Ľubovník bodkovaný ( Hypericum perforatum )

Re: Jedlé rastliny

Poslaťod atti.hombre » 19 Okt 2014, 17:01

Ľubovník bodkovaný- ( Hypericum perforatum )- Třezalka tečková .

Ľubovník je vytrvalá rastlina dorastajúca do výšky 30 až 90 cm. Jej listy i kvety sú posiate drobnými bodkami, ktoré sú vlastne malé žľazy obsahujúce červený olej.
Po rozpučení kvetov tie zmenia svoju farbu na krvavočervenú.Ľubovník kvitne od júna do septembra.
" Liečivé účinky: V 80.rokoch 20. storočia sa vedcom podarilo zistiť že ľubovník je silný a účinný prírodný prostriedok proti depresiám. Obsahuje hypericin, ktorý účinne pomáha pri depresiách. Ďalej obsahuje zložky s protivírusovým pôsobením a látky posilňujúce imunitný systém - flavonoidy, vďaka ktorým je účinný proti vírusom, baktériám a plesniam. Výluh z kvetov pôsobí ako sedatívum, pomáha pri bolestiach hlavy, reumatických bolestiach a pri nervových ťažkostiach. Je veľmi dobrý na nervy - upokojuje, priaznivo vplýva na psychiku, pomáha zbaviť sa stavov strachu, úzkosti, neurózy a nespavosti. Výťažky dobre pôsobia i pri chorobách pečene a žlčníka, pri žalúdočných vredoch, pri chorobách močových ciest a taktiež proti pomočovaniu detí. Okrem toho urýchľujú krvný obeh a zvonka slúžia na kloktanie pri zápaloch slizníc hrdla a ústnej dutiny. " zdroj: web
Obrázok
Zber: Ľubovník zbierame najlepšie na začiatku kvitnutia, pokiaľ sú ešte všetky kvety mladé. Striháme kvitnúcu vňať - asi 15 cm dlhé vrcholčeky aj s listami. Usušenú drogu skladujeme vo vzduchotesných a tmavých nádobách.
Čaj z ľubovníka sa odporúča piť aspoň tri týždne, aby sa prejavil jeho celkový účinok. Počas liečby ľubovníkom sa neodporúča slnenie!
Obrázok
Na jednom fóre som čítal : " Ľubovník bodkovaný je veľmi nebezpečná rastlina. Zvyšuje účinok mnohých liekov a naopak u mnohých liekov znižuje ich účinok."

Preto ak užívate nejaké lieky,mali by ste informovať lekára o pití čaju z ľubovníka- on by mal vedieť zhodnotiť mieru ich vzájomného ovplyvnenia.
Príprava čaju:
Čaj je najúčinnejší čerstvý. Ak môžete, uprednostnite sypaný pred nálevovými vreckami a pripravte si ho takto: 1 lyžicu ľubovníkovej vňate zalejte šálkou vriacej vody a nechajte 10 minút lúhovať. Následne preceďte.
Zápar : 1 vrchovatá čajová lyžička na 1/4 litra vody. Zaparí sa a krátko vylúhuje.
Olej: Kvety natrhané za slnečného počasia naložíme voľne až po hrdlo do fľaše, zalejeme olivovým olejom. Dobre zaviažeme a fľašu postavíme na niekoľko týždňov na slnečné miesto alebo do tepla. Po čase olej sčervenie. Prefiitrujeme ho cez plátno. Jánsky olej uchovávame v tmavých fľašiach. Môže sa účinne používať nielen na otvorené rany, čerstvé poranenia, výrony krvi, opuchy žliaz a ako prostriedok na ošetrovanie pokožky pri drsnej pokožke na tvári, ale aj ako účinný prostriedok na vtieranie pri bolestiach chrbtice, seknutí v krížoch (hexenšus), ischiasi a reumatizme. Aj pri popálení či oparení treba mať poruke správny domáci prostriedok. Kvety zalejeme ľanovým olejom. Tento olej sa používa aj pri slnečnom úpale.
Tinktúra: Do litra alkoholu dáme dve hrste na slnku natrhaných kvetov a postavíme fľašu na tri týždne na slnečné alebo teplé miesto.Táto tinktúra sa používa zvonka na natieranie, vnútorne raz denne 10 až 15 kvapiek na jednu polievkovú lyžicu vody.
Sedacie kúpele: Plné vedro ľubovníka (stonky, listy a kvety) sa dá cez noc do studenej vody. Pred kúpeľom sa všetko zohreje na bod varu a prileje do kúpeľa. Kúpeľ trvá 20 minút
Obrázok
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1988
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1860 x
Dostal Ďakujem: 2233 x

Re: Ľubovník bodkovaný ( Hypericum perforatum )

Poslaťod salamander » 29 Okt 2014, 13:31

Atti načo je ten sedací kúpeľ?
Dnes niekto sedí v tieni, pretože ktosi dávno zasadil strom.
Warren Buffett
Obrázok užívateľa
salamander
 
Príspevky: 15
Registrovaný: 29 Sep 2014, 20:06
Bydlisko: Brezno
Dal Ďakujem: 66 x
Dostal Ďakujem: 9 x

Re: Ľubovník bodkovaný ( Hypericum perforatum )

Poslaťod atti.hombre » 29 Okt 2014, 14:40

Sedací kúpeľ z Ľubovníka pomáha pri nepokojnom spánku a pri nočnom pomočovaní (pitie čaju a súčasne sedacie kúpele z ľubovníka) ,bezpečne lieči štádia hemoroidov, vnútorne i zvonka , pôsobí dobre pri chorobách pohlavného ústrojenstva, najmä pri ich zápalovom charakteru - toľko web :wink:
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1988
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1860 x
Dostal Ďakujem: 2233 x


Späť na Rastliny a ich využitie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia


cron