Bushcraft vs slovenske zakony

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod bertold8 » 01 Apr 2011, 11:13

atti.hombre - k tomu pribehu o jelenovi za autem. Uz z toho je poznat, ze to byli houby myslivci. Protoze to by jinak vedeli, jak dat vysoke zaraz nozem, tak aby se dal netrapila a bylo to rychle a bezbolestne. Tatik takhle uz jednou musel zasahnout u srazeneho kusu, nad kterym ridic jen bezradne stal v prikope
bertold8
 
Príspevky: 88
Registrovaný: 05 Júl 2010, 21:54
Bydlisko: Brno/Blansko
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 10 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod matus » 15 Júl 2011, 20:21

no po googleni (neuspešnom ) sa obrátim na vás ako je v zákone definovaný les ?
http://www.zalesactvo.wordpress.com
Príroda nikdy nezradi srdce ktoré ju miluje
Obrázok
Obrázok užívateľa
matus
 
Príspevky: 358
Registrovaný: 21 Nov 2010, 10:54
Bydlisko: hlohovec
Dal Ďakujem: 203 x
Dostal Ďakujem: 53 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod Rafael Ingvis » 15 Júl 2011, 20:37

matus píše:no po googleni (neuspešnom ) sa obrátim na vás ako je v zákone definovaný les ?


googlil som 10 sekúnd....
V podstate existujú 2 základné typy definícií lesa: administratívno-právne (napr. definícia lesného pôdneho fondu) a ekologické (definície lesa ako typu vegetácie, ekosystému a p.).

Z ekologického hľadiska sa les od ostatných typov vegetácie líši tým, že jeho určujúcou zložkou sú stromovité druhy, ktoré spôsobujú niektoré jeho jedinečné vlastnosti. Zlatník (1978) rozlišuje 4 základné stavy lesa:

1. Zapojený les s klimaticky aktívnym povrchom takmer výhradne na povrchu korunovej vrstvy. Pod korunovou vrstvou sa nachádza uzatvorený priestor s porastovou mikroklímou výrazne sa líšiacej od klímy voľného priestoru. Len tento stav lesa je nesporným lesom podľa všetkých definícií a ním sa zaoberá väčšina stredoeurópskej lesníckej literatúry. Zlatník tu neuvádza žiadnu limitujúcu výšku, hovorí však o korunovej vrstve, čiže musí ísť o stromy s diferencovaným kmeňom a korunou.

2. Prízemná neuzatvorená vegetácia mikroklimaticky sa blížiaca holej ploche. Takáto vegetácia v podstate nie je lesom, dočasne sa však môže vyskytovať v areáli lesa a vplyvom okolitého porastu má podmienky odlišné od typicky nelesných formácií. Podľa Katalógu biotopov Slovenska (Stanová, Valachovič, 2002) tento stav lesa nepatrí medzi lesné biotopy.

3. Čiastočne zapojený les s aktívnym povrchom rozdeleným medzi koruny stromov bez typickej porastovej mikroklímy. Niektoré lesné spoločenstvá na extrémnych stanovištiach trvale zotrvávajú v tomto stave.

4. Etážový les s aktívnym povrchom rozdeleným medzi niekoľko etáží. Tieto vrstvy tvoria buď prerušovaný horizontálny zápoj alebo jednu zvlnenú úroveň.

Ekologické definície si niekedy pomáhajú stanovením najnižšej výšky stromov a minimálnej výmery, pri ktorej je porast ešte považovaný za les. Z výšok je to najčastejšie 5 m, otázkou ostáva, či má väčší význam výška dosiahnuteľná v dospelosti alebo výška okamžitá. Minimálna výmera býva stanovená rôzne, na Internete sme našli definície vyžadujúce 0,5 až 25 ha, častejšie sa definujú malé výmery. Pre vytvorenie porastovej klímy je výmera 0,5 ha dostatočná.




Administratívno-právne definície zvyčajne definujú, aké druhy pozemkov do lesa patria. Podľa platnej slovenskej legislatívy do lesa (lesného pôdneho fondu) zahŕňame okrem lesných porastov aj pozemky, z ktorých boli lesné porasty dočasne odstránené s cieľom obnoviť ich, lesné škôlky a semenné plantáže, rozdeľovacie prieseky, lesné cesty, plochy horných lesných skladov, plochy elektrovodov a p. Na druhej strane sa z právneho hľadiska za les považujú len plochy, ktoré sú vedené ako les v katastri nehnuteľností. Aj keď väčšina lesov na Slovensku spĺňa túto podmienku, nachádzajú sa tu aj pomerne rozsiahle územia tzv. bielych plôch, ktoré sú porastené lesnými drevinami ale v katastri nehnuteľností sú vedené ako poľnohospodárska pôda, resp. iné druhy užívania.

Slovenské administratívne chápanie lesa sa trochu líši od medzinárodných definícií. Prvou odlišnosťou je požadovaný zápoj (zakmenenie) lesných porastov. Hoci to naša legislatíva nedefinuje priamo, za les sa u nás spravidla považuje plocha so zápojom aspoň 50 %. Druhou, podstatne významnejšou, odlišnosťou je požadovaná výška porastov. Na Slovensku zahŕňame do lesa aj porasty kosodreviny dosahujúce výšku necelé 2 m, ktoré sa v zahraničí zvyčajne považujú za krovité porasty. Na druhej strane však tieto porasty majú mnohé vlastnosti podobné lesným ekosystémom (dlhovekosť, trvalosť, hrúbkové dimenzie) a plnia v zásade rovnaké funkcie ako nižšie položené lesné porasty. Preto považujeme ich zaradenie do lesa za pochopiteľné a v zásade praktické.




Medzinárodná definícia lesa podľa FAO:

Pozemok so zápojom stromov nad 10% (resp. so zodpovedajúcim zakmenením) a výmerou väčšou ako 0,5 ha. Stromy by mali schopné v dospelosti dosiahnuť na danom stanovišti minimálnu výšku 5 m. Môže byť tvorený uzatvoreným lesom, v ktorom stromy rozličnej výšky a ich podrast pokrývajú značnú časť pôdneho povrchu alebo otvorenou lesnou formáciou so súvislým vegetačným krytom, v ktorom koruny stromov pokrývajú viac než 10 %. Patria sem aj mladé prirodzené porasty a všetky výsadby založené pre účely lesníctva, ktoré ešte nedosiahli zápoj 10 % alebo výšku 5 m spolu s dočasne nezakmenenými plochami, u ktorých sa očakáva ich opätovná premena na les.
"Pokrok je jako stádo sviní v humně. Z takého stáda, to sa mosí uznat, je užitek. Je uzený špek, je ovar, je prejt, sú klobásky, sú nožky v rosolu. Tož sa nesmí ohrnovat nos, že je všecko posrané."

:-k
Obrázok užívateľa
Rafael Ingvis
 
Príspevky: 322
Registrovaný: 02 Feb 2011, 09:50
Bydlisko: Praha
Dal Ďakujem: 112 x
Dostal Ďakujem: 287 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod kero » 31 Júl 2011, 10:03

Zdravim prsim vas zacinam sbuschcraftom a chcel by som sa spytat na zakon ohladom rozkladania ohna v lese. Kde mozem kde nemozem a podobne veci. Viem ze to je mozno hlupa otazka ale radsej sa opytam. Dakujem za odpoved.
kero
 
Príspevky: 3
Registrovaný: 24 Apr 2011, 16:26
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod Ferkiu » 31 Júl 2011, 20:36

kero je to o pár strán dozadu ...stačí hľadať .. :yees: čo sa toho týka tak čo som čítal vraj nemôžeš ..a keď už ťa aj načapajú nehádaj sa uhas (daj do pôvodného stavu) a presuň sa niekde ďalej.... myslím že oheň môžeš zakladať v kempoch :idea: (opravte ma ak som povedal blbosť :D )
Obrázok užívateľa
Ferkiu
 
Príspevky: 39
Registrovaný: 15 Júl 2011, 15:38
Bydlisko: Kys. N. Mesto
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 7 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod minamoto » 02 Aug 2011, 19:48

Pár krát tu v tejto diskusii padla otázka, kde sa dá nájsť ten a ten právny predpis. Všetky zákony sa dajú nájsť na tejto adrese:

http://jaspi.justice.gov.sk/jaspiw1/htm ... sp?clear=N

Dá sa vyhľadávať, nielen podľa čísla predpisu, ale aj podľa kľúčového slova, takže ak na ten portál zadáte požiadavku v podobe napr. slova "les" vyhodí vám presne 100 právnych predpisov, kde sa toto slovo spomína...
minamoto
 

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod SKW » 25 Aug 2011, 00:36

Od 23.08.2011 až do odvolania platí mimoriadny zákaz zakladania a udržiavania otvorených ohňov v lesoch. Tento zákaz sa vzťahuje aj na vyznačené ohniská, kde je inak zakladanie ohňa za normálnych okolností povolené. Dôvodom sú extrémne suchá za posledné dni.

ZDROJ:
http://www.mpsr.sk/sk/?start&navID=1&id=4950
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod atti.hombre » 25 Aug 2011, 14:18

:yees: ...len neprešvihnúť,ked to zas povolia...
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1858 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod matus » 08 Sep 2011, 18:27

neviete ci to uz zrusili a ked sa uz pýtam tak co mi mozu spravit ak som na sukromnom lese a idem si len nieco opiect a prejst sa ?
http://www.zalesactvo.wordpress.com
Príroda nikdy nezradi srdce ktoré ju miluje
Obrázok
Obrázok užívateľa
matus
 
Príspevky: 358
Registrovaný: 21 Nov 2010, 10:54
Bydlisko: hlohovec
Dal Ďakujem: 203 x
Dostal Ďakujem: 53 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod Richo » 09 Sep 2011, 13:51

matus píše:neviete ci to uz zrusili a ked sa uz pýtam tak co mi mozu spravit ak som na sukromnom lese a idem si len nieco opiect a prejst sa ?

Zrušili to práve dnes :yees:
BRATISLAVA 9. septembra (SITA) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR dnešným dňom odvoláva zákaz zakladať a udržiavať otvorené ohne pri využívaní lesov verejnosťou na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme, ktorý bol vydaný 23. augusta 2011 ako preventívne opatrenie voči pretrvávajúcim extrémnym teplám na území Slovenskej republiky.
Obrázok užívateľa
Richo
 
Príspevky: 106
Registrovaný: 19 Jan 2011, 16:12
Bydlisko: Malé Karpaty
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 56 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod matus » 09 Sep 2011, 14:45

parada dik RICHO vo štvrtok idem do lesa ( prvý krat bushcraftit ) :oops:
http://www.zalesactvo.wordpress.com
Príroda nikdy nezradi srdce ktoré ju miluje
Obrázok
Obrázok užívateľa
matus
 
Príspevky: 358
Registrovaný: 21 Nov 2010, 10:54
Bydlisko: hlohovec
Dal Ďakujem: 203 x
Dostal Ďakujem: 53 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod Budy » 20 Nov 2011, 12:11

Ku spaniu v prírode a stráži prírody:

pokiaľ vás zastihne noc počas putovania prírodou, môžete si postaviť stan či rozbaliť spacák priamo uprostred značkovaného turistického chodníka a bez obáv z porušenia zákona prenocovať. Bez ohňa samozrejme a len na čas kým prečkáte noc.

Neodporúčam to na lesných či poľných cestách cez ktoré vedie turistická značka, v noci by vás mohol zobudiť traktor, alebo poľovnícky teréniak.
Budy
 
Príspevky: 27
Registrovaný: 17 Nov 2011, 20:13
Bydlisko: Banská Bystrica
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod sally » 20 Nov 2011, 14:02

Buddy - na základe čoho to tvrdíš?


damn, to som písal ja ako neprihlásený a dáko to zblblo :oops: Sally
sally
 

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod GreyWolf » 22 Nov 2011, 12:08

no turisticky chodnik ako chodnik ale urcite nie v niektorom NP( aj ked sa to nedodrzuje) ... a preco by som aj spal priamo na chodniku ked zajdem od neho par metrov do porastu prip. ine vhodne miesto, a teda vlastne mozem najponizenjsie podakovat niekomu ,ze nam blahosklonne povolil prespat noc v lese a hadam zavedu aj navstevne hodiny a do zotmenia vypadnut z lesa sup sa ubytovat na hotel alebo camping ..no a bez ohna cisto hipoteticky by som zmokol na kost este by bola aj pekna zima to mam riskovat podchladenie alebo celu noc dokola behat aby som sa zahrial :D ..pri ohni je :camp: teplucko
"Lest we forget "
GreyWolf
 
Príspevky: 29
Registrovaný: 24 Okt 2011, 19:33
Bydlisko: Horný Šariš
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod Budy » 22 Nov 2011, 18:30

Všeobecne sa o moje tvrdenie možno oprieť cez Zákon o ochrane prírody a krajiny. Zákon č. 543/2002 Z. z. síce zakazuje bivakovať na území, na ktorom platí tretí a vyšší stupeň ochrany, ďalej však nasleduje výnimka:

§ 29
Výnimky z podmienok ochrany chránených území a ich ochranných pásiem
d) ide o bezprostredné ohrozenie života alebo zdravia človeka alebo majetku a o vykonávanie úloh Horskou záchrannou službou podľa osobitného predpisu, 64e)


Pokračovať v noci bez osvetlenia neznámym terénom považujem za bezprostredné ohrozenie života alebo zdravia človeka.
Budy
 
Príspevky: 27
Registrovaný: 17 Nov 2011, 20:13
Bydlisko: Banská Bystrica
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 13 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Voľná diskusia o bushcrafte

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia