Variče - Plynové,benzínové, liehové

Ruksaky, nosné systémy...

Re: Liehove varice (Trangia)

Poslaťod stormmast3r » 29 Dec 2010, 14:06

sally píše:vy, kto používate drievkače, čo vás k tomu viedlo? Resp. v čom vidíte výhodu oproti normálnemu ohňu?

OT/Ten článok som musel pár minút rozdýchávať - ultramoderní turisti mali problém zapáliť si oheň zápalkami, hypermoderná výbava ako solárne panely... a ešte ich v tom hudysporty a spol. podporujú, turistika a pobyt v prírode je zameraný na dosiahnutie čo najneprístupnejších miest s hi-tech výbavou, v drsnom počasí buď nevystrčiť nos z chaty alebo bez goráču od mamuta ani na krok...asi som zaspal dobu :cry: /OT


Ja som ešte vždy nepochopil význam samotného variča ako takého :roll: a nie to ešte drievkača :| .
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 73 x

Re: Liehove varice (Trangia)

Poslaťod kiub » 29 Dec 2010, 22:01

Phoboss píše:Len tak pre zaujimavost, davnejsie bol clanok na svetoudooru o jednoduchej uprave varica "military trangia" na udajne vykonny drievkac s tym, ze je ho stale mozne pouzivat aj ako liehovy varic http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?108083-jednoduchy-a-velmi-vykonny-varic-na-principu-drivkace. Prave tento clanok ma inspiroval ku kupe, no k prerobeniu som sa zatial nedostal, nakolko mi zatial staci lieh a keby aj nahodou dosiel, tak v zavetri sa da urobit mensi ohnik z dreva, ktory bude mat vdaka bocnym otvorom dostatok vzduchu aj bez podporného ventilatora. A k tomu liehovemu varicu, minuly rok som ho bol otestovat pri -11 a bez akychkolvek problemov mi zovrel liter vody, samozrejme cas sa rapidne predlzil niekde az na 15-20 min.


Tento svedsky armadny varic som nikdy neskusal, sice je dost mozne ze zavetrie je celkom prepracovane a varic ma velku ucinnost ale cas 15-20 minut na liter vody pri -11 je podla mna nerealny aj za totalneho bezvetria a kym to neuvidim na vlastne oci tak tomu verit nebudem. http://hiking.sk/hk/ar/1290/riad_a_liehovy_varic_esbit.html tu testovali liehovy varic s tepelnym vymennikom a pri 22 stupnoch zovrel liter za 8.25 minuty. Naposledy som skusal k mojmu varicu mil tec taktiez urobit nejake jednoduche zavetrie ktore by bolo v zime pouzitelne, posledna varianta je taka
Obrázok
testoval som to pri teplote okolo -8 v akom takom zavetri na jednom hrebeni vo vyske okolo 1000 m.n.m. do hrnceka z ocele som nalial vodu v ktorej plaval lad(zamrzla mi v batohu) a po 15tich minutach mala voda tak 40-50 stupnov a potom som to vsetko zbalil lebo sa mi nechcelo dalej cakat. Moj nazor je ten, ze liehovy varic nie je v zime spolahlivy ked clovek ide na viac dni, budem rad ak ma niekto presvedci o opaku, najlepsie osobne. :)
Obrázok užívateľa
kiub
 
Príspevky: 50
Registrovaný: 12 Júl 2010, 23:04
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Liehove varice (Trangia)

Poslaťod Killian » 06 Feb 2011, 01:31

Dnes na prechadzke lesom prvykrat vyskusal Trangia Mini varic, zatial to nie je recenzia - to mozno po case pouzivania.
Uvaril som si s tym len kavu, voda bola uvarena dost rychlo, plamen vidiet len slabo, pocas varenia to nevydava ziadne zvuky (narozdiel od plynoveho varica).
Denaturovany lieh mali v meste v drogerii, 2 euro stal 1 liter. Zobral som si do lesa ca. 20ml, co stacilo na uvarenie vody na kavu s dostatocnou rezervou. Na 1 liter je potrebnych priblizne 50ml liehu.
Prílohy
trangia1.jpg
trangia1.jpg (142.2 KiB) Zobrazené 8961 krát
trangia2.jpg
trangia2.jpg (156.85 KiB) Zobrazené 8961 krát
"The great thing about bushcraft is that wherever you go, the skills go with you."
Obrázok užívateľa
Killian
 
Príspevky: 236
Registrovaný: 26 Mar 2006, 19:30
Bydlisko: Spišská Belá
Dal Ďakujem: 25 x
Dostal Ďakujem: 51 x

Re: Variče - Plynové,benzínové, liehové

Poslaťod Scorpion » 17 Feb 2011, 02:08

tak prihodim aj ja nejake skusenosti...
minule leto som si kupil MSR Dragonfly na tekute palivo. Zatazkavaciu skusku absolvoval na 3-tyzdnovej dovolenke v Bulharsku, kde sluzil takpovediac ako balkonova kuchyna :-D oproti ostatnym benzinovym varicom od MSR ma neskutocnu vyhodu plynule regulovatelneho plamena. toto som neskutocne ocenoval, da sa vyborne odregulovat tak, aby nic neprihorelo. pocas tych troch tyzdnov sme natom skusali kuchtit vselico od instantnej polievky, cez prazenicu az po bolonsku omacku a spageti. :) vsetko zvladol bez problemov. voda na kavu/caj (mozno necely liter) zovre behom par minut.
co sa spolahlivosti tyka, tak nezaznamenal som ziaden problem, skoro kazdy den minimalne vodu na kavu zohrieval. cistenie trysky prebieha jednoducho potrasenim - vnutri trysky je taky maly valcek s ihlou, ktora cisti trysku, ked sa s tym trasie. a to som cely cas palil na hulvata obycajnu naftu (za cely pobyt som spotreboval ca. 1 liter nafty na kazdodennu kavu/caj a sporadicke vyvaranie pre 2 osoby). udrzba je celkom jednoducha. navod je zrozumitelny a potrebne nastroje su pribalene.
mala nevyhoda je to, ze varic treba vzdy "predhriat" - okolo privodneho potrubia je knot, ktory treba nechat nasiaknut palivom a zapalit, aby sa potrubie dostatocne zohrialo, kym sa v nom nezacne tekute palivo splynovat.
dalsie male minus je hluk, ktory varic produkuje. pri plne otvorenom ventile je to fakt ramus jak tryskovy motor :lol:
na tento problem uz ale zrejme existuje riesenie: http://home.comcast.net/~bigdog660/Blue ... Tamer.html ktore som ale este neskusal...
varic sa dodava s windshieldom:
Obrázok
to je taka hrubsia hlinikova folia, chraniaca proti vetru a reflektujuca teplo a som zistil, ze je dobre ju vzdy pouzivat, zvysi sa tak efektivita varica. rovnako sucastou dodavky je aj skladacia hlinikova podlozka, ktora ale bohuzial moc zlozeni nevydrzri, kedze na rozdiel od windshieldu, ktory sa jednoducho zroluje, podlozku treba poskladat a zacina casom praskat v lomoch.
varic vazi neceleho pol kila + flasa s palivom a vpohode sa da zbalit do 1,5l esusu. flase sa kupuju extra a su dostupne v 325ml, 590ml a 887ml. mam tu najmensiu na kratke vylety a najvacsiu na dlhsie pobyty. samozrejme si clovek moze zobrat extra palivo aj do nejakej PET flase alebo pod. a potom len preliat do palivovej flase.
pre svoje funkcie (regulovatelnost), vykon, nizke naklady na prevadzku a lahku dostupnost paliva (benzin technicky alebo do auta, nafta, kerosin) mozem tento varic jednoznacne odporucat!
Obrázok užívateľa
Scorpion
 
Príspevky: 4
Registrovaný: 10 Jún 2010, 16:54
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Variče - Plynové,benzínové, liehové

Poslaťod marian160 » 17 Feb 2011, 22:59

atti.hombre píše:Tu ani tak nejde o schopnosť urobiť oheň,ako o to, že nie všade je možné ( z bezpečnostných dôvodov...napr.) oheň zapáliť.Vtedy je taký malý varič na prospech a šetrí čas.Ja tiež uvažujem nad nejakým plyňákom a to bud coleman F1 power alebo Primus stove expres...neviem sa rozhodnúť-poradíte?

Vybral si si dobré variče ale nenapísal si či naháňaš aj gramy, cenu a je dôležité použitie v zime

Mám roky Coleman Outlander Micro - dobrý varič za prijateľnú cenu kde sa dá postaviť aj šálka s minimálnym priemerom
Bol využívaný málo v zime a raz keď ho bolo treba už pri poloprázdnej bombe cca 700 m n. m sa plyn nechcel odparovať

Dá sa riešiť nákupom štvorsezónnych kartuší (kde je aj izobután) alebo postavením bomby do misky s teplou vodou

o vlastnostiach a odparovaní plynu vo vzťahu k teplotám a namorskej výške zaujímavé údaje na sveteoutdooru
http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?106891-varice

Mal som možnosť vyskúšať v zime novinku Primus Expres Spider a na zimu je to super voľba aj ked je drahší
Veľkou výhodou je mosadzná trubka nad varičom a to že je kartuša pripojená na hadičku a teda sa dá prisunúť k plameňu keď sa začne pri horení ochladzovať (samozrejme do bezpečnej vzdialenosti) alebo otočiť bomba dole hlavou aby plyn vytekal do hadičky ked sa nechce odparovať pri klasickom postavení kartuše na dno.
Prílohy
P1020025.JPG
P1020025.JPG (89.72 KiB) Zobrazené 9008 krát
Obrázok užívateľa
marian160
 
Príspevky: 95
Registrovaný: 08 Júl 2010, 09:07
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 29 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Liehove varice (Trangia)

Poslaťod onebadboy » 21 Jún 2011, 18:52

máte nejaké skúsenosti s týmto varičom? Chystám sa kúpiť si ho samozrejme nečakám od neho žiadne zázraky, len občasné varenie v prírode (asi okrem zimy :) ). A tiež ma zaujíma, či v ňom zohrejem vodu natoľko, aby som uvaril cestoviny pre 2-3 osoby na jeden krát. Za vaše odpovede vám ďakujem... :yees:
Naposledy upravil onebadboy dňa 26 Feb 2013, 19:11, celkovo upravené 3
Obrázok užívateľa
onebadboy
 
Príspevky: 22
Registrovaný: 12 Jún 2011, 14:41
Dal Ďakujem: 21 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Liehove varice (Trangia)

Poslaťod matus » 21 Jún 2011, 19:12

zober to je to tusim napodobenina trangie !!!
http://www.zalesactvo.wordpress.com
Príroda nikdy nezradi srdce ktoré ju miluje
Obrázok
Obrázok užívateľa
matus
 
Príspevky: 358
Registrovaný: 21 Nov 2010, 10:54
Bydlisko: hlohovec
Dal Ďakujem: 203 x
Dostal Ďakujem: 53 x

Re: Liehove varice (Trangia)

Poslaťod macmatej » 22 Jún 2011, 07:59

Ja som si zaobstaral liehovy varic, aby bol co najednodchsi. Z boku varica sa davaju 3 kovove nozicky, na ktore postavim hrncek z polnej flase. Netreba do lesa nosit kopu zeleza a cele sety na varenie.

Obrázok užívateľa
macmatej
 
Príspevky: 764
Registrovaný: 02 Apr 2011, 22:00
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 412 x
Dostal Ďakujem: 673 x

Re: Liehove varice (Trangia)

Poslaťod me2dik » 22 Jún 2011, 08:59

tak toto je festovne, mozes sem hodit kde si si to zaobstaral pokial to nieje statne alebo spovedne tajomstvo :mrgreen:
Obrázok užívateľa
me2dik
 
Príspevky: 129
Registrovaný: 25 Feb 2011, 22:23
Bydlisko: Prešov
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Liehove varice (Trangia)

Poslaťod macmatej » 22 Jún 2011, 09:40

Samotny varic sa da zohnat v armyshope. Ale tie nozicky su problem. Je vela typov a vyrobcov, samozrejme potom kusok plechu stoji aj 10E.

Konkretne ten moj je znacky TATONKA.
Obrázok užívateľa
macmatej
 
Príspevky: 764
Registrovaný: 02 Apr 2011, 22:00
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 412 x
Dostal Ďakujem: 673 x

Re: Liehove varice (Trangia)

Poslaťod marian160 » 22 Jún 2011, 10:46

Mám staršiu TATONKU bez tých nožičiek a toto vidím prvý krát.
Konečne sa s tým niekto pohral bez toho aby sa musela kupovať celá sada napr. s riadom a pod.
Obrázok užívateľa
marian160
 
Príspevky: 95
Registrovaný: 08 Júl 2010, 09:07
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 29 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Liehove varice (Trangia)

Poslaťod macmatej » 22 Jún 2011, 10:50

Tie nozicky som dokupil zvlast v Yak&Rysy. Najprv som bol lakomy, ze si ich spravim. Ale nakoniec som i ich kupil, nechcelo sa mi s tym hrat.
Obrázok užívateľa
macmatej
 
Príspevky: 764
Registrovaný: 02 Apr 2011, 22:00
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 412 x
Dostal Ďakujem: 673 x

Re: Liehove varice (Trangia)

Poslaťod marian160 » 22 Jún 2011, 11:59

macmatej píše:Tie nozicky som dokupil zvlast v Yak&Rysy. Najprv som bol lakomy, ze si ich spravim. Ale nakoniec som i ich kupil, nechcelo sa mi s tym hrat.


Dík za info. Aj som premýšlal či sa to nepredáva zvlášť.
Asi pôjdem pozrieť, z práce to mám na skok.

-- 23 Jún 2011, 12:56 --

Bol som teda pozrieť v spomínanenj predajni.
Trochu na mňa pozerali ako na mimozemšťana čo vlastne chcem.
Asi si stihol kúpiť jediný kúsok skôr ako väčšina predavačov zaregistrovala že tam niečo také mali.
Obrázok užívateľa
marian160
 
Príspevky: 95
Registrovaný: 08 Júl 2010, 09:07
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 29 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Liehove varice (Trangia)

Poslaťod juraj1974 » 24 Jún 2011, 14:54

Niekto tu zohanal nozicky na tatonku liehovy horak...
http://cgi.ebay.co.uk/Tatonka-Alcohol-B ... 5644903660
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Variče - Plynové,benzínové, liehové

Poslaťod Marcela » 12 Júl 2011, 09:35

Teprve po důkladnějším pročítání jednotlivých vláken zjišťuju, že jsem s některým svým vybavením totálně hluboko v minulým století, protože co se například vařiče týče, tak stále ještě používám takovou tu klasiku na tuhej líh, jak to tu někdo hezky a zcela přesně nazval "plechovou krabičkou z pozinkovanýho plechu" :) Bohatě mi ale stačí, kupodivu.
příroda nedělá nic zbytečně (Aristotelés)
mojerajče
Obrázok užívateľa
Marcela
 
Príspevky: 231
Registrovaný: 08 Júl 2011, 19:05
Bydlisko: Východočeský kraj
Dal Ďakujem: 3531 x
Dostal Ďakujem: 532 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Ostatné

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 7 hostia