Stránka 2 z 10

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 31 Dec 2010, 16:35
od matus
ok diki za radu

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 16 Jan 2011, 23:26
od SKW
Michal píše:Na youtube som narazil na videá od Mearsa, napríklad: http://www.youtube.com/watch?v=KKGd-zO- ... re=related - neviete náhodou ako sa volá tá tráva z ktorej zbierajú semienka v 2:25 priblizne ?


Michal, volá sa pendulous sedge, slovenský názov je ostrica previsnutá (Carex pendula).

Obrázok

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 17 Jan 2011, 01:04
od Michal
Vrela vdaka :D Už viem, co mamine vysadím do skalky tento rok.

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 24 Mar 2011, 17:12
od Pája
A co třeba klasika největší - fazole?

Krom fazolí je potřeba troška oleje (nebo lépe másla), cibule, 2-3 stroužků česneku, plechovka rajského protlaku, sůl a pepř. Fazole je potřeba připravit si předem - přes noc nechat namočené v hrnci (nabydou na objemu), druhý den pak v té samé vodě asi hodinu vařit do změknutí. Uvařené je pak s sebou na výpravu beru v pytlíku, před použitím do nich naliju trošku vody. Na víčku od ešusu rozehřeju olej, na něm osmahnu do zesklovatění nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem, přihodím fazole a za cca deset minut protlak. Pěkně se to promíchá a je to.

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 24 Mar 2011, 17:22
od stormmast3r
Pája píše:A co třeba klasika největší - fazole?

Krom fazolí je potřeba troška oleje (nebo lépe másla), cibule, 2-3 stroužků česneku, plechovka rajského protlaku, sůl a pepř. Fazole je potřeba připravit si předem - přes noc nechat namočené v hrnci (nabydou na objemu), druhý den pak v té samé vodě asi hodinu vařit do změknutí. Uvařené je pak s sebou na výpravu beru v pytlíku, před použitím do nich naliju trošku vody. Na víčku od ešusu rozehřeju olej, na něm osmahnu do zesklovatění nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem, přihodím fazole a za cca deset minut protlak. Pěkně se to promíchá a je to.



Ja robim prazenicu zo slaniny, fazule a vajec :)

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 30 Apr 2011, 16:42
od matus
dnes sme s kamošom nechali skaramelizovať cukor a ked s neho ostal čistí karamel nasypali sme tam burské oriešky . hottové je to v tedy keď to vonia ako sladké pukance ale to zistíte sami . najlepšie je to nechať vychladnúť čo sa dá vyškriabať vyskriabte a ostatné nahrejte a ziedzte :yees:

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 16 Nov 2011, 12:24
od mihal
nieje to recept ale ranajky to sú skvelé :) chlieb a rozok opiec tiež.
P1080665.resized.JPG
opecena klobaska na palici-najlepší hot dog :)
P1080664.resized.JPG
slanina do chrumkava na čimpsy


- susene mlieko, vanilkový puding, cukor, voda uvarit take redšie a do toho na kocky chlieb alebo rohliky (niečo na sposob dukátových buchtičiek) foto nemam bolo to davno.
mihal

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 06 Jan 2012, 15:54
od Chesus
Z tohto receptu sa síce nenajete ale pochutina to rozhodne je :twisted:
Nepálená borovička - chce to len nazbierať bobule jalovca, čo je troška sado maso a zakúpiť vodku. Počet bobulí závisí od toho, aké množstvo si chcete urobiť. Na jednu pollitrovku stačí tak klasický štamprlík až poldecák zaplnený po vrch bobuľami. Bobule vhodíte do flaše vodky a necháte "vykvasiť". Podla toho akú silnú chuť chcete mať môžte vhodiť bobule bud celé, alebo ich pred tým troška podrviť, resp.rozmačkať. Ja ich zvyknem rozmačkať, kedže vtedy prebehne proces "kvasenia" o dosť rychlejšie (za jednu noc) a chuť bude vyraznejšia a farba viac do žlta. Ked chcete "lahšiu" borovičku tak vhodte bobule celé a nechajte ich tam tak 2 dni. Občas treba fľašku otočiť hore nohami a potom späť do pôvodnej polohy. Potom už len precediť cez syto do inej flaše a hotovo, môžte veselo konzumovať...
Poviem vám, že aj pri použití tej najlacnejšej vodky si tí, ktorým som dal okoštovať mysleli, že je to nejaka drahá minimálne 10eurová borovička. Pre zvyraznenie chuti esp. aj pre efekt rmôžte ešte do flašky pridať vetvičku z jalovca, aby obsah nasiakol aj aromou ihličia. Bobule sa daju znova použiť, tak ešte zo dvakrát... Takže, nazdravie :partyman:

Dřevorubecké fazole

PoslaťNapísal: 14 Mar 2012, 19:05
od Pája
Recept z knížky The American boys´ handybook of camp-lore and woodcraft:

Potřebujeme jen fazole, cibuli a maso (v originále vepřové), trochu soli a pepře a dvě nádoby, jedna z toho s pokličkou.

Pokud se vaří ze sušených fazolí, musí se aspoň dvě hodiny namočit. Začíná se vařit za soumraku. (ne, není v tom magie) Fazole se vaří tak dlouho, dokud se z nich nezačne uvolňovat slupka. Mezitím, co se fazole vaří na ohni, si vedle připravíme jámu, vymazanou blátem a vyskládanou kameny, kde rozpálíme druhý oheň, kde se pak budou dopékat. Voda z uvařených fazolí se slije. Na dno hrnce s pokličkou se naskládají plátky cibule, na to půlka fazolí, pak zas cibule, kostky nasoleného vepřového a zbytek fazolí. Z jámy vybereme uhlíky, strčí se tam hrnec, zakrytý policí, a uhlíky se dají navrch. Nechá se to vařit celou noc. A ráno je z toho podle autora mana nebeská. :camp:

Ještě jsem to nezkoušela, ale mohlo by to být to pravé bushcraftové. ;-)

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 25 Mar 2012, 20:33
od Chameleon_sk
1 mrkva, 1 petrzlen, 2 mensie zemiacky, par luskov hrasku a 1 lit. vody. Duchutene len solou. Priprava cca hodinka.
Medzicasom aktivita podla zaluby :-)

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 25 Mar 2012, 20:53
od sally
Chameleon - niečo podobné sme s deckami na výprave varili a veľmi si to pochvaľovali, takú polievku im vraj mamina doma neuvarí :yees: Ešte sme ju vylepšili nakrájanou klobásou.

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 25 Mar 2012, 20:56
od Chameleon_sk
sally píše:Chameleon - niečo podobné sme s deckami na výprave varili a veľmi si to pochvaľovali, takú polievku im vraj mamina doma neuvarí :yees: Ešte sme ju vylepšili nakrájanou klobásou.


Klobaska? Hmm. Tiez dobry napad. :yees:
Vyskusame na buduce.

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 05 Máj 2012, 19:26
od rkw
ja viem taky proti soplom chripke atd takze do pohara dame dve lyzice medu dva rozdrvene cesnaky a citronovu stvau pomiesat a spapkat alebo vipit :twisted: ziadna pochutka ale funguje to :wink:

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 08 Máj 2012, 22:08
od sally
Na dnešnej výprave sme vyskúšali spraviť ovsenú kašu. Bola to totálna mňamka: ovsené vločky pridať do horúcej vody (primerané množstvo), prisypať škoricu, drvenú mätu... a totálny kulinársky ofajč bolo pridanie cca 5ks marshmellov (či jak sa to píše). Tie nafúknuté bonbóny sa v tom krásne rozpustili a dodali tomu takú sladkastú chuť. :yees:

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 09 Máj 2012, 13:43
od Kapo
Uff, len sa nesnaž živiť ako kuchár.........nájdi si radšej inú prácu, bude to bezpečnejšie. :mrgreen:

Ovsená kaša je inak super, ale musí byť miesto vody mlieko. A ako prílohu na vrch med a maslo. :yees:

Inak, najjednoduchšia polievka na svete je asi cesnačka:
-Zlejeme vodu z uvarených zemiakov /zemiaky samozrejme nesmú byť varené v šupke!!/ {zemiaky použijeme ako druhý chod}
-pridáme do zemiakového vývaru vegetu a rozgniavený cesnek, a nadrobíme starý chlieb. Chlieb môžme osmažiť na masti, alebo opiecť nad ohňom.
-Konzumujeme. Kupodivu vcelku chutné. :ice: