Založenie ohňa - ZÁKLADY

Zapaľovanie ohňa rôznymi spôsobmi, vhodné drevo...

Založenie ohňa - ZÁKLADY

Poslaťod sally » 20 Jún 2010, 19:45

V tomto článku by som chcel rozobrať základné spôsoby zakladania ohňa plus nejaká tá teória o tom, ako vlastne taký oheň v prírode funguje.

Dotyk, Vzduch, Dostatok paliva = DVD = pomôcka pre zapamätanie si správneho fungovania ohňa.

DOTYK: aby oheň poriadne horel a mohol sa šíriť, jednotlivé kúsky dreva sa musia vzájomne dotýkať. Preto je pred prvým škrtnutím zápalky vhodné naukladanú hraničku dreva jemne stlačiť rukou, aby sa chrastie lepšie dotýkalo.
Taktiež je rozumné klásť drevo na horiaci oheň tak, aby sa vzájomne dotýkalo – tento spôsob poskytne lepší plameň, nehrozí náhle zhasnutie...

VZDUCH: oheň je po chemickej stránke oxidácia a už malé dieťa vie, že oheň bez kyslíka nehorí. A pokiaľ zrovna nenosíme v batohu fľašu s tekutým kyslíkom, oheň si kyslík berie zo vzduchu. Preto musí byť medzi jednotlivými kúskami dreva dostatok priestoru, aby mal oheň dobrý prísun vzduchu. Pokiaľ nám oheň hasne, nechce horieť alebo máme len uhlíky a na nich ležiace hrubšie palivo, treba dodať zvýšený prísun vzduchu. Ako na to?

Zašpiníme si kolená, kľakneme si k ohňu a pomaly, razantne fúkneme do ohňa. Fúkame podobne ako keď sa hrá na fľaši – jemne, postupne „pridávame“ a lepšie je fúkať dlho a jemnejšie ako krátko a prisilno. Nechceme oheň sfúknuť, ale rozžhaviť uhlíky a dodať ohňu kyslík.

DOSTATOK paliva – z troch tenučkých paličiek veľkosti zápaliek nespravíme zálesácku vatru. Oheň potrebuje palivo = drevo. Pokiaľ nebudeme dostatočne prikladať, oheň nám po chvíli vyhasne. Nie je dobré dať spočiatku hrubé kúsky. Lepšie je chvíľu udržiavať veľký plameň a spaľovať tenšie konáre (hrúbka medzi jedným a dvoma prstami). Takto vznikne stabilné žhavé jadro ohňa, ktoré nám len tak ľahko nevyhasne.

Kritických je prvých 5 minút horenia od škrtnutia zápalkou. Netreba to s prikladaním preháňať, aby sme oheň nezadusili – ešte raz si prečítajme odsek o VZDUCHU!




Základná metóda zakladania ohňa:
Nájdeme kúsok zeme kde chceme oheň zapáliť. Ten vyčistíme od ihličia, listov, trávy... až na samotnú holú zem. Nie je nutné obkladať budúce dočasné ohnisko kameňmi (to je vhodné pre dlhodobé a trvalé ohnisko a my predsa po sebe nechceme zanechať žiadnu stopu – hŕba opálených kameňov je viac než veľká stopa našej prítomnosti!).

Naukladáme hrubšie (cca 2prsty) konáre na zem jeden vedľa druhého tak, aby vytvorili útvar podobný štvorcu. Nazberáme si tenučké drievka (hrúbka ako zápalka), tenké triesky (tenšie než prst), triesky (hrúbka ako prst) a palivo (hrúbka ako dva prsty a viac).

Tenučké drievka – najčastejšie sú použiteľné úplné konce suchých konárov. Ak je to možné, je lepšie zo stromu ulomiť suchý konár, ako brať tento typ dreva zo zeme – bude obsahovať pôdnu vlhkosť. Ak nájdeme v okolí suchý ihličnan, ideálne sú hoblinky ihličnatého dreva alebo mŕtve ihličie (hnedé).

Tenké triesky – tenké konce suchých konárov, kríkov. Opäť, nie je dobré brať haluze zo zeme a pokiaľ môžeme, preferujeme ihličnaté drevo.

Triesky – Tu už môžeme použiť suché drevo zo zeme a preferujeme listnaté dreviny. Samozrejme, pokiaľ sme v smrekovom lese, nepôjdeme kvôli tomu do susednej hory!

Palivo – Na naše bushcrafterské potreby stačí hlavné palivo hrúbky dva až tri prsty. Hrubšie kúsky (ako ruka) použijeme na udržiavanie ohňa na noc (ak sa v noci bojíme komárov, lesnej stráže, diviakov, poľovníkov...)

Nazbierané rôzne hrúbky dreva si uložíme v hromádkach na niečo suché (celta, stôl, kamarátov chrbát...).
Na pripravený štvorec z dreva položíme trúd (papier, brezová kôra, vata...), aspoň dve hrste tenučkých drievok a hrsť tenkých triesok. Trúd zapálime. Po tom, ako začujeme pukanie dreva, priložíme opatrne za hrsť triesok a potom už ako sa oheň rozhorí priložíme zvyšok triesok a následne hlavné palivo.
Je vysoko efektné spraviť veľkú vatru, no my sme buschcrafteri a nie nejakí obyčajní turisti. Preto oheň robíme len tak veľký, ako je aktuálne potrebné. Pamätajme si, že malý oheň sa dá ľahko zväčšiť na väčší, no veľký oheň zmenšiť na malý ide obtiažne.



Ako podpáliť trúd:

Zápalka 1
Najpoužívanejší spôsob nováčikmi v prírode. Vytiahneme z vrecka krabičku zápaliek, škrtneme zápalkou a po jej rozhorení ju priložíme k trúdu.

Zápalka 2
Trochu vylepšený predošlý spôsob. Zápalkou zapálime obyčajnú kuchynskú gumičku alebo kúsok duše od bicykla. Táto verzia je obzvlášť vhodná do vlhkých podmienok.

Firesteel
Postup pre mierne pokročilých. Táto tyčinka vraj pochádza zo Švédska, no pre naše potreby je to nepodstatné. Škrtacím pohybom chrbta noža alebo ostrou časťou priloženej ocieľky prejdeme po tej čiernej tyčinke. Tým vyprodukujeme iskry, ktoré sa snažíme zachytiť do trúdu. Je vhodné zapichnúť firesteel do trúdu (vata) a škrtať nožom/ocieľkou – nehýbať samotným firesteelom. Takto sa všetky iskry zachytia v trúde a oheň sa zapáli jedna radosť.


Základné typy ohňa:
(obrázky nájdeme v každej lepšej zálesáckej príručke)

Pyramída – drevo ukladáme na oheň viac menej vertikálne. Tento typ poskytuje najväčší plameň a má vysokú spotrebu paliva

Pagoda – spaľovaný materiál ukladáme nasledovne: vo vzdialenosti 2 päste od seba položíme najhrubšie kúsky dreva. Na ich konce kolmo položíme o čosi kratšie a tenšie kúsky. Priestor vo vnútri „pagody“ vypĺňame tenkými drievkami, brezovou kôrou, suchým ihličím... Tento typ ohňa je vhodný na spoločenské podujatia, večerné posedenie pri ohni, na varenie a podobne.

Hviezda – Najprv niektorým z predošlých typov ohňa spravíme veľa uhlíkov. Na tie potom naukladáme hrubé drevá do tvaru hviezdy (bicyklového kolesa). Tento oheň má minimálnu spotrebu dreva a veľkosť plameňa regulujeme prisúvaním/odďaľovaním driev od seba. Tiež je dobrý na varenie alebo na večerný oheň.


Po tom, ako už oheň nepotrebujeme a chceme z "fleku" odísť, MUSÍME spraviť nasledovné: vyliať na oheň veľa vody (a iných nehorľavých tekutín). Potom sa VLASTNOU RUKOU (prípadne rukou ochotného kamaráta) presvedčíme, že je všetok popol úplne studený a mokrý. Ten následne porozhadzujeme po okolí, miesto po ohni zamaskujeme do stavu, v akom sme ho našli a až potom môžme odísť. Toto nerobíme pre nejaké pochybné skautské poučky, ale z úcty k prírode, ktorá sa stará o nás a je fér, postarať sa aj o ňu a úplne zamedziť možnosti lesného požiaru.

Dúfam, že vám bol tento článok v niečom prínosom. Verím, že začiatočníci v ňom našli poučenie a tipy/triky a aj starí mazáci si zopakovali to, čo je pre každého bushcraftera najprirodzenejšie - zapáliť oheň.
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: zakladanie ohňa

Poslaťod v.v.l.a.a.d.o.o » 21 Jún 2010, 12:41

Dobrý a poučný príspevok, také stručné zhrnutie. Ja nosím zápalky vo vodotesnom obale aj so škrtátkom. Taká zvlhnutá krabička je nanič. Ak idem sám, oheň bežne nezakladám, iba ak je to nevyhnutné. Napríklad na vysušenie. V každom prípade večer oheň zhasíname, nikdy nemožno vedieť, či sa v noci nestrhne vietor, ktorý by rozfúkal iskry. Pochopiteľne si neľahnem na spacák, ako voľaktorí experti. Noc chcem pokojne prespať, a nie triasť sa od zimy alebo od strachu.
v.v.l.a.a.d.o.o
 
Príspevky: 102
Registrovaný: 10 Jún 2010, 20:13
Bydlisko: mesto pri Dunaji
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 20 x

Re: zakladanie ohňa

Poslaťod Zvero » 21 Jún 2010, 12:52

Dobrý príspevok... :wink:
ja som sa odnaučil nosiť zápalky, aj keď musím priznať že to nieje moc dobré....nosím kresadlo.
Drevo na oheň ukladám pred zapálením do pyramídy, neskôr si tvar ohniska prispôsobím podľa potreby.
OT:
Pochopiteľne si neľahnem na spacák, ako voľaktorí experti.

Neviem či si čítal report z tejto akcie, kde je napísané
Zver si lahol na lavicku pri ohni na spacak
:D:D
Ale neprišlo mi to ako negatívne počínanie z mojej strany ;) .....sorry za OT....
"Nature does nothing uselessly."
Obrázok užívateľa
Zvero
 
Príspevky: 72
Registrovaný: 07 Sep 2008, 14:36
Bydlisko: Kežmarok
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 16 x

Re: zakladanie ohňa

Poslaťod v.v.l.a.a.d.o.o » 21 Jún 2010, 14:17

Odpovedám vo vlákne Spanie v lese, keďže sem to tematicky nepatrí.
v.v.l.a.a.d.o.o
 
Príspevky: 102
Registrovaný: 10 Jún 2010, 20:13
Bydlisko: mesto pri Dunaji
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 20 x

Re: zakladanie ohňa

Poslaťod Pepe » 26 Jún 2010, 18:58

pekne spracovane :) dozvedel som sa aj par novych veci :) takze urcite nepochypne prinos :)
*You have to lose to know, how to win.*
Pepe
 
Príspevky: 12
Registrovaný: 07 Dec 2009, 21:07
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: zakladanie ohňa

Poslaťod Tulavy » 21 Júl 2010, 15:25

Hm, DVD sa mi paci, pekna memotechnicka pomocka.
To zapalenie gumy alebo duse z bicykla sa mi vsak nejak nezda. Nesmrdi to, a neni to tak trochu jedovate? To skor potom kusok sviecky, alebo pevny lieh, takzvane PEPO, s tym som si spravil ohen aj ked bolo vsetko totalne premocene.
Obrázok užívateľa
Tulavy
 
Príspevky: 39
Registrovaný: 21 Júl 2010, 00:14
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 3 x

Re: zakladanie ohňa

Poslaťod sally » 23 Júl 2010, 14:46

Tulavy - zapálenie duše z bicykla, resp. mnou doporučovaných obyčajných gumičiek, ktorými uzatváram sáčky - horí to super, troška čmudí (ako každá horiaca guma), no keď je les mokrý, všetko drevo mokré a mne je zima a chcem sa rýchlo zohriať, tak tú trochu smradu prežijem :lol: Škodlivosť spalín je porovnateľná s pepom - oboje je strašný kentus :mrgreen: NO takto nemusím nosiť o kocku pepa naviac, len spálim gumičky, ktorými uzýatváram sáčky.
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: zakladanie ohňa

Poslaťod Tulavy » 23 Júl 2010, 19:53

Hm, zaujimave, ja som ziadny smrad pri PEPE necitil a dokonca ani dym, aj ked uznavam ze to neni cisty ohen, zato ked sa pali guma... Ale dobre, vediet, mozno ked dojde PEPO a nebude ani sviecka, tak si na tvoj tip spomeniem.
Obrázok užívateľa
Tulavy
 
Príspevky: 39
Registrovaný: 21 Júl 2010, 00:14
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 3 x

Re: zakladanie ohňa

Poslaťod rayen » 01 Sep 2010, 17:39

ku kresadlu este nosim zensky tampon, kedze sa da z neho ziskat vela buniciny a velmi lahko chyti a je baleny vodotesne
Kto raz položí srdce na oltár prírody,stáva sa navždy jej túlavým psom...
Obrázok užívateľa
rayen
 
Príspevky: 333
Registrovaný: 01 Sep 2010, 16:42
Bydlisko: Pecenady
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: zakladanie ohňa

Poslaťod denard » 02 Sep 2010, 03:10

Ak mozem par mojich rad - ak nosite zapalky zozente si tie z oznacenim "cowboy" - maju ich aj na spominanej stranke usarmy.sk - vyhoda -nemusite sa starat o skrkatko - zapalia sa o troska drsnejsi material. Dalsia spomenuta vec - zensky tampon - velmi dobra vec.
Ja zo sebou stale na krku nosim tiez spomenute skrtadlo fire steel - a ak mozem doporucit tak malu vodostenu upravu tych "cowboy" zapaliek spolu s podpalacov. Troska to rozpisem -potrebujeme asi 3 ks zapaliek, kusok alobalu, sviecku,noz a tampon na odlicovanie tvare - gulaty z buneciny.
Tampon dokonale premocíme tekutym voskom, prelozime v polovicke, troska zrezeme zapalky - su dlhsie ako tampon - hlavicky zapaliek len prelozime alobalom a polozime do prelozeneho tamponu. Potom si nozom odrezeme okraj tampona na strane kde su hlavicky zapaliek a okraj nahrejeme nad svieckou aby sa poriadne zatavil. Mame pre nudzove pripady 3 zapalky, ktore su vodotesne a kedykolvek pouzitelne spolu s tym tamponom k rozlozeniu ohna. Pre nosenie v nohaviciach doporucujem este zabalenie do sacka aby vosk "netiekol" do vrecka.
Este jeden dodatok - tyka sa to hlavne zapalovania samotnej zapalky o skratko na krabicke - verim ze to na tomto fore vsetci vedia no sam som sa stretol ze nie vsetci ludia z mesta to ovladaju. Zapalku drzim pravym ukazovakom a palcom a prostrednikom pritlacam zapalku u hlavicky zapalky na skrkatko u krabicky, skrkam smerom k sebe aby som zapalenu zapalku mohol hned skovat do dlani proti vetru. Je to primitivne a verim ze sa na to vsetci zasmejete, ale naozaj som zazil ako hlavne zeny skrkali od seba a zapalku drzali dvomi prstami - zapalila sa im mozno druha, tretia a dost sa ich zlamalo.
denard
 
Príspevky: 14
Registrovaný: 02 Sep 2010, 02:10
Bydlisko: Skalica
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: zakladanie ohňa

Poslaťod pawuk » 06 Sep 2010, 20:48

načo vatu ked v prírode je dosť materiálov ktoré zapáliš aj ked prší.
fatwood živicové drevo z borovice.
krásne chytí iskru z firesteelu a v lese ho najdeš kolko chceš
Naposledy upravil pawuk dňa 01 Nov 2010, 09:39, celkovo upravené 1
...človek je jediné zviera, ktoré je cítiť dymom...
Môj youtube kanál
e-shop
Obrázok užívateľa
pawuk
 
Príspevky: 134
Registrovaný: 19 Aug 2010, 12:48
Bydlisko: Banská Bystrica
Dal Ďakujem: 57 x
Dostal Ďakujem: 50 x

Re: zakladanie ohňa

Poslaťod denard » 06 Sep 2010, 20:57

No vatu-tampon preto lebo ju mas pri sebe. Nie vsade je borovica, nie vsade je breza, nie vsade mas cas hladat po lese podpalac.
denard
 
Príspevky: 14
Registrovaný: 02 Sep 2010, 02:10
Bydlisko: Skalica
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: zakladanie ohňa

Poslaťod rayen » 06 Sep 2010, 22:19

ja mam tampon len ako poistku, keby nieco, vzdy sa najprv snazim najst prirodny material, je to taka psychologicka poistka
Kto raz položí srdce na oltár prírody,stáva sa navždy jej túlavým psom...
Obrázok užívateľa
rayen
 
Príspevky: 333
Registrovaný: 01 Sep 2010, 16:42
Bydlisko: Pecenady
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: zakladanie ohňa

Poslaťod denard » 08 Sep 2010, 14:49

Samozrejme tak som to myslel aj ja, ze ten tampon ci vatu mam len v nutnych pripadoch ked nieje cas hladat po lese nieco ine.
denard
 
Príspevky: 14
Registrovaný: 02 Sep 2010, 02:10
Bydlisko: Skalica
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: zakladanie ohňa

Poslaťod pawuk » 31 Okt 2010, 15:53

denard píše:No vatu-tampon preto lebo ju mas pri sebe. Nie vsade je borovica, nie vsade je breza, nie vsade mas cas hladat po lese podpalac.


myslím že kúsok borovice ti nezaberie veľa miesta a máš to na mnoho použití :)
Obrázok
...človek je jediné zviera, ktoré je cítiť dymom...
Môj youtube kanál
e-shop
Obrázok užívateľa
pawuk
 
Príspevky: 134
Registrovaný: 19 Aug 2010, 12:48
Bydlisko: Banská Bystrica
Dal Ďakujem: 57 x
Dostal Ďakujem: 50 x

Ďalší

Späť na Oheň

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 5 hostia