Sekery

Nože, sekery, pílky..

Re: Sekery

Poslaťod jasommato » 14 Júl 2014, 02:02

Willy

nemecku zenijnu mam ak si nou niesi isty poslem fotky
je to perfektna sekera prave do tabora aspon podla mna aj ked na zraze na sivci som za nu dostal takeho zdrba ako keby som doniesol plastovu lizicku
hmotnost funkcna a zotnes rozstiepis aj okreses s nou drevo ako sa patri plus zatlcies aj vitiahnes klinec len moc dobre nedrzi ostrie
Obrázok užívateľa
jasommato
 
Príspevky: 797
Registrovaný: 07 Máj 2012, 14:33
Bydlisko: Orava a prilahle kopce potoky a rybniky
Dal Ďakujem: 334 x
Dostal Ďakujem: 483 x

Re: Sekery

Poslaťod Bic0 » 23 Júl 2014, 12:35

Zaujimava vecicka pre tych co kalaju kopec dreva. Vyskusal by som to.

http://www.mnn.com/family/protection-safety/stories/weve-been-splitting-wood-all-wrong
Bic0
 
Príspevky: 208
Registrovaný: 07 Máj 2012, 00:15
Bydlisko: Pezinok
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 21 x

Re: Sekery

Poslaťod root » 23 Júl 2014, 13:16

už tu o tom bola reč ...
root
 
Príspevky: 382
Registrovaný: 15 Sep 2012, 00:49
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 176 x
Dostal Ďakujem: 491 x

Re: Sekery

Poslaťod Rafael Ingvis » 23 Júl 2014, 13:19

A ešte aj zo pár krát bude keďže, ako sa zdá, čítať vlákna nehrozí.
"Pokrok je jako stádo sviní v humně. Z takého stáda, to sa mosí uznat, je užitek. Je uzený špek, je ovar, je prejt, sú klobásky, sú nožky v rosolu. Tož sa nesmí ohrnovat nos, že je všecko posrané."

:-k
Obrázok užívateľa
Rafael Ingvis
 
Príspevky: 322
Registrovaný: 02 Feb 2011, 09:50
Bydlisko: Praha
Dal Ďakujem: 112 x
Dostal Ďakujem: 287 x

Re: Sekery

Poslaťod root » 23 Júl 2014, 13:21

radeton píše:TO root: Napísal som "okresávanie kmeňov" nie kameňov :D .pod slovom kmeň si predstavujem časť stromu ,ktorý je zbavený konárov napr.smrek,a ktorý sa ďalej opracuje za pomoci nástroja (napr.sekerou) dajme tomu z kruhového profilu na štvorcový :wolf:


Ospravedlňujem sa, pri čítaní som použil nesprávne sklo, nekukal som cez okuliare, ale cez fľašku domácej :oops:
root
 
Príspevky: 382
Registrovaný: 15 Sep 2012, 00:49
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 176 x
Dostal Ďakujem: 491 x

Re: Sekery

Poslaťod SKW » 07 Aug 2014, 02:17

fatal_error píše:Nosil som so sebou kedysi sekeru a noz, ale teraz by som to uz urcite neurobil. Sekera je zbytocne tazka (mal som HY20 od Hultafors) a velka, tazsie sa skladuje a ked nejdem do lesa vyslovene rubat drevo, tak je to aj dost zbytocny nastroj a skor ide iba o imidž nez o skutocnu potrebu mat pri sebe sekeru. Hlavne pri castych presunoch prirodou. Nosil som so sebou Fallkniven A1 - pre mna fakt nozik na 1-čku. Sekanie, rezanie, dokonca aj vyrezavanie mi snim slo uplne lahucko, fakt to bola hracka az som sa divil. Pri sekani vetvy hrubej ako predlaktie som sa nemusel ani namahat stacilo par krat seknut zapastim a bolo hotovo. Casom som ale zistil, ze tento noz sa brutalne tazko brusi (aspon mne, noze brusim rucne). Po incidente kedy som narazil na cepelou na klince, som uz nebol schopny dat ostrie do povodneho stavu. Dokonca som ten noz poslal aj viacerym, fakt dobrym kovacom. Vratil sa nabruseny paradne, no ostrie nevydrzalo tolko co predtym ked bol uplne novy, takze som si kupil novy noz.


Nedá mi, napíšem svoj názor k veci sekera vs. veľký nôž sem do tohto vlákna. Na poldňovej prechádzke niekde v miestnom dobre známom lesíku sekeru nepotrebujem. No keď idem do lesa bez sekerky na dve a viac nocí, tak už pociťujem, že mi pri rôznych činnostiach dosť chýba. Hlavne pri výrobe kostry pre celtu a zabíjaní kolíkov pri vypínaní celty. Veľký nôž by ju mne osobne nahradil možno tak z polovice. Keď príde na seriózne získavanie a zhromažďovanie palivového dreva, najmä v náročných podmienkach ako je totálne mokro a veľa snehu, vtedy je sekera na nezaplatenie, nedokážem si predstaviť prípravu poriadneho paliva (nechajme spráchnivené liesky bokom) veľkým nožom. Tí čo chodia táboriť viac dní aj v daždivom počasí a v zime keď je snehu a treba spracovať suché stojace drevo, to poznajú. Iste ak človeku stačí čmudiaci plačúci ohníček, tak sa dá drevo nachystať i nožom, no ak chce poriadny oheň tak musí zohnať poriadne palivo a to sú tvrdé dreviny, nespráchnivené a hrubšieho priemeru než je zápästie. Čas a množstvo energie vynaloženej na prípravu paliva veľkým nožom sú väčšie, než keď človek použije sekeru. V zime sa často zdráham vziať veľkú sekeru kvôli jej váhe a veľkosti, no keď to prehltnem a nakoniec ju vezmem, v teréne si to potom neviem vynachváliť.

Samozrejme celé toto závisí od typu táborníka. Človek, ktorý si rozloží moderný jednomiestny bivi stan, spí v páperovom spacáku a večeru si varí na plynovom variči..... tomu je sekera úplne zbytočná. Na sekere však závisí komfort táborníka, ktorý používa staršie technológie, spí pri ohni pod vlnenou dekou. Ten potrebuje postaviť prístrešok, lôžko a nazbierať hodne dreva na noc a na to by proste len veľký nôž nestačil. To je ako keď idete kopať studňu a vezmete si motyku namiesto čakana. Nemám nič proti žiadnemu z týchto dvoch štýlov, sám som akýmsi mixom oboch, snažím sa využívať to najlepšie, najpraktickejšie z oboch. No minimálne pre malú sekerku si väčšinou nájdem miesto a som ochotný pretrpieť ten kus váhy navyše pre komfort pri mojich táborníckych činnostiach. Pochopiteľne človek ktorý ide na 30 dňový pochod nejakou turistickou magistrálou, nebude so sebou trepať sekeru. No ak by som mal 30 dní byť niekde v tajge, tak bez sekery by som určite byť nechcel. :camp:
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: Sekery

Poslaťod benluben » 07 Aug 2014, 07:29

SKW, takto nejako to vidím aj ja. Ísť opekať klobásu "za barák" stačí aj väčší nôž alebo mačeta alebo kukri na prípravu pár drievok na oheň. Iná "káva" je to v podmienkach aké si opísal Ty. Vzhľadom na to že, aj ja staviam kostru pre prístrešok pokiaľ idem niekam nocovať a chystám drevo na poriadny nočný oheň hlavne keď je vonku už zima a potrebujem sa zohriať a "zakúriť" v prístrešku vždy beriem malú vojenskú sekeru od ženistov, ktorú mám už 25 rokov a nikdy mi nebola ťažká, lebo som vedel oceniť jej prednosti keď som ju potreboval. Bez problémov ňou zastrúham aj stanový kolík. Schválne som napísal, že zastrúham a nie osekám lebo sa ňou dá pri troche praxe aj kolíky strúhať. Je to len môj názor a každý nech nosí na prípravu dreva čo mu vyhovuje a má to odskúšané.
Naposledy upravil benluben dňa 07 Aug 2014, 10:49, celkovo upravené 1
Nech Vám zápalky nezvlhnú a oheň dlho horí ...
Obrázok užívateľa
benluben
 
Príspevky: 213
Registrovaný: 09 Dec 2012, 12:11
Bydlisko: Nové Zámky
Dal Ďakujem: 365 x
Dostal Ďakujem: 274 x

Re: Sekery

Poslaťod dodo » 07 Aug 2014, 10:33

SKW-dík napísal si to presne.So ženou chodím na náročnejšiu viacdňovú turistiku,a to používam to najlepšie(a najľahšie!-roky sú roky :x )vybavenie,čo trh ponúka.
A zároveň chodím "stroskotať"-(tento výraz používam už 40 rokov)-pribalím do trvale nabaleného zálesackého (bushcraftového?)batohu kilo slaniny(bez omastku sa zle varí!,),kilo múky,soľ,a zmiznem z civilizácie na týždeň.Všetko potrebné sa snažím získať z prírodných zdrojov,a vždy to býva poriadna fuška.Bez sekery je to ešte ťažšie(už som to skúsil!)-sekera šetrí silu a čas.Všetky argumenty pre sekeru ste už spomenuli,ale myslím,že názory opekačkovo-internetových bushcrafterov to aj tak nezmení...
Všetko ide,len malé deti sa musia nosiť...
Obrázok užívateľa
dodo
 
Príspevky: 117
Registrovaný: 20 Nov 2010, 22:14
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 161 x
Dostal Ďakujem: 190 x

Re: Sekery

Poslaťod fatal_error » 07 Aug 2014, 15:17

Chlapi, čítajte ešte raz a poriadne, čo som napísal. Nikde som nespomenul, ani nenaznačil, že sekera je horšia ko dlhý nôž alebo že dlhý nôž zvládne všetko.

"Nosil som so sebou kedysi sekeru a noz, ale teraz by som to uz urcite neurobil. Sekera je zbytocne tazka (mal som HY20 od Hultafors) a velka, tazsie sa skladuje a ked nejdem do lesa vyslovene rubat drevo, tak je to aj dost zbytocny nastroj a skor ide iba o imidž nez o skutocnu potrebu mat pri sebe sekeru. Hlavne pri castych presunoch prirodou..."

Tipujem, že ste to vydedukovali z druhej vety, kde spomínam, že pokiaľ nejdem do lesa rúbať drevo a následne snim pracovať, je to zbytočný nástroj (myslené ťahať so sebou sekeru do prírody zbytočne), pretože tam už v podstate nenastane nijaká situácia či skôr úkon, ktorý by nezvládol nôž, či už menší alebo väčší.

A tiež ste si asi nevšimli obrázok kvalitnej japonskej skladacej pílky, ktorá odmaká väčšiu a zároveň tu najdôležitejšiu časť práce. Link na pôvodnu debatu > http://www.bushcraft-portal.sk/forum/viewtopic.php?f=42&t=18&p=31215#p31215

SKW: Vybral si si do citácie len prvú časť toho čo som napísal, a tu druhú, podstatnejšiu časť, si vynechal. Neviem, či sa ti nechcelo čítať dlhý príspevok alebo čo, ale tak ja ju za teba doplním:

