Bivi bag - bivakovací / žďárský vak

Všetka výstroj súvisiaca so spánkom v lese

Carinthia Observer bivi bag

Poslaťod Adno » 11 Jún 2010, 10:53

Kto spal viackrat v lese aj za nepriazni pocasia vie, ake je dolezite mat suchy spacak a pripadne sa vyvarovat aj silnemu vetru. Toto je mozne dosiahnut roznymi sposobmi - rozne stany, celty...alebo bivi bagmi (u nas bivakovacie vaky). Ja osobne som zastanca posledneho menovaneho. Moj prvy bivi bag bol od firmy Carinthia, najzakladnejsi model vyrabany pre nemecku armadu. Bol vyborny, no stale som pozeral vyssi model od tejto znacky s oznacenim Observer. Dlhu dobu to ale ostalo len pri pozerani, kedze tento bivi bag v oficialnom cenniku od Carinthie stal nejakych 620€. No neskor sa mi podarilo kupit 1 kus z Holandska, kde su tieto bivi bagy pouzivane armadou. V pouzitom stave ma so vsetkym vysiel na nejakych 150€, co sa mi uz zdalo prijatelne. Bivi bag bol sice dost znecisteny, dlho neimpregnovany a obcas strajkovali zipsy, ale obidva problemy sa mi podarilo uspesne vyriesit. Model vyrabany pre holandsku armadu sa od klasickeho modelu odlisuje tym, ze nie je v olivovej farbe ale v holandskom DPM maskovaciom vzore. Nejake % tychto bivi bagoch vyraba priamo firma Carinthia, zvysok nejaka domaca holandska firma. Ja to mam sice od tej "domacej firmy", ale malo by to byt 100% zhodne s original Carinthiou. Takisto som mal doma viacero nemeckych bivi bagov, niektore boli original Carinthia, niektore nejaka nemecka firma, no nenasiel som tam vobec ziaden rozdiel. Cely bivi bag je vyrobeny z materialu Gore-tex Best-Defense.

Predny otvor a obal

Hlavnou vyhodou oproti klasickym bivi bagom je vystuzena cast nad hlavou, takze nemate material priamo na tvari, co moze byt obcas neprijemne. Takisto to minimalizuje problemy s kondenzaciou a celkovo je tam lepsie vetranie. Tycky su dobre skladovatelne (vojdu sa do obalu spolu s bivi bagom), kedze sa daju "rozlamat" na viacero casti. Do/z bivi bagu sa je mozne dostat 2 sposobmi. Bud velkym otvorom spredu, ktorym sa musite plazit alebo je moze hlavnu cast rozipsovat do otoceneho pismena "L" (1 zips po celej dlzke a 1 po sirke hore). Aj pod jednym aj druhym otvorom sa nachadza sietka proti hmyzu, ktoru mozno osobitne zazipsovat. Je to uzitocna vec kvoli vetraniu, ked si mozte nechat ciastocne otvoreny bivi bag a nemusite sa bat invazie hmyzu :) alebo chcete mat vyhlad na okolie. Na hlavnom prednom otvore je rozipsovatelny maly otvor, ktory sluzi na pozorvanie, pripadne sa tam da vystrcit cez to puska a strielat z pohodlia spacaku po okoli :mrgreen: . Vnutorna cast posobi priestranne, i ked klaustrofobikom by som tento bivi bag moc neodporucil. Bohuzial nikdy som sa ani nepokusal narvat do bivi bagu velky ruksak a ostatne veci, tie nechavam vonku a je dost uzitocne si zobrat nejake nepremokave sacky prave kvoli tomuto. Sice takmer pri kazdom bivi bagu pisu, ze to je mozne, no osobne si to moc neviem predstavit. Vojst by sa to asi aj voslo, no bolo by to dost nepohodlne. Z dolnej casti bivi bagu su uchyty na karimatku, takze by sa nemalo stat, ze pocas noci z nej zidete a budete spat na studenej zemi. Este su tam 4 oka na ukotvenie celeho bivi bagu, co sice nie je nutne, ale zabrani to pohybu celeho bivi bagu pocasu spanku.

Moj bivi bag pripraveny na spanie

Ked je bivi bag cely uzavrety, neprenika z neho ziadne svetlo ani pri pouziti silnej ziarovky. Takze si mozte svietit celu noc a nikoho tym nerusite, pripadne si vychutnavat nejake dobre jedlo a s nikym sa nemusite podelit :lol: . Kedze je tento bivi bag z gore-texu, tak ma jeho klasicke vyhody- nepremokavost, neprefukatelnost a priedusnost. Dost podstatnym faktorom je aj ta neprefukatelnost, bivi bag podstatne zvysuje tepelny komfort spacaku, kedze vnutri bivi bagu je znatelne vyssia teplota ako v okoli. Best-Defense gore-tex sa okrem toho este odlisuje aj priepustnostou pre O2/CO2 co umoznuje bezpecny spanok aj pri plne uzavretom bivi bagu. Spal som takto velakrat a stale zijem :) . Na dolnom obrazku je mozne vidiet ake je % O2/CO2 v bivi bagu pocas doby udanej doby s neustalym sprchovanim (dokopy 1024l vody) co malo simulovat 8 hodinovy dazd s klasickou membranou a Best-Defense membranou.

Co sa tyka nevyhod - asi ako u kazdeho bivi bagu, moc sa v tom hybat neda, co pri dlhych dazdoch moc nepotesi. Preto sa obcas zide mat so sebou aj celtu, cim si vyrazne rozsirite vyuzitelne miesto. Pri vytahovani rozkladacich tyciek z bivi bagu si musi davat clovek kusok pozor, lebo sa moze stat ze sa "rozlomia" niekde v strede, co sice nie je az taky problem problem, ale nastve to. Takisto je podstatne udrziavat bivi bag cisty a obcasne ho naimpregnovat. Ja som nato raz dost tvrdo doplatil, spinavy a neimpregnovany bivi bag som zobral rovno na 3 dnovu akciu. Prvy den ked neprsalo tak to bolo v pohode, horsie bolo v druhy den. Vrchna vrstva namokla, stala sa z toho nepriedusna vrstva a vsetka para sa zacala kondenzovat vnutri - co malo katastrofalne nasledky. Komplet mokry spacak, co pri nizsej teplote nebola az taka sranda :? . Zalozil som tu aj temu zvlast o cisteni/impregnovani GTX veci ak by sa niekto o to chcel pokusit :) . Teraz bivi bag s vodou nema problemy, "smyka" sa z bivi bagu okamzite dole. Transportny obal je spraveny fakt az velmi presne, mohli tam dat väcsiu toleranciu, kusok zle poskladany bivi bag tam nevopchate.

Kazdopadne som s tymto bivi bagom nadmieru spokojny, nemenil by som. Pocas dlhsieho pobytu by som pravdepodobne so sebou zobral aj celtu, ak by som chcel viacej miesta okolo seba. Aj napriek drobnym nevyhodam, vyhody daleko prevazuju. V pripade akychkolvek otazok kludne piste 8)
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Bivi bag - bivakovací / žďárský vak

Poslaťod bertold8 » 15 Apr 2011, 16:20

Téma k téhle přenosné kukle:). Tipy na dobrý kup, zkušenosti, fotky...
bertold8
 
Príspevky: 88
Registrovaný: 05 Júl 2010, 21:54
Bydlisko: Brno/Blansko
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 10 x

Re: Bivi bag - bivakovací / žďárský vak

Poslaťod venco » 15 Apr 2011, 16:41

Skúsenosti nemám najlepšie. Je dobrý pokiaľ je studeno, a len slabo prší. Ale zažil som v ňom celonočný vytrvalý dážď a nič moc. Vnútri som bol totálne spotený a nespal som ani chvíľu, bo kvapky po mne bubnovali a hlavne je problém, že nemá žiadnu výstuž v oblastí hlavy a vak máte v podstate nalepený na ksichte. Oveľa lepšie sa mi osvedčila plachta na stavbu z baumaxu či tesca, ktorú si natiahnem nad seba a pohoda. Ako vravím, vak dobrý keď je poriadna kosa ale inak... :?:
Forest Hardworker Club
Obrázok užívateľa
venco
 
Príspevky: 492
Registrovaný: 27 Okt 2010, 14:25
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 515 x
Dostal Ďakujem: 264 x

Re: Bivi bag - bivakovací / žďárský vak

Poslaťod rayen » 16 Apr 2011, 22:45

kamos ich sije na zakazku, za cca 110€, ja zatial nad bivi bagom uvazujem, takze kazda rada dobra
Kto raz položí srdce na oltár prírody,stáva sa navždy jej túlavým psom...
Obrázok užívateľa
rayen
 
Príspevky: 333
Registrovaný: 01 Sep 2010, 16:42
Bydlisko: Pecenady
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Bivi bag - bivakovací / žďárský vak

Poslaťod creobroter » 28 Júl 2011, 01:45

Ahojte, aj ja som dlho riešil bivakovacie vreco, stan to neni ončo, no všetky vrecia ponukane na našom trhu su take, no bal by som sa aby sa mi nahodou nechytilo o nejaky konarik, ci nedajbože o malinčie na zemi a nerozparalo sa, až som uvidel americke vreco BIVY COVER, je to vlastne posledna vrstva,lebo cely set sa sklada este s dvoch spacakou, BIVY COVER je s goretex membranou, prečkal som v nom raz aj krupobitie, je to univerzalnej velkosti maskacova farba... cena okolo 70 €


Bacha na jednu vec, tušim mil-tec sa to snaži napodobnovat, tak sa u predajcu treba informovat, ci je to pravy bivy cover US ARMY
Nevědomost je blažená
Obrázok užívateľa
creobroter
 
Príspevky: 96
Registrovaný: 11 Máj 2011, 20:57
Bydlisko: Topoľčany
Dal Ďakujem: 2 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Bivi bag - bivakovací / žďárský vak

Poslaťod specialista » 04 Okt 2011, 15:48

Ja mam GTX stan pre jedneho http://www.buffersmarine.com/en/product ... g_bags.asp a dal som za neho 200 eur ale bol novy a ked vidim kolko stoji normalne tak viem ze som si vybral dobry inzerat :D najprv som chcel bivakovaci vak ale rozmyslal som kde by som pocas burky vlozil rupsak atd.musim pravdu povedat v terene som ho nemal cas vyskusat kedze som v zahranici ale uz sa tesim ako ho pokrstim :D
specialista
 
Príspevky: 49
Registrovaný: 10 Sep 2010, 21:14
Bydlisko: Presov
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 3 x

Re: Bivi bag - bivakovací / žďárský vak

Poslaťod Chodes » 15 Apr 2012, 13:17

venco píše:Skúsenosti nemám najlepšie. Je dobrý pokiaľ je studeno, a len slabo prší. Ale zažil som v ňom celonočný vytrvalý dážď a nič moc. Vnútri som bol totálne spotený a nespal som ani chvíľu, bo kvapky po mne bubnovali a hlavne je problém, že nemá žiadnu výstuž v oblastí hlavy a vak máte v podstate nalepený na ksichte. Oveľa lepšie sa mi osvedčila plachta na stavbu z baumaxu či tesca, ktorú si natiahnem nad seba a pohoda. Ako vravím, vak dobrý keď je poriadna kosa ale inak... :?:


No ja pouzivam bivakovaci vak nejaky cas.ale vecsinou spim pod vojenskou celtou,takze ked spi neprsi namna ale tiez mi vadi ze aspon pri hlaveteda na kapucni by mohli byt nejake oporne tycky aby bolo viac miesta a clovek yb enmusel mat nalepenu kapucnu celu noc na hlave
Chodes
 
Príspevky: 7
Registrovaný: 15 Apr 2012, 12:45
Bydlisko: Prakovce
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Bivi bag - bivakovací / žďárský vak

Poslaťod Stopar » 17 Júl 2013, 10:50

Pred dvomi týždňami som kúpil tento obal na spacák:
http://www.naprezitie.sk/index.php?main ... cts_id=979

Dá sa to v núdzi použiť ako bivak vrece. Zatiaľ som v tom prespal len raz. Mal som so sebou len starú tenkú karimatku a toto vrece. Bolo to na hrebeni Považského Inovca. Nad ránom aj trochu spŕchlo.
Neviem identifikovať z akého materiálu to je. Je to taká "šušťákovina" podobná vrchnému obalu záklaďáckeho spacáku ČSLA. Je to veľmi ľahké a dá sa to zbaliť na malý balíček. Vodeodolnosť to má celkom dobrú ale je to málo prievzdušné. Ale keď som z toho ráno vyliezol bol zvnútra suchý.
Podľa zle čitateľného výrobného štítku je to asi talianský výrobok zo 70-tich rokov (možno to používala talianska armáda).
Nie je to žiadny zázrak moderných technológií, ale za cenu 5.-EUR ako núdzovka je to celkom dobrá vecička.
Stopar
 
Príspevky: 29
Registrovaný: 19 Dec 2011, 17:47
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 31 x
Dostal Ďakujem: 12 x

Re: Bivi bag - bivakovací / žďárský vak

Poslaťod juraj1974 » 19 Júl 2013, 20:20

Hoj ten co kraca po stopach inych.... daj viac foto o tom co mas... :wink:
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Bivi bag - bivakovací / žďárský vak

Poslaťod Stopar » 22 Júl 2013, 14:06

Koncom týždńa v tom budem prespávať, urobím foto a potom dám sem.
Obal (vak) je hnedej farby, múmiový tvar, zips po cca 2/3 dĺžky a mojich 185 cm tam v pohode strčím aj so spacákom.
Keď to zbalím tak to má cca 5 cm priemer x cca 20 cm na dĺžku. Váha zanedbateľná.
Stopar
 
Príspevky: 29
Registrovaný: 19 Dec 2011, 17:47
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 31 x
Dostal Ďakujem: 12 x

Re: Bivi bag - bivakovací / žďárský vak

Poslaťod GreyWolf » 19 Aug 2013, 20:11

Ahoj uz od minulej zimy mi vo vystroji pribudol bivak. Je to holandska armadna ulozenka v potlaci DPM , 3 vrstvý GTX vyrobca Carinthia. Bol kupovany v tomto eshope http://www.army-surplus.cz/detail/22747 ... NL-zanovni je tam aj lacnejsia verzia ale tie su jazdene.
Vyuzil som ho hlavne na 2tyzdnovom vycviku v januari spolu so spacakom carinthia defence4. V tejto kombinacii luxus na spanie preto som spal iba v spodnom pradle pokial nebolo nutne spat obleceny . Nijako som ho pred pouzitim neimpregnoval ani extra neosetroval pokial sa nerata asi 3dnove vetranie na balkone lebo strasne smrdel skladom. Nebadal som ziadne premakanie ani rosenie z vnutra aj ked som mal preventivne nedovrety zips kvoli roseniu .
Okrem mna ho pouzil aj kamarat cca 3-4 dni na SERE vycviku JAN/FEB tusim, tiez bez negativneho hodnotenia.
"Lest we forget "
GreyWolf
 
Príspevky: 29
Registrovaný: 24 Okt 2011, 19:33
Bydlisko: Horný Šariš
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Bivi bag - bivakovací / žďárský vak

Poslaťod juraj1974 » 20 Aug 2013, 07:34

Mam pocit ze toto vreco som kupil :ch: a ze som za nim plakal ked si ho bral. Ma vychytavky co bezne vrecia nemaju a to je v prvom rade obruc nad tvarou co zabranuje nalepeniu vreca na tvar. Ono aj keby tam nebola obruc na vystuzenie tak je tam velmi mudro nasite male usko na povedzme vysponovanie hlavovej casti od tvare. Dalsou prednostou su uska po rohoch vaku co umozni ukotvenie proti pohybu celeho cloveka. A nakoniec je to este moznost nasunut karimatku z vonku vaku na co su urcene popruhy v rohoch zo spodnej casti. Ked niekedy narazim na tento typ spacieho bivi bagu uz nezavaham a zoberiem ho. Bol som pri tom ako sa pouzival a myslim si ze terajsi majitel s nim je spokojny lebo vak sa osvedcil ako pod holym nebom tak aj v burke. Ale ved nech sam povie svoj nazor....
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Bivi bag - bivakovací / žďárský vak

Poslaťod Killian » 20 Aug 2013, 12:02

Tiez mam ten holadnsky bivak, je to Carinthia Explorer Two Plus a z obchodu stoji normalne 12 590Kc! Takze suma 56 Euro za zanovny bivak je uplne super.
Ja mam s tymto bivakom taktiez zatial len pozitivne skusenosti.
"The great thing about bushcraft is that wherever you go, the skills go with you."
Obrázok užívateľa
Killian
 
Príspevky: 236
Registrovaný: 26 Mar 2006, 19:30
Bydlisko: Spišská Belá
Dal Ďakujem: 25 x
Dostal Ďakujem: 51 x

Re: Bivi bag - bivakovací / žďárský vak

Poslaťod Bic0 » 11 Sep 2013, 17:29

Stopar píše:Pred dvomi týždňami som kúpil tento obal na spacák:
http://www.naprezitie.sk/index.php?main ... cts_id=979

Stopar píše:Koncom týždńa v tom budem prespávať, urobím foto a potom dám sem.

No co, ako dopadol test. Moze sa podelit o informacie?
Bic0
 
Príspevky: 208
Registrovaný: 07 Máj 2012, 00:15
Bydlisko: Pezinok
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 21 x

Re: Bivi bag - bivakovací / žďárský vak

Poslaťod Stopar » 12 Sep 2013, 08:13

Tak nejaký veľký test som nerobil. Prespal som v tom vreci niekoľko krát v auguste za pomerne teplých nocí (cca 15 st. C). Skúsenosti sú také, že na vnútornej strane pri nohách sa vyzrážalo trochu vlhkosti. Aj veľkosť by mohla byť trochu väčšia. Mám 185 cm a aj so spacákom som sa do toho zmestil len tak tak. Nie je to žiadny zázrak. Je to taký šušťákový ochranný obal na spacák proti rose a špine (podobný materiál ako vrchná šušťáková vrstva na ČSĽA záklaďáckom spacáku). Moderným materiálom (GTX a pod.) sa to nevyrovná, ale vzhľadom na cenu (cca 4.- EUR) a minimálne rozmery a váhu po zbalení to ako núdzové bivak vrece poslúži. V horších klimatických podmienkach si ale so sebou zoberiem radšej US bivi bag cover GTX woodland od Tennieru, ktorý mám tiež, ale jeho cena bola cca 50.-EUR.
Prílohy
Obal na spacak.JPG
Stopar
 
Príspevky: 29
Registrovaný: 19 Dec 2011, 17:47
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 31 x
Dostal Ďakujem: 12 x

Ďalší

Späť na Spánok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia