Starostlivosť o obuv

Starostlivosť o kanady

Poslaťod cobr4in » 19 Nov 2014, 02:37

Nazdar,

chcem Vás poprosiť o radu ohľadom správnej starostlivosti o usňové kanandy s Gore-Tex membránou. Ide o tento model od BOSP.

Zaujíma ma, aké konkrétne prípravky používať pre dosiahnutie:
- vodeodolnosti
- mäkkosti, resp. poddajnosti, sú príliš tvdé
- dlhej životnosti

Mne bol priamo predajcom vcelku doporučený tento krém, používaný nemeckým Bundeswehrom, okrem neho však nič viac a netuším, či to bude stačiť alebo nie.
Tu na fóre som sa ešte dočítal, že vhodný je i tento sprej v kombinácii s týmto krémom. Ak sa nemýlim, používa to priamo naša armáda a keďže tu dotazované kanady sú súčasťou jej výstroje, mohla by to byť ideálna možnosť, ale chcem sa najskôr poradiť.

K tomu sa chcem spýtať, či vyžadujú nejaké ošetrenie aj pred prvým použitím. S istotou však viem, že z výroby vyjdu už niečím napustené, ale nakoľko to je dostatočné neviem.

Ďalšia vec, je potrebné ošetrovať ich i z vnútra? Prípadne ako?

Ešte mám dotaz k správnemu čisteniu, hlavne teda od blata. Pod tečúcou vodou by sa vraj celokožená obuv umývať nemala, ale použiť suchú kefu asi tiež nie je výhra. Takže ako?

Díky moc.
Obrázok užívateľa
cobr4in
 
Príspevky: 13
Registrovaný: 19 Nov 2014, 02:13
Bydlisko: Nitra
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod jasommato » 20 Nov 2014, 18:15

z vnutra byich malo stacit obcas prevetrat keby boli bez membrany poradilby som ti kozmeticku vazelinu kozka pekne zmekne a prisposobi sa ale gorac je umela somarina a s tym ti neporadim vyhibam sa mu ako cert krizu

ja cistimkozee kanady len kefou za sucha a vpohode moc ich to neopotrebuva ale zase gorac jedaco uplne ine ak mas dakde tu membranu zvonka tak by som tourcite nedrel
Obrázok užívateľa
jasommato
 
Príspevky: 797
Registrovaný: 07 Máj 2012, 14:33
Bydlisko: Orava a prilahle kopce potoky a rybniky
Dal Ďakujem: 334 x
Dostal Ďakujem: 483 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod Rolf » 20 Nov 2014, 19:58

Už tu bolo ohľadne starostlivosti pomerne dosť popísané v tejto téme a v téme „Kanady"...

Kanady nie sú žiadna vychádzková obuv do mesta, ale sú určené do terénu, čiže blato, sneh a voda sú ich bežnou súčasťou. Preto si myslím, že na základe uvedeného je trochu bezpredmetné sa obávať ich čistiť vodou. Nemusí to byť priamo pod prúdom vody, ale postačí, napr. navlhčená handra a blato odstrániť hneď, ako to je možné, resp. ešte nezaschlo.

Myslím, že to platí aj pre použitie vhodnej, mäkšej kefy na odstránenie zaschnutého blata.

Ja väčšinou iba kanady očistím kefou a potom natriem boxom. Ak po príchode domov sú viac od blata, tak ho hneď odstránim... To sa snažím spraviť už pri ceste domov: vyutieram ich v tráve a pod.

Kefou sa kanady nejako zvlášť nepoškodia, resp. si tým hlavu nejako nezaťažujem, keďže pohybovaním sa rôznym terénom tak či tak sa koža opotrebováva a najmä na špici sa vrchná vrstva otiera, ale pravidelná starostlivosť boxom to primerane vyrieši. Ja používam takú bežnú kefu, ktorá je na jednej strane zašpicatená a tým sa lepšie odstraňuje zaschnuté blato z obuvi.

Na kanady s membránou sú krémy a impregnačné prípravky s označením-hydrofóbny... Je ich pomerne dosť...

Ja na zmäkčenie kože používam olej na obuv a fakticky do istej miery to isté riešia aj rôzne impregnačné prípravky na báze včelieho vosku a rôznych olejov. Je ich tiež dosť v ponuke a ja osobne nejaké výrazné rozdiely v nich nepozorujem... Ale ja používam kanady bez membrány.

Tieto prípravky vlastne aj zmäkčujú kožu, aj do istej miery bránia prenikaniu vody, aj predlžujú životnosť...

Je dobré aj novú obuv hneď ošetriť a napustiť impregnáciou... Aspoň ja to tak robím...

Ja svoje kanady zvnútra nejako neošetrujem...

Všetko to závisí od intenzity používania obuvi a terénu, akým sa človek pohybuje.... S tým súvisí aj životnosť obuvi, bez ohľadu na kvalitu a intenzitu starostlivosti... :)
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 430 x
Dostal Ďakujem: 487 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod jasommato » 20 Nov 2014, 20:09

ja ich neumivam hlavne preto ze by sommusel pred naboxovanim cakat kym vyschnu :D
Obrázok užívateľa
jasommato
 
Príspevky: 797
Registrovaný: 07 Máj 2012, 14:33
Bydlisko: Orava a prilahle kopce potoky a rybniky
Dal Ďakujem: 334 x
Dostal Ďakujem: 483 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod cobr4in » 20 Nov 2014, 22:11

Díky za odpovede. Pýtal som sa na to aj výrobcu, žiaľ typický prípad chlpatej deky. Každopádne, vytiahol som z neho, že krém stačí použiť pár krát do roka a sprej po každom umytí. Ja by som hádal, že to má byť opačne, čo si o tom myslíte?
Naposledy upravil cobr4in dňa 21 Nov 2014, 00:06, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
cobr4in
 
Príspevky: 13
Registrovaný: 19 Nov 2014, 02:13
Bydlisko: Nitra
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod Rolf » 20 Nov 2014, 23:49

Ja to tiež zvyknem robiť opačne, čiže kanady krémujem po každom použití a síce nepoužívam spreje, ale "mazadlá" a tie naozaj používam iba párkrát do roka... To závisí od vlhkosti prostredia... Ale určite by som ich krémoval častejšie ako iba párkrát do roka... :)
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 430 x
Dostal Ďakujem: 487 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod ImreSVK » 21 Nov 2014, 22:06

Takto vyzerajú kanady vzor 60 po roku používania v teréne pri pravidelnej údržbe:
1.jpg
Zatiaľ sú "vodotesné", cca po 3 šnúrovú dierku z dola zvládnu kratšie brodenie v pohode.

2.jpg

3.jpg

4.jpg
Pri špičke pravej kanady je "odfiknutý falat" kože.

5.jpg
Na oboch pätách sú škrabance od kameňov pri zostupoch zo strmých svahov (však načo ísť po vrstevniciach keď môžem ísť "skratkou" :P ).

6.jpg
Podrážky zatiaľ držia, vonkajší obvod pät(?) už začína byť mierne "sčuchaný". Jak mi klesne dezén "V3S" pod 4 mm, tak mi dá naša "páta bé" pokutu :-/ .

Majú nachodené niekoľko desiatok km po lese, horách a záhradách. Prežili aj kosenie cca 200 "štvorákov" kríkov, "šíparov" a bodliakov, kde som kvôli kamenitosti a nerovnosti terénu musel nechávať cca 10 cm strniská, ktoré fajne trčali zo zeme (chodil som po nich jak nejaký "fakír" po klincoch :mrgreen:).

Postup údržby:
1. Vybranie všetkých vnútorných vložiek (odnímateľných) a šnúrok je samozrejmosťou. Očistím (zaschnuté blato z podrážok s menším "šrubovakom",) a vykefujem (podrážky, ich obvod a trochu jazyk na spodnej časti = miesta kde sú prvé 3 diery na šnúrky, počítané od spodu)/umyjem (žinkou vonkajší obvod kanád) ich pod prúdom tečúcej vlažnej vody.

2. Nechám schnúť (čo najviac roztvorené, ak sú mokré aj zvnútra tak do nich dávať a pravidelne vymieňať napr. nasiakavé noviny) min 1 deň v lete (nie na priamom slnku, ak je nad 30 stupňov tak ich dať do mierneho tieňa) alebo pri radiátore - nie na ňom! (ak ste z kanád pri umývaní zrobili vázu tak aj 2 dni :roll:). Ak mi trochu odstáva vonkajšia koža kvôli mechanickému poškodeniu, tak ju zvyknem opatrne zarovnať (napr. "štipačkami" na nechty, malým nožíkom) aby sa ďalej koža nevylupovala/netrhala. Pokiaľ odstávajúca koža nejde do veľkej hĺbky (viac než 3 mm), tak by som o lepení asi ani nerozmýšľal (nemám s tým skúsenosť, päta a špička má dosť hrubú kožu).

3. Po uschnutí začnem "patlať" (natierať) kožu holou rukou vhodným prípravkom na kožu (pokiaľ má niekto dermatologické problémy tak radšej asi chirurgickými rukavicami) najprv vnútro a potom vonkajšok kanád (pri opačnom postupe by ste sa mohli "opatlať" od prípravku :-?). Pri švoch a spojoch sa snažím "napatlať" prípravku trochu viacej (nech to vstrebe = lepšia "vodeodolnosť").
Keď to chcete "patlať" kefkou tak odporúčam kanady trochu nahriať (slnko/radiátor/podľa uváženia cca 5-15 min v elektrickej rúre s ventilátorom pri najmenšom výkone pečenia (do +40 stupňov) s pootvorenými dvierkami - "ara" aby ste nemuseli volať 150 = pravidelne kontrolovať :!:).

Asi prvé 2-3 mesiace som ich krémoval modrou indulonou z totalitných zásob + čierne vojenské leštidlo na obuv (napr. http://www.armyvypredaj.sk/fotky20405/f ... 40x479.jpg). Potom som prešiel na výrobky priamo určené na kožu (napr. http://www.topankovysvet.sk/fotky19954/ ... 503-11.jpg) + spomínané leštidlo :wink:.

Balzamujem ich aj z vnútra, hlavne pätu aby nepraskla koža pri achilovke ako sa poniektorým vraj stalo :-k. Po skončení všetkých "patlaťkárskych" úkonoch odporúčam kanady dať do tepla (viď. stať "trochu nahriať") nech prípravok vstrebe do kože. Podľa kvality, stupňa opotrebovanosti a nasiakavosti kože, môžte podľa uváženia balzamovať viackrát. Pri nových kanadách sa môže stať, že prípravok do kože veľmi nevsiakne aj keď ju nejakým spôsobom nahrievate aj 24 hod (slnko/radiátor/dlhodobé nahrievanie pomocou elektrickej rúry nie je ekonomické :mrgreen:). V tomto prípade môžte vonkajší povrch kanád trochu poutierať (napr. čistou handrou, kuchynskou papierovou utierkou), prípadne roztrieť po povrchu ak tam toho nieje veľa.

4. Na pripravené nabalzamované kanady natieram ("boxujem"?) zubnou kefkou (najlepšie vyradenou, ak má ešte dosť štetín :) ) vojenské leštidlo na obuv. Na švy a spoje dávam trochu leštidla viac ako pri balzamovaní (lepšia vodeodolnosť). Nechám zaschnúť cca 30 min (skúsenosť s vyššie uvedeným leštidlom) a kefou na "glanc"(?) trochu preleštím povrch kože (viac než 5 minút "pucovať" jednu kanadu "nevytrimem" :skaut:). Ak sú niekde svetlé "fleky" (ako napr. pri bode 2.), tak skúšam "boxovať" viackrát.

Celý postup údržby robím raz za 1 - 2 mesiace (záleží na počasí, frekvencie nosenia, mechanického poškodenia povrchu kože, atď.). Je s tým trochu babračka, ktorá aj v lete pri horúčavách môže zabrať min 1-2 dni, takže ak beháte často vonku nieje od veci mať rezervné kanady :yees:.


PS: za prípadné gramatické chyby a slohovú štylistiku sa vopred ospravedlňujem.
PPS: niektoré "know-how" som využil od nejakých autorov z tohto fóra (viď. elektrická rúra :anx:) a od svojich známych, za čo im srdečne ďakujem :prayer:.
PPPS: ak tam mám nejaké blbosti alebo nejasnosti, prípadné by ste niečo vylepšili, tak budem za všetko vďačný (kritike sa nebránim :lool:).

EDIT1: doplnenie/upravenie 1. a 2. bodu.
Naposledy upravil ImreSVK dňa 22 Nov 2014, 14:54, celkovo upravené 1
ImreSVK
 
Príspevky: 60
Registrovaný: 03 Apr 2014, 18:06
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 13 x
Dostal Ďakujem: 18 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod cobr4in » 22 Nov 2014, 03:45

Nevie niekto, v čom spočíva rozdiel medzi týmito dvoma sprejmi, teda okrem rôznej farby vrchnáku?
http://www.army-shop.cz/produkty/impreg ... /1737.html
http://www.armyvypredaj.sk/Impregnacny- ... l-d287.htm

A trebárs aj krém:
http://www.armyvypredaj.sk/Hydrofobny-k ... Y-d288.htm
http://www.armymarket.cz/hydrofobni-kre ... obuv-d4154 (klik na foto pre zväčšenie)

Neviem, možno je to len prebal, ale pochybujem, mal by to byť produkt určený primárne pre armádu a tam je, myslím, nejaká estetika vedľajšia.

Inak, skvelý príspevok ImreSVK. :) Ale nedá mi nedodať, že sušenie ušnovej obuvi na priamom zdroji tepla sa vyslovene nedoporučuje, ničí to kožu. Topánky by sa mali sušiť pri izbovej teplote, aspoň tak som čítal.
Obrázok užívateľa
cobr4in
 
Príspevky: 13
Registrovaný: 19 Nov 2014, 02:13
Bydlisko: Nitra
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod Jozzo » 22 Nov 2014, 14:11

Jedno je AČR, druhé ASR - výrobca rovnaký Tegu Vuko Březůvky, iba nápisy v inom jazyku
http://www.teguvuko.cz/index.php/jak-oe ... drba-obuvi
Môj osobný názor je taký, že spreje sú len vyhadzovaním peňazí. Ak som chcel dôkladne nastriekať topánku, musel som minúť 1/3 spreja, viac bola nasprejovaná podlaha ako topánka aj tak sa mi nezdalo, že sa na to môžem spoľahnúť a že sa sprej dostal všade kam bolo treba. Krém nadávkujem úplne presne na miesto a v takom množstve, ako je treba.
Jozzo
 
Príspevky: 125
Registrovaný: 04 Sep 2012, 21:48
Bydlisko: západ
Dal Ďakujem: 10 x
Dostal Ďakujem: 83 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod ImreSVK » 22 Nov 2014, 14:22

mrfenderjaguar píše:Inak, skvelý príspevok ImreSVK. :) Ale nedá mi nedodať, že sušenie ušnovej obuvi na priamom zdroji tepla sa vyslovene nedoporučuje, ničí to kožu. Topánky by sa mali sušiť pri izbovej teplote, aspoň tak som čítal.

Vidím, že budem musieť upraviť technologický postup údržby :-k. Zatiaľ som sa asi s negatívnym vplyvom na kožu pri takomto sušení nestretol, ale "čert nikdy nespí" #-o . Po nabalzamovaní by som už ale kanady k nejakému zdroju tepla dal aby sa prípravok ľahšie vstrebal do kože :?.

mrfenderjaguar píše:... usňové kanandy s Gore-Tex membránou.
...
Ďalšia vec, je potrebné ošetrovať ich i z vnútra? Prípadne ako?
...

Membránová podšívka nevyžaduje žádnou speciální údržbu, je třeba si však uvědomit, že membránovou podšívku nelze efektivně čistit. Jakákoli aplikace většího množství kapaliny zevnitř způsobí zatlačení nečistot do membrány a tím její ucpání. Podšívku lze otřít vlhkým vyždímaným hadříkem bez čistících přípravků. Proto musíme dbát na to, abychom membránu co nejvíce udrželi v čistotě. Jen tak uchováme její prodyšnost.

Pro správnou funkci musí být membrána co nejblíže u nohy (membrána je součástí podšívky a proti poškození je vždy kryta tenkou pevnou prodyšnou tkaninou). Použití silně tepelně izolujících ponožek je z fyzikálního hlediska pro funkci membrány nevhodné a to zejména při nízkých vnějších teplotách. Rovněž nevhodné jsou ponožky na povrchu hrubé, vyvolávající nadměrné tření mezi ponožkou a krycí vrstvou membrány. Ty nejprve krycí vrstvu membrány zchlupatí, později prodřou a následně může dojít i k poškození vlastní membrány.

Zdroj: http://www.lowa.cz/lowa/info/156
mrfenderjaguar píše:...
Ešte mám dotaz k správnemu čisteniu, hlavne teda od blata. Pod tečúcou vodou by sa vraj celokožená obuv umývať nemala, ale použiť suchú kefu asi tiež nie je výhra.
...

Kůže se chová trochu jinak, než všechny ostatní materiály, z nichž se boty šijí. Například ji můžeme čistit hned po návratu domů, kdy jsou boty ještě mokré. Na hrubé nečistoty použijeme kartáč a pak povrch bot opláchneme studenou vodou (horká kůži nesvědčí) nebo vyčistíme vlhkým hadrem.

Zdroj: http://www.kouzelnebydleni.cz/mokre-bot ... ne-suseni/

Použitie mierne vlažnej vody by snáď nemal byť problém.
ImreSVK
 
Príspevky: 60
Registrovaný: 03 Apr 2014, 18:06
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 13 x
Dostal Ďakujem: 18 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod sally » 23 Nov 2014, 12:05

Presne tak - sprej nie je veľmi ončo. Keď sme skúšali, tak v snehu bola životnosť spreja tak hodinu? šliapania. Vodička s hubkou bola na tom o niečo lepšie, do 4 hodín. Najlepšie je na tom vosk. No tam zas ide priedyšnosť dopreč. No v zime v snehu riešiť priedyšnosť...

Po skúsenosti z Ukrajiny mi ako ideálna bushcraftová obuv do mokrého lesa vychádzajú gumáky :mrgreen: Ľahko umývateľné v každom potoku, nevyžadujú žiadnu starostlivosť a 100 % nepremokavé. Kondenz sa vsiakne do ponožiek, ktoré sa večer vysušia pri ohni. Chodila tam tak väčšina tulákov a turistov. Ktohovie prečo :-k
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod Quizath » 23 Nov 2014, 21:46

Kanady vystriekam vodou od blata, dam na radiator vysusit a natriem indulonou a aj tie s goratexom, ze vyberat snurky a pod. neriesim a zatial som nemal problem. Ale musim suhlasit so Sallym, v Rumunsku kde som minimalne 4x rocne nosim lesnicke gumaky a do nich 2-3 ponozky a to sa mi celkom osvedcilo. A to som tam nosil gumaky iba koli jaskyniam, s tym ze inde budu urcite nepouzitelne..
Quizath
 
Príspevky: 32
Registrovaný: 01 Okt 2011, 21:20
Bydlisko: Slovenská republika
Dal Ďakujem: 2 x
Dostal Ďakujem: 21 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod cobr4in » 26 Nov 2014, 16:19

Díky za odpovede. Ten sprej by sa mal ale používať v kombinácii s krémom.
Čo sa týka tých rozdielov, tak nie je to že CZ vs SK.
Rovnaký jazyk, iný obal:
http://i.imgur.com/BwO6V1J.jpg
http://www.armyvypredaj.sk/Impregnacny- ... l-d287.htm
Ten rozdiel musí byť v niečom inom. Fakt neverím, že by len tak, z pasie, menili farbu vrchnáka.
Obrázok užívateľa
cobr4in
 
Príspevky: 13
Registrovaný: 19 Nov 2014, 02:13
Bydlisko: Nitra
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod Jozzo » 26 Nov 2014, 19:36

ak ťa to tak zaujíma, napíš predajcovi/výrobcovi a podel sa o zistenie :)
Jozzo
 
Príspevky: 125
Registrovaný: 04 Sep 2012, 21:48
Bydlisko: západ
Dal Ďakujem: 10 x
Dostal Ďakujem: 83 x

Re: Starostlivosť o obuv

Poslaťod cobr4in » 26 Nov 2014, 19:52

Písal som. :D Nereagoval.
Obrázok užívateľa
cobr4in
 
Príspevky: 13
Registrovaný: 19 Nov 2014, 02:13
Bydlisko: Nitra
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Obuv

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia


cron