Začal jsem sušit jídlo na výpravy nedávno. Vedlo mě k tomu několik důvodů. Po nepříjemnosti se zdravím bych měl dodržovat pár zásad ohledně stravování. Takže zeleninka, luštěniny, semínka, ořechy ...Zatím nejsem úplně ve formě, takže i váha nákladu je limitující. Jelikož prodávaná instantní jídla obsahují množství různých podivných přísad, a častokrát nejsou nejlevnější (Mountain house, Travel lunch apod) rozhodnutí o domácím sušení se nabízelo samo.
Suroviny na míchání jídel uvařím a pak suším v sušičce. Mám model u kterého jde regulovat teplota sušení. Jde sušit v podstatě cokoliv - od rýže přes maso až k protlaku. Sušička má tácy do kterých se vkládají podložky právě na tekutější konzistence.
Při vymýšlení receptů se inspiruji např zde
http://www.backpackingchef.com/backpacking-recipes.htmlJídla balím do pytlíků určených na zamrazování potravin a používám je opakovaně, vlastně nemám skoro žádný odpad.
Na fotce je jídlo připravené na 14 dní do lesů pro 2 lidi, váží to necelých 14 kg. Polévky netvořím ale kupuji v internetovém obchodě.
Sušené jídlo před snědením zaleju vodou a nechám cca 10 min , krátce povařím (těstoviny cca 3 min) a je hotovo. Ovesné vločky na snídani nechám namočené přes noc.