Skladací nôž Eka Swede 8

Témy o nožoch

Skladací nôž Eka Swede 8

Poslaťod unluckyPete » 30 Apr 2015, 20:29

Obrázok

Materiál: Sandvik 12C27, 58HRc, Scandi výbrus
Mechanizmus: Backlock
Čepeľ: 8cm
Celková dĺžka: 18.5cm
Hrúbka: 2.8mm
Materiál rukoväte: Bubinga (African rosewood), Proflex

Objednal som 2 kusy tohto noža s tým, že ten, ktorý sa mi bude páčiť viac si nechám a druhý darujem. Nože dorazili v jednoduchých bielych krabičkách, bez púzdra. V predaji je viacero variánt, ktoré sa líšia balením a obsahom (kožené, nylonové, alebo bez púzdra).

Nôž má pri otváraní príjemný chod, zámok zapadne s výrazným "kliknutím" a pôsobí veľmi pevne. Vezia bubinga mala na čepeli jemnú vôľu, ktorú vyriešil plochý šrobovák.

Čierna verzia bola relatívne ostrá, nôž holil chlpy ruke, nie však po celej dĺžke čepele. Bubinga bola o pozanie menej ostrá. Obe majú pekný rovnomerný scandi výbrus, uhol fazety bol však na oboch dosť nerovnomerný (veľmi strmý pri päte, plochý pri bruhcu a opäť strmý pri špičke.) Na chrbáte tiež vidieť, že zámok nie úplne dokonalo lícuje s rámom. Myslím, že je to len kozmetická vada a nezdá sa, že by to malo vplyv na funkciu zámku.

Obrázok
Obrázok

Po prebrúsení na Edge Pro je fazeta pekne rovnomerná (Edge Pro nastavené na 19°) a nôž holí na celej čepeli. Brúsenie ide rýchlo, ostrie drží dobre a dá sa dosiahnuť vynikajúca ostrosť. Pri brúsení je dobré čepeľ prelepiť ochrannou páskou, na čepeli sa ľahko objavia jemné škrabance.

Extrémne ostrie sa otupí rýchlejšie ako na noži 100N od Hampa (N690, 60HRC), po prejdení na keramickej ocieľke (1600 grit) je však ostrosť späť. Pri budúcom brúsení vyskúšam väčší uhol.

Obrázok
Osobne sa mi viac páči vzhľad rukoväte z bubingy, proflexová rúčka je však pohodlnejšia, hlavne pri silnejšom zaobchádzaní s nožom.

Obrázok
Jedným z dôvodov, prečo mi viac sedí ergonómia Proflexovej rukoväte je, že pri bubinge jemne pretŕča rám a ten tlačí do dlane.

Obrázok
Proflexová verzia má rám schovaný v rukoväti, vďaka čomu je trochu väčšia a oblejšia a tým lepšie sadne do ruky.

Celkovo je to veľmi pekný nôž a aj po 2 týždňoch sa teším z každej príležitosti ho použiť. Ak by som zaň zaplatil cez 60eur, bol by som kvôli nedokonalostiam v spracovaní možno trochu sklamaný. Ak ale nájdete tento nôž za dobrú cenu (ja som ho kúpil za 27eur), tak nie je nad čím váhať.

Moja pôvodná recenzia s väčšími obrázkami v angličtine http://unluckypete.com/2015/04/eka-swede-8-review/
unluckyPete
 
Príspevky: 5
Registrovaný: 01 Feb 2015, 17:28
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 2 x
Dostal Ďakujem: 14 x

Re: Skladací nôž Eka Swede 8

Poslaťod Pája » 02 Máj 2015, 18:50

Přesunuto pro nesplnění limitů pro recenzi, proč, viz pravidla uveřejňování recenzí.
Kráčím, tedy jsem.
Fail again, fail better. (S. Beckett)

Galerie výrobků na knife.cz
Instagram
Obrázok užívateľa
Pája
Amazonka
 
Príspevky: 1299
Registrovaný: 05 Júl 2010, 20:13
Bydlisko: Morava
Dal Ďakujem: 1221 x
Dostal Ďakujem: 1710 x

Re: Skladací nôž Eka Swede 8

Poslaťod AtómovýHad » 02 Máj 2015, 20:00

podľa mňa to bola dobrá recenzia a tie pravidlá sú smiešne.
Navštívte môj web pre viac info o pílení reziva z guľatiny>> https://www.gater.sk/
http://www.sashe.sk/JohnKrakatoa/detail/wasp << Môj obchod s paracord vecami a gumipuškami.
Obrázok užívateľa
AtómovýHad
 
Príspevky: 127
Registrovaný: 29 Apr 2012, 01:34
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 245 x
Dostal Ďakujem: 46 x

Re: Skladací nôž Eka Swede 8

Poslaťod MartinV » 02 Máj 2015, 20:20

@ Paja: moj osobny nazor je, ze takato studena sprcha cloveku, ktory s par príspevkami pride na portal a zavesi recenziu, je silne nemotivacna :evil:
V dnesnej uponahlanej dobe sa mi chce posledne v nocnych hodinach pred tym ako si ukrojim cas na recenziu na ukor rodiny este studovat pravidla...otvorene, zakaldne info, ktore o nozi potrebujem vediet tam bolo...ak ma zaujme tento produkt viac, tak si nastudujem viac na nete v iných recenziách a tiez na youtube
MartinV
 
Príspevky: 81
Registrovaný: 25 Feb 2014, 18:12
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 34 x
Dostal Ďakujem: 20 x

Re: Skladací nôž Eka Swede 8

Poslaťod unluckyPete » 02 Máj 2015, 20:38

Chalani, dakujem za podporu :wink:

@Paja: Mozes prosim vypichnut, ktore vsetky pravidla (okrem polrocneho pouzivania) som porusil, aby som si v buducnosti dal pozor? Dakujem.
unluckyPete
 
Príspevky: 5
Registrovaný: 01 Feb 2015, 17:28
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 2 x
Dostal Ďakujem: 14 x

Re: Skladací nôž Eka Swede 8

Poslaťod poigne » 02 Máj 2015, 22:00

Pravidla su veru smiešne, aj mne tu jeden ujo "zálesak" zmazal príspevok, ale už asi splňam pravidla :mrgreen:
poigne
 
Príspevky: 19
Registrovaný: 13 Feb 2012, 15:57
Bydlisko: Partizanske
Dal Ďakujem: 12 x
Dostal Ďakujem: 24 x

Re: Skladací nôž Eka Swede 8

Poslaťod 72janik » 03 Máj 2015, 06:58

Nechcem sa nikoho zastávať a ani nikoho kritizovať, ale toto nie je bazárový portál. Je to cielene zameraný portál, ktorého jedna téma je aj bazár. A pokiaľ mi je známe tak, všetky portále sa riadia nejakými pravidlami. Tiež patrím k tým, ktorý nečítajú pravidlá, takže ak dám niečo na portál bez prečítania pravidiel tak nemám právo sa sťažovať. Mali by sme byť radi, že tu takýto portál s touto tematikou vôbec je. A ak náhodou nie ste si istý a nechce sa vám čítať pravidlá tak sú tu "zelený", ktorým stačí napísať a radi Vám poradia.
Obrázok užívateľa
72janik
 
Príspevky: 410
Registrovaný: 31 Dec 2011, 22:52
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 578 x
Dostal Ďakujem: 417 x

Re: Skladací nôž Eka Swede 8

Poslaťod Pája » 03 Máj 2015, 09:11

1) Zásah v žádném případě nebyl míněný zle vůči Peteovi.

2) Téma bylo přesunuto, protože nesplňuje kritéria recenzí. Přesunuto, nikoliv smazáno, protože obsahuje kvalitní fotky a popis pro někoho, kdo si nůž teprve plánuje koupit a neví, co se v krabici bude schovávat.

3) Po pravidlech jste vy, uživatelé, volali už dlouho, právě pro recenze, které byly napsány ihned či téměř ihned po vybalení nebo neobsahovaly téměř žádné relevantní informace. Takové recenze nejsou objektivní, tečka. Pravidla nyní máme, stejně jako třeba pravidla pro užívání Portálu nebo pro inzerci. Všechny se vyžadují a měří se stejně.

4) Není to populární krok, a neočekávám, že vzbudí pozitivní ohlas. Na druhou stranu, máme snahu (nejen já, ale celý tým), aby fórum zůstalo přehledné a informace co nejkvalitnější, obzvlášť, pokud se jedná o recenze. Produktových videí a oslavných výkřiků je plný celý Youtube. Tady by měla být laťka výš.

Teď konkrétně k Peteově textu:

Není to vůbec špatný text, naopak, je přehledný a dobře napsaný. Problém je v tom, že jsi vynechal popis materiálů, které jsi s nožem zpracovával, a jak se u toho nůž choval. Po dvou týdnech nelze kvalitně posoudit ani trvanlivost a odolnost ostří, to se prostě pozná až časem. Možná by to šlo posoudit u kuchařského nože, ale jenom v případě, že by recenzent pracoval jako profi kuchař a měl by ho v ruce celý den. S nedodržením "ochranné doby" také souvisí to, že nelze vysledovat případné změny a opotřebení materiálů, což se též pokládá za důležité hodnotící kritérium. ...S tím také souvisí to, jak moc a jakým způsobem vyžaduje údržbu.

Dohromady s informacemi, které už jsi uvedl, to pak tvoří celkový obrázek nože, na jehož základě se případný zájemce může rozhodnout, jestli mu stojí za to, aby si ho pořídil taky. A to je podle mě jeden z hlavních důvodů, proč lidé recenze čtou, aby věděli, "jestli za to ten krám stojí."

Aby to bylo jasné, já oceňuji, že ses pustil do přispívání dlouhými texty, stejně jako to, že sis dal záležet na doprovodných fotkách. Piš dál! :camp:
Kráčím, tedy jsem.
Fail again, fail better. (S. Beckett)

Galerie výrobků na knife.cz
Instagram
Obrázok užívateľa
Pája
Amazonka
 
Príspevky: 1299
Registrovaný: 05 Júl 2010, 20:13
Bydlisko: Morava
Dal Ďakujem: 1221 x
Dostal Ďakujem: 1710 x


Späť na Nože

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 42 hostia


cron