Spanie v lese

Vaše praktické poznatky z praxe, tipy, skúsenosti, zaujímavé výlety...

Spanie v lese

Poslaťod Adno » 11 Jún 2010, 10:59

Aky system spania v lese preferujete- celta/bivi bag/bivi bag+celta/stan atd.? Preco ste sa pren rozhodli?

Ja som moj spaci "system" opisal v tejto teme . Zvyknem bravat len cisto bivi bag, ale mam aj original britsku bashu (v podstate celta, len skladnejsie) a klasicku "lacnu" celtu.
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Spanie v lese

Poslaťod Killian » 11 Jún 2010, 11:56

Záleži od okolností. Najprv som používal iba klasickú olivovú PVC celtu, neskôr v kombinácií s britským gore-tex bivakom. Potom som celtu vymenil za britskú bashu.
Momentálne mam tunelový bivak Carinthia Explorer Two.

Čo sa týka spacákov tak na leto mám nejaký lacný ľahký tesco spacák, v tých horúčavách to stačí úplne. Na teploty do -15°C používam britský armádny spacák. Keď to je celé ešte v bivaku, tak to trochu zvyšuje teplotný komfort.

Celkovo, väčšinou sa dá v pohode prežiť s lacnou celtou a špagátom :) . Keď fúka, je vlhko a podobne, tak vtedy sa zíde poťah na spacák - stačí lacný britský gore-tex bivak (ono to je viac menej iba taký poťah na spacák).
Z bivaku mam také zmiešané pocity :) ,bežnému turistovi by som to asi neodporučil. Je to síce efektívne, ľahké, nenápadné v lese - ale človek sa v tom len vyspí, prežije. Keď prší, tak sa v tom dá prečkať počasie, ale nedá sa v tom prakticky nič robiť. A keď sa treba prezliecť alebo tak, tak treba výjsť von a už je človek mokrý :) .
"The great thing about bushcraft is that wherever you go, the skills go with you."
Obrázok užívateľa
Killian
 
Príspevky: 236
Registrovaný: 26 Mar 2006, 19:30
Bydlisko: Spišská Belá
Dal Ďakujem: 25 x
Dostal Ďakujem: 51 x

Re: Spanie v lese

Poslaťod sally » 12 Jún 2010, 18:11

veľmi to závisí od situácie. V zime a na skorú jar robím nejaký prírodný prístrešok (áčko, polovičné áčko...) + oheň s odrazovou stenou.
Keď je teplo, stačí mi hamaka s pončom ponad mňa proti rose/dažďu. Aj keď minule som podcenil chladnú noc a v hamake mi nachladol chrbát - takže do hamaky na jar už len so spacákom alebo vetrovkou pod chrbtom.

A samozrejme je dôležitý výber správneho miesta :)
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Spanie v lese

Poslaťod Adno » 13 Jún 2010, 02:13

sally píše: Aj keď minule som podcenil chladnú noc a v hamake mi nachladol chrbát - takže do hamaky na jar už len so spacákom alebo vetrovkou pod chrbtom.

Hamaky ma vzdy fascinovali, ale takyto "scenar" nepocujem prvykrat :? . Mas nejaku beznu alebo drahsi model? Dakedy davno som pozeral po Hennessy (nemylit si s vinom :D ) ale cena nebola zrovna najnizsia, aby som ju kupil len tak pre skusku. Keby som siel do dzungle, tak to je jasne. Ale aj v takom horucom lete ako je teraz by to nemuselo byt zle, tie lepsie modely su chranene aj proti dazdu ako pozeram, cize idealne...

Prirodne pristresky mam rad, clovek ma z nich dobry pocit ked sa mu podaria. Nevazia nic, len na ich pripravu treba znatelny dlhsi cas, nez ako ked clovek len tak nieco vyberie z ruksaka a hotovo. K jednotlivym typom pristreskov sa vyjadrim coskoro v specializovanej teme :)
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Spanie v lese

Poslaťod sally » 13 Jún 2010, 02:22

ohľadom mojej hamaky - mám sieť od fy Ferrino kúpenú v Treklande za nejakých 20europeňazí. Svoju prácu zastane, no šnúry k nej dodané stoja za fajku dymu, musím kúpiť nejaké poriadne popruhy a aspoň 7metrov na každú stranu. Sieť je biela, teda nie zrovna user-friendly farba, no aspoň je dlhšia a širšia ako tá minihamaka od miltecu (a naviac má nosnosť 200kg - unesie mňa i priateľku + veľká rezerva).

Mám v pláne na leto kúpiť nejaký látkový hamak od DD, asi DD Frontline (priedyšný s moskytierou), len cena 48libier je celkom že dosť, no sú naň veľmi dobré ohlasy. Ešte ma zaujala hamaka http://www.batavia.cz/cs/eshop/1813/ham ... voubarevna čo je vraj dvojmiestna hamaka - ak s ňou máte niekto skúsenosti, prosím dajte vedieť.
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Spanie v lese

Poslaťod emo_hunter » 16 Jún 2010, 12:14

Žiadna hamaka ani spacák. Dobre sa oblečiem a zaleziem do celty pod ktorou mám nasekanú čečinu. Spacák a karimatka neskutočne zavadzia a ked zmokne neskutočne sa suší + teplé oblečenia má viacej možnosti využitia. U nas som si kupil "vypchávky" pod vojenské oblečenie (ešte asi z časov ČSSR :oops: ) dohromady za 100 Sk - 100% bavlna. Lepšie ako pyžamo !
emo_hunter
 
Príspevky: 135
Registrovaný: 16 Jún 2010, 11:55
Bydlisko: emo cemetery
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Spanie v lese

Poslaťod atti.hombre » 19 Jún 2010, 09:20

:lol: ...neviem si predstaviť,že by som spal vypchatý,ako michelin...tiež som za prudkej puberty chodil po horách len nalahko,ale po týždňových lejakoch,čo som spal vo vlhkých veciach ( spacák som nevlastnil...) na to doplatil...ale našťastie má človek niektoré orgány dvojmo...:-) teraz by som už týždeň nebol tvrdohlavý!...a hlavne mám nejaké skúsenosti...Mám kamoša-volali sme ho Drsňák Mlátička...ale raz na silvestra pri nočnej teplote -30°C na Poľane skoro zamrzol a ledva sa dostal nazad do civilizácie,zmenil svoj pohlad na frázu "svet gombička"....

Ked mal syn 2 roky,tak som ho vzal na akciu v apríli...malé dieťa,tak si vravím stačí jeden spacák...o pol noci ma s vreskotom vyhnal z tepla! nanosil som lístie vedla neho pod celtu a zaspal...po 2 hod. som rozfúkal pahrebu-ohrial kosti a zas spal 2 hod....takto až do rána!..nemal som sveter,spodky...nič-ved som mal spacák!.Prežil som celý víkend...a ešte sa mi malý aj pocikal tak som sušil trencle aj spacák,ale akcia FANTASTICKÁ!!! je na čo spomínať :wink:
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1858 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: Spanie v lese

Poslaťod v.v.l.a.a.d.o.o » 19 Jún 2010, 11:25

Čo urobíš, ak v blízkosti žiadna čečina nebude ? Keď sme boli mladí, dávali sme pod spacáky suché seno alebo papradie. Dnes si radšej odnesiem karimatku.
Všetky veci v batohu mám dôsledne nepremokavo zabalené, keďže nemám totálne nepremokavý batoh prekryjem ho pončom. Veci v batohu balím do nepremokavých vriec.
Ak ideme spať do lesa, uprednostňujeme prístrešky, salaše, senníky a iné chránené miesta. Niekedy však treba prespať medzi skalami alebo inde v otvorenom teréne. Pre také prípady nosíme celty, prípadne niektorí tropiko zo stanu.
Večer prší, niet sa kam schovať a chceme spať. Podržíme celtu, pod ňu dáme karimatky a spacáky. Nepremokavý bivak nemám, jednoducho sa zabalím aj so spacákom do celty. Batoh a topánky mám tiež zakryté.
Ráno je to horšie, treba vstať ale stále leje. Našťastie som nespal v jame.Balím zakrytý pod celtou , obliekam si hneď pršiplášť a predovšetkým chránim spacák. Mokré oblečenie natoľko nevadí, v batohu mám určite niečo na výmenu a pri najbližšej príležitosti vysuším.
Spomínam na jeden prípad, keď som žmýkal vodu zo spacáku. Museli sme baliť v prudkom daždi. Ešte napokon dodám, že aj kvôli rýchlejšiemu schnutiu dávam prednosť spacákom z dutých vlákien pred perovými.
v.v.l.a.a.d.o.o
 
Príspevky: 102
Registrovaný: 10 Jún 2010, 20:13
Bydlisko: mesto pri Dunaji
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 20 x

Re: Spanie v lese

Poslaťod Snypo » 19 Jún 2010, 12:55

ja užívam ponco+bivi+spacak.Niekedy staci iba ponco,ked je pekne sucho v lete.
Obrázok užívateľa
Snypo
 
Príspevky: 244
Registrovaný: 29 Sep 2008, 17:31
Bydlisko: Šalgovík - metropola východu
Dal Ďakujem: 5 x
Dostal Ďakujem: 37 x

Re: Spanie v lese

Poslaťod v.v.l.a.a.d.o.o » 21 Jún 2010, 14:15

Odpoveď na tému zakladanie ohňa, čo tam tematicky nepatrí.
Áno, čítal som a nepokladám to za vhodné. Nevyčítam Ti to. Z tvojej strany iste nešlo o negatívne počínanie, lebo ráno ste aj tak chceli ísť domov.Len sa čudujem, lebo v tom nevidím žiadny zmysel.
Boli sme teraz od 14. do 17. júna štyria v Strážovských vrchoch, spali sme v teréne. Ak by jeden z nás konal ako Ty a v noci by premokol, myslíš, že by ho ostatní obdivovali ? Myslíš, že by boli radi ak by sa ten človek podchladil a pre jeho nezodpovednosť by sa musela akcia ukončiť ?
v.v.l.a.a.d.o.o
 
Príspevky: 102
Registrovaný: 10 Jún 2010, 20:13
Bydlisko: mesto pri Dunaji
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 20 x

Re: Spanie v lese

Poslaťod Tulavy » 21 Júl 2010, 12:38

Zo zaciatku ako klasicky pohodlny turista, stan, karimatka a spacak, (dokonca aj vankus). Neskor ma zaujala hamaka, tak som si kupil taku malu sietovu od Miltecu, prvotne nadsenie bolo velke, aj ked som na spanie v hamake pocul vela negativnych nazorov. Po prvom teste som v nej spal aj so spacakom, bez prikryvky nad sebou, povedzme ze som sa vyspal, aj ked nie uplne doruzova, je to aj o zvyku, druhykrat to bolo uz lepsie. Dost sa ale odkrvuju nohy, a je na ne zima, a tiez chrbat podfukuje.
Najzaujimavejsie bolo, ked som hamaku testoval v zime - mal som dva spacaky a este aj deku, no aj tak som pocitoval chlad hlavne od chrbta - vysvetlujem si to tym, ze najvacsi tlak je na chrbte, a ten vytlaci vsetok vzuch z oblecenia, teda slabo izoluje, plus chlad od zeme a vetra...ale uvazujem o jednom jednoduchom rieseni, ktore by to odstranilo.
Dalsim objavom bola jednoducha celta, zatial som ju skusil raz na jar a bol som spokojny. Spravil som taky trojuholnikovy pristresok, pred vchodom ohen pekne ohrieval, na listi karimatka a spacak - uplne pohodlie, mozno keby nebolo listie mokre, skusil by som aj bez karimatky. Mojim "snom" je ist do lesa spat len so starou dekou, ostatne vyrobit...
Obrázok užívateľa
Tulavy
 
Príspevky: 39
Registrovaný: 21 Júl 2010, 00:14
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 3 x

Re: Spanie v lese

Poslaťod denard » 02 Sep 2010, 02:45

Ja som doteraz pouzival karimatku+spacak a nad sebou Us ponco. Hamaku mam tiez ale prave to spanie v zime a vo vetre nieje nic moc a dalsia vec- na boku a na bruchu sa v nej neda spat - a ked lezite na chrbate ste zlomeny ako luk.
V poslednej som sa viac izoloval - roky idu dopredu a zdravie je jedno - som spaval v spacaku a ten som mal v obale od zalozackeho spacaku z armady CSLA - zo spodu je pogumovany a vrchna cast je troska priedusna.
A teraz uz mam gore prevlecnik na spacak - zasa US. Da sa za dobru cenu kupit spolu s dvomi spacakmi - letny a zimny ktore sa daju spojit do seba v cechach.
Jeden moj velmi dobry kamarat zasa na podobne veci s velkym uspechom v Aliaske a vsade inde pouziva armadny obal na mrtvoly - samozrejme nepouzity.
denard
 
Príspevky: 14
Registrovaný: 02 Sep 2010, 02:10
Bydlisko: Skalica
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Spanie v lese

Poslaťod Mipo01 » 14 Jan 2011, 20:28

Zdravim :-)
Podelim sa aj ja s mojim sposobom aj ked to nieje nic svetoborne a v podstate je to Mearsov sposob.
Mam klasicku nepremokavu celtu ktoru staviam ako prvu pri prichode. Natiahnem lano medzi dva stromy a na neho ju prevesim cize mi vznikne take acko.
To trva dost rychlo takze po postaveni acka uz mozete v pohodicke aj keby prsalo prevesit pod toto acko hamaku a robiť čo treba. Hamaku mam DD Frontline Hammock ktora za tu cenu fakt stoji :-) Má rôzne vychytávky ktoré som spomenul v tomto vlákne.
viewtopic.php?f=36&t=38&p=2748#p2748
Následne ráno keby aj pršalo tak sa pod ňou pekne zbalíte, všetko v suchu a posledné čo zložíte a máte mokré je celta a môžte odísť.
Ešte priložím foto z výletu na Poľanu :-)
Prílohy
09072010157(2).jpg
09072010157(2).jpg (61.62 KiB) Zobrazené 11817 krát
Obrázok užívateľa
Mipo01
 
Príspevky: 13
Registrovaný: 13 Jan 2011, 16:11
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 6 x

Re: Spanie v lese

Poslaťod Astacus » 16 Apr 2011, 19:33

leto, obycajna lahka karimatka, spacak lahky, moskytiera, celta...zima pri vikendovke nafukovacia karimatka, paperak,celta...pri tyzdnovke v zime okrem celty aj bivakovaci vak na ochranu spacaka pred premocenim

skusal som aj hamak, no na nase podmienky je podla mna zbytocny...nepohodlny, dost taha od chrbta a hlavne kym clovek do neho vlezie a vylezie trva...mozno do dzungle plnej jedovatych hadov a pavukov by ho vzal... celta je pre mna najlepsie, nejlahsie riesenie nebrani rozhladu a pre mna podstatne neizoluje cloveka od okolia tak ako stan a hamak...ale kazdemu podla chuti
Astacus
 
Príspevky: 10
Registrovaný: 16 Apr 2011, 18:21
Bydlisko: Poloniny, Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Spanie v lese

Poslaťod kacenak » 28 Máj 2011, 08:28

Tak.. :D Dnešnú noc mám (ne)úspešne za sebou.. :D Zatiaľ čo ja som si zobral celtu, karimatku, spacák.. (Neukameňujte ma prosím, ja za to nemôžem) A kamaráti si brali spacák, paplón pod seba, stan, ma prekvapilo že pod celtou po "pršavej":D noci bolo celkom sucho.. :D Problém bol ten, že pod celtu som dal len veci, lebo osm sa bál že ma vyplaví (nemal som kam dať hamaku) Tak som vliezol aj ja do stanu.. Lenže v stane to je hrozné.. :D Dačo okolo nás chodilo, ale tým že som to nevidel, mal som bujné predstavy.. :D ale ja som až taký problém nemal zaspať.. :D Názorná ukážka:
Gabo : Gogo, dačo tu chodí
Gogo (ja, oťapený spánkom :D ) : Nevadí
Gabo : Čo keď to je besná líška ?
Gogo : Nevadí
Gabo : Ale..
(Skočil osm mu do reči) ...Straty na životoch ?
Gabo: žiadne
Spal som dalej.. :D a takéto rozhovory boli cez noc asi 4.. :D Takže.. :D pri spaní v lese treba určite veľa pozitívnych myšlienok, a peknú dávku flegmatizmu :D (Hlavne keď dačo chodí okolo stanu :D )

Takže nabudúce učite zvolím iné miesto, a celtu, v žiadnom prípade nie stan..

PS: Neboli sme daleko, možno kilometer od dediny, tak sme to museli predčasne ukončiť. Kamarát odišiel domov lebo bol hladný.. :D Holt.. Nie každý má bushcrafterske gény.. :D
PS2 : Fakt ma neukameňujte prosím... :D ale im sa z paplónmi nechcelo trepať daleko.. :D

Tak dúfam že sa nejaký iný začiatočnik poučí z tejto príhody.. Ponaučenie : Kto sa bojí ,nech nechodí do lesa

PS3 : Príhoda je trošku prikrášlená, dúfam že som neurazil nikoho kto bol na "akcii" s nami
Obrázok užívateľa
kacenak
 
Príspevky: 86
Registrovaný: 20 Apr 2011, 22:26
Bydlisko: Honce - Dedinka v okolí Rožnavy
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Ďalší

Späť na Z praxe

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia


cron