FIRECRAFT 2014 (24-27.X.2014)

Zapaľovanie ohňa rôznymi spôsobmi, vhodné drevo...

FIRECRAFT 2014 (24-27.X.2014)

Poslaťod SKW » 06 Dec 2014, 00:23

Toto je report z akcie Firecraft 2014, ktorý som publikoval na svojom blogu. Po konzultácii s Pájou a Willym som sa rozhodol umiestniť ho do tejto sekcie, kde bude pasovať asi lepšie než v Minulých, prípadne ak by boli námietky, nie je problém ho presunúť.

V októbri som mal tú česť podieľať sa na príprave veľmi zaujímavého zrazu s tematikou zakladania ohňa starými, primitívnymi metódami. Tento zraz "FIRECRAFT 2014" zorganizovali po zkúsenostiach z podobných zrazov v Čechách a na Slovensku československí woodcrafteri - Hrom, Modok a Willy. Zúčastnili sa ho aj niektorí členovia bushcraft-portálu, trampi, woodcrafteri a nadšenci, ktorí majú skúsenosti v tejto oblasti a chceli by svoje poznanie posunúť na vyššiu úroveň účením sa jeden od druhého. Cieľom stretnutia bolo teda vymeniť a prehĺbiť si znalosti o primitívnych trecích technikách, kresaní, materiáloch a samozrejme tiež možnosť prakticky si vyskúšať aj menej známe, prípadne menej dostupné metódy. Počasie nám vyšlo v pohode, cez deň slnečno a počas nocí boli aj slabé marazíky. Bol to veľmi pekný víkend v dobrej spoločnosti, naučil som sa hodne nových vecí, spoznal som nových príjemných ľudí a posedel pri táboráku s kamarátmi z portálu.


Na miesto stretnutia som dorazil v piatok neskoro večer už za tmy v spoločnosti Gryfa, ktorý cestoval až z Poľska a Jasommata z B-portálu. Bolo vlhko z minulých dažďov, terén ktorým sme šli bol rozmočený, klzký, čo trochu sťažovalo asi 5km pochod pri svetle čeloviek. Za niečo vyše hodiny sme dorazili na miesto a zvítali sa s už usadenými účastníkmi zrazu. V tento deň sa už toho veľa nedalo porobiť a tak sme len zložili vybavenie, pripravili sa na noc a nejakú chvíľu posedeli pri táboráku v kruhu kamarátov.


Belasá ranná obloha bola predzvesťou peknej soboty. Spal som na verande budovy, ktorá bola zvolená organizátormi za základňu. V noci som počul z povaly hlasné pílenie a v duchu som sa tľapkal po pleci aký som chytrý, že som sa takto vyhol chronickým chrápačom :mrgreen: . Na čerstvom vzduchu som sa vyspal výborne.


Kým som si v mojom švajčiarskom liehovom variči zohrieval vodu na raňajky, Willy vyšiel von a tradične zanôtil na flaute.




Po naraňajkovaní nasledovalo zahájenie programu. Na stole bolo k dispozícii vybavenie najrôznejšieho druhu, od rôznych drevených trecích setov, cez kresadlá, firepistony, práchna až po rôzne repliky nádob aké sa kedysi používali rôznymi kultúrami.





Moju pozornosť zaujala táto krásna veľká nádoba z brezovej kôry. Úžasný kúsok!





Willy náš program odštartoval takým menším woodcrafterským ceremoniálom, pri ktorom som mu asistoval vyvŕtaním uhlíka za pomoci hand drillu. Ďalej nasledoval menší príhovor a následne jednotlivci popísali a demonštrovali pridelenú metódu založenia ohňa. Ku všetkému bola otvorená diskusia a možnosť si vyskúšať, natrénovať a naučiť sa danú techniku pod dohľadom a za pomoci skúsenejších. Musím poznamenať, že sme kvôli rýchlosti procesu a nedostatku materiálov na hniezda vynechávali konečnú fázu založenia ohňa - rozfúkavanie uhlíkov v hniezde. V prvej časti programu sme postupne prebrali nasledovné trecie metódy:

- Bow drill medzi dve vetvy zviazané k sebe - SKW
- Bow drill dve jamky tesne pri sebe - HROM
- Eskymo Bow drill - GRYF
- Mini Bow drill - Macmatej
- Egyptský Bow drill - HROM
- Hand Drill - SKW, GRYF, HONZA_J
- Pump Drill - HROM
- Ohnivá píla (Fire Saw) - HONZA_J
- Ohnivý pluh (Fire Plow) - HONZA_J
- Ohnivý jazyk (Fire Thong) - HONZA_J





Ja pri demonštrácii bow drill metódy s dvomi navzájom zviazanými vetvami. Základnú dosku tu tvoria dve zviazané guľatiny väčšieho alebo menšieho priemeru, podľa situácie. Existujú dva spôsoby ako získať uhlík pri tejto metóde, buď vŕtame s cieľom vytvoriť uhlík hore v žliabku medzi drevami alebo vŕtame skrz dosku (skrz kontatkný bod dvoch vetiev) a uhlík by sa vlastne mal vyformovať pod doskou na podložke.



Macmatej pri ukážke mini bow-drillu. Jedná sa o zmenšeninu klasického bow drillového setu, ktorý v pohode strčíte do vrecka nohavíc.


Gryf pri eskymáckom bow drille, najprv bez luku a neskôr aj za pomoci luku. Charakteristické pre túto veľmi náročnú metódu je to, že prítlačný diel je špeciálne tvarovaný a vkladá sa do úst na zahryznutie, čím sú uvoľnené ruky, ktoré vlastne nahrádzajú funkciu luku pri vŕtaní.


Hrom pri demonštrácii dvojjamkovej metódy bow drillu. Dvojjamková metóda je veľmi efektívna, najmä z toho pohľadum že pri zabehnutom sete odpadá fáza počiatočného vypaľovania jamky a vyrezanie V-zárezu. Spočiatku pri novom sete sú potrebné síce dve vŕtania, no následne už vždy len jedno. Trecia jamka je umiestnená vždy tak aby sa čiastočne prelínala s predchádzajúcou, prípadne susedila veľmi tesne vedľa nej a následne sa nožom vylomí kanálik medzi jamkami pre ukladanie prachu. Prach sa nahromaždí do prechodu do predošlej jamky, kde sa vyformuje uhlík.
Hrom je veľký nadšenec a odborník na ohňové techniky najrôznejšieho druhu. Ak sa chcete dozvedieť alebo naučiť čokoľvek o zakladaní ohňa, Hrom je ten správny človek, je to veľká studnica vedomostí o ohni. Odporúčam prečítať si jeho články na woodcraft.cz.


Hrom a egyptský bow drill. Metóda prakticky identická so štandardnou metódou s V-výrezom, no rozdiel je v pripojení tetivy na vrták. Tetiva je na vrták upevnená lodným uzlom a následne niekoľko krát navinutá. Vŕtaním sa "cievka" tetivy presúva zhora nadol pod a nad centrálny uzol. Tým je zabezpečené, že tetiva na vrtáku nepreklzuje.


Čas na obed a doplnenie energie stratenej pri vŕtaní :)



Jasommato demonštroval pečenie banoku ;)


Nasledovalo trénovanie Hand Drillu. Skúšali sme rôzne materiály. Tu vŕtam hand drillom z lopúcha do topoľovej dostičky.


Honza pri hand drille. Kombinácia baza na plamienku.


Honza_J z ČR je odborníkom na rôzne trecie techniky a demonštroval nám aj menej rozšírené "exotické" metódy ako je ohňová píla, ohňový pluh a ohňový jazyk. Špecializuje sa na štiepanie pazúrika (Flint knapping) a tiež na techniky prežitia v lese s minimom vybavenia. Odporúčam pozrieť si jeho youtube kanál, podľa môjho skromného názoru sú jeho videá kvalitatívne na najvyššej úrovni spomedzi všetkých momentálne existujúcich českých bushcraft/survival kanálov, ktoré dnes môžete na youtube sledovať. Veľmi dobre natočené, odprezentované a je proste vidieť, že autor vie o čom hovorí, má skúsenosti a zručnosti.
Tu Honza demonštruje jednomužnú ohňovú pílu z bambusu.





Ohňový pluh. Celý set je zhotovený z topoľového dreva.


A ohňový jazyk. Rattanová liana a doska z topoľa.


Hrom demonštruje Pump-Drill. Je to metóda podobná bow drillu až na to, že namiesto luku využíva obojručný pedáľ a dlhý vrták(prípadne hriadeľ s výmennými násadami) so zotrvačníkom. Cieľom takejto metódy je uľahčiť si klasický bow drill z pohľadu výdaja energie, pretože je určite jednoduchšie využívať silu oboch rúk a trupu na pumpovanie, než jednu ruku na fidlikanie s lukom.


Táto metóda zaujala osadenstvo asi najviac zo všetkých zrejme pre jej nenáročnosť. Ako prvá si ju vyskúšala Pája.


A potom Sally, Beaster a ja.




Čerešničkou na torte v programe trecích metód bol mega bow-drill :). A podarilo sa nám vytvoriť uhlík!


Ďalšia časť nášho programu bola venovaná najmä perkusným metódam zakladania ohňa, slnečným metódam, Firepistonu, netradičným metódam s batériami mobilov či iných zariadení a diskutovali sme aj o rôznych druhoch práchna, práchnovej trubičke (Slow match) a kresacích kameňoch. Z perkusných metód sme sa venovali najmä kresaniu ocieľkou a pazúrikom (Flint & steel) a pazúrikom o železný pyrit.


Vlado prezentoval zaujímavú a zábavnú kresaciu metódu. Klasickú ocieľku nahradil rotačnou ocieľkou v tvare mince, ktorá má v strede dve diery podobne ako gombík. Naťahovaním gumičky ocieľka rotuje a naráža na hranu kameňa. Iskry sú zachytávané do práchna pod položeným kameňom.


Hrom využil posledné slnečné lúče a demonštoval zapálenie práchnovca pomocou PET fľaše s vodou a tiež za pomoci kondómu.


Veľmi ma zaujala výroba sírových zápaliek, ktorú nám predstavil Hrom. Kedysi sa používali na zapaľovanie sviečok či pochodní. Pri obyčajnom kresaní zachytíte iskru do práchna a to následne rozfúkate v hniezde na plameň. Vďaka zápalke s hlavičkou z čistej síry nepotrebujete hniezdo na rozfúkanie práchna. Stačí ak zápalku priložíte k žhavému uhlíku a zápalka sa pomaličky rozhorí modrozeleným plameňom od ktorého je už možné poľahky zapáliť knôt sviečky. Toto bola pre mňa úplná novinka a doslova som to hltal. Proste mazec! :)

Výroba zápaliek. Do roztavenej síry stačí zmočiť koniec drevenej triesky, nechať vyschnúť a zápalka je hotová.



Po zvyšok dňa sa každý venoval skúmaniu toho, čo ho zaujíma, trénovaniu niektorej z preberaných techník. Z rôznych častí táboriska sa ozývali zvuky vŕtania, vŕzgania a škrípania dreva, či cinkanie ocieľok o kamene.


Vďaka Honzovi som mal možnosť si prvýkrát vyskúšať ohnivú pílu. Je to úžasná metóda, bambus je fantastický materiál. Poskytne všetko potrebné, trecí set i práchno. Navyše si z neho môžete vyrobiť nádobu v ktorej prevaríte vodu. Dajú sa z neho robiť zbrane ako luky, fúkačky, či konštrukcie na prístrešky alebo plte. Nie nadarmo mu v tropických oblastiach hovoria supermarket džungle ;).



Pomaly nastal čas prípravy večere a osadenstvo sa začalo zbiehať pri táboráku. Večer panovala dobrá nálada, hrali sa trampské a humoristi strieľali vtipy jeden za druhým. U mňa je už známe, že dlho do noci sedieť pri ohni nevydržím, no tentoraz ma to do spacáku nejaksi neťahalo a dlho som si vychutnával pohodu v kruhu zálesákov-pyromanov :)



Noc bola chladná a mrazivá. Už som cítil, že môj letný spacák mal svoj posledný tohtoročný výlet. Nadránom sa veľmi blízko nás prehnal vystrašený srnec, ktorý svojim bäkotom pobudil asi každého. Ráno sa mi opäť naskytol krásny pohľad na belasú oblohu, slnko sa pomaličky dralo spoza hory.





Nedeľu sme strávili voľným štýlom, každý sa venoval čomu chcel. Vyšli sme si na prechádzku do okolia.


Gryf a veľký brestový list.




Môje účinkovanie na tomto zraze sa pomaly blížilo ku koncu, okolo piatej poobede sme sa spolu s Elévom a Honzom rozlúčili s ostatnými a spolu vyrazili späť do civilizácie. Niektorí účastníci odišli už skôr, iní ostávali ešte pár dní na mieste. Bolo mi cťou spoznať ľudí ako Hrom, Honza, Gryf a ďalších. Poviem vám, že ešte niekoľko dní potom ma pálili dlane od toľkého vŕtania :). Bol to super víkend, plný nových iformácií a zábavy. Ďakujem všetkým zúčastneným, inštruktorom a organizátorom za výborný zraz a teším sa na stretnutie v niektorom z nasledujúcich ročníkov. AHOJ!!!


Fotky sú kompiláciou mojich, Pájiných, Honzových a Beasterových snímok, za možnosť ich použitia autorom ďakujem! Na záver reportu pripájam video od Beastra, ktorý odviedol výbornú prácu zdokumentovaním tohto zrazu. Vďaka! :)
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: FIRECRAFT 2014 (24-27.X.2014)

Poslaťod Bic0 » 07 Dec 2014, 01:23

parada
Bic0
 
Príspevky: 208
Registrovaný: 07 Máj 2012, 00:15
Bydlisko: Pezinok
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 21 x

Re: FIRECRAFT 2014 (24-27.X.2014)

Poslaťod Marcela » 07 Dec 2014, 02:18

Noó :-k , já nevím proč by někdo něco namítal proti tomu, aby vlákno týkající se ohně a rozličných technik k jeho založení bylo umístěno v „Minulých“, když nebylo vlastně ani v „Plánovaných“... Takže, kam jinam než právě sem něco takového zařadit :wink:
Nicméně, určitě to bylo pro úzký okruh zúčasněných velmi poučné, a jsem ráda, že to s ostatními sdílíte :yees: Jenom doufám, že některé tyto aktivity nezůstanou (ani v budoucnu) pouze pro „VIP“.
příroda nedělá nic zbytečně (Aristotelés)
mojerajče
Obrázok užívateľa
Marcela
 
Príspevky: 231
Registrovaný: 08 Júl 2011, 19:05
Bydlisko: Východočeský kraj
Dal Ďakujem: 3531 x
Dostal Ďakujem: 532 x

Re: FIRECRAFT 2014 (24-27.X.2014)

Poslaťod rkw » 07 Dec 2014, 08:28

Neviem ci som sa niekedy na fore tak stotznil z niakym prispevkom ako s tvjim Mareclka :yees:
Mato krasna akcia 0, krasny report , klasika ako vzdy ked nieco napises :yees: :camp:
Jedine si myslim ze sa to mohlo ponat viac k smerom k verejnosti , hlavne ak islo o ciel sa nieco naucit , pretoze ty co boli na firecrafte sa nadupany az po usi :-)
život je ako bomboniera nikdy nevieš co ochutnáš
Forest Gump
Obrázok užívateľa
rkw
 
Príspevky: 471
Registrovaný: 17 Feb 2012, 17:10
Bydlisko: Nesvady
Dal Ďakujem: 386 x
Dostal Ďakujem: 238 x

Re: FIRECRAFT 2014 (24-27.X.2014)

Poslaťod Willy » 07 Dec 2014, 15:32

Moc děkuji SKW a i BEASTROVI za pěkně udělaný report a za zdařilý videodokument :yees: !

Marcela píše:
.... když to nebylo vlastně ani v „Plánovaných“... Nicméně, určitě to bylo pro úzký okruh zúčastněných velmi poučné, a jsem ráda, že to s ostatními sdílíte :yees:
Jenom doufám, že některé tyto aktivity nezůstanou (ani v budoucnu) pouze pro „VIP“.

rkw píše:
Jedine si myslim, ze sa to mohlo ponat viac k smerom k verejnosti, hlavne ak islo o ciel sa nieco naucit, pretoze ty, co boli na firecrafte su nadupany az po usi :-)



JAKO JEDEN Z HLAVNÍCH ORGANIZÁTORŮ AKCE "FIRECRAFT 2014" CÍTÍM POTŘEBU K TOMU NĚCO NAPSAT A LEDACOS VYSVĚTLIT:

O tom uspořádat takovéto tématické setkání na Slovensku jsme uvažovali s Hromem, Modokem a Gryfem skoro rok.
Na základě našich zkušeností z asi pěti českých a jedné slovenské akce pořádané československými woodcraftery jsme chtěli i na Slovensku propojit zdejší "firecraftery" a pomoct vytvořit nějaký další tým, který by tyto dovednosti dále na svém domácím hřišti popularizoval. To byl hlavní důvod, proč nakonec vznikl projekt FIRECRAFT 2014.
Mnozí aktivnější členové B-portálu, zejména ti, co jsou přispěvateli v sekci OHEŇ o tomto nápadu byli průběžně informováni a také dostali pozvání ke spolupráci. Někteří se s chutí zapojili :) , někteří ani neodpověděli :( , někteří nám poděkovali za nabídku, ale nechtěli se zúčastnit :cry: .

V této skupině jsme se pak od počátku rozhodovali mezi hlavními variantami.
První možnost - setkání jen lidí, kteří už mají nějaké zkušenosti a chtějí si je vyměnit s ostatními. To znamená - jen v úzkém kruhu a nebude problém se zajištěním vhodného místa. Ideální příležitost dát dohromady aktivní skupinku lidí.
Druhá možnost - workshop volně přístupný veřejnosti. To znamená - možnost i hodně velké účasti lidí a tedy problém s vhodným místem a nebezpečí nedostatku instruktorů.
Třetí možnost - kombinovat první dvě varianty - v jednu chvíli to vypadalo, že by to takto mohlo proběhnout na jarním portálovém srazu pod Sivcem. Nakonec jsme to vyhodnotili, že je to pro nás příliš složité po organizační stránce a bude to nakonec nejméně efektivní výsledek - ani jeden z programů nebude pořádně dotažený do konce.

Nakonec zvítězila první varianta a tu jsme letos na podzim zrealizovali.
Záměrně jsme to neudělali jako veřejnou B-portálovou akci, neboť výuka nováčků nebyla hlavním cílem. Oslovili jsme tedy hlavně lidi, s určitou praxí a též hlubším zájmem o věc i mezi trampy, euroindiány, zálesáky a podobně.
Určitě jsme z kapacitních důvodů nemohli pozvat všechny kamarády a aktivní členy portálu, takže pokud jsme se nepozváním náhodou někoho dotkli, tak mne to mrzí a ať mi klidně napíše SS a já si jej rád dám do seznamu budoucích zájemců :wink: .

Sám za sebe letošní akci hodnotím jako velmi úspěšnou a s dobrým pocitem, že se tu rýsuje akční tým lidí, který bude schopen připravit případný workshop pro nováčky a pokročilé. S některými účastníky jsme se už konkrétně o budoucím kurzu bavili.
Pokud okolnosti dovolí a bude dostatek zájemců, zkusili bychom tedy takový workshop uspořádat někdy v příštím roce.

Jedno je nám ale už teď jasné! Možnost účasti na takovém kurzu bude podmíněna aktivním přístupem všech zájemců, tedy předem si prostudovat příslušná vlákna na B-portálu a také včasnou přípravou vlastních pomůcek ještě před účastí na kurzu.
Důvod k tomuto rozhodnutí je ten, že s přípravou takového kurzu je spousta práce a my bychom velmi rádi naší energii věnovali hlavně těm, kteří se chtějí rozdělávání ohně primitivními metodami opravdu naučit a ne ztrácet čas s lidmi, kteří se chtějí jen zúčastnit zajímavé akce. Možná vám to připadá drsné, ale taková je cena za dobrovolnou práci jiných.

:camp:
"PROTOŽE JSEM POZNAL TRÝZEŇ ŽÍZNĚ, VYKOPAL JSEM STUDNU, ABY Z NÍ I JINÍ MOHLI PÍT."
Ernest Thompson SETON


Obrázok
WOODCRAFT IS LIFECRAFT!
Obrázok užívateľa
Willy
 
Príspevky: 468
Registrovaný: 28 Aug 2013, 23:15
Bydlisko: Praha
Dal Ďakujem: 2319 x
Dostal Ďakujem: 2712 x

Re: FIRECRAFT 2014 (24-27.X.2014)

Poslaťod Quizath » 07 Dec 2014, 21:50

Mna len udivuje ta selekcia v prispevkoch, woodcrafteri, bushcrafteri, firecrafteri, zalesaci, euroindiani, trampovia... to sa fakt kazdy potrebuje az tak skatulkovat ? ale inac :yees: bavia ma taketo primitivne techniky a rad by som sa aj zucastnil.
Quizath
 
Príspevky: 32
Registrovaný: 01 Okt 2011, 21:20
Bydlisko: Slovenská republika
Dal Ďakujem: 2 x
Dostal Ďakujem: 21 x

Re: FIRECRAFT 2014 (24-27.X.2014)

Poslaťod Borsuk » 09 Dec 2014, 17:14

Za seba môžem povedať,že je to moc pekný a hodnotný príspevok,ktorý ma
zase obohatil o nové vedomosti.Pre tieto chytrosti chodím na tieto stránky.
Samozrejme chápem,že si to musím naštudovať a nacvičiť,niektoré veci je
treba mať proste zmáknuté o to je potom krajší pocit,keď ohník zahorí.
Zaujal ma najviac ten Pump Drill a rotačný gombík je to síce náročnejšie
na prípravu ,ale potom rýchle a efektívne. Willy ďakujem.

A ešte k tomu škatuľkovaniu-myslím že keď si dobrá partia večer zasadne
k táboráku,nikto nikomu nepozerá na rukáv akú tam má nášivku,či je tramp
vodák alebo bushcrafter,skaut. Podstatné je že si rozumieme.Ja to skôr
chápem ako zdvorilostnú frázu organizátora.
Obrázok užívateľa
Borsuk
 
Príspevky: 141
Registrovaný: 19 Júl 2012, 20:03
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 508 x
Dostal Ďakujem: 170 x

Re: FIRECRAFT 2014 (24-27.X.2014)

Poslaťod Marcela » 09 Dec 2014, 18:39

Myslím si, že zrovna ten knoflík není na přípravu vůbec nic složitýho. Spíš je horší sehnat křesadlo v tomto tvaru...
Můžeš si to ale doma vyzkoušet (a nacvičit :wink: ) i s úplně obyčejným knoflíkem. Zvládnout by to mělo podle mýho názoru malý dítě – osobně si tohle pamatuju z dětství (podobnou "ocelku" používal můj děda).
Navlíkneš na kus (cca 1m) provázku knoflík přiměřené velikosti skrz dvě jeho dírky (vůči sobě protilehlé, pokud má čtyři) a konce provázku zajistíš uzlem - vznikne jakoby průvlak. Za oba konce provázku prostrč (zahákni) palce a knoflík si umísti na střed. Potom s ním (s knoflíkem) zatoč v jednom směru, aby se na provázek namotal.. a jakmile máš namotáno, pak už jenom taháš do stran palcema – knoflík se bude točit a setrvačností namotávat zpět... Stačí už vlastně jenom tahat, a taky si možná ještě uvědomit, na kterou stranu se bude ten knoflík právě točit.

