Test nožov, dvojičiek od firmy Colt

Recenzie o jednotlivých častiach výbavy

Test nožov, dvojičiek od firmy Colt

Poslaťod Paleccc » 22 Dec 2014, 14:05

Ahojte,

Napadlo ma, že nie všetci návštevníci bushcraft-portálu navštevujú aj nožiarske fóra ale zato si možno radi prečítajú testy zaujímavých nožov... Preto som sa rozhodol pripojiť sem recenziu mojich dvoch nožov, ktorú som už uverejnil na inom - nožiarskom fóre. Dúfam, že je to v poriadku a recenzia sa bude páčiť :)

Túto menšiu recenziu som sa rozhodol napísať okrem iného preto, lebo sa na nožiarskych fórach málo rozoberajú nože nižších cenových kategórií, možno s výnimkou nožov od firmy Mora alebo Mikov a rád by som to zmenil... :) Tento článok teda venujem dvom nožíkom od Coltu - Colt bushcraft a Colt framelock, ktoré používam od januára tohto roka. Zatvárak ako EDC a pevný zapriahnem občas v kuchyni, alebo pri výjazdoch do prírody.

Kritériá výberu

Po vhodnom kandidátovi som sa začal obzerať hlavne preto, že chodím do prírody stále častejšie a dobrý nožík by mal byť súčasťou vybavenia každého turistu. Rozhodol som sa, že si zaobstarám nožík, ktorý zvládne všetky veci, ktoré sa na turistike poprípade nejakých čundroch bežne robia, a teda nakrájať si potraviny, natrieť ich nejakou paštékou (ak mi chýba otvárak, tak by mal nôž zvládnuť suplovať aj túto funkciu:)), pripraviť drevo na podpal, skrátka narezať všetko čo je treba. Z toho vyplýva, že som hľadal niečo univerzálne, zároveň som nechcel do toho dať veľa peňazí, takže aj niečo čo veľa nestojí a bude sa mi páčiť. Nože Mora a Mikov, ma odrádzali svojím dizajnom a tak som začal lustrovať stránky až kým som nenašiel Colt bushcraft. Hneď mi padol do oka a na noze-nuz.com ho majú za 780 kč, čo ma milo prekvapilo a tak som si rovno priobjednal aj zatvárak Colt framelock v cene 420 kč. No nekup to .... :D

Čepeľ

Bushcraft: Čepeľ noža je vyrobená z nerezovej ocele 440A, čo je papierovo jedna zo slabších ocelí, povrchová úprava je stone wash finish, ktorý zatiaľ drží dosť dobre a príliš na seba neviaže nečistoty - má pomerne hladký povrch. Nožík má dutý výbrus, a tvarovo je to drop point, ktorá miestami pripomína až spear point. Konštrukcia noža je full tang, čiže je pevný a odolný. Nôž dorazil biedne nabrúsený, fazeta bola málo vytiahnutá a uhol bol dosť tupý takže nôž sa prakticky nedokázal zahryznúť ani do potravín ani do dreva. Neskôr som dal na dobré rady členov fóra, fazeta sa prebrúsila, zmenil sa uhol a nožík už reže aj papier :) Do dreva ide ochotne a ani potraviny mu nerobia problém. Problémom (pri potravinách) je skôr hrúbka čepele 5mm, ktorá má tendenciu rezané veci rozlamovať. Dĺžka čepele je asi 10 cm.

Framelock: Oceľ 440A, tak isto v úprave stone wash finish (trošku tmavšia a menej zrnitá). V podstate platí všetko povedané vyššie okrem toho, že nožík prišiel slušne nabrúsený - nie do jedovata, ale obstojne, nemusel som ho dávať prebrusovať. Kolík na otváranie veľmi nezmenšuje využiteľnú plochu čepele. Hrúbka čepele je 3 mm, a teda dovoľuje komfortnejšie krájanie napr. potravín, ktoré sa nerozlamujú. Dĺžka čepele je cca 8,5 cm.

Rukoväť

Bushcraft: G-10, jemne zrnitá, v strede odľahčená, dobre sa drží a nešmýka sa, nemá ostré hrany, nepretŕča ani nič podobné - sedí ako riť na šerbeľ :) Mohla by však byť trošku širšia... Dalo by sa poriešiť fíbrom.

Framelock: Z jednej strany G-10, ktorá je drsnejšia, má drenážne kanáliky po celom povrchu. Celá strana s framelockom a aj klip sú oceľové. Klip je veľmi pevný, drží na dvoch torxoch a neviem si predstaviť, že by sa ohol alebo zlomil. Nedá sa však premiestniť, je ale dobre ergonomicky tvarovaný a vôbec neprekáža. Na konci rukoväte je otvor na prevlečenie poistnej šnúry.

Poistka
Framelock: Framelock šiel na začiaktu strašne z tuha. Skoro som si na ňom prsty vylámal. Potom som začal špekulovať a rozoberať a keď som to všetko poskladal naspäť, tak už nezapadal, tak ako by mal. Trošku som prebrúsil pilníkom miesto kde zapadá framelock a odvtedy pohodka. Ako slabinu noža vidím čap, okolo ktorého rotuje čepeľ pri otváraní a zatváraní. Je podložený umelohmotnými podložkami a treba ho sem tam dotiahnuť. Pokiaľ je suchý, tak trošku vŕzga. Poistka však nemá absolútne žiadnu vôlu - ani najmenšiu, či už vertikálnu, alebo horizontálnu...

Púzdro

Bushcraft: Puzdro je nylonové, s tvrdenou vložkou. Má viacero spôsobov uchytenia. Do prievlakov sa zmestí cca 4 cm široký opasok. Nôž sa dá nosiť horizontálne aj vertikálne, nôž však veľmi dobre v púzdre nedrží... Ja som to vyriešil tak, že som do púzdra (v mieste kde je rukoväť a kde je ten istiaci pásik na cvok) nalepil to čo sa lepí na nohy stoličiek aby nepoškriabali parkety. Tým pádom je nôž lepšie obopnutý tým istiacim pásikom na cvok a drží v puzdre pevnejšie. Nie je to však katastrofa ani bez toho, myslím si, že viaceré drahšie a lepšie značky nožov majú rovnaké slabiny pri nylonových púzdrach. Spomeniem ešte, že na púzdre sa nachádza kapsička, do ktorej sa akurát zmestí napr. firesteel alebo brúsny kameň od fallknivenu DC4. V spodnej časti púzdra sú popruhy, ktoré slúžia na istenie okolo nohy, avšak sú dosť krátke, takže kto má poriadne stehná, tak to neprevlečie.

Skúsenosti

Bushcraft: Nôž sa dobre drží, má dobrú ergonómiu. G-10 je príjemná do ruky, úchop je pevný. Čepeľ je masívna, pre niekoho môže byť krátka (cca 10 cm - rezná plocha cca 9 cm). Po prebrúsení fazety zvláda vpohode aj jemnejšie práce, pričom stále nemá problém sekať do dreva, páčiť špičkou, batoning a podobné drsnejšie činnosti. Nôž je vzhľadom na veľkosť dosť ťažký a ťažisko má posunuté viac na rúčku asi 60:40. V zadnej časti noža je otvor na prevlečenie poistnej šnúry, čo človek ocení hlavne pri sekaní s mokrými rukami :)

Framelock: Používam od kúpy ako EDC. Taktiež výborná ergonómia, pôsobí pevným a robustným dojmom. Skúšal som s ním vyrezávať, zaostriť palice na opekanie + doma čo ma napadne a všetko OK. V chladnejšom počasí, polovica rukoväte chladí. Ak ho však nosíte vo vrecku nohavíc ako ja, tak je to v pohode a udržuje si telesnú teplotu :) Jeho váhu je vo vrecku cítiť, takže vždy viete, že ho máte.

Záver

Na záver by som dodal, že som chcel týmto článkom pomôcť vo výbere ľuďom, ktorí nechcú (alebo nemôžu) dať za nôž kopu peňazí a chcel som zdôrazniť, že existujú aj lacné alternatívy, ktoré môžu príjemne prekvapiť. Poprípade môžu byť používané ako kombo ku drahším nožíkom aby si zastali kus špinavej roboty :) Spomeniem ešte, že oba nože sú made in China, a kto by chcel vedieť viac o parametroch tak ho odkazujem na nasledovné odkazy:

1. http://www.noze-nuz.com/colt/CT623.php
2. http://www.noze-nuz.com/colt/CT600.php

Samozrejme prikladám aj foto, kde sú nožíky zapriahnuté do rôznych činností (nepodarilo sa mi ich dať do textu, tak aspoň takto...). Čerstvé drevo na fotkách bolo zrejme z vŕby a ten väčší odlomený konár bude asi topoľové drevo.

Pri oboch nožoch som skúšal hádzať iskry s kresadlom. Nejaká tá iskra sa objaví, ale ani jeden z tých nožov na to nieje stavaný. Bude to zrejme tým černením a hranami, ktoré sú mierne zaoblené. Takže samotný firesteel s nožom (jedným aj druhým) je viac menej nepoužiteľný.

P.S.: Recenzie nožov si vždy rád prečítam, poprípade pozriem na videu, ale keď vidím že niekto úplne nezmyselne vytína mladé stromčeky poprípade inak decimuje naše krásne lesy, tak to okamžite vypínam! Na tomto fóre považujem všetkých za natoľko uvedomelých, že podobné veci ich ani nenapadnú, píšem to sem preto, lebo počítam s tým, že návštevníkov podobne zameraných a nožiarskych fór je čoraz viac a pokiaľ to donúti zamyslieť sa čo i len jedného z nich, alebo nebodaj zachráni len jeden malý stromček, tak sa to oplatilo a stálo to zato :)
Prílohy
Dvojičky od Coltu.jpg
Colt bushcraft.jpg
Colt bushcraft+puzdro.jpg
bushcraft a priprava ohna.jpg
Bushcraft a sekanie.jpg
Colt bushcraft a vyrezavanie.jpg
bushcraft vysledok po páčení.jpg
bushcraft a pacenie spickov cepele.jpg
bushcraft a batoning.jpg
Skúsenosť je dlhá cesta...
Obrázok užívateľa
Paleccc
 
Príspevky: 136
Registrovaný: 06 Jan 2014, 19:38
Bydlisko: Šaľa
Dal Ďakujem: 152 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Test nožov, dvojičiek od firmy Colt

Poslaťod Paleccc » 22 Dec 2014, 14:07

Druhé kolo fotiek :)
Prílohy
Framelock detail rukoväte.jpg
framelock a strana s klipom.jpg
Framelock poistka.jpg
Framelock a vyrezávanie.jpg
Framelock a vyrezevanie.jpg
Skúsenosť je dlhá cesta...
Obrázok užívateľa
Paleccc
 
Príspevky: 136
Registrovaný: 06 Jan 2014, 19:38
Bydlisko: Šaľa
Dal Ďakujem: 152 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Test nožov, dvojičiek od firmy Colt

Poslaťod rkw » 25 Dec 2014, 21:51

Vdaka ! :-) prijemna recenzia , urcite prinos pre forum :yees: :camp:
život je ako bomboniera nikdy nevieš co ochutnáš
Forest Gump
Obrázok užívateľa
rkw
 
Príspevky: 471
Registrovaný: 17 Feb 2012, 17:10
Bydlisko: Nesvady
Dal Ďakujem: 386 x
Dostal Ďakujem: 238 x

Re: Test nožov, dvojičiek od firmy Colt

Poslaťod Paleccc » 25 Dec 2014, 22:53

Ďakujem! Som rád, že sa páči... Rozmýšľam, že premenujem vlákno a budem sem postupne pridávať viacero recenzií nožov, ktoré som používal, alebo používam...

P.S.: Našiel som ešte dve celkom zaujímavé fotky Coltu bushcraft, tesne po prebrúsení fazety...
Prílohy
DSCF3416a.jpg
DSCF3417a.jpg
Skúsenosť je dlhá cesta...
Obrázok užívateľa
Paleccc
 
Príspevky: 136
Registrovaný: 06 Jan 2014, 19:38
Bydlisko: Šaľa
Dal Ďakujem: 152 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Test nožov, dvojičiek od firmy Colt

Poslaťod Pája » 03 Jan 2015, 18:22

Díky za recenzi. Doporučovala bych ale kvůli přehlednosti, abys případné další recenze dával vždy do nových vláken s názvem testovaného kousku. Bude to přehlednější jak pro čitatele, tak pro následnou diskuzi. ;-)
Kráčím, tedy jsem.
Fail again, fail better. (S. Beckett)

Galerie výrobků na knife.cz
Instagram
Obrázok užívateľa
Pája
Amazonka
 
Príspevky: 1299
Registrovaný: 05 Júl 2010, 20:13
Bydlisko: Morava
Dal Ďakujem: 1221 x
Dostal Ďakujem: 1710 x

Re: Test nožov, dvojičiek od firmy Colt

Poslaťod Paleccc » 04 Jan 2015, 18:31

Jasné, nie je problém :)
Skúsenosť je dlhá cesta...
Obrázok užívateľa
Paleccc
 
Príspevky: 136
Registrovaný: 06 Jan 2014, 19:38
Bydlisko: Šaľa
Dal Ďakujem: 152 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Test nožov, dvojičiek od firmy Colt

Poslaťod Arraart » 06 Dec 2015, 01:57

Ahoj!

O pár dní mi príde tento nôž a po prečitaní tvojho super review :P
A chcel by som sa spýtať, ako si urobil tú "novú" fazetu?
Čo sa tíka brúsenia som nováčik (viem si nabrúsiť na kameni/ocieľke do papiero-rezačstva)
ale neviem "ako" na to a "či" na to mám :)

Za každú radu ďakujem
Obrázok užívateľa
Arraart
 
Príspevky: 3
Registrovaný: 27 Mar 2015, 23:38
Bydlisko: Prešov
Dal Ďakujem: 5 x
Dostal Ďakujem: 0 x


Späť na Recenzie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť