Poľovníctvo, ochrana prírody a nekonečná debata okolo toho

Všetko čo priamo nesúvisí s bushcraftom

Re: Poľovníctvo, ochrana prírody a nekonečná debata okolo to

Poslaťod lynx » 09 Feb 2012, 18:25

Vyzera, ze polovnici sa snazia vylepsit si meno :x

http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/som-re ... irody.html
Storaz meraj a raz rež...
Obrázok užívateľa
lynx
 
Príspevky: 334
Registrovaný: 12 Feb 2011, 21:24
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 100 x
Dostal Ďakujem: 15 x

Re: Poľovníctvo, ochrana prírody a nekonečná debata okolo to

Poslaťod Kapo » 10 Feb 2012, 10:18

To už je staré. Skús čítať čerstvé správy. Napr. si prečítaj môj odkaz, cca 4 príspevky do zadu.... :wink:
Stredný vek je vtedy, keď už chápeš, že nedokážeš zmeniť tento svet, no ešte ťa to trochu sere.
Som smrdutý trapér. Buskraft je pro holky.
Obrázok užívateľa
Kapo
 
Príspevky: 364
Registrovaný: 03 Máj 2011, 15:34
Bydlisko: Myjafsko
Dal Ďakujem: 14 x
Dostal Ďakujem: 109 x

Re: Poľovníctvo, ochrana prírody a nekonečná debata okolo to

Poslaťod Rolf » 13 Feb 2012, 00:59

Tak, ako už mám od ranného, chlapčenského veku vzťah k prírode "v krvi", tak som sa samozrejme, v tom veku, zaujímal aj o veci spojené s poľovníctvom. Od stopovania zveri, až po pokusy o rôzne pasce na bažanty a zajace (nikdy som nič nechytil, ale aspoň to bolo zaujímavé... :mrgreen: ). Čítal som poľovnícke časopisy a dokonca som preštudoval aj učebnice, z ktorých sa pripravuje na poľov. skúšky. :) No, postupom času ma "nimrodenie" prešlo... :) a uspokojil som sa z "pozíciou" hubára a "zálesáka"... :yawinkle:
Čo sa týka poľovníctva, tak v dnešnej dobe je to už pomerne "drahá záležitosť". Ďalšou vecou je samotné členstvo, pretože keď si už človek porobí všetko ako má, tak sa dostane do pozície "čakateľa" na členstvo a veľkou otázkou naďalej bude, kedy ho vôbec nejaké PZ príjme do svojich radov a predovšetkým: kedy... :?: Trochu "vidím" do nášho PZ (v našej obci), ktoré má nejakých 45 členov (má plný stav) a musím skonštatovať, že človek sa tam dostane (možno... :twisted: ) iba vtedy, keď sa uvoľní nejaké miesto až v prípade smrti nejakého člena... :twisted: :wink: Nie je raritou, že čakateľ si počká aj 5-10 rokov... :D Zvyknem si kupovať poľovnícke časopisy a tam sa stretávam s podobnými prípadmi. V jednom prípade čakateľa "prešla trpezlivosť" a jednoducho "vrátil vysvedčenie"... :) Z vlastných skúseností viem, že je pomerne dosť poľovníkov, ktorí sú buď už príliš starí, majú problémy "s pohybom", sú zdravotne nespôsobilí, alebo jednoducho už o to neprejavujú veľký záujem..., ale silou-mocou sa v združení držia a tým pádom zaberajú miesta mladším a schopnejším poľovníkom... :wink: Myslím si, že v tejto veci by bolo dobré, ak by sa niečo zmenilo.. :-k Bohužiaľ je dosť takých poľovníkov, ktorí chápu členstvo, ako nejaký "klub vyvolených" a poniektorí sa tak aj správajú... :yawinkle: Mnoho poľovníkov loví zver, z ktorej majú iba "prospech" a venujú malú pozornosť "vedľajším" činnostiam napr. "tlmeniu" škodcov. U nás, posledné roky, sa v podstatnej miere premnožili líšky. Okrem toho, že človek ich bežne stretáva počas dňa na rôznych miestach... :) , tak už sa začali obšmietať aj okolo kurínov a podobných miest. A to nehovorím o tom, že sú pohromou pre bažanty, zajace a ďalšiu zver... :? Raz to otec spomenul jednému poľovníkovi a on mu na to "v pohode" odpovedal, niečo v tom zmysle, že z líšky nie je žiaden osoh, škoda náboja a za vypracovanie kože treba dať "kopu peňazí"... :wink: Vedel by som uviesť ešte pár príkladov... :twisted: , ale nechcem sa tu zbytočne "rozpisovať", ani nikoho pohoršovať... :wink: Samozrejme, reálne stretávam poľovníkov "v teréne",ktorí sa príkladne starajú o zver a o ďalšie aktivity s tým spojené, ale musím povedať aj to, že sú to väčšinou tí "mladší" (zhruba do 45 rokov)... :wink: S tými je aj oveľa rozumnejšia reč... Záverom chcem dodať (naozaj :!: ) , že píšem iba vrámci nášho PZ a o veciach, ktoré poznám z vlastnej skúsenosti a vôbec som to nemyslel vo všeobecnosti, o všetkých poľovníkoch na našom území...[-X Je to iba čiste môj objektívny pohľad na "vec"...:yawinkle:
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 430 x
Dostal Ďakujem: 487 x

Re: Poľovníctvo, ochrana prírody a nekonečná debata okolo to

Poslaťod stormmast3r » 04 Máj 2013, 23:09

Priatelia, skúsim aj ja prispieť svojou troškou do tejto debaty.

Obľúbil som si jedno miestečko z výhľadom na mladú dubinu. Dnes som si na tom mieste roztiahol hamaku a tichučko pozoroval okolie. Okolo dvoch hodín som tam nečujne sedel, kým začalo zapadať slnko a les sa pomaly precital k životu. Konečne som začul jemne kroky a brechanie srnca. Moju povznesenú náladu odrazu prerušila strela a o malú chvíľku na to ďalšia.

No nič, pomyslel som si, z dnešneho pozorovania už nebude nič. Zbalil som sa a vyrazil svojou cestou. Nebola ešte tma, no keď som došiel na okraj lesa, pre istotu som si zapol človeku. Na nešťastie moja cesta viedla okolo posedu, na ktorom sedel pánko so zeleným klobúkom. Tak sa do mňa pustil, že som doslova stratil reč. "Čo tu robíš? Prečo chodíš v noci po lese? Nevieš že to je zakázane? ap." Celkovo bol ten pán dosť nastatý, veď ani sa mu nečudujem keď som mu poplašil zver :D.

Nemusím ani spomínať, že cca 20 metrov pred posedom bola rozsypaná silaž a strare zemiaky. Obsadený bol celý rad posedov na okraji lesa. Viem že škodná sa môže loviť po celý rok, ale je bežné, aby na nejakú tu kunu alebo líšku poľovalo naraz 3-5 lovcov? Skôr sa prikláňam k alternatíve, že si páni papaláši chceli ešte pred sezónou trocha zastrieľať, aby im toho ich vyhliadnutého srnčeka nevyfúkol nejaký iný kolega od /asi justičneho/ fachu.
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 73 x

Re: Poľovníctvo, ochrana prírody a nekonečná debata okolo to

Poslaťod radeton » 05 Máj 2013, 17:42

Neboj žiadny zákon nezakazuje chodiť v noci po lese pokiaľ nemáš za nohavicou skrátenú guľovnicu,tiež poľujem 22 rokov,len si pri svojom nočnom presune rozsvieť obrysové svetlá :D , aby ťa nejaký nažhavený strelec nezložil miesto lanštiaka :wink: V tejto dobe sa ku poľovačke dostáva čo raz viacej kobojov (Poznávacie znamenie:Opodiaľ stojí milionové SUV-ko.) Takým sa radčej vyhni sám ich nemám rád :wink: .
Obrázok užívateľa
radeton
 
Príspevky: 335
Registrovaný: 04 Jan 2012, 17:08
Bydlisko: detva
Dal Ďakujem: 121 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Bezpečnosť vs. poľovníci

Poslaťod lastwolf » 26 Feb 2015, 16:19

Zdravím, keď viete že sa pohybujú v lese poľovníci, máte nejakú techniku ako byť videný a nebyť "srnka" alebo "diviak" ? :D
mne osobne sa vyplatila reflexná vesta z auta, v batohu nezaberie veľa miesta, a radšej ju mať zbytočne ako ľutovať že ju nemám :D, samozrejme dá sa mnoho iných vecí použiť ...

Presunuté do už existujúcej témy....
atti.hombre
Príroda nikdy nezradí srdce, ktoré ju miluje.
Obrázok užívateľa
lastwolf
 
Príspevky: 23
Registrovaný: 24 Feb 2015, 23:14
Bydlisko: Brezno
Dal Ďakujem: 10 x
Dostal Ďakujem: 22 x

Re: Poľovníctvo, ochrana prírody a nekonečná debata okolo to

Poslaťod bubi » 26 Feb 2015, 17:28

Ja celý život tvrdím, že keď blbec dostane razítko tak sa stane ešte väčším blbcom. A mám podozrenie že to tak funguje aj s puškami. Mňa raz takto v lese "seřval" kamarát, s ktorým sme sa poznali od útlého detstva
A bolo to cez deň.
Ja som aj zo zeme aj z oblakov. (Ján Smrek).
Obrázok užívateľa
bubi
 
Príspevky: 234
Registrovaný: 09 Feb 2015, 16:53
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 180 x

Re: Poľovníctvo, ochrana prírody a nekonečná debata okolo to

Poslaťod atti.hombre » 26 Feb 2015, 18:06

No musím sem napísať na obranu lovcov,že som mal skúsenosť, keď som z rodinkou na lesnej ceste vliezli poľovníkovi rovno do rany-tak,že sme boli v jednej línii a medzi nami srna.Nestrieľal,ale ani nenadával,len sa opýtal kadiaľ ideme...Bol to pán poľovník! Základ je byť videný...ked vnímam svoje okolie tak reagujem predsa na každý pohyb-a tak isto lovec.Za súmraku,alebo v noci treba isto čelovku pri pohybe lesom...nie len preto aby som si nerozbil nos o nejaký strom.
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1858 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: Poľovníctvo, ochrana prírody a nekonečná debata okolo to

Poslaťod bubi » 26 Feb 2015, 19:01

Isteže som nechcel povedať že všetci poĺovníci sú blbci. Ale ja som zažil aj takých ako v predchádzajúcom príspevku, ale aj serióznych. Percentuálne to asi koreluje s charakteristickou vzorkou populácie. Ale tvrdím že blbec s puškou sa stáva väčším blbcom. Ale tým nechcem povedať, že polovníci sú snáď nejakí blbci.
PS: atti, to bol jeden s tých serióznych.
Ja som aj zo zeme aj z oblakov. (Ján Smrek).
Obrázok užívateľa
bubi
 
Príspevky: 234
Registrovaný: 09 Feb 2015, 16:53
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 180 x

Re: Poľovníctvo, ochrana prírody a nekonečná debata okolo to

Poslaťod Elév » 27 Feb 2015, 10:33

Hromadná polovačka musí byť vopred riadne schválená, oznámenia na obec, policajtom, majiteľom pozemkov a v tomto čase riadne označené všetky vstupy do tejto lokality, nehladiac na to, že ten rachot je jasný už z piatich kilometrov, takže zväčša nieje problém sa tomu vyhnúť... čo sa týka samostatných pochôdzok, člen polovného združenia so zbraňou a s povolenkou na odstrel zvery je PLNE ZODPOVEDNÝ za všetko čo sa počas jeho lovu udeje a je plne na ňom, aby správne posúdil všetky okolnosti a terén a či svojim konaním nespôsobí ujmu na zdravý, živote, alebo majetku iných osôb! Pod hrozbou tresných postihov nesmie vystreliť, ak si nieje úplne istý na čo strieľa a tiež nemá zo zákona ani najmenšie právo sa rozčulovať, alebo sťažovať ak sa v lokalite lovu objavíte Vy, kráčajúc si s báglom smerom k peknému víkendu (a už vôbec nie v noci!). Zákon o polovníctve toto všetko rieši a výkon polovného práva v žiadnom prípade nie je viac, ani nemá prednosť pred Vaším právom voľného pohybu v lesoch tejto krajiny! My nemáme žiadnu povinnosť nosiť reflexné oblečenie, ani robiť čokolvek iné, čo sa týka prevencie pred zastrelením členom poľovného združenia... ale samozrejme môžme a je to asi často múdre rozhodnutie!

Na druhú stranu, odhliadnuc od všetkých absurdít okolo existencie tohto štátneho spolku, viem sa vžiť do člena polovného združenia, ktorý celý rok maká, aby zaplatil všetky poplatky, splnil podmienky držania zbrane (zbraní), čo sú nemalé peniaze a čas, chodí na schôdze, zúčastňuje sa brigád a poctivo si plní všetky predpísané povinnosti, aby konečne dostal povolenku na toho jedného srnca (s ktorého bude mať nakoniec len hlavu a kopu roboty pri vyvrhnutí a stiahnutí!) a po často prácnom zisťovaní zvykov vybratého kusu a často za cenu dovolenky a iných obetí sa konečne natešený a vzrušený vyberie na polovačku, hodiny strávi čakaním v rose, alebo mraze a keď už má nadísť ten správny čas, kedy sem zviera zvykne chodiť, tak mu tam vlezem ja, ovešaný rolničkami, aby ma náhodou nezožral medveď, s polmetrovou kudlou na stehne a na jeho frflanie a zazeranie mu laxne odcitujem Zákon o polovníctve... no uznajte, kto by v takej chvíli nemal chuť rozbiť mi hubu? 8)
"All we need here, God, is one little precision earthquake."
SeldomSeen Smith

groundgear
Obrázok užívateľa
Elév
 
Príspevky: 528
Registrovaný: 04 Sep 2011, 21:59
Bydlisko: Pacov
Dal Ďakujem: 195 x
Dostal Ďakujem: 1368 x

Re: Poľovníctvo, ochrana prírody a nekonečná debata okolo to

Poslaťod MartinV » 27 Feb 2015, 15:13

:yees: PETO!!! :yees:
MartinV
 
Príspevky: 81
Registrovaný: 25 Feb 2014, 18:12
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 34 x
Dostal Ďakujem: 20 x

Re: Poľovníctvo, ochrana prírody a nekonečná debata okolo to

Poslaťod atti.hombre » 27 Feb 2015, 16:59

:D poslednú vetu Peťo som čakal v štýle: No nezastrelili by ste ho?! :mrgreen:
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1858 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: Poľovníctvo, ochrana prírody a nekonečná debata okolo to

Poslaťod benluben » 28 Feb 2015, 18:53

Všetko čo si napísal Elev je pravda akurát preto, že je to tak ako to je čo sa týka našich zákonov musí ten poľovník počítať aj so situáciou akú si opisoval a proste a jednoducho si v ten deň alebo večer nevystrelí. Ono tá povolenka neplatí len na jeden deň už aj s toho dôvodu, že zver nečaká každý deň na tom istom mieste aby si poľovník na ňu mohol vystreliť. Proste ak si poľovník "silou mocou" chce vystreliť bude musieť prísť na postriešku (čekenou) inokedy a možno aj niekde inde.
Nech Vám zápalky nezvlhnú a oheň dlho horí ...
Obrázok užívateľa
benluben
 
Príspevky: 213
Registrovaný: 09 Dec 2012, 12:11
Bydlisko: Nové Zámky
Dal Ďakujem: 365 x
Dostal Ďakujem: 274 x

Re: Zber zhodov a iných suvenírov

Poslaťod dvidec » 28 Feb 2015, 21:13

[quote="sally"]Juraj: k ničomu :) Teda k tomu, k čomu je dobrých cca 99.9% internetových diskusií. No občas je aj to potrebné a dobré, lebo sa počas debaty človek dozvie veci, ktoré pred tým nevedel (či už ho to poteší alebo nie).
Internetová debata ešte nikdy nič nevyriešila (a ak hej, je to výnimka potvrdzujúca pravidlo). No je to spôsob ako zdieľať svoj názor a konfrontovať ho s "protistranou." A možno pomôže niekomu nezainteresovanému si utvoriť jeho vlastný názor na danú problematiku.[/quote

Napriklad mne táto diskusia dala dosť lebo ozaj som sa dozvedel nové veci o ktorich som nevedel ... A bola sranda čítať vaše debaty :) .Ja sice niesom polovnik ani ochranar ani zalesak ale tieto veci ma zaujmaju . Čo sa tíka tich premnozenich predatorov o ktorich teras počúvam dosť často , tu na orave su zevraj premnozene vlky a už som na nich aj narazil , alb ked za svojou cestou nechali o sebe dost vediet . A to sa netika iba vlkov . Môj nazor je taky že niesu premnozene len ich ovela viac vidno pretoze je menej ostatnej zvery ktora sa da jednoduchšie zastrelit . Polovnici zevraj vyrovnaju pocet zvery , tak preco potom strielaju viac vysoku zver ako napriklad tie vlky ? Ved taku srnu maju ovela jednoduchšie zastreliť a je malo poctivich polovnikov ktory strielaju iba keď maju povolenie alebo sezónu . Je sice celoročny odstrel lyšky , ale komu by sa to chcelo ked stoho nič nema a ma stím len robotu ? Radšej si počka na srnečku nie ? Ako Juraj spominal , a mal najväčšiu pravdu že je to o ľuďoch . Ak polovnika zaujma iba to že si zastriela tak dovidenia celi system . Kazdy by mal mat nejaky cit k prirode ale dost ludom je to jedno. Keď ako už niekto spominal stary polovnici nenaju chuť , nebavy ich to tak by sa odtial mali pakovať a ozaj uvolniť miesto mladím . Hlavne treba učiť malé deti aby im taketo veci neboli ukradnute .
"Príroda je oproti nám vo výhode, môže existovať bez nás, ale my bez nej nie."
dvidec
 
Príspevky: 76
Registrovaný: 12 Dec 2013, 20:23
Bydlisko: Orava
Dal Ďakujem: 63 x
Dostal Ďakujem: 14 x

Re: Poľovníctvo, ochrana prírody a nekonečná debata okolo to

Poslaťod Pája » 08 Jún 2015, 15:38

Vylovím to tady ze zapomnění a dám pro změnu jeden pozitivní příklad - rozhovor s lesníkem z Lužických hor.

Kód: Vybrať všetko
http://usti.idnes.cz/rozhovor-s-otou-bursikem-myslivcem-cyklus-lide-ceska-pdw-/usti-zpravy.aspx?c=A150316_162419_domaci_jav
Kráčím, tedy jsem.
Fail again, fail better. (S. Beckett)

Galerie výrobků na knife.cz
Instagram
Obrázok užívateľa
Pája
Amazonka
 
Príspevky: 1299
Registrovaný: 05 Júl 2010, 20:13
Bydlisko: Morava
Dal Ďakujem: 1221 x
Dostal Ďakujem: 1710 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Off-topic

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť


cron