Lipa malolistá /Tilia cordata/

Lipa malolistá /Tilia cordata/

Poslaťod Natti94 » 11 Jún 2015, 20:09

Lipa malolistá má menšie listy,ale viac kvetov v súkvetí ako Lipa veľkolistá /Tilia platyphyllos/,ktorá kvitne o čosi neskôr.

Včely dokážu z lipového nektáru vytvoriť jedinečný med.

Zbierame kvet-celé súkvetia aj s blanitými jazykovitými listeňmi v čase,keď sa rozvíjajú respektíve na začiatku kvitnutia,nie neskôr,keď odkvitajú.

Sušíme na tienistom,dobre vetrateľnom mieste.

DSC01345.JPG


Čaj z lipových kvetov lieči pri zápaloch dýchacích ciest,nachladnutí,angíne,horúčke a lámke.Odporúča sa aj pri chorobách žlčníka a pečeňovej nedostatočnosti.Hlavný účinok je však potopudný.
Má sedatívny účinok pri strese a nespavosti.

Upozornenie: Kvety si nezamieňať s kvetmi príbuzných druhov,ktoré nezbierame.Jedná sa hlavne o lipy s chĺpkatými alebo
lesklými listami /Lipa striebristá,americká a pod./.

Zaujímavosť: Z lipového dreva sa pripravuje aj práškové uhlie /carbo tiliae/,s účinkami ako živočíšne uhlie /proti črevným
katarom/.
Okrem toho je lipové drevo ľahké,mäkké a vďaka výbornej opracovateľnosti je najlepšou voľbou na rezbárske
účely.

Dnes ráno som sa vybrala do neďalekej dediny na zber lipových kvetov.Poobchádzala som niekoľko líp,prevažne ešte nerozkvitnutých.Lipa,ktorú som si pôvodne "zobrala na mušku",sa nachádza na rozhraní dvoch obcí a na rozdiel od tých ostatných akurát vo veľkom kvitne.

DSC01343.JPG


DSC01341.JPG


Vek tejto lipy sa odhaduje na 140 rokov a jej obvod kmeňa je 480 cm.
Spája sa s ňou príbeh z 2.svet.vojny. Niekedy v zime na prelome rokov 1944/45 ju chceli spíliť nemeckí vojaci,aby zabránili
vojenským transportom smerom na Tisovec.
V tom období bola len o čosi menšia.Údajne sa prepílili takmer do jej polovice,no aj tak sa im ju nepodarilo nakloniť správnym smerom.
Miesta po pílení sú viditeľné dodnes.

DSC01336.JPG

DSC01337.JPG


Pri štreke sa mi zapáčili vlčie maky,tak som ich sem pridala ako "farebné spestrenie"... :)

DSC01344.JPG
Natti94
 
Príspevky: 106
Registrovaný: 27 Aug 2013, 10:23
Bydlisko: Rimavská Sobota
Dal Ďakujem: 500 x
Dostal Ďakujem: 247 x

Re: Lipa malolistá /Tilia cordata/

Poslaťod fatal_error » 12 Jún 2015, 10:18

Cajik je to super, ale pozor, pri vyssom mnozstve sposobuje problemy so srdcom. Takze nieje vhodny na kazdodenne pitie.
Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 381
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 268 x

Re: Lipa malolistá /Tilia cordata/

Poslaťod Rolf » 14 Jún 2015, 08:41

Vo všeobecnosti lipa sa môže dožiť až tisíc rokov (predovšetkým veľkolistá) a rovnako ako dub, aj lipa bola pre Slovanov a Germánov posvätným a uctievaným stromom. Lipy považovali spomínané národy za symbol dlhovekosti, plodnosti, priateľstva a lásky. K tomuto faktu zrejme prispeli a inšpirovali aj listy akoby v tvare srdca, alebo možno na základe lipového listu, resp. lipový list sa stal z uvedených dôvodov odvodeným symbolom srdca a lásky.

Lipy sa zvykli vysádzať pri významných príležitostiach, konali sa pri nich rôzne oslavy a zhromaždenia alebo na dedinách slúžili v minulosti ako, tkz. „súdne lipy“, pri ktorých sa kedysi urovnávali rôzne spory.

Bolo spomínané, že lipové drevo ako pomerne mäkké a pekné biele drevo odjakživa slúžilo na rôzne rezbárske účely. Tradične sa z neho vyrezávali, napr. hudobné nástroje a oltáre, hoci drevo je pomerne málo trvanlivé a veľmi mäkké. Ale trebárs je veľmi vhodné na učenie sa techniky vyrezávania pre začínajúcich rezbárov.

Rovnako mäkké lipové drevo je vhodné pre prevedenie trecích techník zapálenia ohňa „rukami“ alebo „lukom“, kedy to drevo vhodne poslúži ako spodná doska zostavy. (hand drill, bow drill).

Hrubé lyko pod lipovou kôrou odjakžíva slúži, nielen v záhradníctve, ako dobrý viazací materiál a dá sa z neho upliecť aj pomerne pevný povrázok.

Viem, že moja babka varila čaj zo sušených lipových kvetov tak, že doň pridala aj sušené šípky, čím vznikol pomerne dobrý čaj.

Aj u nás v dedine je dosť líp, aj pomerne veľkých, ale najväčšie lipy, aké som ja doteraz videl v reále, rastú na mieste, odkiaľ pochádza moja mama. Môj starý otec vždy spomínal, že tie lipy sú stále rovnaké a také si ich pamätal od mala. Podľa môjho odhadu preto môžu mať min. 200-300 rokov. Sú vysoké isto min. 25-30 metrov a pekne, pravidelne rozkošatené. Ich majestátnosť ešte zvýrazňuje fakt, že rastú z boku svahu. Keď sa na ne pozerá dole z cesty, naozaj to vyzerá tak, ako by sa pozeralo na lipového obra. Človek, keď sa postaví k takej majestátnej lipe, hlavne v čase, keď je pekne, svetlozeleno-bielo zakvitnutá a vidí na nej to množstvo kvetov a včiel, tak musí pociťovať istú bázeň a úctu k tomu stromu, hoci by aj nechcel.

Fotky spomínanej lipy boli spravené ešte pred tromi rokmi a ako istá mierka môžu poslúžiť jablone v popredí, ktoré sú, čo veľkostne, takého „bežného, dospelého“ jabloňového vzrastu.
f (2).JPG



Pohľad z kopca, kedy lipa sa javí trochu nižšia ako v skutočnosti je, nakoľko rastie nižšie zo svahu.
f (1).JPG
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 430 x
Dostal Ďakujem: 487 x


Späť na Rastliny a ich využitie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia


cron