Myslim, ze ! kvalitna maceta, parang, kukri noz atd ! je super nastroj a kto ju vie pouzivat, vyuzije viac nez len noz. Takze ide len o skill (po slovensky zrucnost ci sikovnost) jej pouzivatela. Videl som porovnavacie videa, recenzie fotky kde macety v pohode ustali na rovnako ako sekery pri sekani do kmena stromu. U nas na Vychodnom Slovensku je niekedy fakt dobre mat po ruke nejaky dobry parang alebo macetu, pretoze niektore húštiny fakt stoja zato a sekerou by ste sa unavili za 30 sekund. Samozrejme nieje to dzungla da sa to aj obist, chcel som sa raz dostat k tanku, ktory bol kompletne zarasteny trnkami. So sekerou by som tam plakal nastastie dlhy noz mi pomohol v tejto situacii viac. Pri sekere vnimam ako vyhodu, ze ma na druhej strane hlavy rovnu plochu s ktorou sa daju zabit koliky do zeme, no zase to nieje nic take co by nevyriesil kamen alebo pevny konar. Kazdy nastroj ma svoje vyhody a nevyhody preto, kazdy musi vediet co chce a to zisti asi len castymi vyjazdami do lesa kde pracou zisti co mu chyba a coho ma naviac.

Zalezi kolko chce kazdy do nastroja, ktory cloveku sluzi investovat. Tam sa potom moze odrazit aj jeho pouzitelnost, vydrz atd.

Kombináciu, ktorú nosím do lesa JA je menší alebo väčší nôž (dĺžka čepele u najdlhšieho noža, ktorý mám je 15,5cm) a skladacia pílka. Tu už ani nerozvíjam debatu o tom, čo je veľký nôž a aké ma parametre. To nech si každý dohľadá sám.

Ak by sme sa ďalej bavili o výbave na 30dní na Sibír, alebo do hociktorého iného kúta zeme, to by sme boli niekde inde čo sa týka výstroje a "výzbroje" a samozrejme by sa tým zmenila aj časť debaty, čiže nieje zrovna najlepšie prirovnávať práve len ten Sibír k tomuto príspevku, kedže sa stále bavíme automaticky o našich lesoch. Viem, že to bol iba príklad čo si napísal, ale to proste nieje k téme resp. ten Sibír to už je o niečom inom. Tiež sa nespomína aký druh pobytu v prírode to bude. Či je to viac týždňové táborenie alebo týždňový pochod, tak ako si písal. Toto je tiež debata na dlho, skúsenosti máš o tom niet pochýb, takže nieje potrebné to tu rozoberať ďalej. Dúfam, že som to napísal zrozumiteľne, aby tu nevznikali nejaké negatívne energie :D
P.S. plynový varič (ten turistický) som videl na vlastné oči iba raz v poloninách na Wielkej Rawke, ako sa v ňom varí čaj, chcel som od kamoša demonštráciu ako rýchlo to uvarí vodu. Na hory kde niesu stromy skvelá vec, tak isto ako aj v chránených oblastiach kde je 5 stupeň ochrany, no v nižších polohách kde je kopec dreva, je to samozrejme, už len asi o pohodlí a časovej náročnosti človeka. :)

Benluben: Súhlasím, ísť opekať za barák klobásu nato stačí aj malý Opinel. Drevo na oheň zlomis nohou, palice zastrúhaš spomínaným opinelom a kolíky zabijes kameňom alebo bucharom zo suchého dreva. Nôž, ktorý nosím ja do prírody (ten najťažší) má 485 gramov aj s puzdrom, čiže pomaly sa vyrovná aj menšej sekere. Dlhé nože napr. typu Ontario RTAK II majú 640 gramov, kde sa človek blíži k hmotnosti poriadnej sekery, napríklad tej, ktorú som vláčil ja (Hultafors HY20). Takže určite sa ti podľa druhu pobytu viac oplatí menšia sekera.

dodo: Môžete mi napísať aspoň zhruba obsah Vašej výbavy resp. ani nie obsah ale materiály? Myslím tie najľahšie, ktoré trh ponúka, rád by som sa "pozrel". Ak to teda nieje tajomstvo. Ako druhé ma zaujíma či celý ten týždeň konzumujete iba tu slaninu, múku (z tej múky asi chleba /banok/) a soľ, alebo aj iné veci, lebo ak sú to len tie tri zložky plus nejaká nájdená strava, tak to mi je potom ľúto Vášho tela, konkrétnejšie zažívacieho traktu. Alebo to kombinujete s nájdenou stravou? Napísali ste, že: "Všetko potrebné sa snažím získať z prírodných zdrojov,a vždy to býva poriadna fuška.Bez sekery je to ešte ťažšie(už som to skúsil!)-sekera šetrí silu a čas" - Ako si so sekerou hľadáte potravu? Alebo ste to myslel, že hľadanie potravy samotnej je ťažké a bez sekery ešte ťažie? To by už dávalo zmysel. Nepochopil som presne tie vety. Môžete mi poradiť aké jedlo si nájdem počas skorej zimy, celkovo v zime a počas veľmi skorej jari? Resp. napísať to do vlákna o jedle? Rád sa naučím niečo nové. Nechcem aby ste si mysleli, že na Vás nejak útočím, len ma proste zaujímajú odpovede k otázkam. P.S. Naštastie nepatrím do skupiny "opekačkovo-internetových bushcrafterov", ako ste to sám nazval, a o sekeromlatoch a sekerách niečo viem.

rkw: Prečítaj si toto všetko :mrgreen:

Pre ľudí, ktorí si myslia, že dlhé nože sú úplne na prd a aj pre Vás chlapi, odporúčam toto super video, ktorom to chlapík všetko podstatné opisuje. Prečo ma radšej dlhé nože než sekeru. Má trošku iritujúci hlas, ale dáva pádne argumenty prečo je aj dlhý nôž super vec. Video moc pestré nieje skor ide o to čo hovorí:


plus toto video


Takže este raz. Verím, že reakcie boli len zlým pochopením textu a to, že nebola spomenutá pílka. Ako som písal kombinácia noža a pílky je proste super. Mam to odskúšané, a sekera mi proste začala postupne vadiť svojou veľkosťou. Ešte raz pripomínam je to veľká HY20 od Hultaforsu - 650 mm a 850gramov a nie malá Hatchet (sekerka) alebo small axe (malá sekera) Pokým nepotrebujem robiť nejaké dlhodobejšie stavby, pasce, lyže či iné veci, ktoré pomáhajú človeku prežiť v prírode, tak sekeru budem mať doma. Všetko ostatné hravo zvládne nôž a pílka. Ako spomenul Benluben "Je to len môj názor a každý nech nosí na prípravu dreva čo mu vyhovuje a má to odskúšané" :camp: :camp: :camp:
Naposledy upravil fatal_error dňa 08 Aug 2014, 09:09, celkovo upravené 2
Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 381
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 268 x

Re: Sekery

Poslaťod SKW » 07 Aug 2014, 15:42

Takto, v žiadnom prípade nebolo mojim cieľom nejak na Teba útočiť alebo čokoľvek podobné. Len som proste napísal zopár svojich myšlienok k sekere vs. veľký nôž, ktoré vlastne vznikli po tom ako som čítal tvoj príspevok... Asi by som urobil lepšie, keby som Ťa necitoval a len napísal príspevok, už som opäť o niečo múdrejší ;-) Taktiež poprosím ostatných aby sa snažili zdržať akýchkoľvek uštipačných poznámok a podobne, nik predsa nechce flame. Veď sú to vlastne všetko len nekonečné debaty o veciach, ktoré nie sú životne dôležité. Peace! :camp:
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: Sekery

Poslaťod fatal_error » 07 Aug 2014, 16:01

Ja viem, že si nechcel útočiť ani nič podobné, veď pre toto fórum je len dobre ak sa rozprúdi debata a každý do nej pridá to čo má vyskúšané a čo považuje za správne :) O tom by malo byť fórum. Či si ma citoval alebo nie, to je jedno, ale lepšie, že si to urobil, ja by som to tu aj tak napísal :D že Takže pohoda chalani :D :camp:
Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 381
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 268 x

Re: Sekery

Poslaťod dodo » 07 Aug 2014, 17:22

Fatal error-všetci si tu tykáme(som ešte mladý,len mám blbé rodné číslo :wink: ).Takisto som tu nechcel rozpútavať nejaké vášne-ale bez oponentúry viazne diskusia :) .
Som stará škola,a odvolávky na video neberiem ako argument-čo si neomakám a neodmakám,tomu neverím(život ma naučil)...
K Tvojim otázkam-ľahkú výbavu som myslel na turistiku,tam je hlavná rada na zníženie hmotnosti nosiť nasušenú stravu a z toho variť(400-450g na deň!)-ostatná výbava podľa finančných možností...
-cez ten týždeň varím a jem čo príroda dá(bližšie by som to nerád špecifikoval :wink: ),najhoršie je to na skorú jar-aj na tomto fóre je dosť info o možnosti získania potravy.Zháňanie potravy zaberie 80% času,preto som to spomenul v súvislosti so sekerou-sekera významne šetrí čas a energiu pri táborení(ostane čas na potravu,resp.nespáliš toľko kalórii).Nerobím to preto,aby som si niečo dokazoval,ale je to pre mňa forma psychoterapie-človeku tam všeličo dôjde,a čím som starší,tým je to intenzívnejšie-doporučujem vyskúšať.
Naposledy upravil dodo dňa 17 Aug 2014, 17:07, celkovo upravené 1
Všetko ide,len malé deti sa musia nosiť...
Obrázok užívateľa
dodo
 
Príspevky: 117
Registrovaný: 20 Nov 2010, 22:14
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 161 x
Dostal Ďakujem: 190 x

Re: Sekery

Poslaťod rkw » 07 Aug 2014, 17:44

Jedine co by som povedal ze ano zoberiem je namiesto sekery je moj kukri , odskusany bol mnoho krat , a Ano ten nastroj dokze efektivne sekat
Prílohy
image.jpg
život je ako bomboniera nikdy nevieš co ochutnáš
Forest Gump
Obrázok užívateľa
rkw
 
Príspevky: 471
Registrovaný: 17 Feb 2012, 17:10
Bydlisko: Nesvady
Dal Ďakujem: 386 x
Dostal Ďakujem: 238 x

Re: Sekery

Poslaťod fatal_error » 07 Aug 2014, 18:11

rkw: No vidíš, že by sme sa zhodli, pretože kukri nieje sekač, ani mačeta, ani tesák, ale práve spomínaný dlhý nôž a hoci možno neseká a neštiepi a drevo tak dobre, efektívne a rýchlo ako sekera, stále je to skvelý pomocník, ktorý sa tej sekere pomaly vyrovná. Videl som jedno video, kde kováčom vykované kukri z 14 260-tky (klasická pérová oceľ, čiže žiaden intergalaktický materiál) sa dostala na úroveň sekery. Video som žial už nenašiel. Nespomínam si ako sa to volalo. Dokonca jej dali "viac bodov", pretože s kukri išli niektoré úkony oveľa lepšie ako so sekerou, čo je samozrejmé vzhľadom nato, že má dlhšie ostrie atd. atd. Ja mám doma hodenú ešte staršiu kukri od Cold steelu. Samozrejme nič moc (Čo by človek čakal za 600skk), ale neraz mi pomohla naporcovať drevo aspoň nahrubo. Práve vtedy ma napadlo, že si kúpim sekeru a že ju skúsim používať.
Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 381
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 268 x

Re: Sekery

Poslaťod divox » 07 Aug 2014, 18:48

"Dobrej sekere" sa žiadny "nožík" nevyrovná,darmo tu píšete litánie.
Obrázok užívateľa
divox
 
Príspevky: 297
Registrovaný: 02 Feb 2012, 16:26
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 507 x
Dostal Ďakujem: 544 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Nástroje

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia


cron