Tak mal som to šťastie a konečne som našiel Čagu v prírode. Napísal som článok na blogu, no rád to dám aj sem do tejto témy, nejdem zbytočne zakladať novú. Ako som už spomínal je to
ryšavec šikmý (
Inonotus obliquus) nazývaný aj "Čaga" (z anglického Chaga). Tiež mu hovoria "True tinder fungus" čiže pravá práchnovitá huba. Myslím že niet divu prečo má tento názov.
Jeho najhojnejšia oblasť výskytu je boreálny les v Kanade a sibírska tajga. U nás na Slovensku je zriedkavý, v Česku sa vyskytuje častejšie. Rastie predovšetkým na breze, ale môže sa objaviť aj na čerešni. Je možné ho nájsť počas celého roka. Je to parazit, rastie na žijúcich brezách, narozdiel od brezovníka a práchnovca, ktoré napádajú odumierajúce stromy a napomáhajú ich rozkladu. Vytvorí sa v mieste poranenia stromu, napríklad po odlomenej vetve a zotrváva na ňom mnoho rokov.
Vonkajšok tvorí tvrdá čierna kôra, ktorá pripomína spálený, alebo zuhoľnatený povrch. Je veľmi tvrdá, popraskaná a odlamuje sa. Podľa tohto je možné čagu odlíšiť od obyčajnej hrče na kmeni, s ktorou si túto hubu môžete ľahko pomýliť. Oddelenie huby od kmeňa je dosť problematické a častokrát treba dobrý nástroj ako sekerka, alebo pílka. Vnútrajšok tvorí oranžový hubovitý materiál, ktorý svojou textúrou pripomína korok. Toto vnútro je to najlepšie práchno na založenie ohňa aké som doteraz mal možnosť vyskúšať. Zachytí iskry z ocieľky a pazúrika bez akejkoľvek úpravy, stačí ho vysušiť.
Hneď po príchode domov som hubu spracoval. Nožom som odstránil čiernu vonkajšiu kôru, ktorá je nepoužiteľná a vnútro som nakrájal na menšie kusy, aby sa lepšie vysušili.
Takto spracované a vysušené kúsky sú pripravené na uskladnenie a používanie.
Stačí jedna dve iskry z ocieľky a práchno začne tlieť.
Dá sa použiť aj ako
"ohnivá doska" pri trecích metódach zakladania ohňa.
Čaga má tiež využitie v medicíne, obsahuje látky, ktoré napomáhajú v prevencii proti rakovine. Obsahuje betulín, inotodiol a rôzne aktívne polysacharidy, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie človeka. Známy je Sibírsky čaj z čagy, ktorý je prekvapivo chutný a pili ho ľudia na Sibíri dlhé storočia. Údajne je dnes podľa výskumov v týchto oblastiach najmenšie percento ľudí chorých na rakovinu.
To len tak pre zaujímavosť, tieto veci by som skôr prenechal expertom v medicíne, chaga je predmetom horúcich výskumov pri hľadaní lieku proti tejto zákernej chorobe.
Ja však oveľa radšej využijem túto hubu pri zakladaní táborákov starými spôsobmi, kúsok čagy mám odteraz vždy pribalený v súprave ocieľky a pazúrika. Počas potuliek lesmi sa vždy obzerám, či neuvidím podozrivú čiernu hrču na breze, aby som doplnil nové zásoby tohto jedinečného práchna.
EDIT: príspevok opravený