Sústruženie dreva, tokárstvo

Rôzne druhy ľudových remesiel, vaše výrobky, postupy, rady.

Sústruženie dreva, tokárstvo

Poslaťod SKW » 28 Sep 2014, 00:55

O toto staré remeslo sa už dlhšiu dobu veľmi zaujímam a nastal čas naštudovanú teóriu zaviesť do praxe. Nedávno som si postavil drevený sústruh, ľudovo nazývaný aj točovka, alebo tokáreň. V angličtine sa nazýva "Pole lathe", čiže palicový sústruh. Palicový preto, lebo ako zdroj točivej sily sa tradične využíva palica. Z nej vedie lanko obtočené okolo obrábaného predmetu a pripojené na pedáľ. Palica slúži ako pružina, keď zošliapnete pedáľ dolu, obrobok sa točí smerom k vám a potom sa vplyvom pružiny vráti naspäť (točí sa od vás). Takto to ide stále dookola. Dláto prikladáte vo chvíli keď zošliapnete pedál a drevo rotuje smerom k vám. Existujú sústruhy ktorých konštrukcia umožňuje točenie len jedným smerom. Ja sa budem venovať najmä vratnému sústruhu.
Obrázok

Pri stavbe sústruhu si môžete zvoliť spomedzi dvoch základných konštrukčných typov, od ktorých sa následne odvíjajú rôzne ďalšie variácie. Tradičný sústruh sa robil z tvrdého tesaného dreva (dub, jaseň, buk...). Váha sústruhu je dôležitá, lepší je ťažký sústruh ktorý pevne sedí a nehýbe sa počas sústruženia. Pozostáva z pevnej širokej lavice v strede ktorej je pozdĺžne vyrezaný úzky výrez slúžiaci pre pohyb stĺpikov(koníkov). Nohy sú naširoko začapované do lavice pomocou guľatých čapov. Koníky medzi ktoré sa upína sústružený predmet sú vyrobené z gulatiny, v hornej časti majú kovové centre na upnutie obrobku, v dolnej polovici majú rovný, plochý čap, ktorý umožňuje posadenie do dráhy/lavice a odspodu sa pripevnia klinom do čapového zámku. Pedáľ sa tradične robil z vetvy stromu - širokej rázsochy v tvare V, ktorá sa pripevní k doske na ktorej stojíte pomocou dvoch kožených pántov.

Druhým konštrukčným typom je trochu modernejšia verzia z reziva, ktorej autorom je hlavný predstaviteľ Green Woodworking-u v UK - Mike Abbott. Tento typ sústruhu som zvolil aj ja, nakoľko je pomerne nenáročný na výrobu a dostupnosť potrebných materiálov. Nebudem popisovať postup konštrukcie, pretože si myslím že podľa výkresov by to každý zdatnejší remeselník mal zvládnuť bez problémov. Pri fotografiách z výroby sa pristavím pri niektorých veciach ktoré považujem za dôležité spomenúť/ozrejmiť.

Ako stavebný materiál som zvolil suché smrekové drevo, hlavne kvôli dostupnosti a cene. Smrek síce nie je taký trvanlivý ako napr. dub, no ľahšie sa s ním pracuje a myslím si, že ak sústruh budete mať niekde pod strechou tak vám vydrží hodne, hodne dlho. Tiež čo sa týka váhy, je pomerne ľahký a tak som sa rozhodol hlavnú konštrukciu trochu predimenzovať (nohy a dráhu som urobil o šírke 15cm) aby bol sústruh ťažší a pevne sedel. Fošne som si vyhobľoval na hobľovačke. Pri práci si dajte hodne záležať na precíznosti vyhotovenia a snažte sa čo najpresnejšie dodržiavať pravé uhly.
Obrázok

Obrázok

Obrázok

Hotová jedna noha a dráha(základňa) v ktorej sa budú pohybovať koníky. Dráha musí byť urobená presne, fošne musia byť pravouhlé a bežať súbežne v jednej rovine, inak vám koníky nebudú dobre sedieť. Dlhšia dráha vám umožní vyrábať aj nejaké dlhšie predmety (rúčky, poriská, nohy stoličky/stola, atď.)
Obrázok

Obrázok

Stojka, alebo noha je pripojená k dráhe pomocou rovného čapu. Vďaka tomu je sústruh rozoberateľný a ľahko skladovateľný v prípade, že ho nebudete dlhšie používať. Na stred čapu ešte príde priečny šrób s motýlikom.
Obrázok

Obrázok

Výroba posuvných koníkov. Tu sa vyžaduje precízna práca s dlátami.
Obrázok

Obrázok

Dorazy sú pekne zapustené do tela koníka. Vďaka tomu nebudú zavadzať pri sústružení väčších predmetov (napr. misy). Väčší, vnútorný doraz slúži na položenie nástrojovej opierky. Výšku koníka, resp. výšku hlavnej osi sústruhu si zvoľte podľa toho, akú maximálnu hrúbku predmetov(priemer) plánujete sústružiť.
Obrázok

Obrázok

Na upnutie obrobku slúžia dva kovové centre, ktoré tvoria hlavnú os sústruhu. Tradične sa používali jednoduché kované centre z 1-1,5cm guľatiny. Obrobok sa musel zakaždým upínať vyberaním klina, pribuchnutím koníka a následným opätovným zaklinovaním odspodu. Veľmi užitočným vylepšením je zabudovanie kľuky do jedného z koníkov. Vďaka kľuke si viete veľmi citlivo regulovať silu upnutia obrobku a môžete ho jednoducho vyberať a vkladať (napr pri potrebe premazania centrov) bez toho, aby ste museli odklinovať a posúvať celý koník. Koník tak budete posúvať vlastne len vtedy, keď idete sústružiť nový, výrazne dlhší/menší kus. Centre som si vyrobil zo závitovej tyče. Na ľavom koníku je krátky hrot so zaisťovacou matkou a na pravom je kľuka.
Obrázok

V mieste lomenia kľuky som zbrúsil závit aby nerezal na prsty. Neskôr si na kľuku vytočím nejakú peknú rúčku. Kľuka je v dreve naskrutkovaná do diery menšieho priemeru než je závitová tyč. Kľuka si vyrezala do dreva vlastný závit a posúvanie ide pekne s primeraným odporom. V prípade, že by mal niekto obavy z vydratia závitu, môže si kľudne dovnútra vložiť kovovú vložku s príslušným závitom, no myslím si, že to nie je potrebné.
Obrázok

Opierku som urobil z bukového dreva. Tvrdé drevo bude tlaky od nástrojov znášať lepšie. Vrch opierky je v jednej rovine s hlavnou osou sústruhu. Pre upravovanie vzdialenosti opierky od sústruženého predmetu stačí vložiť medzi opierku a telo koníka úzku doštičku vhodnej hrúbky.
Obrázok

Pohľad na čapové zámky(key through tenon) v spodnej časti posuvných koníkov. Myslím, že ich funkcia je každému jasná. Pri ich vytesaní je potreba dieru urobiť o pár mm vyššie než je rovina spodku dráhy.
Obrázok

Pedáľ pozostáva z dvoch užších latiek pripevnených pomocou dvoch kožených pántov k doske na ktorej stojíte. V dolnej tretine je priečka na ktorú sa kladie noha. Existujú rôzne variácie tohto pedáľa. Najjednoduchším riešením je obyčajná doska so zárezom na konci kde sa namotáva šnúra a k nej je pripevnená bočná latka, ktorá zabraňuje aby sa pedáľ pohyboval pri šlapaní do strán. Ja som si zvolil trojuholníkový typ pedála a myslím, že ho meniť nebudem.
Obrázok

Obrázok

Hotový sústruh, pripravený na prácu. Tu používam dlhú hrabovú palicu ukotvenú do zeme pomocou zvyškov zo smrekových dosák. Tradične sa používali dve lieskové vidličky v tvare písmena Y. Ešte stále sa rozhodujem či celý sústruh niečím namorím, alebo ho len proste ponechám tak ako je, nech si drevo vytvorí svoju patinu.
Obrázok

Obrázok

Veľmi dobrým zlepšovákom je použitie gumy namiesto palice. Guma je šikovná a nezavadzia, netreba na ňu veľa priestoru. Šnúru si pripnete na gumu pomocou malej karabíny, ktorá zabezpečuje voľný pohyb a tým rovnomerné naťahovanie gumy. Ja som použil gumy zo starého posilňovača rúk (Vďaka za tip Peťo ;-) )
Obrázok

Obrázok

_________________________________________________________________________________________________________________________________
Pridávam pár náučných a inšpiratívnych videí s tematikou tradičného sústruženia. Videí na youtube sú tony, pridám zopár o ktorých si myslím, že stoja za zmienku:

Robin Wood - Traditional turning


Ben Orford - How to turn a bowl on the pole lathe with Ben Orford (5 dielov)


Mike Abbott - Making a baby's rattle with Mike Abbott


Sean Hellman - pole lathe turning
Prílohy
Drevený_sústruh_točovka_-_technické_výkresy_upload_by_skw.rar
Technické výkresy na stavbu točovky: Heslo: www.bushcraft-portal.sk
(821.25 KiB) 235 krát
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: Sústruženie dreva, tokárstvo

Poslaťod SKW » 28 Sep 2014, 02:27

Patrila by sa nejaká zmienka o nástrojoch. Starí tokári si vyrábali svoje nástroje sami podľa potreby a situácie čo práve sústružili. Tým si postupne vybudovali celý repertoár základných i rôznych špecializovaných nástrojov. Ak máte peniaze, nie je problém si sústružnícke nástroje kúpiť, no poviem vám, nie je nad to, keď si viete vyrobiť svoje vlastné. Toto bol jeden z hlavných dôvodov prečo som sa dávnejšie začal venovať kováčstvu. Pretože vykovať si vlastné nástroje na prácu s drevom, to považujem za remeselnú sebestačnosť.

V kováčskej téme som dával fotky dvoch, z môjho pohľadu základných sústružníckych nástrojov - Šikmé, alebo zkosené dláto a duté hrubovacie dláto. Už som si na ne vytočil jednoduché rúčky. Duté hrubovacie dláto sa používa na zrazenie hrán z nahrubo osekaného/orezaného obrobku prípadne hranola, vytvoríme si ním guľatinu s drsným povrchom. Následne nastupuje buď široké ploché zrovnávacie dláto, alebo priamo šikmé dláto, ktorým zarovnáme povrch, oba tieto nástroje zanechajú veľmi dobrý finiš. Nástroj reže najefektívnejšie vtedy, keď ostrie dopadá na povrch rotujúceho dreva pod 45°uhlom k smeru rotácie. V podstate na jednoduché opracovanie nejakého hriadeľa vám stačí aj jedno šikmé dláto a nepotrebujete nič iné. No ak si chcete prácu ozaj vychutnavať, je lepšie mať na jednotlivé úkony vždy špecializovaný nástroj. V budúcich príspevkoch sa určite budem venovať technikám rezov jednotlivými dlátami trochu podrobnejšie.
Obrázok

Hrubovacie dláto v akcii.
Obrázok

Jednoduché výrobky ako sú rúčky, hriadele a podobne, sú vynikajúce na osvojenie si základných techník rezov jednotlivými druhmi nástrojov. Zistíte ako sa drevo správa pri rôznych sklonoch ostria, aký finiš zanecháte na dreve atď. Tu robím jednoduchú rúčku na čerstvo ukuté úzke šikmé dláto. Drevo je suchý jaseň, dekoratívne čierne krúžky sú vypálené pomocou drôtu do vopred vyrezaného žliabku. Povrch rúčky je ukončený finišom z včelieho vosku. Na sústruhu je aplikácia voskového finišu veľmi jednoduchá a príjemná. Na rotujúce drevo priložíte hrudu čistého tuhého vosku a následne handričkou za stáleho, rýchleho šlapania votriete vosk do dreva. Teplo vzniknuté trením rotujúceho dreva napomáha vsiaknutiu vosku do povrchu. Včelí vosk zanechá veľmi pekný lesklý finiš.
Obrázok

Ďalej som si vyrobil tri základné, tradičné hákové nože na sústruženie mís. Akonáhle zoženiem vhodné drevo na misy, zapriahnem ich do práce! ;-)
Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: Sústruženie dreva, tokárstvo

Poslaťod rkw » 28 Sep 2014, 09:18

Krasna praca , nech sluzi :camp: :yees:
život je ako bomboniera nikdy nevieš co ochutnáš
Forest Gump
Obrázok užívateľa
rkw
 
Príspevky: 471
Registrovaný: 17 Feb 2012, 17:10
Bydlisko: Nesvady
Dal Ďakujem: 386 x
Dostal Ďakujem: 238 x

Re: Sústruženie dreva, tokárstvo

Poslaťod opossum » 29 Sep 2014, 09:40

človeče, super!
Fascinuje ma tá nezávislosť na el. energii. Skoro dva roky som mal garáž (moja dielňa) bez elektriny, pretože sa pokazila el. prípojka, kotrá zásobuje 13 radocýh garáží, uložená v zemi (odfláknutá robota ešte z čias socializmu). A tak som nemohol nič robiť. Kušu som vyrábal doma v kuchyni v improvizovaných podmienkach, a ten bordel všade :D
Ešte som to neprečítal celé, ale porebuje to tú "šibenicu" s lanom, ako pohon? Vlastne je to ako pružina...Lebo potom sa to dá postaviť len na voľnom placi...Možno by sa to dalo nehradiť nejakou oceľovou pružinou, primontovanou priamo na stôl sústruhu. Ide len o rozsah toho pohybu, aby bol dostatočný.
VIdel som kdesi aj sústruh poháňaný nohami...Ak by si vedel o plániku niekde na internete, daj vedieť...
Naposledy upravil opossum dňa 29 Sep 2014, 09:44, celkovo upravené 2
opossum
 
Príspevky: 286
Registrovaný: 20 Sep 2012, 14:19
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 16 x
Dostal Ďakujem: 188 x

Re: Sústruženie dreva, tokárstvo

Poslaťod craobs » 29 Sep 2014, 09:42

veď tam máš aj variantu s gumou v strope :)
Obrázok
craobs
 
Príspevky: 63
Registrovaný: 28 Jan 2014, 16:18
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 19 x

Re: Sústruženie dreva, tokárstvo

Poslaťod opossum » 29 Sep 2014, 09:43

jo, díky. Ja som to zatiaľ len prebehol, ale už je mi to jasné...
opossum
 
Príspevky: 286
Registrovaný: 20 Sep 2012, 14:19
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 16 x
Dostal Ďakujem: 188 x

Re: Sústruženie dreva, tokárstvo

Poslaťod Hali » 22 Okt 2014, 09:24

Dá sa to urobiť aj tak že tie stredové stojky v nohách vytiahneš viac hore cca o 1.5 metra nad úroveň pracovnej plochy a hore ich spojíš gumou a následne gumu s výrobkom... pokiaľ nemáš miesto kam by si tu gumu upevnil ide to aj tak že všetko je pokope na sústruhu :)
Hali
 
Príspevky: 1
Registrovaný: 14 Apr 2014, 20:22
Bydlisko: Kostoľany nad Hornádom
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Sústruženie dreva, tokárstvo

Poslaťod SKW » 22 Okt 2014, 12:24

Pre ilustráciu, takto nejak to vypadá. Existuje množstvo rôznych variácií zabudovania pružiny/gumy do sústruhu, od úplne jednoduchých po komplikovanejšie s možnosťou nastavenia sily pruženia.
Obrázok

Obrázok

Lukový princíp:
Obrázok

Vahadlový princíp.
Obrázok

Cievkový princíp - keď nemáte gumu tak sa dajú použiť obyčajné šnúry v kombinácii s dreveným valčekom tzv. Bobbin.
Obrázok

“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: Sústruženie dreva, tokárstvo

Poslaťod SKW » 22 Okt 2014, 13:04

Nedávno som točil jednoduché rúčky na kuchynské náradie, malé záhradnícke hrabličky a na tenký guľatý pilník pre pilčíkov. Sústruh podstatne uľahčí ich výrobu, doteraz som to všetko robil ručne sekerou a nožom. Samozrejme výsledok je omnoho lepší, rúčky sú krásne symetrické a dajú sa vyleštiť, nehovoriac o rýchlosti výroby. Na takýchto drobných projektoch sa výborne cvičia úkony s rôznymi dlátami.

Pár fotiek z výroby rovných rúčok na kovové kuchynské náradíčko z ktorého po rokoch odpadli plastové rúčky. Drevo som zvolil jaseň. Keďže rúčky sú jednoduché rovné, tak som ich aspoň trochu ozdobil pálenými drážkami. Na záver som povrch vyšmirgľoval a vyleštil handričkou s včelím voskom. Pri výrobe som používal duté, šikmé a malé rovné dláto.
Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Rúčka na pilník, drevo taktiež jaseň:
Obrázok

Obrázok

Obrázok

A ešte výroba rúčky na hrabličky. Drevo je buk.
Obrázok

Dekoratívne drážky vypaľujem drôtom. Najprv do dreva urobím dlhým hrotom šikmého dláta malé zárezy v tvare V a následne priložím napnutý drôt a pedáľujem ako o život.
Obrázok

Finálne leštenie po vyšmirgľovaní. Najprv priložím na drevo hrudu pevného včelieho vosku a potom handričkou za stáleho pedáľovania votriem vosk do dreva. Trením sa vosk zohreje a rýchlo sa vsiakne, povrch ostane krásne vyleštený.
Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: Sústruženie dreva, tokárstvo

Poslaťod jasommato » 22 Okt 2014, 21:51

klobuk dole
Obrázok užívateľa
jasommato
 
Príspevky: 797
Registrovaný: 07 Máj 2012, 14:33
Bydlisko: Orava a prilahle kopce potoky a rybniky
Dal Ďakujem: 334 x
Dostal Ďakujem: 483 x

Re: Sústruženie dreva, tokárstvo

Poslaťod SKW » 17 Nov 2014, 21:48

Pár fotiek obojručného dorezávacieho noža na dno mís (Bottoming knife). Ukul som ho z pružiny a osadil do nahrubo ostružlikanej jaseňovej rúčky :) Funguje výborne, krája drevo ako maslo. Ešte mám v pláne si vyrobiť ďalšie dva s odlišným zakrivením na menšie mističky a ploché taniere.
Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: Sústruženie dreva, tokárstvo

Poslaťod macakv » 18 Nov 2014, 07:49

:yees: Maťo fantastická práca...klobúky dole ...aj ked som myslím zrucný na toto by som si netrúfol.
Nič nieje nemožné.
Obrázok užívateľa
macakv
 
Príspevky: 363
Registrovaný: 03 Júl 2011, 20:45
Bydlisko: Nitriansky kraj.
Dal Ďakujem: 312 x
Dostal Ďakujem: 442 x

Re: Sústruženie dreva, tokárstvo

Poslaťod bobek » 18 Nov 2014, 19:29

:shock: :shock: pane jóóóó .... Je to krásná práce, vyrobil jsis stroj (soustruh) ,ukoval na kolejnici a vlastnoručně vyrobené výhni nože, těmi noži opracoval dřevo do podoby madla,misky,talíře...
Už čekám co shlédnu příště...
Hluboká poklona. :prayer:
Na samotě je nejhorší vydržet sám se sebou...
Obrázok užívateľa
bobek
 
Príspevky: 263
Registrovaný: 02 Okt 2013, 18:41
Bydlisko: Velké Hoštice, okres Opava
Dal Ďakujem: 627 x
Dostal Ďakujem: 536 x

Re: Sústruženie dreva, tokárstvo

Poslaťod jasommato » 18 Nov 2014, 21:39

uz sa to blizi davam ti mesiac a chcem tu vidiet sustruzenu kocku
Obrázok užívateľa
jasommato
 
Príspevky: 797
Registrovaný: 07 Máj 2012, 14:33
Bydlisko: Orava a prilahle kopce potoky a rybniky
Dal Ďakujem: 334 x
Dostal Ďakujem: 483 x

Re: Sústruženie dreva, tokárstvo

Poslaťod opossum » 19 Nov 2014, 12:07

mám jednu otázku. Pri výrobe misy: najprv vysústružíš vonkajší tvar, a keď sústružíš vnútro, ako odhaduješ hrúbku steny? Ako to robíš, aby bola rovnako hrubá, aby si to niekde "neprepálil" a veľmi ju nestenčil?
opossum
 
Príspevky: 286
Registrovaný: 20 Sep 2012, 14:19
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 16 x
Dostal Ďakujem: 188 x

Ďalší

Späť na Remeslá

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 5 hostia


cron