Hygiena

Všetko čo neviete zaradiť do ostatných tém

Re: Hygiena

Poslaťod beaster » 13 Máj 2015, 09:12

Prakticky aj idem stale bez samponu ale stym ze za 7 dni si 4 x umyvam vlasy a z tych 4 minimalne 1 x s jedlou sodou a jablcnym octom a 1 x s vajickom kvoli lupinam. Skusal som aj menej casto umyvat ale potom mam mastnu hlavu a srbi ma.
Existuje iba jeden úspech - žiť svoj život podľa seba.

Tomorow is the very first day of the rest of your life.
Obrázok užívateľa
beaster
 
Príspevky: 199
Registrovaný: 09 Dec 2012, 18:46
Bydlisko: Malacky
Dal Ďakujem: 838 x
Dostal Ďakujem: 253 x

Re: Hygiena

Poslaťod prtgeologist » 13 Máj 2015, 09:20

Jenže sajrajt, který je ve vlasech, se zachytí při česání na cokoli. I na plastové hřebeny, ale u nich to nejde moc poznat. Nejvíce tímto trpí dřevěné hřebeny. Ty se po čase automaticky promašťují a s tím zachytí všelijaký bordel z vlasů. V zubech hřebenů se následně česáním vytváří taková šedá hmota, která se ráda skupuje do kuliček. Na mojem dřevěném hřebenu je jeho mechanické čištění od těch sraček každonedělní rituál. K těm kefám, u nich záleží na typu vlasů. Kartáče (kefy) se hodí hlavně na kudrnaté/vlnité vlasy. Na rovné se hodi ganc obyčejný hřeben. Pokud se chcete dozvědět více, doporučuju navštívit web dlouhevlasy.cz i když máte vlasy krátké, kde je i velmi aktivní fórum. Jsou tam návody na různé šampony, některé z nich pseudopřírodní (tzn. potřebují k výrobě výdobytek civilizace), jiné čistě přírodní, které si člověk může vyrobit z gruntu sám.
prtgeologist
 
Príspevky: 43
Registrovaný: 29 Okt 2014, 08:43
Bydlisko: Les
Dal Ďakujem: 5 x
Dostal Ďakujem: 54 x

Re: Hygiena

Poslaťod Marekk » 19 Feb 2016, 12:44

Marekk píše:
Marekk píše:Je tomu 14 dní, co jsem se rozhodl vyzkoušet "bezšampón" metodu mytí hlavy.
...
Když se něco změní, určitě poreferuji


Ahoj vespol, situace po 3 měsících, chceteli čtvrt roce:

- vlasy si stále myji cca 1x za 2 až 3 dny kohoutkovou vodou
- občas se mi v místě budoucích koutů (buď vlevo, nebo vpravo, nikdy společně) objeví troška lupů a jemné svědění
- v tomto případě omyji vlasy velmi malým množstvím osvědčeného šampónu Vichy
- celkově jsem takto použil šampón za ty tři měsíce 4x
- vši, blechy ani jiné muňky nemám :yees:


Ahoj, včera jsem stál ve sprše a vzpomněl jsem si, že bych měl aktualizovat hlavový status :D
Mytí vlasů provádím stejně, jak jsem popsal dříve s tou výjimkou, že lupy a svědění se od podzimu (cca) neobjevily vůbec. Možná je to chladnějším počasím, ale na druhou stranu zase častěji nosím v běžném provoze i pod helmu na kolo nebo lyže čepici.

Hlava se mi subjektivně jeví trochu mastnější a vlasy mi poněkud zřidly, ale to mne netrápí.
Takže pohoda :supz: :supz:
Obrázok užívateľa
Marekk
 
Príspevky: 55
Registrovaný: 19 Dec 2013, 16:16
Bydlisko: VÝCHODOČECH
Dal Ďakujem: 78 x
Dostal Ďakujem: 68 x

Re: Hygiena

Poslaťod googie » 02 Máj 2016, 11:25

Chesus píše:Celkom zaujimave ohladom hygieny je využitie sódy bikarbóny. Stojí vyslovene pár centov ale jej všestrannosť stojí za to. Ja ju ťahám na každý čunder, kedže je to najlepší liek na palenie zahy ktoré ma často trápi, ale da sa použiť na spustu ďalších vecí. Napr. po zmiešaní s trochou vody ako zubná pasta alebo ako provizórny dezodorant (oboje úspešne vyskúšané pred pár dňami v Poloninách :D ) kedže veľmi dobre pohlcuje pachy takže aj dobrý odsmraďovač nôh a topánok , tiež odskúšané :D taktiež ako provizorny praci prostriedok atď atď... Plus mnoho ďalších využití, ktoré nesúvisia s hygienou (všestranný liek, prášok do pečiva ...) tu je jeden článok aj ked v angličtine napr.
http://www.thereadystore.com/dehydrated-food-storage/4399/30-amazing-uses-for-baking-soda


Tak tak, môžem potvrdiť. Pripájam asi 60 možností využiťia ako hygiena, liečivo alebo iné. Zozbierané z Internetu

1. Ak máte suchú plet, pridajte kávovú lyžicku (stací aj pol) sódy do misky s teplou vodou. Oplachujte si s týmto roztokom tvár.

2. Na zmäkcenie tvrdej vody a zjemnenie pleti stací pridat 100 g sódy do teplej vody pred kúpaním.

3. Zmiernit bolest nôh po nárocnom dni môžete pridaním 3 cajových lyžiciek sódy do 5 litrov vody. Na príliš unavené nohy je pomer - 4 lyžice sódy a 5 litrov teplej vody.

4. Môžete ju použit namiesto dezodorantov, ak máte pocit, že žiadny nepomáha. Stací sa nou jemne poprášit pod pazuchami.

5. Ak sa vám velmi potia nohy, dajte si trochu jedlej sódy do topánok. Potom ich jednoducho vyprášte. Pred obutím si do nich nasypte novú sódu. Ale pozor, urobte to iba v takom prípade, že si topánky nebudete nikde inde vyzúvat ako doma. Do starých ponožiek dajte dve lyžice sódy a vložte do použitých topánok na noc - potom nebudú páchnut.

6. Uštipla vás vcela, osa alebo komár? Naneste si na miesto mierne vlhkú sódu, co vám pomôže odstránit bolest a pálenie. Pomáha aj pri poprhlení žihlavou.

7. Zápach z calúnenia môžete ostránit tak, že povrch posypete sódou a po niekolkých hodinách vysajete. Rovnaký postup aplikujte pri koberci, ale vysajte ho už po 15 minútach.

8. Smrdí vám v chladnicke? Nechajte tam tanierik s 50 g sódy a o niekolko dní neskôr ho vysypte do dresu a precistíte si tak aj výlevku. Na zapchanú výlevku stací 1 šálka jedlej sódy, potom pár šálok horúceho octu a 1 l horúcej vody.

9. Zelená zelenina, napríklad hrach ci fazulky si udržia intenzívnejšiu farbu, pokial do vody pri varení pridáte trochu sódy. Zelená zelenina (brokolica, špenát atd.) si zachová prírodnú farbu pokial pocas varenie pridáte lyžicku tohto prášku.

10. Zeleninu, ovocie i šalát umyjete dôkladne, ked pridáte na liter vody lyžicku alebo dve sódy bikarbóny.

11. Ak máte príliš kyslé ovocie, problém vyriešite pridaním „pomedzi prsty" sódy na kilogram.

12. Chcete, aby sa vám rýchlejšie uvarili fazula alebo ostatné strukoviny? Pridajte lyžicku sódy na 4 litre vody. Navyše to pomáha proti plynatosti.

13. Aj kapustu uvaríte rýchlejšie a navyše zachováte vitamíny. Stací ak pridáte do hrnca lyžicku sódy.

14. Caj i káva budú obzvlášt vonavé, ak pridáte štipku sódy do šálky.

15. Pre neutralizáciu kyslého povlaku a prevenciu zubného kazu - vypláchnite si ústa po jedle lyžickou sódy, ktorú rozmiešate v pohári s v vodou. Je to výborný liek aj na afty. Do sódového roztoku raz do týždna ponorte zubnú kefku, ktorá sa vám cez noc vydezinfikuje.

16. Sóda bikarbóna sa hodí pri kombinácii s kyslými prísadami ako je ocot, ci citrónová štava, ale i s jogurtom a cmarom. Vyžaduje si však presné dávkovanie. Pozor! Pokial pridáte velké množstvo, môže to mat nepríjemnú chut!

17. Zmäkcí mäso naložené v chladnicke.

18. Ak trošku sódy pridáte do paradajkovej omácky, pôsobí proti zvýšeniu kyseliny.

19. Používa sa i ako náhrada droždia alebo prášku do peciva.

20. Odstráni pach z rýb na rukou. Odstranuje i pach z umývacky riadu (medzi dvomi cyklami posypte dno).

21. Do cistiaceho prostriedku na umývanie riadu pridajte 2 lyžice sódy; riad bude lepšie umytý a bude mat pekný lesk.

22. Cistí kuchynskú dosku, chladnicku i mikrovlnku. Na vlhkú kuchynskú handricku nasypte trošku sódy a utierajte s nou. Nasypte trochu sódy na špinavý sporák a lahšie sa umyje.

23. Z porcelánu odstranuje škvrny od kávy a caju, cistí termosku, hubky a utierky na riad. (Do 1/2 litra vody dajte 2 lyžice sódy a len niekolko kvapiek umývacieho prostriedku).

24. Cistí pripálené hrnce - 5 lyžíc sódy dajte do vody, povarte a nechajte odstát.

25. Do misky v pomere 1:1 dajte jedlú sódu a sol do kúpela a dajte na nádržku WC.

26. Raz mesacne dajte do nádržky na WC pol balícku sódy bikarbóny, nechajte pôsobit cez noc a ráno iba jednoducho spláchnite.

27. Odstráni zatuchnutý vzduch napr. v chate - do starej ponožky nasypte 3 - 4 lyžice a zaveste do priestoru.

28. Leští strieborné a zlaté šperky, ale aj mramor. Dno pohára vysteliete alobalom, pridáte lyžicku sódy bikarbóny a zalejete vodou. Necháte pôsobit cez noc. Pozor,sódou nemôžete cistit PERLY.

29. Cistí ocmudené tehly z krbu i záhradného grilu.

30. Je aj úcinný liek proti lupinám - hrst sódy si v masírujte do vlasov.

31. Na vybielenie bielizne pridáte 1/2 šálky do pracieho prášku.

32. Mnohé škvrny zmiznú, ked na ne dáte 4 lyžice sódy a 1/4 šálku teplej vody.

33. Ak vás bolí hrdlo, v pohári si rozmiešate lyžicku sódy a kloktajte. Známejší je asi recept s jedlou solou, ale toto je alternatíva, ked je pre vás roztok slaný.

34. Odmrazuje chodníky.

35. Likviduje burinu medzi prasklinami v chodníkoch.

36. Udržuje zásaditú vodu v bazéne.

37. Sódu bikarbónu môžete raz za cas použit na vycistenie zubov.Zubná pasta vyrobená z jedlej sódy a 3% peroxidu vodíka je skvelou náhradou ku kupovanej paste bez fluóru. Môžete tiež len nasypat jedlu sódu na kefku s bežnou pastou, aby ste dosiahli lepších výsledkov. Sóda bikarbóna je tiež natolko silná, že by ste sa mali vyhnút každodennému používaniu.

38. Ak je vám zle po jedle a zdvihla sa vám kyselina, dá sa urobit nápoj - lyžicka sódy a trošku octu rozmiešame v pohári vody. Iba vypijeme a do pár minút sa vám ulaví.

39. Ked sa zrazí omácka, treba tam dat štipku sódy.

40. Ak sa polejete kyselinou, zasiahnuté miesto si posypte sódou.

41. Svieži dych
Nasypte cajovú lyžicku do pol hrnceka vody a zamiešajte. Zmes potraste v ústach a kloktajte. Potom ústa vypláchnite vodou. Všetky pachy sú neutralizované, nie len prekryté.

42. Starostlivost o strojcek a iné ústne aparáty
Namocte ich v zmesi dvoch lyžiciek jedlej sódy rozpustnej v poháre teplej vody. Jedlá sóda pomáha odlepeniu ciastockám jedla a neutralizuje pachy. Aparáty môžete tiež pomocou jedlej sódy a kefky jednoducho vycistit.

43. Sóda bikarbóna ako peeling
Vyrobte si pastu z 3 dielov jedlej sódy a 1 dielu vody. S touto pastou jemne masírujte kožu krúživými pohybmi. Tato pasta je tak šetrná, že ju môžete používat denne.

44. Mydlo
Namiesto mydla môžeme použit opät pastu zo sódy bikarbóny, teda 3 diely sódy a 1 diel vody, alebo môžeme vodu nahradit jemným tekutým mydlom.

45. Zdravé vlasy
Nasypte si do dlani malé množstvo jedlej sódy spolu s oblúbeným šampónom. Umyte vlasy tak ako vždy a poriadne prepláchnite. Jedlá sóda pomôže odstránit zbytky vlasových produktov ako sú gély, laky a iné.

46. Sóda bikarbóna do kúpela
Pridajte pol hrnceka (klasicky 0,25l) do kúpela a neutralizujte tak kyslosti kože, mastnotu a pot. Sóda bikarbóna vašu kožu tiež zjemní.

47. Zmäkcenie chodidiel
Rovnaký postup ako v predchádzajúcom bode platí i pre nohy a prevažne pre ne. Pri kúpeli si jemne masírujte chodidlá jedlá sóda vám ich znatelne zjemní.

48. Cistá kúpelna
Pre bezpecné a efektívne vycistenie vani, umývadla i drezu stací nasypat jedlú sódu na hubicku a vydrhnút povrch. Potom dôkladne opláchnut. Pokial chcete extra cistiacu silu, zmiešajte sódu biakrbónu, kuchynskú sol a lubovolný prostriedok na nádobie.

49. Dokonalo cisté nádobie, hrnce i pánvice
Pridajte dve lyžice sódy do drezu s vodou (spolu s prostriedkom na nádobie) a nechajte odmocit.

50. Cisté hubicky na nádobie
Ak vám hubicka stále slúži, ale zapácha, nechajte ju chvílu v silnom roztoku 4 lyžíc sódy a štvrt litru vody.

51. Cistá mikrovlna
Len trocha sódy na hubicke, vydrhnút a dôkladne utriet vodou. Všetko je cisté a bez silného chemického zápachu.

52. Cistidlo na striebro
Ak máte v domácnosti napríklad strieborné príbory, zmiešajte jeden diel vody a tri diely sódy v pastu, ktorá ich opät rozžiari. Potom dôkladne oplachníte.

53. Cisté hrnceky od caju a kávy
Usadeniny od kávy a caju, ktoré v hrnceku vytvráraju nielen škaredé mapy, ale tiež vdaka nim horknu nápoje. Opät stací na hubicku nasypat jedlú sódu a vydrhnút. Pokial by boli usadeniny príliš zažrané, zmiešajte 1/4 litra vody a 1/4 hrnceka sódy v roztoku, v ktorom hrnceky necháte cez noc a potom vydrhnete hubickou zo sódou.

54. Vycistite trúbu
Sóda bikarbóna pomôže aj v trúbe. Rozprášte sódu na dno trúby a postriekejte vodou, aby ju natiahla. Nechajte cez noc a potom zotrite a vydrhnite. Popríade môžete trúbu vycistit opät pomocou pasty zo sódy.

55. Cisté podlahy
1/2 hrnceka sódy dajte do vedra teplej vody a umývajte podlahu.

56. Cisté steny i nábytok
Dokonca i cmáranice z pasteliek na stene vycistíte pomocou sódy lahko trením vlhkou hubickou. Potom utrieme suchou handrou.

57. Cisté závesy od sprchy
Opät jednoducho dáme jedlu sódu na kefu, ci hubicku a drhneme.

58. Pomocník do prácky
Podajte praciemu prášku a aviváži pomocnú ruku pri praní prádla. Pridejte 1/2 hrceka jedlej sódy, ktorá lepšie vyrovna PH vody a prádlo bude cistejšie a jasnejšie.

59. Jemné pranie oblecenia pre deti
Rovnaký recept ako c. 23, teda pridáme 1/2 hrnceka sódy do pracky ,pomáha i pri odstranovaní extra silných škvrn na oblecení pre deti, ktoré si o to viac zasluhujú jemnú starostlivost.

60. Cisté plienky
Ak používate handrové plienky, rozpustte 1/2 hrnceka sódy v pol litru vody a nechajte chvílu odmocit.

61. Cisté športové vybavenie bez zápachu
Roztok zo sódy bikarbóny (4 lyžicky sódy a 0,25 litra teplej vody) použijeme napríklad na odstranovanie zápachu z topánok. Zápach zo športových tašiek môžete odstránit tak, že ich posýpete jedlou sódou. Na silnejšie zápachy použite opät pastu z jedlej sódy. (3 diely sódy, 1 diel vody)

62. Odstránte mastné flaky
Mastné škvrny ci škvrny od oleja napr. na podlahe v garáži jednoducho vydrhnite pomocou sódy a kefy.

Ako prevencia rakoviny sa užíva lyžicka denne. Lekár to odporucil klientovi s bolestami brucha, kde mal metastázy. Bolesti do troch dní prešli a cítil sa dobre.
Princípom pôsobenia tejto receptúry je, že rakovinové bunky neznášajú zásadité prostredie, ktoré je cloveku prirodzené (zdravý clovek má mat pH 7,3 - 7,5). Rakovina sa rozvíja len v kyslom prostredí (pod pH 6 ).

Sóda je zásada a za pomocou cukrov (rakovinové bunky konzumujú 18x viac cukru než zdravé) prenikne priamo do buniek. Údajne aj další alternatívni onkológovia v Európe už liecia rakovinu pomocou jedlej sódy.
Presne 3 diely javorového sirupu a jeden diel sódy bikarbóny zmiešat (napr. 15 lyžiciek sirupu a 5 lyžiciek sódy) premiešat, dat do hrnca na sporák. Zahrievame 5 minút, NIE PRÍLIŠ SILNO a miešat pokial zmes nezhustne. Na zaciatku môžete zmes používat castejšie. Napríklad 3x denne jednu cajovú lyžicku. Inak stací zjest cajovú lyžicku 1x denne, a to ako dlhodobú prevenciu. Môžete ju rozpustit vo vode, caji alebo si ju natriet na chlieb. Javorový sirup môžete docasne nahradit medom. Všeobecne platí: nejest inak žiadny cukor v nápojoch ani v pokrmoch, s výnimkou trošky ovocia.
googie
 
Príspevky: 6
Registrovaný: 21 Jan 2016, 20:47
Bydlisko: Hrachovište
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 9 x

Re: Hygiena

Poslaťod Deni » 03 Jún 2016, 06:54

S tou sódou úplne súhlasím. Ja ju používam ako vonku, tak aj v domácnosti. Je to taký ekologický čistiť na všetko a to doslovne. Keď ju ešte skombinujete s octom,neni o čom.
Inak na vlasy existujú aj tzv. suché šampóny. Je to taký prášok, čo si vsypete do vlasov a následne vyčešete. Vlasy to krásne odmastí. Češem drevenou kefou s kozími chlpami http://www.ekomarket.sk/drevene-hrebene/detska-drevena-kefa-s-kozimi-stetinami-popolini/ Tie husté chlpy pekne prečešú a vytiahnu všetok bordel z hlavy. Len neviem povedať, či je vhodná aj pre kučeravých.
Kefu potom čistím tak, že ju celú namočím do vody so sódou a nechám ju tam cez noc. Ráno je skoro všetok bordel vyťahaný, čo ostalo doriešim manuálne, občas treba aj pinzetu alebo iný tenký predmet na podobratie, keď sa tam niečo silou mocou drží.
"Príroda nie je chrám, ale dielňa a človek je v nej robotníkom."
Obrázok užívateľa
Deni
 
Príspevky: 28
Registrovaný: 31 Máj 2016, 06:22
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 11 x
Dostal Ďakujem: 42 x

Re: Hygiena

Poslaťod fatal_error » 03 Jún 2016, 21:25

Soda bikarbona a javorovy sirup....este raz si to zopakujte v hlave ...soda bikarbona a javorovy sirup --- lieci rakovinu..... SAK TO JE BLUD JAK SVINA uz od prveho slova...Z chemickeho hladiska este vacsi blud. Internet je plny takychto nezmyselnych, vymyslenych domacich receptov na vsetky choroby sveta. :lol:
Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 381
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 268 x

Re: Hygiena

Poslaťod hurka » 16 Júl 2016, 23:46

keď som uvidel názov témy, obzvlášť na zálesáckej stránke, vybuchol som od smiechu :D celá hygiena v lese má byť o tom že ak sa zababreš od smoly tak si na to dáš kus hliny aby sa ti nelepila všade, ak sa porežeš a nechce z toho prestať tiecť krv tak si to stiahneš izolačnou páskou, ešus sa umýva len ak je na mieste dostatočný blb z ktorého je otrok, a to ani nepíšem ešte o náhradnom oblečení do lesa :lol: :lol: :lol: ak sa chcete pohrajkať a zostať čistučký aby ste potom mohli baliť ženy na to aký ste veľký bushcrafter tak sa vyvezte ku najbližšej rekreačnej oblasti, škrtnite tam do kúsku brezovej kôry ktorú ste pripravovali 10 minút kresadlom od LMF za 9876€, predveďte svoju najnovšiu moru 3000 na tom ako s ňou zahladíte konárik či nebodaj nakrájate špekačku ktorú potom ugrilujete na prenosnom high tacticool extra US army grile, umyte sa a utekajte na rande :D samozrejme že cez leto sa neraz hodím do potoka, ale aby som nosil náhradné oblečenie, mydlo alebo zubnú kefku..? čo som havel? v batohu nosím podstatnejšie veci s názvom jedlo :D proste idem z lesa tak to je cítiť (aspoň nepotrebujem miestenku vo vlaku) :D viem že teraz ma všetci pôjdete zabiť že som ,,necivilizované hovado'' ,,a ako by sa mne páčilo sedeť s niekým smradľavým vo vlaku'' ale proste utekáte z civilizácie šíriť civilizáciu :bash:
Obrázok užívateľa
hurka
 
Príspevky: 88
Registrovaný: 04 Dec 2013, 22:12
Bydlisko: košice, košická nová ves
Dal Ďakujem: 50 x
Dostal Ďakujem: 35 x

Re: Hygiena

Poslaťod Rafael Ingvis » 17 Júl 2016, 00:14

Mýliš si dojmy s pojmamy. Kvasinková infekcia alebo niečo podobne príjemné z teba zálesáka nespravý.
"Pokrok je jako stádo sviní v humně. Z takého stáda, to sa mosí uznat, je užitek. Je uzený špek, je ovar, je prejt, sú klobásky, sú nožky v rosolu. Tož sa nesmí ohrnovat nos, že je všecko posrané."

:-k
Obrázok užívateľa
Rafael Ingvis
 
Príspevky: 322
Registrovaný: 02 Feb 2011, 09:50
Bydlisko: Praha
Dal Ďakujem: 112 x
Dostal Ďakujem: 287 x

Re: Hygiena

Poslaťod hurka » 17 Júl 2016, 00:18

ehm, ,,prirodzená vakcinácia'', táto hygiena robí tie choroby :)
Obrázok užívateľa
hurka
 
Príspevky: 88
Registrovaný: 04 Dec 2013, 22:12
Bydlisko: košice, košická nová ves
Dal Ďakujem: 50 x
Dostal Ďakujem: 35 x

Re: Hygiena

Poslaťod makara » 17 Júl 2016, 00:33

do lesa uplne staci si zobrat SODU :) a mas v tom komplet hygienu a urcite 2-3dni bez sprchy
vydrzi kazdy normalny zalesak :) ja som kamionista takze stou hygienou v praci ani v lese urcite
neprehanam :)
Obrázok užívateľa
makara
 
Príspevky: 51
Registrovaný: 21 Jún 2016, 23:34
Bydlisko: Kosice
Dal Ďakujem: 45 x
Dostal Ďakujem: 134 x

Re: Hygiena

Poslaťod Lesso » 22 Sep 2016, 15:14

Zubní kartáček nosím v batohu pořád a taky nějaký vzorek pasty, ostatní neřeším pokud to není na hodně dnů, špína opadá a smrad? Kouř z ohně to přebije :wink:
Jen ruce dezinfikuji nějakým sajrajtem z nemocnice abych si nepřivodil nějaký střevní komplikace. Víc si myslím není potřeba, nejsem žádnej metrosexuál :mrgreen:
Všude dobře, v lese nejlépe....
Obrázok užívateľa
Lesso
 
Príspevky: 49
Registrovaný: 21 Sep 2016, 13:44
Bydlisko: Východ Čech
Dal Ďakujem: 15 x
Dostal Ďakujem: 42 x

Re: Hygiena

Poslaťod 72janik » 26 Okt 2016, 07:32

Obrázok užívateľa
72janik
 
Príspevky: 410
Registrovaný: 31 Dec 2011, 22:52
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 578 x
Dostal Ďakujem: 417 x

Re: Hygiena

Poslaťod atti.hombre » 26 Mar 2017, 12:07

Tak som sa po nejakom čase konečne dostal ku koreňu veci - teda ku koreňu juky ,kedže sa nám rozťahala po záhrade. Bude trocha prírodného mydla ...
Prílohy
ATTI-4909.jpg
nakopané...
ATTI-4930.jpg
očistené ...
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1858 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: Hygiena

Poslaťod kuny » 25 Mar 2020, 08:52

Vyskúšal som domácu výrobu mydla zo starej stuchnutej masti. Aby som mal dobrý pomer pridal som ešte slnečnicový olej. Pomer bol od oka 130 g NaOH a 380 ml vody na lúh a cca 1kg tuku. A pridal som extrakt z rumančeka. Ten stuchnutý zápach masti neprebil. Po roku sa však stuchlina stratila. Dalo sa stým v celku bez problémov umývať. pH bolo 8-9.
Prílohy
rsz_000_0508.jpg
rsz_1100_8994.jpg
Príroda má len jedného nepriateľa.
Vývoj z nás robí ľudí, jeho zneužitím sa stávame opäť zvieratami.
kuny
 
Príspevky: 101
Registrovaný: 10 Feb 2012, 08:21
Bydlisko: rodený Malačan/ teraz TT
Dal Ďakujem: 233 x
Dostal Ďakujem: 238 x

Re: Hygiena

Poslaťod mihal » 08 Apr 2020, 10:29

zrovna NaOH by som od oka nedaval, na internete mas nespočet kalkulačiek, a ph 8-9 je celom dosť na mydlo.
Napriklad tu, ešte si vieš doladiť aj vlastnosti vysledného produktu ako je tvrdos,penivosť.. atď
http://www.soapcalc.net/calc/soapcalcwp.asp
mihal
 
Príspevky: 217
Registrovaný: 15 Nov 2011, 16:35
Bydlisko: bratislava
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 38 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Iné

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia


cron