Búrky vs Bushcraft

Búrky vs Bushcraft

Poslaťod Adno » 03 Júl 2010, 00:39

Kto chodi dlhsie do lesa, tak sa tomu nevyhne. Burky a s tym spojene blesky. Co vyzera z okna domu nadherne je v lese fakt riadna skuska nervov :) . Ake su vase odporucania pocas burky ak nie je mozne odist domov a poblizku nie je ani ziadne auto?

Podelte sa pripadne aj so zaujimavymi prihodami :)
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod Adno » 03 Júl 2010, 01:10

Ja si spominam napriklad na jednu fakt silnu burku pocas takej polo survival polo bushcraft akcie. Stavali sme si kazdy svoj prirodny pristresok, nemali sme so sebou ani spacaky, spoliehali sme sa na vyhrievanie ohnom. Nase konstrukcne prace boli urychlene zableskmi vo velkej dialke s neskutocnou intenzitou uderov, ked to v lese vyzeralo ako na nejakej laserovej show :D . Do poslednej chvile sme dufali, ze sa nam ta burka vyhne, ale radsej sme pracu na pristreskoch neflakali. Ja som si spravil lean-to shelter (je tu o nom zvlast tema) s tym, ze som bol relativne nizko na zemi, kedze som nestihol spravit nejaku postel. Len nejake zakladne dreva a dosky (rozobral som nejaky rozpadajuci sa stary vojensky pristresok, holt, vyhoda VVP :lol: ) pohadzane na zemi. Zaliezmi sme do pristreskov a coskoro sa spustilo peklo na zemi :twisted: . Dazd bol, ako keby dakto zhadzoval vedra plne vody a priblizujuci sa zvuk hromu tomu dodaval spravnu atmosferu. Kazdy zablesk osvetlil okolie ako keby bolo poludnie (inac uz bola cierno cierna tma). Bolo nam jasne, ze tie blesky idu smerom k nam a neminieme sa tomu. Jeden blesk trafil par metrov pred nas do nejakeho stromu a par sekund nato hned do nejakeho stromu za nas. Samozrejme ten neskutocny rachot vam pocit istoty moc nezvysi :P . Jeden ucastnik vybehol zo svojho pristresku a prebehol ku kamaratovi do jeho pristresku, so slovami, ze ako sa ma prezehnat, lebo on je ateista :lol: :lol: . Bol to strasny pocit bezmocnosti, len tak som lezal a silne dufal, ze ziaden blesk netrafi akurat do stromu nadomnou, o ktory som mal oprety pristresok. A kto uz by mal rad pocit, ze jeho zdravie/zivot zavisi cisto od nahody :) . Rozmyslal som, ako je najlepsie lezat, aby som minimalizoval riziko. Lezal som schuleny do klbka, ale ci by to nieco pomohlo, to teda neviem...

Obcas aj rozmyslam, ake je riziko ked som v nizkom bivi bagu? alebo mam nad nim este celtu? Alebo ked lezim na (nevodivej) karimatke? :?:


Edit: Tu som nasiel jeden pripad, ked blesk udrel blizko stanu http://www.crh.noaa.gov/pub/?n=/ltg/ltg ... ldcamp.php :?
A v tomto linku su zase az neuveritelne nestastne zasiahnutia bleskom http://www.lightningsafety.com/nlsi_lls/incidents.html
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod sally » 03 Júl 2010, 15:59

Ako riešim búrky v prírode?
Snažím sa zísť z hrebeňa, držať sa stranou od vysokých osamotených stromov... a ak už je búrka priamo nadomnou, dám pod seba batoh a čupnem si naň "na všetky štyri" - kľačím na kolenách a opieram sa aj rukami. Tomu sa však snažím predísť včasným ústupom z hrebeňa a snažím sa zaliezť niekam do hustého lesa, kde si len sadnem pod nejaký hustý a nižší strom, dám batoh pod zadok, celtu cez seba a smejem sa ako to okolo mňa trieska. :lol:
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod ZLOjasna » 02 Okt 2010, 22:30

Ja som zažil riadny adrenalín keď som stanoval na šutovne keď vytopilo Martin, veľmi zaujímavá skúsenosť.
radšej pomaly za cieľom, ako rýchlo za ostatnými
Obrázok užívateľa
ZLOjasna
 
Príspevky: 28
Registrovaný: 22 Júl 2010, 13:29
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod emo_hunter » 10 Nov 2010, 22:49

Fúuuha Adno, tak to muselo byť vzrušo :tonqe: .

Myslím si, že ak už si v hustom lese tak najlepšie je sa schovať niekde pod najmenší strom a zaujať takú pozíciu aby si "zabral" čo najmenej miesta. Ak už si na lúke/poli alebo inom otvorenom priestore je nutné si ľahnúť na zem a ruky si dať na uši a dívať sa smerom k zemi. Nikdy nie k osamelému stromu !
Ak si v stane v lese tak myslím si, že ostať v ňom môžeš, ale nevýhodou je, že nevieš, čo sa deje okolo teba - napr. ak udrie do stromu blesk a náhodou začne padať tak nebudeš vedieť kde to je - preto sa doporučuje mať aj otvorený stan. No a ak si v stane na lúke/poli alebo inom otvorenom priestranstve tak padaj z neho !
emo_hunter
 
Príspevky: 135
Registrovaný: 16 Jún 2010, 11:55
Bydlisko: emo cemetery
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod addo77 » 11 Nov 2010, 08:54

myslim ze lahnut na zem nie je najstastnejsie riesenie skor si cupnut na spicky a schulit sa tzn. dotykat sa co najmenej zeme a byt co najmensi.
Obrázok užívateľa
addo77
 
Príspevky: 109
Registrovaný: 14 Jún 2010, 10:11
Bydlisko: Trenčín
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 7 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod emo_hunter » 11 Nov 2010, 15:58

A to prečo ? Kvôli vodivosti zeme ? :idea:
emo_hunter
 
Príspevky: 135
Registrovaný: 16 Jún 2010, 11:55
Bydlisko: emo cemetery
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod Trenkinen » 11 Nov 2010, 22:12

Aj kvoli tzv. Krokovemu napatiu - cim viac je clovek rozkroceny a je na zemi zdroj napatia (aj napriklad spadnuty drot vedenia), tym vacsie napatie je medzi nimi. :mrgreen:


" Často se venku za bouřky pohybuje spousta lidí. I když bouřka dává o sobě dostatečně dopředu vědět, mnozí blížící se nebezpečí neberou vážně a spěchají dokončit rozdělanou činnost. Na louce mezi prvními blesky sklízejí vidlemi seno před zmoknutím, rybáři nahazují grafitovými pruty návnadu do vody – před bouřkou nejvíc berou ryby. Golfisté musí dohrát ještě jamku, cyklisté musí stihnout dojet pod ochranný přístřešek nejbližší autobusové zastávky, jezdci na koních uhánějí ke stájím a snaží se přitom dostat se do bezpečí před obyčejným zmoknutím. Přitom si neuvědomují nebezpečí přímého zásahu bleskem a riskují se svými životy.

Vstoupí-li elektrický proud při úderu blesku v jednom jediném bodu do homogenní plochy, vznikne gradient potenciálů (potenciálový trychtýř). Tento efekt vznikne také při úderu blesku do homogenní půdy. Jestliže se osoby a zvířata nacházejí uvnitř gradientu potenciálů, mohou být ohroženy krokovým napětím. Čím je vodivost půdy větší, tím je tento gradient plošší – riziko nebezpečného krokového napětí se zmenšuje.

Blesk udeří do nějakého objektu ve vaší blízkosti a přes něj se uzemní. Elektrický proud se z místa úderu šíří v půdě paprsčitě všemi směry. Půda má vcelku dobré izolační vlastnosti a energii blesku šířící se kruhově zemí od místa úderu rychle tlumí. Napětí postupně klesá se čtvercem vzdálenosti. Můžeme si tedy kolem místa zásahu představit několik soustředných kružnic, z nichž každá představuje zónu s jiným energetickým potenciálem. Ten je nejvyšší u místa zásahu a s rostoucí vzdáleností se rapidně snižuje a tlumí. Pokud stojíte tak nešťastně, že každá vaše noha spočívá na jiné kružnici, zkratujete je mezi sebou a rozdílový potenciál proběhne vaším tělem. Mezi dvěma body je rozdíl potenciálů, mezi nimiž vzniká rovněž napětí, takže mezi nohama rozkročeného člověka může protékat proud i smrtelné intenzity (proto krokové napětí). Takto nebezpečná zóna představuje přibližně kruh o poloměru 20 metrů. Uvádí se, že krokové napětí se může vyskytnout až 40 metrů od místa úderu.

Z tohoto důvodu si nesmíte na zem sedat ani lehat. Při bouřkách ve volné přírodě se doporučuje dřepnout si s nohama u sebe, tak abychom jednak nepřitahovali svou výškou nad volným terénem blesky a jednak, abychom se vyhnuli krokovému napětí. Krokové napětí může být také příčinou záhadných zabití pasoucích se hospodářských zvířat, jejichž nohy jsou přece jen dále od sebe, zatímco pasákovi se nic nestalo. Za nebezpečné krokové napětí se pro člověka pokládá 90 V/m, pro zvířata 16 V/m. O krokovém napětí se mluví také v souvislosti se spadlými dráty vysokého napětí."
Najlepsie vino je PIVO
Obrázok užívateľa
Trenkinen
 
Príspevky: 64
Registrovaný: 14 Júl 2010, 16:17
Bydlisko: Trenčín
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod Snypo » 12 Nov 2010, 11:09

poprosim ťa Trenkinen,nedávaj tu polstranové diskusné príspevky z iných fór / článkov :-) . Niekto si môže pri návšteve tohto fóra myslieť že je dalšie v poradí,kde ludia neprezentuju svoje myslienky a len stroho kopírujú.A čo je horšie,kopírujúp z českých "všeználkových" fór :P
Týmto som chcel povedať,že bohate stačí keď sem dáš link na ine forum a k tomu jednu - dva vety o čom to má byť,Ďakujem.

K téme: cez víkend idem s partiou na dvojdnovku do Slanských vrchov,tak ak bude búrka,otestujeme všetko co tu je popisane.
Z mojho pohladu bohate staci sa počas búrky stiahnuť z hrebeňa do údolia,nesadať si na zem ale stáť na elektrickom izolante (SUCHÉ topánky s gumenou podrážkou,karimatka). Karimatka je asi najlepsie riešenie - izoluje chlad aj el. prúd a dá sa na tom luxusne pospať :D
Samozrejme,snažiť sa dostať čo najdalej od hociakých osamotene stojacich stromov,stĺpov a podobne.
Obrázok užívateľa
Snypo
 
Príspevky: 244
Registrovaný: 29 Sep 2008, 17:31
Bydlisko: Šalgovík - metropola východu
Dal Ďakujem: 5 x
Dostal Ďakujem: 37 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod Trenkinen » 15 Nov 2010, 10:13

OK - Beriem na vedomie - No Problem 8)
Najlepsie vino je PIVO
Obrázok užívateľa
Trenkinen
 
Príspevky: 64
Registrovaný: 14 Júl 2010, 16:17
Bydlisko: Trenčín
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod stormmast3r » 05 Dec 2010, 16:46

Večer bolo nádherne počasie, tak sme si ľahli pod širak. Rano nás zobudili hromy blesky. Našťasie naš znamky býval len necelých pol druha kilometra.
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 73 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod Astacus » 16 Apr 2011, 20:39

v lese blesky niesu nebezpecne...prezil vela silnych burok...skor na vas padne suchy strom, konar, ako by vas mal trafit blesk...preto sa schovat pod zdravy silny strom, pozor na suchare...
v horach a na luke je to uz len o stasti skor...tam by urcite vypol mobil odhodil batoh kde je kopec kovu a schoval do nejakej diery, ale ako uz bolo pisane je lepsie pred burkou zliest nizsie
Astacus
 
Príspevky: 10
Registrovaný: 16 Apr 2011, 18:21
Bydlisko: Poloniny, Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod oneho » 17 Apr 2011, 18:45

Ja som bol na 2 týždne v Rumunsku, pohorie Trascau. Zrovna sme vychytili búrkové obdobie a každý deň sme mali búrku. Keď sme boli v horách (väčšinou hory pokryté len lúkou, bez možnosti skryť sa do lesa) a videli že sa k nám blíži búrka, rýchlo sme vždy postavili stany, prečkali búrku a pokračovali ďalej. Raz sa búrka prehnala tesne nad nami, zo stanu som videl len čiare záblesku nad hlavou. Trvalo to tak 15 min. než sa búrka cez nás prehnala. Raz sme museli 2 dni stanovať na jednom mieste kvôli silnému dažďu a búrkam. Keď to prešlo 100 m od stanov sme našli zhorený krík, čo do neho udrel blesk :D
Je to aj na mojich fotkách strana 2 foto 023.

Inak to Rumunsko bolo vážne zaujímavé a ak by tam niekto zase šiel, tak by som sa asi nechal ukecať. :D žiadna lesná stráž a pod. proste krásna divoká príroda...
Nežijem preto aby som robil, ale robím preto aby som žil...
Obrázok užívateľa
oneho
 
Príspevky: 392
Registrovaný: 02 Mar 2011, 19:55
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 143 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod Kabzo » 27 Apr 2011, 19:44

Ja som zazil zatial najhorsiu burku v pridote v Gruzinsku plieskalo to riadne okolo nas neuveritelne fukalo stan s,e museli drzat aby ho neodfuklo a a vialo ako z vreca a najhorsie bolo to ze sa zacali uvolnovat stalne laviny len sme sa modlili aby nas daka nezasiahla no chvala bohu prezili sme vsedci cely
Obrázok užívateľa
Kabzo
 
Príspevky: 6
Registrovaný: 21 Apr 2011, 16:56
Bydlisko: Liptovský Mikuláš
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod whitedeath » 21 Aug 2011, 07:19

zmazany
Naposledy upravil whitedeath dňa 01 Sep 2022, 23:58, celkovo upravené 1
whitedeath
 
Príspevky: 86
Registrovaný: 20 Aug 2011, 15:10
Bydlisko: les
Dal Ďakujem: 2 x
Dostal Ďakujem: 6 x

Ďalší

Späť na Voľná diskusia o bushcrafte

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia