Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod juraj1974 » 09 Jan 2018, 11:18

Ano ano.. presne tak som to myslel. Mam to na balkone v pekaci zakryte alobalom a denne to otacam. Myslim si ze to zavakuovanie nebude nicomu na skodu. Maso a aj tuk pekne stmavlo. Kupoval som bôcik co vazil 2,2Kg. Po dlzke som ho rozdelil tak ze mi vznikli dve ,,štrudle,, po cca kile.. Som zvedavy na výsledok.
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod donald.marzy » 09 Jan 2018, 11:31

Ak budeš hotový bôčik krájať, potom sa pozri na smer vlákien. Ak krájaš cez ne, bude parádny, jemný. Ak budeš krájať v ich smere, bude sa naťahovať ako žuvačka. Je to dobre vedieť už pri delení bôčika na štrúdle, aby si ich mal otočené správne. Nech sa ti darí, chlape.
Oddávaj sa pôžitkom, kým ich dokážeš vychutnať - http://doprirody.prakticky.sk
A ak si dospel k rozvahe, ži naplno. - http://www.vnajlepsichrokoch.sk
Obrázok užívateľa
donald.marzy
 
Príspevky: 30
Registrovaný: 25 Aug 2016, 11:24
Bydlisko: Pod horami
Dal Ďakujem: 36 x
Dostal Ďakujem: 64 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod juraj1974 » 09 Jan 2018, 15:43

Este jedna otazka ohladom toho bôčika.. pred susenim sa po umytí a osuseni nanasa koreniaca zmes. Bobkač nove a cierne korenie. Pomer vsak nie je... pise sa len ze bobkac ma mat najvyraznesiu prevahu a potom cierne korenie ma mat prevahu nad novym.. mas nejaky aspon približný pomer korenin na kilo masa?
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod donald.marzy » 09 Jan 2018, 16:07

Ber to pocitovo. Zo skúseností ti môžem povedať, že čierne korenie vytvára intenzívnu, kyslastú vôňu. Preto nie je dobré dávať ho priveľa. Nové korenie zasa vonia ako koláčiky, takže s ním opatrne. Bobkový list môžeš dávať smelo, jeho vôňa vyvanie. Inak sa mi osvedčilo robiť aj verziu kde dávam namiesto bobkáča tymián alebo šalviu. Bobkáč drvím tak, aby mal veľkosť čiastok caa 2-3mm.
Oddávaj sa pôžitkom, kým ich dokážeš vychutnať - http://doprirody.prakticky.sk
A ak si dospel k rozvahe, ži naplno. - http://www.vnajlepsichrokoch.sk
Obrázok užívateľa
donald.marzy
 
Príspevky: 30
Registrovaný: 25 Aug 2016, 11:24
Bydlisko: Pod horami
Dal Ďakujem: 36 x
Dostal Ďakujem: 64 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod juraj1974 » 10 Jan 2018, 08:24

tak a vcera som to dal do vakua... Dal som štrúdle na polovičku a zavakuoval do folie.. Takto to chcem nechat par dni nech sa dostane sol az do vnutra. Potom to pojde do korenin podla receptu ktory sem dal Donal. Uz teraz sa tesim na výsledok... :wolf:
Prílohy
IMG_20180109_191506.jpg
2 kila budúceho orgazmu...
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod donald.marzy » 10 Jan 2018, 09:20

Výborne. Vidím že máš vákuovačku z Lidla. Ako sa ti osvedčila?
Oddávaj sa pôžitkom, kým ich dokážeš vychutnať - http://doprirody.prakticky.sk
A ak si dospel k rozvahe, ži naplno. - http://www.vnajlepsichrokoch.sk
Obrázok užívateľa
donald.marzy
 
Príspevky: 30
Registrovaný: 25 Aug 2016, 11:24
Bydlisko: Pod horami
Dal Ďakujem: 36 x
Dostal Ďakujem: 64 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod juraj1974 » 10 Jan 2018, 09:29

Ano ano.. Je z Lidl. Mam ju od jari minulého roka a som celkom spokojny. To co ma spravit aj spravi. Obcas sa stane ze nezatavi spoj ako by mala ale to sa da rychlo napravit a opat zatavit. Nie je profi ale napr ak si nadavkujem dopredu jedlo ked idem von tak to sluzi dobre. Som spokojny. To je ako zo susickou. Posluzi aj lacna za 30-40€ ale po case ked sa ti rozsiria obzory zistis ze by sa uzivila aj lepsia a tym padom drahsia. Vsetko chce cas. Hlavne ked tento rok zaciname od nuly budovat zahradu a snazit sa o sebestacnost. Tak ze sa bude susit zavarat vakuovat ci inak skladovat potraviny pre potrebu nas ako aj pre nase okolie.
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod suchiro » 11 Jan 2018, 10:55

Posledný príspevok sa necituje!

koľko ťa prosím ťa stála tá vákuovačka?
Obrázok užívateľa
suchiro
 
Príspevky: 2
Registrovaný: 01 Dec 2017, 11:18
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod juraj1974 » 11 Jan 2018, 11:06

29,90€ v Lidl...
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod donald.marzy » 25 Jan 2018, 10:37

Slaninka sa dá z bôčika vysušiť aj za desať dní, len jej treba troška pomáhať cukrom a soľou. Ak ste si vždy chceli spraviť pancettu a nechcelo sa vám dlho čakať, tento postup sa vám bude páčiť. Dá sa to robiť aj v panelákovom byte, hoci aj v lete.

Podrobné zápisky som hodil na http://doprirody.prakticky.sk/2018/01/25/ususte-si-doma-prerastenu-slaninku-postaci-vam-na-desat-dni/

Plus prikladám zopár obrázkov.
Prílohy
1.jpg
2.jpg
3.jpg
Oddávaj sa pôžitkom, kým ich dokážeš vychutnať - http://doprirody.prakticky.sk
A ak si dospel k rozvahe, ži naplno. - http://www.vnajlepsichrokoch.sk
Obrázok užívateľa
donald.marzy
 
Príspevky: 30
Registrovaný: 25 Aug 2016, 11:24
Bydlisko: Pod horami
Dal Ďakujem: 36 x
Dostal Ďakujem: 64 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod bobek » 25 Jan 2018, 18:54

Děkuji, slina se mi srazila na jazyku...
Určitě vyzkoušíme...
Na samotě je nejhorší vydržet sám se sebou...
Obrázok užívateľa
bobek
 
Príspevky: 263
Registrovaný: 02 Okt 2013, 18:41
Bydlisko: Velké Hoštice, okres Opava
Dal Ďakujem: 627 x
Dostal Ďakujem: 536 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod donald.marzy » 07 Feb 2018, 17:15

Chlapci a dievčatá. Ešte stále máme dosť chladno na to, aby sa dali na pôjde, v špajzi alebo na balkóne aj domáce klobásky spraviť bez údenia. Je jedno či to voláte čabajka, čorizo, klobása - stále je to skoro to isté. Spravil som zápisky, ak by ste si chceli spraviť aj vy.

https://doprirody.prakticky.sk/2018/02/07/nasuste-si-klobasky-salamy-bez-udenia-chorizo/
Prílohy
301_6921-696x462.jpg
301_8458-696x462.jpg
301_8356-696x462.jpg
Oddávaj sa pôžitkom, kým ich dokážeš vychutnať - http://doprirody.prakticky.sk
A ak si dospel k rozvahe, ži naplno. - http://www.vnajlepsichrokoch.sk
Obrázok užívateľa
donald.marzy
 
Príspevky: 30
Registrovaný: 25 Aug 2016, 11:24
Bydlisko: Pod horami
Dal Ďakujem: 36 x
Dostal Ďakujem: 64 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod tato » 08 Feb 2018, 01:04

Super,pancetu som podľa tvojho receptu robil už 5krát a môžem potvrdiť, je výborná. Pri sušení sa mi na nej ale dvakrát vyhodila na bobkači povrchova pleseň,jednoducho som ju oškrabal a bolo to OK. Hneď sa púšťam aj do slaninky a choriza,veľká vďaka za recepty.
tato
 
Príspevky: 27
Registrovaný: 11 Jan 2018, 19:19
Bydlisko: Bardejov
Dal Ďakujem: 15 x
Dostal Ďakujem: 75 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod donald.marzy » 08 Feb 2018, 09:12

Tá povrchová pleseň sa dá poriešiť aj tak, že sa to pretrie bielym vínom - ale ona je neškodná. Na povrchu vznikne kyslé pH a pleseň to brzdí. Hlavné je aby sa hýbal vzduch.
Oddávaj sa pôžitkom, kým ich dokážeš vychutnať - http://doprirody.prakticky.sk
A ak si dospel k rozvahe, ži naplno. - http://www.vnajlepsichrokoch.sk
Obrázok užívateľa
donald.marzy
 
Príspevky: 30
Registrovaný: 25 Aug 2016, 11:24
Bydlisko: Pod horami
Dal Ďakujem: 36 x
Dostal Ďakujem: 64 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod bobek » 24 Feb 2018, 20:23

Dokonáno jest. Slaninka je hotová a ochutnaná. Jak na můj vkus je trochu více nasládlá.
Příště použiju méně cukru a také méně hrubozrné soli. Poměrně hodně odteklo při vylévání syrupu, nahradím ji solí obyčejnou.
Už se těším na otevřený oheň,slaninku,cibulku a čerstvý chleba...
Při pečení slaninky v troubě na bůčku byla chuť velmi dobra.
(fotky příště,padl mi PC.)
Na samotě je nejhorší vydržet sám se sebou...
Obrázok užívateľa
bobek
 
Príspevky: 263
Registrovaný: 02 Okt 2013, 18:41
Bydlisko: Velké Hoštice, okres Opava
Dal Ďakujem: 627 x
Dostal Ďakujem: 536 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť