Sveter DACHSTEIN

Recenzie o jednotlivých častiach výbavy

Sveter DACHSTEIN

Poslaťod fatal_error » 23 Jan 2016, 16:09

Zdravím Vás opäť. Dnes by som Vám chcel predstaviť skúsenosť so svetrom rakúských horských jednotiek - Dachstein. Tento sveter ma zaujal svojou robusnosťou, spracovaním a materiálom tak som sa rozhodol, že si jeden kúpim. A pravdepodobne nebude posledný...

Cena použitého svetra v military prevedení: cca 1900czk / 73eur
Cena nového svetra: cca 7500czk / 278eur

Konštrukcia
Materiál: 100% Varená vlna z Rakúskej oblasti Dachstein - Región Steiermark a 7 gombíkov na zapínanie krku + 2 gombíky na ramenách
Veľkosť: 42
Váha: 1KG az 1.6KG
Ďalšie produkty: čiapky, ponožky

Čo je to varená vlna?
Varená vlna je forma valchovania (https://cs.wikipedia.org/wiki/Valchov%C3%A1n%C3%AD) vlny metódou, ktorá sa robí výlučne mechanickou cestou, pri určitých teplotách a mechanizovaným spôsobom sa vlastne vyrába veľký kus “plátu” vlny, ktorý sa neskôr roztrihne na menšie kúsky a požadovaný tvar. Neskôr sa tieto diely spoja dokopy. Vlna sa pletie veľkými ihlicami do požadovaného vzoru a neskôr sa dalšou metódou ešte viac zrazí.

Svetre z valchovanej vlny, často označované ako svetre z varenej vlny sú používané horolezcami pre ich vynikajúce termoizolačné vlastnosti a vysokou odolnosťou proti vode. Vzhľadom k tomu, že sa používajú hlavne v alpských oblastiach, kde je pravdepodobné, že bude skôr sneh, než dlhotrvajúci dážď, sú vlnené svetre perfektnou kombináciou vodeodolnosti, vetruodolnosti a paropriepustnosti. Z bezpečnostného hľadiska táto vlna ponúka pomocnú ruku aj pri šmýkaní na snehu či ľade. Pôsobenie trenia je pri vlne unikátne a to môže pomôct v tzv Self-arrest (https://en.wikipedia.org/wiki/Self-arrest) situáciách.

Svetre su pletené zložitou metódou zvanou Brioche Rib Stitch (https://www.google.cz/search?q=Brioche+Rib+stitch&oq=Brioche+Rib+stitch&aqs=chrome..69i57.263j0j7&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8) s použitím čistej vlny. Táto metóda pletenia si vyžaduje použitie až o 50% viac vlny než pri pletení bežných svetrov a hrúbka svetra sa zdvojnásobí. Valchovaním sa sveter prepletá na vzor rohožky do siete nikdy nekončiacich vlákien, ktoré ostanú vďaka neuveriteľne zložitej a zlepenej sieti vlákien veľmi odolné a ktoré sa nezačnú párať ani keď sa sveter prereže či roztrhne. Táto vlna je charakteristická pre oblasť Rakúska a Južnej Ameriky.

Recenzia
Sveter vlastním skoro dva roky, no minuloročná teplá zima mi neumožnila jeho poriadne zapriahnutie. To sa ale zmenilo tohto roku a sveter som poriadne vyskúšal pri -4°C a pri -10°C. Tieto teploty niesú najnižšie pri ktorých tento sveter ešte krásne hreje, ľudia s týmto svetrom zvládli aj teploty -20°C a dokonca aj -30°C. Samozrejme nieje zima ako zima a je rozdiel keď pri -30°C svieti slnko, alebo keď fúka silný vietor so snehom. Na CZ/SK fórach som čítal, že sveter je zbytočne veľmi teplý, že ho človek v našich podmienkach vôbec nevyužije. Tu si dovolím hlboko nesúhlasiť a moje skúsenosti mi úkázali pravý opak. Sveter je veľmi vhodný do širšej škály mínusových teplôt a teda je aj pre naše podmienky viac ako stvorený.

Sveter som tohto roku vytiahol hneď ako teploty klesli pod -4°C a hneď som aj vyrazil na celodennú pohodovú 10 kilometrov dlhú túru spojenú aj s opekaním. Šlo mi o to, zistiť ako sa sveter bude správať pri aktívnom pohybe, ale aj pri obyčajnom statickom pobyte v prírode.

Prvých 5 kilometrov do kopca počas sneženia a bezvetria sa šlo výborne, vo svetri mi nebolo ani teplo ani zima, dokonca som sa potil menej než obyčajne, čo pripisujem za “vinu” skvelému materiálu - vlne. Sveter som si zapol na krku na 5 gombíkov, zvyšné dva zapne človek, ktorý ma fakt veeeeľmi dlhý krk. Pohyb hlavou je už potom skôr nepríjemný a sveter trošku škrtí. Vysoký golier je ale úplne skvelý a spoločne s čiapkou chráni celý krk, takže nieje potrebný šál. Pod svetrom som mal len nátelník značky Icebreaker s hustotou 200. Táto kombinácia spôsobila skvelý odvod potu a tým pádom nehrozilo ani prehriatie ani prechladnutie. V batohu som mal pre istotu pribalenú goretexovú bundu v prípade, že by začalo husto snežiť alebo by začal fúkať veľmi silný vietor, no nakoniec som ju vôbec nepotreboval. Občas zafúkal silnejší vietor a tam nastal prvý a zároveň aj posledný problém, bolo cítiť chlad na miestach kde som sa spotil. Takže s vetrom si tento sveter sám o sebe veľmi poradiť nevie, jedine ak by som si pod neho vzal hrubšiu vrstvu merina. Ak by som šiel na vyšší kopec a rýchlejším tempom, určite by som sa spotil viac, ale na takúto kombináciu tento sveter nieje úplne konštruovaný. V minulosti sa vlna priadla alebo tkala úplne ináč ako dnes (viac nahusto a inými metódami) a tak je logické, že vetru odolnosť tohto svetra bude slabšia. To sa dá poriešiť ako som už spomenul vyššie - bundou s membránou, alebo inou obyčajnou bundou. Tu si ale musíte uvedomiť mohutnosť svetra a tak je lepšie mať trošku väčšie číslo, alebo voľnejší strih bundy.

Po prejdení dalších kilometrov voľnejším tempom, sme sa s priateľkou rozhodli zastaviť a poopekať nejaké mäsko. Klasicky som začal pripravovať drevo a teda píliť, porcovať a prikladať :-)
Miesta, na ktorých som sa predtým trocha spotil stihli krásne vyschnúť a vo svetri mi bolo hneď príjemnejšie. Do toho začal padať hustejší sneh a ja som bol zvedavý ako si s týmto svetrík poradí. Ako som očakával, tak sneh sa začal hromadit na vrchu svetra a zostal tam pekne prilepený až do konca dňa. Po roztopení sa kvapôčky vody držali na vonkajších vláknach vlny, ktoré sa neskôr odparili a sveter bol opäť suchý. Po nastúpení do vlaku som si myslel, že dostanem teplotný šok a že mi vo svetri bude veľmi horúco. Opak bol zase pravdou a po rozopnutí všetkých gombíkov mi bolo príjemne.

Na svetri ste si mohli všimnúť aj originálnu nášivku s čiernym orlom a nadpisom “Osterreich Bundesheer”. Mne sa podarilo zohnať túto verziu svetra veľmi tažko. Väčšinou ich majú bez tejto insignie.

Moje hodnotenie pre tento takmer dokonalý sveter je 4,5 ohníka
Obrázok


Ak sa Vám recenzia páčila, môžete kliknúť na tlačíko Ďakujem.

Zdroj: Vlastné fotky, jedna fotka z http://1.bp.blogspot.com/-BjGMxMwjtK0/Td2MkJVzpvI/AAAAAAAACAI/vJlq8qeG3sk/s400/414443581_2f97f3a93a.jpg
Wikipedia a https://www.bradleyalpinist.com/dachstein.html

Recenziu je možné šíriť len po súhlase autora.

Foto príloha:
1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.jpg

9.jpg

10.JPG

Obrázok
Naposledy upravil fatal_error dňa 03 Feb 2016, 15:54, celkovo upravené 1
Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 381
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 268 x

Re: Sveter DACHSTEIN

Poslaťod joche » 24 Jan 2016, 21:59

Tvoja recenzia ma zaujala. Kde sa da kupit? Resp. Kde si ho kupoval? Dik.
joche
 
Príspevky: 126
Registrovaný: 12 Júl 2010, 21:42
Bydlisko: Poprad
Dal Ďakujem: 24 x
Dostal Ďakujem: 12 x

Re: Sveter DACHSTEIN

Poslaťod fatal_error » 27 Jan 2016, 10:27

Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 381
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 268 x


Späť na Recenzie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť