UF PRO Delat AcE Sweater

Recenzie o jednotlivých častiach výbavy

UF PRO Delat AcE Sweater

Poslaťod ruso » 26 Nov 2014, 00:13

Zdravím Vás,

chcel by som sa podeliť o skúsenosti s bundou od Slovinského výrobcu UF PRO. Možno troška netradične orientovaný výrobca pre toto fórum, nakoľko sa zameriava hlavne na výrobky pre armádne a policajne použitie, ale vieme, že veľa vojenských vecí sa dá dobre využiť aj v bushcrafte. Nakoniec tento táto bunda ( alebo sveter? ) bola vyrobená pre extrémne športy v horách a to konkrétne pre dobytie 7500mnm vrchola. Cieľom súťažiacich bolo vybehnúť z tábora vo výške 4500mnm na vrchol hory Muztagh Ata vo výške 7500mnm. Celé sa to muselo odohrať v 12h časovom úseku, čo si samozrejme vyžadovalo aj špecifický odev. Veľká nadmorská výška, malý batoh, -28 stupňov a veľká rýchlosť vetra, vytvorili požiadavky na bundu ľahkú a odolnú vetru, pritom pevnú a teplú. Z tohto vlastne vznikla táto bunda. Ešte by som chcel stručne predstaviť výrobcu, ktorý asi nie je v týchto kruhoch príliš známy a to je firma UF PRO, ktorá sídli v Slovinsku. Pre svoje výrobky používajú len kvalitné materiály vyrobené v Európe a ich výroba je kompletne v Slovinsku.

To bolo troška histórie a teraz k veci. Delta AcE Sweater som si kúpil niekedy v marci, keď ešte u nás v Tatrách bola celkom riadna kosa. Plánoval som ho využívať na túry v Tatrách , ale osvedčil sa mi aj pri klasickom pobyte v prírode v nepriaznivom a chladnom počasí. Prvotný dojem bol veľmi pozitívny - kvalitné materiáli, fit slim strih, vypchávky na ramenách. Človek sa v tom hneď cítil aj krajší :-D A veru som ho aj poriadne vyskúšal behom doznievajúcej zimy a s príchodom tohto chladného počasia.

Ako som spomínal, strih je fit slim. Na telo a to nielen z estetických dôvodov ale v nepriaznivom počasí to zmenšuje "styčnú" plochu s vetrom. Veľkou zaujímavosťou je takzvaný hybrid dizajn a to že sa skladá z troch rôznych materiálov. Rukávy sú vyrobené z polyesterového materiálu G LOFT (110g/m), ktorý je známy napríklad zo spacákov Carinthia. Z mojich osobných skúsenosti musím povedať , že je to dobrá voľba. Rukávy v chladnom počasí príjemne hrejú, nepotia sa a myslím , že ak by boli robené z materiálu ako je na prednej časti, už by bola na ruky určite zima. Na rukávoch sa nachádzajú vrecká na ramenách a na predlaktí, ktoré sú veľmi praktické pre rýchli prístup napríklad k energetickým tyčinkám. To bolo veľmi praktické, keď som ho mal na sebe počas vynášky na Rysy. Každé vrecko má aj očko, taký odtokový kanálik , ktorý slúži na odtok vody. keď človek zmokne. Materiál ma RIP STOP úpravu, ktorá v prípade roztrhnutia zabraňuje dalšiemu páraniu materiálu. Takisto sú rukávy predlžené príjemne hrejúcim materiálom, také to cez čo si prevlečiete palec a chráni vám zápästia, tiež bráni preniknutiu snehu do rukávu a podobne.

Predná časť je z trojvrstvového soft shell laminátu, ktorý je priedušný s membránou. Tento materiál je vetru odolný. Celý predok slúži ako taký štít. Nájdeme tam jedno klokanie vrecko a zips je iba na krku, aby sa zabránilo tepelným stratám. Golier je vysoký čo je tiež v zime príjemne.

Ďalšou ochranou proti tepelným stratám je tiež inovácia. Jedná sa o Air/Pac vložky, ktorá sú na ramenách ako klasická vypchávka. Slúžia údajne proti tepelným mostom, ktoré by mali vznikať po kontakte mokrého materiálu priamo na telo. Tým , že materiál vlastne nadvihujú , by mali tomuto javu zabrániť. Osobne si myslím že na tom niečo bude, nikdy som nemal pocit že na sebe mám niečo nepríjemne mokre a chladivé.. Mne to prišlo hlavne ako veľmi komfortné pri nosení batohu. Takisto šev nieje vedený na ramene.

Zadná časť a oblasť podpazušia ja vyrobená z COCONA mikroflísu, ktorý by som prirovnal k termoprádlu. Jedna sa o hrejivý a rychloschnúci materiál. Toto je podľa mňa najpraktickejšia vec. Poznáte tie mokré chrbty z ruksakov. Nie že by sa v tejto bunde chrbát nepotil, ale je to oveľa menšie a ten materiál skutočne funguje a odvetráva. Je to však stavané pre človeka , ktorý je fyzický aktívny. V prípade nejakej dlhšej pauzi je nutné si obliesť vrchnú vrstvu, lebo od chrbta ide chlad.

Môžem povedať , že všetky tie inovácie a vychytávky na bunde perfektne fungujú. V zimnom období som nenosil do prírody nič iné a to nie len pri vysokohorskej turistike. Takisto ako veľké plus je to , že dokáže celá v krátkom čase vyschnúť. Na materiáloch a šití nieje badať žiadne známky opotrebenia. Možno tie vložky by som povedal že sú troška splasnutejšie. Určite by som ju doporučil každému, kto robí v zimnom počasí dlhé presuny, kedy sa človek vlastne pohybuje len v strednej vrstve, ale zároveň ma oproti pochodu v mikine chránené dôležité čast trupu a rúk. Zatiaľ mi nebolo pod ňu potrebné dávať nič iné ako termoprádlo.

Snáď som Vás nenudil a inšpiroval ľudí , ktorý hľadajú niečo podobné :-) Na prípadne dotazy doplním info, kedže som podobnú recenziu ešte nepísal a neviem čo je pre koho dôležité.

Ešte prikladám video s recenziou od Coolgear a par fotiek.

https://www.youtube.com/watch?v=AOUPCnlR8Yc

Obrázok
Obrázok
http://www.ironlegion.sk Outdoor oblečenie a výbava
ruso
 
Príspevky: 40
Registrovaný: 23 Nov 2010, 13:39
Bydlisko: Poprad
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 17 x

Re: UF PRO Delat AcE Sweater

Poslaťod Jozzo » 26 Nov 2014, 12:19

Samozrejme to najpodstatnejšie už klasicky nepíšeš - cenu :)
A tiež to, čo si mal oblečené pod bundou.
Plus by ma zaujímalo, či si mal na bederný pás, pretože mňa seká v krížoch iba sa pozriem na tú fotku :/
Jozzo
 
Príspevky: 125
Registrovaný: 04 Sep 2012, 21:48
Bydlisko: západ
Dal Ďakujem: 10 x
Dostal Ďakujem: 83 x

Re: UF PRO Delat AcE Sweater

Poslaťod Majo » 26 Nov 2014, 13:04

Povraz sa nedá tlačiť, len ťahať.
Obrázok užívateľa
Majo
Moderátor
 
Príspevky: 141
Registrovaný: 07 Jún 2013, 09:41
Bydlisko: Zilina
Dal Ďakujem: 593 x
Dostal Ďakujem: 239 x

Re: UF PRO Delat AcE Sweater

Poslaťod fatal_error » 26 Nov 2014, 17:25

NO nekup to! ..Ved kazdy den beham do 7500 mnm vysky.
Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 381
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 268 x

Re: UF PRO Delat AcE Sweater

Poslaťod ruso » 26 Nov 2014, 22:44

Písal som, že pod tým nosím len termoprádlo, nič viac nebolo potreba. Osobne s krížmi problém nemám, takže som necítil nepohodu, ale akonáhle skončiš s presunom a aktivitou, je treba sa obliecť, tával som na to buď pérovku alebo len softshelku.

http://www.ironlegion.sk/oblecenie/bund ... y/UFS007CO

stojí 129€

Či je to veľa alebo málo si musí každý vedieť zodpovedať sám podľa toho či to využije. Nieje to o 7500-kách, ako som písal veľmi dobre poslúžila pri viacdňovej hrebeňovke aj v Nízkych tatrách, nosieval som do Levočských vrchov a podobne. Neviem čo ponúka v tomto smere konkurencia, nakoľko myslím že nič podobné na trhu nenájdete. Ale nieje to práve značka nejako predražená, napríklad čo viem že ponúka konkurencie pri perovke tak SNUGPAK 150€, Carinthia 170€ a UF PRO 150€.

Mojím cieľom nieje ju nikomu vnucovať, len som chcel upozorniť na zaujímavý produkt. Pokiaľ chodievate v zime (a aj v horších podmienkach) na dlhšie treky , je to určite veľmi zaujímavá vec. Navyše sa jedná o kvalitný produkt. Kto už zničil x lacného a nespoľahlivého vie o čom píšem, ale to je na inú debatu.
http://www.ironlegion.sk Outdoor oblečenie a výbava
ruso
 
Príspevky: 40
Registrovaný: 23 Nov 2010, 13:39
Bydlisko: Poprad
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 17 x


Späť na Recenzie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia


cron