vyskytuju uzovky, vretenice predsalen preferuju skor horske oblasti.
Bic0
 
Príspevky: 208
Registrovaný: 07 Máj 2012, 00:15
Bydlisko: Pezinok
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 21 x


Späť na Z praxe

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia