Operacia oci laserom

Všetko čo priamo nesúvisí s bushcraftom

Re: Operacia oci laserom

Poslaťod Adno » 29 Júl 2010, 19:49

Ano, bolo to v Oftume KE. Inac maju pobocky este v BB a BA, myslim, ze prof. Juhas chodi pocas tyzdna do kazdej jednej odoperovat. Napriklad v KE operuju len piatky. Ale to nemam potvrdene, len moje dohady... Mal som to metodou, ktoru oni oznacuju "No-touch", mne bolo na mieste povedane vysetrujucou lekarkou o nej ako o epi-lasiku, ale klasicky epi-lasik to urcite nie je, kedze pri nom sa pouziva specialny noz. Co som tak studoval na nete, tak sa to spravne vola trans epi-lasik (alebo trans-epithelial epi-lasik). Pri trans epi-lasiku (alebo teda metode "no-touch" ako to oznacuju oni) robi viacmenej vsetko laser, nepouziva sa ziadny specialny noz. O tejto metode najdes na nete VELMI malo, ale je to jedna z najnovsich a najlepsich. Kombinuje vyhody vsetkych predoslich a nema viacmenej ziadne take negativa. Ked mas nejake dalsie otazky, kludne sa pytaj :)
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Operacia oci laserom

Poslaťod Adno » 29 Júl 2010, 21:04

Zabudol som ti este odpovedat na otazku, kolko ma to vyslo:
40€ vstupne vysetrenie
1000€ operacia
co tam nemaju uvedene, su kontroly po 3,6,12,18 mesiacoch alebo tak nejako, kazda po 20€, cize dokopy 80€
+cestovanie do KE
dokopy aj s tym cestovanim by som povedal, ze aj 1200€ to moze byt.
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Operacia oci laserom

Poslaťod joche » 29 Júl 2010, 21:52

Dik za info, ja tiez neznesiem v ociach kontaktne sosovky, jeden cas som ich aj nosil, ale bolo to trapenie. Ako si sa citil po operacii a ako prebieha hojenie? To videnie na blizko a zaostrovanie uz je v pohode? Asi aj mozok sa musi trochu zorientovat. Ja zakazdym ked mam nove okuliare tak mam pocit, ze vidim az prilis ostro, ale potom sa to nejak samo upravi. :D
joche
 
Príspevky: 126
Registrovaný: 12 Júl 2010, 21:42
Bydlisko: Poprad
Dal Ďakujem: 24 x
Dostal Ďakujem: 12 x

Re: Operacia oci laserom

Poslaťod Adno » 29 Júl 2010, 22:13

Cele je to VELMI individualna zalezitost, u mna to prebiehalo asi takto:

taku hodinu po operacii, ked vyprchali ucinky znecitlivejucich kvapiek nastalo rezanie v ociach, ako keby si krajal silnu cibulu alebo ti napadali nejake ostre piliny do oka. Po operacii dostanes 2 ibuprofeny + ditiaden, tak som to vyuzil. Pri pokusoch o otvorenie oka som bol schopny otvorit viecko len o par milimetrov a strasne mi to zacalo slzit. Nastastie som väcsinu toho prespal, obcas som sa zobudil, ale nemal som problem zaspat znova. Na dalsi den to uz take hrozne nebolo, oci sa otvorit dali, ale bol som neskutocne precitlively na svetlo. Akekolvek svetlo mi robilo zle. Tak som spal dalej. Zobudil som sa v noci, ked bola uplna tma, tak mi to vyhovovalo. Isiel som sa prejst do kuchyne a pri pohlade von z okna som zazrel poulicnu lampu - to svetlo bolo, ako keby mi niekto ihlou pichol do oka :lol: . Isiel som spat dalej. Na dalsi den som sa uz mohol po byte pohybovat aj pocas dna, ale vyzerat z okna som sa moc nemohol, bolo to neprijemne. Na pocitac som videl dost blbo, po operacii prve dni clovek vidi rozmazane na blizko. Jedno oko bolo velmi dobre, s druhym rozmazane a mal som aj dvojite videnie :) . Ale nemal som problem s citanim pismen na TV alebo nieco take, videl som uz vtedy fajn. Postupom dni tieto vsetky priznaky odisli, ziadne dvojite videnie alebo problemy s citanim na blizko. Len zo zaciatku, vlastne aj teraz, oci sa rychlejsie unavia - rano vidim ostrejsie, ku veceru to uz je kusok horsie. Ale to je normalne takto skoro. Co som bol na kontrole, tak pozerali oko pod mikroskopom, alebo niecim takym, vraj sa hoji vsetko v poriadku, takisto kontrolovali ocny tlak. Doma sa citim velmi dobre, akurat ked idem von, je mi kusok divne chodit. Presne toto som pocitoval, ked mi menili skla na okuliaroch, citil som sa, ze som tak 120cm vysoky a nejako neviem naslapovat :lol: ale uz je to lepsie, mozog si nato proste musi zvyknut. Treba to brat tak- 1 mesiac kym sa ustali tak 90% a do 6 mesiacov by to malo byt 100%, ale tie cisla su fakt len moj vymysel, takze to neber vazne :D .

Inac, pocity po operacii boli take zmiesane, kedze som nevidel dobre na blizko, dvojite videnie, jedno oko bolo na tom hodne lepsie atd. vedel som o tom, ze to ma takto prebiehat, ale aj tak mas taky divny pocit, ze co ak to takto ostane, ci sa ti na to oplatilo ist a podobne. Ale teraz mam uz z toho len dobry pocit a kazdym dnom sa ta spokojnost zlepsuje :P .

Len je dost podstatne, aby si mal ustalenu zrakovu vadu, cize tak 2 roky aspon od toho, co ti naposledy zvysovali dioptrie.
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Operacia oci laserom

Poslaťod atti.hombre » 24 Nov 2010, 17:20

No ako Adno po pol roku pomaly?...už by to malo byť ustálené...asi...ja som v júni iba mal z mojich očí neistý pocit ,ale teraz ma už zamestnávateľ vyhnal k očnej... a už na podpisovanie zmlúv nosím krásu v striebornom ráme...:-) No čo-investícia sa vyplatila? :wink:
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1860 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: Operacia oci laserom

Poslaťod Adno » 26 Nov 2010, 23:51

Oci drzia :) vidim v pohode, co je asi hlavne :) najblizsie si pojdem skusit precitat "pismena" do ambulancie, nech viem presne ako som na tom. Lepsie presne hodnoty ako vyjadrenie "vidim dobre" . Investicia sa urcite vyplatila, ja som spokojny az az. Kludne by som siel este raz, keby som to mal zopakovat. Neviem, ci som to tu niekde pisal, ale aj keby sa mi zrak nejako zhorsil, tak do 2 rokov je reoperacia zadarmo. Niekde je tusim za priplatok aj dozivotna "zaruka".
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Operacia oci laserom

Poslaťod atti.hombre » 27 Nov 2010, 07:46

:D ...to ti potom gratulujem...som rád,že to takto fajn dopadlo! "doživotná záruka"- to je otázne,lebo dovtedy už laser ani nebudú používať....a kde nájdu retro doktora ,čo si na to ešte spomína?!... :wink:
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1860 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: Operacia oci laserom

Poslaťod Adno » 27 Nov 2010, 15:15

No, to mas pravdu :) Sam som zvedavy, aky bude vyvoj v tejto oblasti. Minule som cital o vyvoji nejakych specialnych sosoviek na noc, ktore menia zakrivenie oka, cim odstranuju zrakovu vadu, ale funguje to len pri dalekozrakosti, co sa mna netyka... Alebo mozno bude nejaka synteticka nahrada celeho oka, s moznostou zoomu + nocne videnie za priplatok :lol:
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Operacia oci laserom

Poslaťod Mamarcel » 15 Jan 2011, 11:39

Tak ja mam uz 6tky a na dialku - co je uz pre mna pri rozhovore z oci do oci tak uz nevidim ostro do tvare toho s kym hovorim. Tak je to blbe bez okuliarov. Ale do blizky cca 10cm a menej vidim este lepsie ako s lupou - to vidim kazducky detail a aj tie najdrobnejsie pismenka. Lekarka hovorila ze po 18tom roku zivota by sa to malo pomaly ustalit ale uz mam 25r. a stale (aj ked uz pomalsie) sa mi zrak zhorsuje. A kedze pracujem 8-9 hodin denne pri pocitaci tak to tomu asi tiez neprospieva, no podla lekarky je to u mna dedicna vada (hoci nikto v rodine nema take silne dioptrie). Tak uz rozmyslam aj nad operaciou, len na to by sa mi to muselo uz dako ustalit, len takmer kazdy rok rok a pol sa mi to zvysuje tak o pol Dpt. Zaujimave je ze, sice velmi vynimocne, vidim neskutocne ostro (takmer akoby som mal v ociach daky zoom) - je to iba na chvilocku a nez si to stihnem uvedomit zmizne to. Vtedy vidim uplne detaili - napr. z elektricky za jazdy som raz videl jednej pani na ulici asi tak pat dest metrov od elektricky privesok na krku - taky krizik a v nom mala vyrite nejake slovo (to som v tej rychlosti nestihol precitat) ale bolo to take drobnucke ze som sa az zlakol ked som si to uvedomil. Taketo pripady sa mi uz niekolko krat stali. Lekarka sice spominala sosovky ale tie nechcem, bo mam citlive oci na to. Cakam na nejake spravy o modernejsej operacii, ze uz do 48 hodin budem vidiet bez problemov a po zakroku nebudem tak citlivy na svetlo a je to zevraj prakticky bezbolestne. Tak uvidim zaciatkom leta... Mate este niekto silne dioptrie? Neprekaza vam to v prirode pri praci a tak?
:prayer: :wolf: :bear:
Obrázok užívateľa
Mamarcel
 
Príspevky: 111
Registrovaný: 05 Jan 2011, 17:01
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 114 x
Dostal Ďakujem: 9 x

Re: Operacia oci laserom

Poslaťod Adno » 15 Jan 2011, 16:56

http://www.excimer-kosice.sk/sk/galeria/videogaleria/
Tu je video z operacie, u nich som to absolvoval aj ja :) presne tou metodou co je na videu. Nepozera sa nato zrovna najlepsie, ale v skutocnosti to nie je take zle :) . Ja mam v tychto dnoch 6 mesiacov po operacii a je to super, nelutujem vobec. Akurat obcas v noci si vsimnem, hlavne pri cervenom svetle tie take typicke luce okolo zdroja svetla (kto je kratkozraky tak isto pozna ako vyzera nejake svetlo v dialke v tme bez okuliari - nevidite ho ako bod, ale aj take tie luce naokolo), ale hodne kratke, ak to porovnam ako to vyzeralo pred operaciou. Ale to je len taky detail, poznam vela ludi co to mali a zmizlo im to tak az po cca 2 rokoch od operacie, ale zmizlo :) .

Inac co sa tyka bolesti po operacii, tak u mna osobne by to bol najposlednejsi faktor podla coho by som vyberal, ved to uz nejako vydrzis nejaky ten den, kvoli dobremu zraku to snad nie je problem. Aj ja som cital o nejakych novych metodach operacie, ale zas nejake zasadne zmeny tam nie su, väcsinou je ten samotny princip stale rovnaky, ide len o tie ukony naokolo na "pripravu" oka na operaciu. Inac dalsia vec je kym sa nova metoda zavedie do praxe a potom dalsia vec, kym sa dostane na Slovensko, vsetko to zaberie peknych par rokov.

Ak sa dobre pamätam, tak bola nejaka podmienka, ze oko by malo byt ustalene = aspon 2 roky sa ti nemenili dioptrie. Pocul som o takej vrodenej vade ako popisujes, kde dochadza k trvalemu postupnemu zhorsovaniu, ale nejako som to moc neprestudoval, takze radsej nebudem pisat hluposti (neviem teda ci sa to ustali vo vyssom veku alebo ako). Prinajhorsom by si si znizil docasne dioptrie na nulu a aj keby sa ti nieco zhorsili casom, tak by uz neboli take vysoke, ale to uz je na tebe, ci ti to zato stoji.
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Operacia oci laserom

Poslaťod laki » 05 Apr 2011, 07:29

Bol som operovany excimerom asi pred 2-3 rokmi a zatial ziaden problem. Nemal som silne dioptrie (-2, na dialku) ale neskutocne mi vadili okuliare. Nie z estetickeho ale z praktickeho hladiska. Prve dva dni po operacii neskutocna bolest, ale ani minutu som nelutoval ze som to podstupil. Ten luxus bez okuliarov je na nezaplatenie. Sosovky som nechcel, mam rad "bezudrzbove" riesenia. Jediny maly nedostatok, ktory mi operacia priniesla je zvysene slzenie oci pokial zafuka co i len jemny vetrik. To je z dovodu vypalenia casti rohovky. Ale je to mala dan s ktorou sa da prezit.
laki
 
Príspevky: 19
Registrovaný: 30 Mar 2011, 12:51
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Operacia oci laserom

Poslaťod Adno » 06 Apr 2011, 00:28

Laki - som rád, že nie som sám, kto tu je po operácií :) . Kde si bol operovaný? Ja nejakú zvýšenú citlivosť oka nepociťujem, jediné čo som postrehol je to, že mám pravé oko kúsok slabšie ako ľavé. Ale nič hrozné, všimnem si to len vtedy, ak si zakryjem to silnejšie, tak tam vidím menší rozdiel. Ináč je to super :yees:
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Operacia oci laserom

Poslaťod laki » 06 Apr 2011, 09:37

Bol som v Kosiciach, klinika vtedy sidlila na Mlynskej ulici. Neviem ci este funguju alebo sa prestahovali, od operacie som na kontrole nebol.
laki
 
Príspevky: 19
Registrovaný: 30 Mar 2011, 12:51
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Operacia oci laserom

Poslaťod Adno » 08 Apr 2011, 16:08

Len tak informačne, nedalo mi to a chcel som vedieť, ako slabé mam to slabšie oko a či mi tam náhodou nepribudla nejaká pol dioptria. Tak som si teraz skúsil "prečítať písmena" v ambulancii. Ak ste si niekedy pozreli tú tabuľu s písmenami z blízka, tak je tam pri každom riadku vidieť čísla typu 20/50 atď . Číslo 20/20 je štandard, čo sa považuje za zdravé oko a vyjadruje to schopnosť vidieť na 20 stôp to, čo vidí priemerné zdravé oko na 20 stôp - väčšinou na prehliadke u lekára skúšajú len po túto métu a oko sa považuje za zdravé. Napríklad 20/100 vyjadruje to, že vidíte ostro na 20 stôp to, čo zdravé oko na 100 stôp - čiže vidíte horšie. Takisto sú ale aj čísla ako 20/17 alebo 20/13, ktoré znamenajú, že vidíte na 20 stôp to, čo priemerné zdravé oko vidí na 13 stôp - takže vidíte nadpriemerne dobre. Ja som tam mal najmenšie 20/13, prečítal som tento riadok aj s pravým aj ľavým okom :) , no so silnejším okom som bol schopný prečítať aj tento posledný riadok z väčšej vzdialenosti ako sa to čítať má :) . Takže na silnejšom oku mám možno 20/10, ale to je len môj odhad.

Len tak pre zaujímavosť, odhaduje sa (resp. neviem ako k tomu došli :lol: ), že taký orol vidí 20/2 :wink:
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Operacia oci laserom

Poslaťod joche » 17 Jún 2012, 09:14

Ahoj Adno mohol by si hodit nejaky update ako si na tom zo zrakom teraz? Zacinam uvazovat o operacii a chcel by som vediet ako sa to vyvija z dlhodobeho hladiska. Dik cao
joche
 
Príspevky: 126
Registrovaný: 12 Júl 2010, 21:42
Bydlisko: Poprad
Dal Ďakujem: 24 x
Dostal Ďakujem: 12 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Off-topic

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia


cron