konzervy , instantné jedlá , vifóni

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod Elév » 14 Jan 2017, 11:10

Natrafil som na pekný web venujúci sa výhradne týmto veciam. Hromada návodov napr. na dehydratáciu všetkého možného, vakuovanie, kopa receptov a tak: BACKPACKING CHEF
"All we need here, God, is one little precision earthquake."
SeldomSeen Smith

groundgear
Obrázok užívateľa
Elév
 
Príspevky: 541
Registrovaný: 04 Sep 2011, 21:59
Bydlisko: Pacov
Dal Ďakujem: 195 x
Dostal Ďakujem: 1355 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod dodo » 22 Mar 2017, 16:56

Včera som robil medvedí "bobek",tak dám recept :wink: :v jeseni sušíme kyslejšie jablká(plátky bez šupky a jaderníka)úplne natvrdo-zosušenie na cca 10%pôvodnej hmotnosti,a chipsy skladujeme v 4l pohároch."Bobek" robím nasledovne-tvrdé chipsy pomeliem najemno na mlynčeku na mak(pri mletí robiť prestávky na ochladenie,lebo sa zapečie mlynček karamelom).Na vodnom kúpeli zohrejem 300g medu na 40-45°C, pridám 500g jablkovej múky,dobre vymiešam a vyrobím 5ks cca 150g šúľkov-zabalím do potravinovej fólie a nechám 2 týždne pri izbovej teplote dozrieť(jablká zoberú medu vlhkosť a "bobky" vytvrdnú).Má to farbu mliečnej čokolády,energiu cca 350kcal/100g,vitamíny minerály(ten 150g šúľok je z 1kg jablk a 50g medu :wink: ).Dá sa to cmúľať ako cukrík,alebo použiť na ochutenie čaju,vody.Skladovať v suchu,tme a chlade-skladovateľnosť zatiaľ overená 6 rokov...
Všetko ide,len malé deti sa musia nosiť...
Obrázok užívateľa
dodo
 
Príspevky: 115
Registrovaný: 20 Nov 2010, 22:14
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 153 x
Dostal Ďakujem: 178 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod juraj1974 » 08 Júl 2017, 09:43

Mám jeden tip pre sušičov amatérov.. :wink: pri luskani tém o sušeni som naďabil pri jednej profi sušičke na návod na použitie kde som sa dočítal že pri niektorých potravinách konkrétne zelenine je pred sušenim dobré zeleninu zablansirovat. A to but v horúcej vode alebo v pare. Ja som použil paru. V hrnci trochu vody v sitku pokrajana zelenina a na to pokrievka. V mojom prípade petržlen. 5-10minut v pare stačí. Podľa objemu. Preplachnut studenou vodou a nechať odkvapkať... Potom do sušičky. Výsledok? Kratší čas sušenia. Kratší čas pri rehydrataci. Lepšia chuť-konzistencia v jedle. Odporúčam každému vyskúšať... :wink:
Prílohy
IMG_20170707_183223.jpg
IMG_20170707_183236.jpg
IMG_20170707_185504.jpg
IMG_20170708_082407.jpg
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1612
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1072 x
Dostal Ďakujem: 1130 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod 72janik » 14 Júl 2017, 11:44

To slovo zablansirovat mi znie celkom francúzsky. No žiaľ som nepochopil čo to slovo znamená. Ale podľa opisu sú myslím že by na to mohol byť krásny slovenský výraz zapariť. Neviem si celkom predstaviť v jedálnom lístku napísané miesto buchty na pare že blansirovane buchty. :mrgreen:
Týmto príspevkom si nechcem do nikoho kopnúť a ani uraziť. Je to čisto môj sedliacky pohľad na jedno slovo. :wink:
Obrázok užívateľa
72janik
 
Príspevky: 408
Registrovaný: 31 Dec 2011, 22:52
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 532 x
Dostal Ďakujem: 395 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod juraj1974 » 14 Júl 2017, 12:13

:lol: zaparit si môzes akurát tak vajčaky po troch dnoch slapania v trencloch .. :mrgreen: Blansirovat znamena tepelny sok pri spracovavani zeleniny. Vacsinou sa to robi pri zmrazovani alebo suseni tak ze sa pred spracovanim ponorí zelenina do horúcej vody na par minut a potom prudko schladit c tecucej vode. Necha sa to odkvapkat a moze sa to mrazit alebo susit. Zelenina si zanecha lepsie senzoricke vlastnosti ako keby sa to neblanširovalo. To iste plati aj pri suseni ked sa zelenina rychlejsie rehydruje a aj samotny cas na susenie je kratsi.
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1612
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1072 x
Dostal Ďakujem: 1130 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod 72janik » 14 Júl 2017, 12:16

Konečne mi to niekto objasnil... Ale aj tak nechápem načo je to dobré.. :mrgreen: :mrgreen:
Obrázok užívateľa
72janik
 
Príspevky: 408
Registrovaný: 31 Dec 2011, 22:52
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 532 x
Dostal Ďakujem: 395 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod juraj1974 » 14 Júl 2017, 12:32

No pisal som to. Kratsi cas susenia a lepsia chut ked sa to opat rehydruje. A aj sa to rychlejsie rehydruje.
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1612
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1072 x
Dostal Ďakujem: 1130 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod juraj1974 » 23 Aug 2017, 12:26

A je tu sezóna sušenia prebytkov. Tento krát su to rajčiny. Male chery plus nejaké väčšie. Časť pôjde do olejov a časť sa uskladňuje ako sú.
Prílohy
IMG-20170823-WA0002.jpg
IMG_20170820_134111.jpg
IMG-20170823-WA0004.jpg
IMG-20170823-WA0003.jpg
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1612
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1072 x
Dostal Ďakujem: 1130 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod adamys » 06 Sep 2017, 10:51

keby sme mali neake prebytky som rad..ale my vsetko stihame aj jest..sme velmi na rajciny a na inu zeleninu..akurat len uhorky sme zavarili, lebo to musi byt aj zavarane:-)
Obrázok užívateľa
adamys
 
Príspevky: 17
Registrovaný: 21 Aug 2017, 11:14
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod Pája » 23 Sep 2017, 22:00

Není to sice konzerva, ale vlákno pro salámy tu nemáme - dneska jsme v Lidlu narazili na hovězí salám Dulano, na 100 g výrobku uvádějící 130 g masa, tak jsme ho vzali. Můžu říct, že to byl nejlepší salám, co jsem jedla za celé roky. Konzistencí a chutí připomínal trochu sušené maso, okořeněný a slaný byl tak akorát. Pochutnali jsme si. Oceňuju tento salám dvojnásob, nakolik mi na vandry už roky chyběla nějaká náhrada za klasický vepřový salám, který už nekupuju. Jinak cena je trochu vyšší - za 70g velké balení jsem dala 34 korun (tj. cca 1,10€).

Obrázok
Kráčím, tedy jsem.
Fail again, fail better. (S. Beckett)

Blog Lesní želvy

Facebook mi byl zablokován, takže FB stránka Lesní želvy už nebude aktualizována.
Obrázok užívateľa
Pája
Amazonka
 
Príspevky: 1221
Registrovaný: 05 Júl 2010, 20:13
Bydlisko: Morava
Dal Ďakujem: 1045 x
Dostal Ďakujem: 1430 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod Nataniel » 24 Sep 2017, 08:58

V auguste som bol na pár dni v Prahe u sestry a presne tuto salámu sme tam jedli. Je fakt výborná avšak na Slovensku ju ešte nemáme snáď časom. U nás ale to určite aj v Čechách mate ešte hovädziu šunku od Kosteleckych úzenin. Tiež super.
Na cestě sa chovaj tak, jako by ses plížil za zvěří, nepřítele musíš spatřit první
Obrázok
Modrú oblohu !
Obrázok užívateľa
Nataniel
 
Príspevky: 424
Registrovaný: 20 Júl 2010, 11:08
Dal Ďakujem: 261 x
Dostal Ďakujem: 348 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod Jojo » 06 Jan 2019, 02:48

Skusal niekdo vyrobit si takuto historicky korektnu "prenosnu polievku"? Myslim ze je to ovela chutnejsie a zdravsie nez nejaky bujon zo supermarketu.
http://www.youtube.com/watch?v=2fE5KzvOZRk
Obrázok užívateľa
Jojo
 
Príspevky: 8
Registrovaný: 02 Máj 2015, 22:09
Bydlisko: NR / TO / TRIBEC
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 8 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod 72janik » 06 Jan 2019, 10:09

Ano skusal som.problem bol potom po vysuseni z rozpustnostou. Ostavali hrcky v polievke aj ked som to pol hodinu akusal varit.. ale mozno ja aom zke nieco robil. To video by bolo zaujimavejsie keby bol preklad. Nerozumiem imperialisticky tak som len obrazky pozeral
Obrázok užívateľa
72janik
 
Príspevky: 408
Registrovaný: 31 Dec 2011, 22:52
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 532 x
Dostal Ďakujem: 395 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod Jojo » 07 Jan 2019, 01:53

Moc navodov v rodnom jazyku som nenasiel tak som to prelozil:

Portable Soup - Prenosna polievka bola velmi popularna v 18 storoci pre viacero dobrych dovodov.

Je to vlastne koncentrat vyvaru z masa. Pouzival sa tak ako dneska pouzivame bujon. Prenosna polievka bola extremne prakticka, nezaberala vela miesta a bola velmi lahka, je to velmi koncentrovana potravina plna chuti. Pouzivalo ju vojsko, cestovatelia, namornici ako jedlo pre chorych na palube.

Jej vyroba bola velmi narocna obzvlast v domacich podmienkach. Vyroba trva dlhu dobu, pocas ktorej sa musi neustale sledovat, lebo staci ak sa k nej nachvylu otocite chrbtom prepali sa a polievka je nanic. Skratka bolo to velmi narocne preto jej vyroba bola uz v 18 storoci industializovana. Aj ked nieste historicky reenaktor tak tato polievka je excelentny chutovy zosilnovac a cele je to prirodne. Mozete to pouzit v omackach, polievkach, zalievkach.

Da sa to vyrobit na otvorenom malomo ohni, na varici, alebo ..kedze to pravdepodobne chcete robit doma a chcete si to ulahcit tak vam odporucam pouzit slow cooker (vygooglit co je pomaly hrniec!). Pouzivam maly hrniec ak chcete nieco vacsie pouzite racej kuchynsku piecku. Maso ktore pouzivam je hovadzie stehno. Stehno je tazko pracujuci sval preto je to tuhy kus masa. Ma v sebe vela kolagenu a preto je obzvlast dobry pre tento recept. Taktiez je dobry krk, fungovat bude aj ine maso ale nie tak dobre. Napriklad hydinu mozte vyvarit vo vode a to moze posluzit ako zaklad pre prenosnu polievku.

Takze mozme zacat polozte maso do vaseho pomaleho hrnca a zalejte ho vodou. Vo vacsine receptov sa odporuca nedavat nic ine. Korenie sa pridava az pri pouzivani prenosnej polievky. Niektore recepty odporucaju varit iba maso ine aj kost a to je to co urobime dnes. Zapnite svoj pomaly hrniec na nizky vykon a nemusite sa on starat najblizsich 8 az 10 hodin. Potom vyberte maso a kosti chrupavky a tuk. Je to velmi chutne maso. Potom hrniec vypnite a nechajteho uplne vychladnut. Zbytkovy tuk stuhne na povrchu a lahko ho odoberiete. To co ostane prefiltrujte cez tkaninu aby sme sa zbavili ciastociek masa. Nalejte to naspak do cisteho hrnca a zapnite ho opat na nizky vykon. Varte bez pokrievky 18 az 24 hodin. Takto zredukujeme vyvar az na zelatinu.

Necakajte ze to zredukujete az na tvrde bloky! To s cim chcete skoncit je pekna stredne hneda lepkava hmota, ak by ste to prevarili tak by sa to spalilo a bolo by to velmi velmi nechutne. Po uplnom vychladnuti mozete zelatinu vyklopit na tkaninu. Tato latka je este priliz zelatinova a musi sa este ususit. Susit to nemozete teplom ! akekolvek teplo to znova roztopi takze sa to musi susit za studena. Da sa to susit v dehydratore ale musite sa uistit ze anilen trochu nehreje! Dobovy recept to odporuca dat na tkaninu a niekolko krat za den otocit a to robit niekolko tyzdnov. Ked chcete tento proces urychlit moze te to dat na mriezku a nechat ofukovat ventilatorom niekolko dni.

Vysledny produkt je velmi pevna pasta pevna skoro ako koza. Mozete to roztrihat na kusy a zabalit do papiera alebo niecoho podobne a uskladnit. Ako to starne tak to pokracuje v tuhnuti je to pouzitelne aj v tejto tvrdej forme.
Obrázok užívateľa
Jojo
 
Príspevky: 8
Registrovaný: 02 Máj 2015, 22:09
Bydlisko: NR / TO / TRIBEC
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 8 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod Gondil » 07 Jan 2019, 10:18

Nieco sa mi mari ze podobne bujony robil Juraj1974
Obrázok užívateľa
Gondil
 
Príspevky: 216
Registrovaný: 06 Aug 2015, 17:08
Bydlisko: Bošany, Veľké Zálužie
Dal Ďakujem: 214 x
Dostal Ďakujem: 211 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia