Cukor je základom rýchleho, 10-dňového sušenia. Vytvára hustý sirup, do ktorého sa tlačí voda z bôčika, ktorý je vo svojej podstate redším roztokom. Sušenie funguje na princípe osmózy, takže sa dá robiť aj v chladničke, po celý rok, aj v horúcom lete. Tá "cukrová" príchuť po odstátí zmizne, slaninka je prirodzene menej slaná.
Ak máš chladné miesto na sušenie (čo mám ja v špajzi od polovice jesene do neskorej jari), potom na to môžeš ísť dlhšou cestou. Tá pri sušení využíva nie osmózu, ale odparovanie vody. Mám na to zdokumentovanú receptúrku s názvom pancetta - tú nájdeš s obrázkovým postupom na stránke
http://doprirody.prakticky.sk/2016/12/3 ... -pancetta/ Táto slaninka je od začiatku príjemne slaná a môžeš ju smelo robiť aj s kožou.
Aby bol bôčik trvanlivý, z mäsových pruhov musí zmiznúť caa 40 percent váhy. To je práve tá voda, ktorú rôznymi spôsobmi chceme dostať von.
Z rýchlejších receptúr je ešte jedna. Tam ale treba nie bôčik ale slaninový výrez bez mäsa. Tiež sa dá robiť v lete, v krátkom čase, v pohode sa dá dosiahnuť slanosť, používa sa tam však horúca voda pre stužovanie. Toto sa dá robiť aj teraz. Taktiež pripájam podrobný rozpis na stránke
http://doprirody.prakticky.sk/2018/03/0 ... -slaninku/