Ahoj, nejdřív jsem na tuhle "vychytávku" narazila myslím na US bushcraft fóru, teprve dnes pak náhodou tady. Jelikož jsem si výrobu zkoušela doma, podělím se o jednoduchý návod. Kartonový vařič se dá použít všude tam, kde není dostatek paliva nebo místo na klasický oheň, přičemž si na něm prý člověk v klidu může uvařit oběd nebo se ohřát. Celý postup včetně přípravy materiálu vám nezabere déle než hodinu.
Potřebujeme: nízkou plechovku (paštika, tuňák, rajský protlak…), karton, nůžky, vosk, hrnec a nádobu na roztopení vosku
Postup:
1. Plechovku otevřít, obsah zkonzumovat. Víčko je potřeba dokonale oddělit a případné otřepy zahladit pilníkem. Nikdo nechce prsty pořezané od špon.
2. Hranou si na ploše kartonu naznačte výšku pásků kartonu, který nastříhejte „proti žebrům.“
3. Pak pásky stáčíme do konzervy. Já začínám od kraje ke středu; pruh kartonu, který si nejdřív předlámu, mačkám palci proti stěně plechovky tak, aby zůstávaly co nejmenší mezery mezi vrstvami. Čím méně prostoru ve středu zbývá, tím si připravuji kratší pásky, lépe se s nimi manipuluje.
4. Nakonec zbyde jenom úzká díra, kterou vyplním malými kousky, vždy ale tak, aby žebra směřovala vetikálně, ne horizontálně. Je to důležité kvůli pozdějšímu zalévání voskem, který by jinak stékal po povrchu. Tuto část jsem vyplnila vyššími kousky namísto jakéhosi knotu, kterým se bude vařič zapalovat.
5. Nachystejte si malé „klínky,“ kterými ještě vycpěte mezery mezi jednotlivými pásy tak, aby výplet byl naprosto pevný a nebyly v něm patrny žádné velké škvíry.
6. Ve vodní lázni si roztavte vosk. Použijte zbytky svíček, kupovaný parafín ve vločkách nebo třeba včelí vosk, rozhodně všechno nakrájené na malé kousky pro rychlejší roztápění. Na barvě vosku nesejde. Radši si jej připravte víc než míň.
7. Následuje nejchoulostivější část, kterou doporučuju absolvovat venku. Kuchyň od vosku nic moc. Tekutý vosk opatrně nalijte přes vyvýšené místo do kartonu. Dbejte na to, aby byl povrch voskem pokryt rovnoměrně, plechovkou občas mírně zakvedleje, aby se pěkně rozprostřel. Ideálně by měl být svitek v konzervě slepený k sobě, vosk by ale neměl přes hranu kartonu přetékat, stejně jako by neměl vytékat ven z plechovky. Pozor, vosk i plechovka jsou horké!
8. Konzervu nechejte pár hodin odstát na chladném, stinném místě, aby obsah vytuhl. (lednička není dobrý nápad, vosk se srazí)
9. Důkladně oškrábejte přebývající vosk a ten, který přetekl přes okraj. Žhavý vosk by po zapálení mohl buď někomu ublížit, nebo způsobit nechtěný požár.
10. Hotovo!
(ilustrační foto)
Díky za shlédnutí.