Domáci chlieb

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Re: Domáci chlieb

Poslaťod Gondil » 26 Okt 2017, 09:02

Vacsinou kazdy pondelok 1 chlieb cca 750g - uz takto peciem hadam aj rok. K tomu, ze cloveku v tom nic nebrani.. to je pravda, napr. chlieb peciem v podstate vyhradne ja, manzelka sa do toho "nemontuje". Tak sme si na to zvykli, to je moja pondelnasia uloha ked pridem z prace domov. Babicka tu naozaj nie je tak potrebna :) I ked musim priznat, ze som bol na "workshope" u manzelkinho starkeho - na zaciatok je to super, ked si to clovek vyskusa pod vedenim niekoho, kto s pecenim uz nejake tie skusenosti ma ale to plati asi pri vsetkom vsak?
Dokonca ani neviem ako a 2 kolegovia sa namotali a zacali s pecenim kvaskoveho chleba (to je samozrejem casovo trochu narocnejsie ale ak si to clovek dobre rozvrhne, tak je to v pohode ved koniec koncov chlieb si zije vlastny zivot a nepotrebuje aby sme pri kysnuti pri nom sedeli a cakali :)
Dokonca si myslim, ze pecenie kvaskoveho chleba moze niektorym ludom casovo vyslovene vyhovovat kedze casove useky medzi udalostami, kedy je potrebne vykonat nejaky ukon (rozkvasit, vymiesit, vytvarovat bochnik, piect) su vacsie a teda clovek sa v tychto "hluchych" miestach moze venovat inym veciam. Pri peceni s drozdim su tieto useky kratsie (napr. 1 hodina kysnutia oproti aj napr. 3 hodinam pri kvaskovom chlebe) a tym padom sa clovek nemoze pustat do nejakych velkych prac.
Takze co nakoniec? Najst cloveka a naucit sa, alebo najst recept a skusat a ucit sa na vlastnych chybach :) Dolezite je nesediet na prdeli ale nieco robit preto aby som sa ja sam niekam posuval (skusenostne, osobnostne) :yees:
Naposledy upravil Gondil dňa 26 Okt 2017, 14:02, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
Gondil
 
Príspevky: 228
Registrovaný: 06 Aug 2015, 17:08
Bydlisko: Bošany, Veľké Zálužie
Dal Ďakujem: 232 x
Dostal Ďakujem: 280 x

Re: Domáci chlieb

Poslaťod rener » 26 Okt 2017, 10:12

ako tak citam, budem musiet vyskusat. moze to byt celkom sranda a hlavne ak sa mam priznat ten kupovany chlieb je celkom o nicom
Obrázok užívateľa
rener
 
Príspevky: 3
Registrovaný: 26 Okt 2017, 09:52
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Domáci chlieb

Poslaťod kikson » 02 Nov 2017, 12:21

Gondil píše:Vacsinou kazdy pondelok 1 chlieb cca 750g - uz takto peciem hadam aj rok...


pekne napísané..všetko je len o tom chcieť a ísť do toho a nevyhovárať sa na všetko možné...prehovoril si mi do duše a asi aj ja vyskúšam nejaký ten chlieb upiecť :D :D
Obrázok užívateľa
kikson
 
Príspevky: 12
Registrovaný: 13 Sep 2017, 11:33
Bydlisko: Nedožery-Brezany
Dal Ďakujem: 2 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Domáci chlieb

Poslaťod bobek » 17 Mar 2019, 10:29

IMG_20190317_081747.jpg
Upečený chléb.
Abych to tady trošičku oprášil a rozhýbal dám sem i svůj výtvor.
Jedná se o kváskový chléb z žitné mouky.
Kvásek je vlastní ještě né moc uzrálý ale dostačující kvality, chléb je základní .
Mouka, sůl, kmín, voda, kvásek...
Prílohy
IMG_20190312_044810.jpg
toto není betón, ale zrození kvásku
IMG_20190316_143757.jpg
hotový kvásek
IMG_20190316_151010.jpg
zadělané těsto připravené odpočívat
IMG_20190316_193635.jpg
kontrola během kynutí
IMG_20190317_065443.jpg
před pečením po 16-ti hodinách kynutí
IMG_20190317_075538.jpg
právě vytažený z trouby
Na samotě je nejhorší vydržet sám se sebou...
Obrázok užívateľa
bobek
 
Príspevky: 251
Registrovaný: 02 Okt 2013, 18:41
Bydlisko: Velké Hoštice, okres Opava
Dal Ďakujem: 556 x
Dostal Ďakujem: 488 x

Re: Domáci chlieb

Poslaťod Gondil » 18 Mar 2020, 08:56

pridam aj ja vcera upeceny manzelkyn kvaskovy. Kvasok je razny a potom pridava co jej napadne vacsinou psenicnu a/alebo spaldovu muku
Prílohy
IMG_20200318_073821-min.jpg
IMG_20200317_114757-min.jpg
Obrázok užívateľa
Gondil
 
Príspevky: 228
Registrovaný: 06 Aug 2015, 17:08
Bydlisko: Bošany, Veľké Zálužie
Dal Ďakujem: 232 x
Dostal Ďakujem: 280 x