EDIT:
To, že se ten knoflík točí, poznáš jednoduše - bude taky "bzučet" 8)
příroda nedělá nic zbytečně (Aristotelés)
mojerajče
Obrázok užívateľa
Marcela
 
Príspevky: 231
Registrovaný: 08 Júl 2011, 19:05
Bydlisko: Východočeský kraj
Dal Ďakujem: 3531 x
Dostal Ďakujem: 532 x

Re: FIRECRAFT 2014 (24-27.X.2014)

Poslaťod Willy » 10 Dec 2014, 02:29

Ahoj QUIZATH !
Potěšilo mne, že tě "firecrafterská" :wink: akce zaujala a rád tě připisuji na seznam předběžných zájemců.

No a k tomu zaškatulkování. Musím říct, že jsem dlouho přemýšlel, zda je to z tvé strany jen takový udivený povzdech, na který není nutno, abych reagoval a nebo zda je to vážně míněná otázka, kterou by jsi chtěl opravdu tady řešit. Nakonec stručně odpovídám.
Svět je prostě hodně pestrý. Někdo se zaškatulkovat chce a někdo ne. Víc k tomu asi nemám co dodat. Pro mne je důležité, že tebe stejně jako mne zajímají podobné věci a proto se těším na osobní setkání s tebou.
Potřebuješ-li to ještě nějak více prodiskutovat tak navrhuji, abys tady na toto téma otevřel příslušné téma a kdo bude mít zájem, tak se do takové téměř filozofické diskuze může přidat.
Napadá mne ještě jedna, možná trochu paranoidní eventualita - tedy jestli ti třeba to škatulkování v mém textu přímo vadí. Pokud ano, napiš mi prosím tě přes B-portál soukromou zprávu a můžeme to spolu v klidu probrat.


:camp:
"PROTOŽE JSEM POZNAL TRÝZEŇ ŽÍZNĚ, VYKOPAL JSEM STUDNU, ABY Z NÍ I JINÍ MOHLI PÍT."
Ernest Thompson SETON


Obrázok
WOODCRAFT IS LIFECRAFT!
Obrázok užívateľa
Willy
 
Príspevky: 468
Registrovaný: 28 Aug 2013, 23:15
Bydlisko: Praha
Dal Ďakujem: 2319 x
Dostal Ďakujem: 2712 x

Re: FIRECRAFT 2014 (24-27.X.2014)

Poslaťod Paleccc » 10 Dec 2014, 19:17

Parádna akcia :yees: Čítal som si o nej už na stránkach SKW... Potešilo ma pekne spracované a zaujímavé video :) Spoznával som niektorých ľudí z trampského výročného ohňa, ktorý sa konal toto leto na Srvátkovej lúke a ja som sa ho náhodne zúčastnil... tak som aj pekne pospomínal :wink:

Vďaka za pekný report :wink:
Skúsenosť je dlhá cesta...
Obrázok užívateľa
Paleccc
 
Príspevky: 136
Registrovaný: 06 Jan 2014, 19:38
Bydlisko: Šaľa
Dal Ďakujem: 152 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: FIRECRAFT 2014 (24-27.X.2014)

Poslaťod Quizath » 12 Dec 2014, 18:23

Nazdar Willy,

moznost A je spravna, cize fakt to bol iba "udiveny povzdech", necakal som ziadnu odpoved a nemam ani potrebu to nejak rozoberat... Chapem ze svet je roznorody, kazdy clovek je iny ale prekvapilo ma kolko roznych nazvov existuje v podstate z mojho pohladu pre jednu a tu istu vec.

Ale beriem Ta za slovo, cakam pozvanku na dalsiu akciu :)
Quizath
 
Príspevky: 32
Registrovaný: 01 Okt 2011, 21:20
Bydlisko: Slovenská republika
Dal Ďakujem: 2 x
Dostal Ďakujem: 21 x


Späť na Oheň

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť