Rúbanie stromu

Všetko čo neviete zaradiť do ostatných tém

Rúbanie stromu

Poslaťod danielbandicoot » 11 Sep 2014, 21:36

Zdravím všetkých,

v BushCrafte som úplný nováčik, a preto by som sa chcel spýtať či je rúbanie malých stromov legálne, a či sa vlastne zahrňa do BushCraftu. Na jednej strane sa vraví že je BushCraft viac o žitie s prírodou a vychutnávaní si jej krásy, preto sa mi nezdá, že by sa do ňho zahrňalo aj takto ju ničiť. Na druhej strane som videl videa, ktoré tu poslali ľudia ako vyrábali prístrešok a pri tom strom zrúbali. Ďalej by ma zaujímalo, či je vôbec legálne takto zničiť strom, a ak áno tak v akom limite a kde.

Vopred ďakujem za odpoveď
danielbandicoot
 
Príspevky: 2
Registrovaný: 11 Sep 2014, 21:29
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Rúbanie stromu

Poslaťod Pája » 11 Sep 2014, 21:59

Ahoj, ačkoliv jistě nejsem nejpovolanějším, kdo by měl odpovídat, zkusím alespoň rámcově.

- podle lesního zákona jak v ČR, tak SR svévolné kácení stromů, a to i soušek, legální není. Těžba je právem vlastníka lesa, stejně tak udělování povolení.

- zálesáctví je o životě s přírodou a v přírodě, což také znamená využívání zdrojů, jež poskytuje. Do toho se kácení zahrnout dá, pokud je uvážené a slouží k nějakému účelu, nikoliv pouze k zábavě nebo pro účely "recenze" sekacího nástroje.

- i přes bod 1) osobně vnímám jisté možnosti, jak stromek porazit, a neučinit tak přestupek jak proti přírodě, tak proti právu, byť je to na hraně. Za prvé většina listnatých stromů po pokácení obráží znovu buď z pařezu nebo od kořene (výmladky, pařezina, kopicové hospodářství -> viz google), a tehdy se jedná o obnovený zdroj, ze kterého je po úvaze možno živé dřevo vzít, pokud je to potřeba. Druhá možnost je křovinný pás na obvodu lesa či místa, kde stromky rostou z přirozeného výsevu velmi nahusto, a jeden zahlušuje druhý. V přirozeném vývoji by ty silnější zahubily ty mladší; tehdy vnímám jako omluvitelné, pokud si slabší stromek vezmu. Nemluvím ale o letitých stromech, zdůrazňuji, že pouze o tyčovině do tloušťky zápěstí!

Co se ovšem týče Tebou zmíněných přístřešků, tam vnímám kácení živých stromů jako neomluvitelné. V našich podmínkách není nutné z důvodu přežití stavět takovýto přístřešek pro jednorázové účely, a už vůbec se to nevyplatí na jednu noc, nakolik je to velmi fyzicky náročné. Zálesák vždy hledá nejjednodušší a nejchytřejší variantu, a snaží se tedy využívat to, co příroda nabízí, ale sama už intenzivně nepotřebuje - tedy přístřešek zakládám na místě, kde jsem u zdroje - padlé dřevo, polom, hromady haluziny etc. Navíc existuje mnoho druhů přírodních chýší, u kterých ani sekeru nebudu potřebovat. Apeluji tedy na zdravý rozum - když už chci přístřešek, tak z mrtvého, padlého haluzí a tyčoviny, a to i v případě stálých tábořišť.

Doufám, že Ti má odpověď pomohla. Myslím, že později se k tématu vyjádří i zdejší lesníci a starší.
Kráčím, tedy jsem.
Fail again, fail better. (S. Beckett)

Galerie výrobků na knife.cz
Instagram
Obrázok užívateľa
Pája
Amazonka
 
Príspevky: 1299
Registrovaný: 05 Júl 2010, 20:13
Bydlisko: Morava
Dal Ďakujem: 1221 x
Dostal Ďakujem: 1710 x

Re: Rúbanie stromu

Poslaťod danielbandicoot » 11 Sep 2014, 22:13

Ďakujem za odpoveď,

ešte by som ale rád vedel ako to bolo myslené s tým "len tak pre zábavu". Znamená to, že nezrúbať, ak sa strom nevyužije a iba sa zbytočne zničí, alebo to znamená že toto spraviť iba v prípade núdze?
danielbandicoot
 
Príspevky: 2
Registrovaný: 11 Sep 2014, 21:29
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Rúbanie stromu

Poslaťod Pája » 11 Sep 2014, 22:31

Když už si cokoliv v přírodě bereš, obzvlášť, pokud je to živé, nikdy to nesmí být "jenom tak." Vždycky to musí být z nějakého důvodu! To znamená, že když v tomto případě vezmu strom, tak ne protože si chci zkusit porazit strom sekerou, ale protože potřebuji živé, zelené dřevo, kůru, lýko, větvičky nebo listy pro potřebu nějaké výroby.

Vždycky uvážím, jestli materiál, který potřebuji, je nutné získat z celého stromu, nebo stačí jeho část, nebo třeba kmen keře. Obrovská spousta věcí je zbytečné vyrábět z čerstvého dřeva, stačí padlé a suché.

V našich podmínkách je důvod "nouze" téměř protimluv. V nouzi málokdy máš prostředky pro poražení živého stromu - to spíš vyvrátíš soušku, kde je to rozhodně snažší a menší zlo.

Vždycky musím uvažovat nad následky a nebrat život ničemu, ani rostlině, jenom tak.
Kráčím, tedy jsem.
Fail again, fail better. (S. Beckett)

Galerie výrobků na knife.cz
Instagram
Obrázok užívateľa
Pája
Amazonka
 
Príspevky: 1299
Registrovaný: 05 Júl 2010, 20:13
Bydlisko: Morava
Dal Ďakujem: 1221 x
Dostal Ďakujem: 1710 x

Re: Rúbanie stromu

Poslaťod Elév » 12 Sep 2014, 00:31

Pája píše:- i přes bod 1) osobně vnímám jisté možnosti, jak stromek porazit, a neučinit tak přestupek jak proti přírodě, tak proti právu, byť je to na hraně. (...)


Nie, to nie je "na hraně", je to právne postihnuteľný trestný čin krádeže a poškodzovania cudzieho majetku (nie priestupok)!!!
Apelovať na "zdravý rozum" a "cit" síce môžme, ale sú úplne nepodstatné z pohľadu spoločnosti, v ktorej žijeme... za účelom tejto VEREJNEJ!!! debaty treba prestať premýšľať o "prostredí", "prírode", "mladom stromku" a v podobných, emotívne podfarbených pojmoch a jednoznačne používať pojem MAJETOK!!! Každý meter štvorcový nášho sveta je už pár storočí niečí MAJETOK, ktorého užívanie podlieha právnym predpisom a nie "zdravému rozumu" ani "citu pre vec"... a preto treba jednoznačne povedať toto:

Takéto veci NEROBÍME ani sme takto nikdy nekonali s cudzím majetkom, ani na území nachádzajúcom sa v cudzom majetku!!! Zmienené videá vznikly buď s pomocou súkromného majetku a na súkromnom území v majetku autorov, alebo s riadnym súhlasom majiteľov... v prípade že tomu tak nebolo, nemáme s týmito videami a ich autormi, ani s ostatnými takto konajúcimi ľuďmi nič spoločné a ani ich nepoznáme!!! Ctíme a dodržiavame zákony.8)

PS: ...inak plne súhlasím s Pájiným posledným príspevkom.
"All we need here, God, is one little precision earthquake."
SeldomSeen Smith

groundgear
Obrázok užívateľa
Elév
 
Príspevky: 528
Registrovaný: 04 Sep 2011, 21:59
Bydlisko: Pacov
Dal Ďakujem: 195 x
Dostal Ďakujem: 1368 x

Re: Rúbanie stromu

Poslaťod fatal_error » 12 Sep 2014, 09:09

Asi tak nejak ako pise Elev. V nasich lesoch by si nemal zasahovat vobec do (zivej) prirody, cize ziadne vyruby ani male ani velke. Nato su tu lesnici. Vsetko je opisane v zakone, ktory sa tu na portali uz tusim rozoberal. Proste naco rubat mlade stromky, ked na zemi je tolko dreva ze z neho postavis opidum(?) Vsimaj si prirodu naokolo, studuj a zistis ze vsetko si najdes aj bez toho aby si musel poskodzovat statny alebo sukromny majetok. :camp:
Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 381
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 268 x

Re: Rúbanie stromu

Poslaťod juraj1974 » 12 Sep 2014, 09:25

TO: danielbandicoot

Priatelu. Ak by som ti v dobrom mohol poradit. Vypni Pc a prestan kukat YouTrubku... zober si kapsu do nej kusok slaninky a chleba vyjdi si von do lesa. Tak ako pise Fatalny Omyl, vsimaj si a nasavaj prirodu. Vsetko sa ti bude zdat jasnejsie.... :camp:
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1456 x

Re: Rúbanie stromu

Poslaťod opossum » 12 Sep 2014, 10:24

nuž, je tu opäť ten starý problém, sila "propagandy" videná na youtube.
Aj keby zákony u nás boli iné, tak ja som zásadne proti takémuto využívaniu lesa. Už sa to tu riešilo nie jeden raz. Pokiaľ budeš niekde ne Sibíri alebo v Kanade, odkázaný ozaj len na seba, stovky km od najbližšieho ľudského sídla a budeš v NUDZI, to znamená, že si prišiel napríklad o časť výstroja a výbavy (spadol ti niekde do horskej riavy a nedokážeš ho vytiahnuť), vieš, že kým sa dostaneš do civilizácie, potrebuejš na to niekoľko dní, tak v takomto prípade, keď ti ide o život, tak rúbaj pre svoju potrebu...Mylím, že to ti nikto nebude vyčítať, aj keby bol zákon proti tebe. Ale žiadny iný rozumný dôvod ma nenapadá.
Pokiaľ ide o drevo za účellom zakladania ohňa, tak treba suché drevo, takže nie je o čom - stačí nazbierať popadané suché konáre .... Pokiaľ ide o iné účely (aké?), tak tu platí opäť zákon. Za využívanie prírody považujem bežne zber lesných plodov, bylín apod., možno zber kôry, prútia, miazgy. O tomto sú tu tiež články, a stále platí pravidlo - ŠETRNE, aby príroda mohla nadalej prosperovať a slúžiť v budúcnosti tebe aj ostatným, nie pažravo za účelom zisku a v duchu "po nás potopa"...

Takže ja nevidím žiadny dôvod na rúbanie stromov v slovenských lesoch trampami, zálesákmi atď. Ak vidš na fotkách napríklad nejaké skautské stavby (pozorovacie veže, vstupné brány apod.), tak to bude pravdepodobne prípad, ako popisuje Elév. Buď na súkromnom pozemku, do ktorého spadá aj les, alebo je drevo získané legálnym spôsobom....po Slovensku sa dá pohybovať úplne šeetrným spôsobom, nie je tu neprekonateľná divočina, nereba lietadlo, vrtuľník ani jeep, netreba sa zásobiť lovením zveri. Stačí ozaj používať rozum, nabaliť si potrebné veci a aj pri nejakej nepriaznivej náhode alebo nešťastí sa to dá vyriešiť (mobil, hustá osídlenosť, náhodní pocestní, improvizácia, dobrá kondícia, skúsenosti...)
opossum
 
Príspevky: 286
Registrovaný: 20 Sep 2012, 14:19
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 16 x
Dostal Ďakujem: 188 x


Späť na Iné

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia


cron