Hej, pretože výhoda vyziny je práve v tom, že negelovatie po pár sekundách po ochladení a to dlhodobé sušenie platí len pre lukové šlachovanie (hoci napr. Novotný (Saluky bow) sa s tým nepára a otvára luky po 2 týždňoch... a funguje mu to!)... na lepenie iných vecí tomu stačí pár hodín.
K tomu vareniu: lepšie vynechať kosti, z nich je glej citelne krehkejší, najlepšie dať len kožu alebo šlachy. Ale pripravte sa na celé hodiny sedenia pri hrnci. Po uvarení sa to vylieva na čistú rovnú plochu, nechá sa úplne zaschnúť na tenké doštičky, tie sa nalámu na malé kúsky, prípadne rozomelú (dá sa to potom o dosť rýchlejšie znovu spracovať) a takto, úplne suché a tvrdé sa to skladuje. Stačí trochu vlhka a po pár dňoch to chytá pleseň, takže - sucho! Z koží malých zvierat je tzv. králičí glej, ten obsahuje viac tuku, ale nikdy som s tým nelepil, tak neviem čo to vlastne robí.
Mám tu aj nejaké recepty, ale to je moc prepisovania... a s tými mierami zo 16. storočia je to aj tak asi k ničomu.