Re: Domáci chlieb

Poslaťod radeton » 19 Mar 2020, 17:35

Zaujímalo by ma či je možné pri príprave cesta použiť aj instantné droždie . :wolf:
Obrázok užívateľa
radeton
 
Príspevky: 336
Registrovaný: 04 Jan 2012, 17:08
Bydlisko: detva
Dal Ďakujem: 122 x
Dostal Ďakujem: 184 x

Re: Domáci chlieb

Poslaťod Nataniel » 19 Mar 2020, 20:48

Áno je možné
Na cestě sa chovaj tak, jako by ses plížil za zvěří, nepřítele musíš spatřit první
Obrázok
Modrú oblohu !
Obrázok užívateľa
Nataniel
 
Príspevky: 439
Registrovaný: 20 Júl 2010, 11:08
Dal Ďakujem: 311 x
Dostal Ďakujem: 360 x

Re: Domáci chlieb

Poslaťod atti.hombre » 19 Mar 2020, 21:28

:mrgreen: musí sa dať,keď normálne nedostať...
Som len obyčajný lesolez !- erdőmászó
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1876
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1675 x
Dostal Ďakujem: 1828 x

Re: Domáci chlieb

Poslaťod Gondil » 20 Mar 2020, 08:53

radeton píše:Zaujímalo by ma či je možné pri príprave cesta použiť aj instantné droždie . :wolf:

Neskusali sme ale nevidim dovod preco by to nemalo byt mozne. Svagrina pouzivala pri peceni susene drozdie ale nie som si isty ci aj pri chlebe.

Inak pre bezlepkacov, robievali sme aj bezlepkovy kvaskovy z pohankoveho kvasku. Ale je to pre silne zaludky a nosy lebo ten pohankovy kvasok strasne smrdi :D
Obrázok užívateľa
Gondil
 
Príspevky: 228
Registrovaný: 06 Aug 2015, 17:08
Bydlisko: Bošany, Veľké Zálužie
Dal Ďakujem: 232 x
Dostal Ďakujem: 280 x

Re: Domáci chlieb

Poslaťod 72janik » 20 Mar 2020, 13:32

ano, da sa aj s instantneho. par krat som tak piekol chlieb ked som bol lenivy. Raz aj zemlu som si von robil v esuse so susenym drozdim.
Obrázok užívateľa
72janik
 
Príspevky: 405
Registrovaný: 31 Dec 2011, 22:52
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 551 x
Dostal Ďakujem: 404 x

Re: Domáci chlieb

Poslaťod radeton » 20 Mar 2020, 21:16

Nejaký odporučený pomer?
Obrázok užívateľa
radeton
 
Príspevky: 336
Registrovaný: 04 Jan 2012, 17:08
Bydlisko: detva
Dal Ďakujem: 122 x
Dostal Ďakujem: 184 x

Re: Domáci chlieb

Poslaťod Nataniel » 20 Mar 2020, 23:28

Zadaj do strýka Googla chleba so sušeného droždia a máš tam kopec receptov a každý niečo iné
Na cestě sa chovaj tak, jako by ses plížil za zvěří, nepřítele musíš spatřit první
Obrázok
Modrú oblohu !
Obrázok užívateľa
Nataniel
 
Príspevky: 439
Registrovaný: 20 Júl 2010, 11:08
Dal Ďakujem: 311 x
Dostal Ďakujem: 360 x

Re: Domáci chlieb

Poslaťod 72janik » 21 Mar 2020, 08:51

Na obale je mapisany kolko drozdia. Ale najlepsie je zaexperimentovat.
Obrázok užívateľa
72janik
 
Príspevky: 405
Registrovaný: 31 Dec 2011, 22:52
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 551 x
Dostal Ďakujem: 404 x

Re: Domáci chlieb

Poslaťod Gondil » 26 Mar 2020, 09:26

Snad to moze ist sem. Kvaskova vianocka (rovnaky kvasok ako na chleba).
Konzistencia a chut super, len sa nam trochu roztiekla do sirky.

Keby niekto chcel vyskusat tak recept: (priprava cez den + noc, pecenie rano)
Rozkvas (taka husta hruda, nie makky vlacny rozkvas): 65ml vody, 40g cukor, 150g kvaskovej muky, 2PL kvasku -> 4-5h kysnutia pri izbovej teplote
Cesto: 300g hl. psenicnej muky, 1 zltok, 130ml mlieka (alebo srvatky po vyrobe syra), 80g cukru (davame tak 50g lebo je to sladke), 1 vanilkovy cukor (tiez davame menej), 100g rozpusteneho masla -> 4h kysnutia
Ked vykysne tak sa zapletie a polozi na plech, na ktorom sa bude piect a necha sa pri izbovej teplote celu noc az do rana (8-9h). Rano sa potrie vajickom a da do truby.
Pecenie: 5 minut na 230°, potom 20 minut na 180°, do zhnednutia, treba skusat podla toho ako hreje truba.
Prílohy
IMG_20200326_074711.jpg
IMG_20200326_074657.jpg
Obrázok užívateľa
Gondil
 
Príspevky: 228
Registrovaný: 06 Aug 2015, 17:08
Bydlisko: Bošany, Veľké Zálužie
Dal Ďakujem: 232 x
Dostal Ďakujem: 280 x

Predchádzajúci

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia