Rebríček obyčajný (Myší chvost)

Rebríček obyčajný (Myší chvost)

Poslaťod Juzek » 07 Jún 2021, 10:05

REBRÍČEK OBYČAJNÝ (Myší chvost)
(Achillea millefolium)

Charakteristika rastliny :
Rebríček je trváca aromatická bylina. Z jej plazivého podzemku vyrastá ružica prízemných listov a niekoľko jednoduchých alebo málo rozkonárených kvetných stoniek. Listy sú striedavé,dlhé,dvojito až trojito perovito strihané. Stonka a listy sú mierne chlpaté . Kvety tvoria malé úbory ktoré sú usporiadané do chocholíkatých metlín. V úbore sú dvojaké kvety. Terč úboru tvoria žltkasté rúrkovité obojpohlavné kvety,obvodových jazykovitých kvetov je zväčša päť. Sú biele alebo ružovkasté,s trojzubými lupienkami. Plod je vajcovitá sivá nažka.

Výskyt a pestovanie :

Rastie hojne od nížin až po alpínske pásmo,najmä na suchých lúkach,okrajoch ciest a lesov. Netreba ho pestovať,pretože na potrebu drogy vystačí zber v prírode.

Zber a úprava :

Zberajú sa kvety,stonky,menej listy. Pri zbere kvetov sa úbory odstrihujú s krátkou stopkou na začiatku kvitnutia. Suší sa rozložené na suchom mieste pri teplote do 35°C. Stonky sa zberajú ešte pred rozkvitnutím kvetov a môžu sa sušiť aj vo zväzkoch na prevzdušnenom mieste. Suché kvety aj vňať sa uskladnia na suchom mieste v tme.

Účinné látky :

Rastlina obsahuje silicu,azulénogénne látky s antiseptickým účinkom,glykozidové horčiny,flavóny,triesloviny,kumarín,cholin,karotény,organické kyseliny,vitamíny a iné. Najvyšší obsah účinných látok má bylina krátko pred kvitnutím.

Liečivé účinky :

Rebríček sa používa v medicíne,vo farmácii,v kozmetike a likérníctve.
Lieči :
- pri poruchách tráviacej sústavy,napr. pri žlčových ťažkostiach
- pri poruchách cievneho obehu (upravuje krvný obeh a krvný tlak)
- zastavuje krvácanie (pri silnej menštruácii alebo z rán)
- dezinfikuje ústnu dutinu,pri paradentóze,vyrážkach a ranách na koži)

Použitie :

Používa sa vo forme záparu,tinktúry alebo čerstvej šťavy.

Zápar : Dve lyžičky usušenej vňate sa zalejú vriacou vodou. Po vylúhovaní a vychladnutí sa pije v priebehu dňa po hltoch. Zápar z kvetov (4 lyžičky na pohár horúcej vody) sa po vylúhovaní používa z vonka na vyrážky alebo rany.

Tinktúra : Sušené kvety alebo vňať sa zalejú asi 50 percentným liehom tak,aby boli v ňom ponorené ,a extrakt sa užíva po kvapkách,denná dávka je 20-30 kvapiek zriedených vodou.

Čerstvá šťava : Dve až tri lyžice čerstvej šťavy sa môžu použiť ako denná dávka pri žalúdočných ťažkostiach ,nechutenstve,plynatosti,črevných ťažkostiach,hnačke a pri zápale močového mechúra.

Poznámky :

Rebríček je súčasťou mnohých priemyselne pripravovaných čajov. Používa sa aj pri výrobe likérov. Pre svoje protizápalové účinky na kožu a obmedzovanie nadmerného vylučovania mazu sa využíva aj v kozmetickom priemysle.
Prílohy
vn-rebricek-1.jpg
Obrázok užívateľa
Juzek
 
Príspevky: 27
Registrovaný: 22 Okt 2019, 18:12
Bydlisko: Sebedín,Bečov
Dal Ďakujem: 10 x
Dostal Ďakujem: 53 x

Späť na Rastliny a ich využitie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia


cron