Stránka 4 z 7

Re: Brezová miazga

PoslaťNapísal: 26 Mar 2011, 21:51
od rafoo
pise sa az kym nenaskocia puky ked uz su listy tak to treba hned stopnut
opravte ma ak sa mylim

Re: Brezová miazga

PoslaťNapísal: 26 Mar 2011, 21:53
od matus
uplne blba otazka :d co ked to nestopnem ono to prestane tiect po 1-2 tyzdnoch nie takze sa to stopne same ?

Re: Brezová miazga

PoslaťNapísal: 26 Mar 2011, 22:08
od rafoo
asi ano ale nechces predsa tomu stromu blizit viac ako je treba nie?

Re: Brezová miazga

PoslaťNapísal: 26 Mar 2011, 22:18
od SKW
Po napichnutí vytekanie nezastavíš, bude síce čím ďalej miernejšie, ale úplne by si ho zastavil len ak ranu nahrubo zatrieš napríklad štepárskym voskom. Ja to robím a odporúčam to aj ostatným ak majú trochu úctu k breze. Vezmem si z nej miazgu a vrátim jej to tou trochou starostlivosti, že ranu zatriem. A hlavne treba si uvedomiť, že jeden strom napichnúť len raz. Nie, že celý strom bude dobodaný z každej strany, to už bushcraft nieje, treba si to uvedomiť a myslieť aj na budúce sezóny.

Re: Brezová miazga

PoslaťNapísal: 22 Okt 2011, 22:11
od Kapo
Tu som našiel /dúfamže to tu už nie je/ niečo z histórie slovanov, ohladom brezovej miazgy. Dokonca aj recept na víno... :mrgreen:

http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2006040001

Aspon niečo na ochutnávku:

...........................
ŠŤÁVA: Březová šťáva se uchovává v dřevěných bečkách lehce posypaná ječmenem. Když zrna vyklíčí, vytvoří se zelený povrch a šťáva získá zvláštní jemnou chuť, kterou lze „přikořenit“ mátou a jinými přísadami. Samotná šťáva je nasládlé chuti s vůní "přírody (jinak to nedokážu nazvat).

KVAS:Nejjednodušší a nejprostší kvas získáme odstavením nádoby s mízou někam do chladna. Zde ji necháme podle potřeby kvasit. Délku kvašení jsem vždy hodnotil chutí a přesnou délku tedy neznám. v některých recepturách se objevuje přidáním pražených kůrek černého chleba čímž se má docílit vzniku hnědé kvašené březové šťávy - kvasu. Pro zlepšení chuti lze opět přidat ječmen, mátu či jiné „koření“.

VÍNO: Původní receptura jistě zvyšovala obsah cukru na kvašení odparem vody. My si můžeme pomoci přidáním cukru (a ušetřit si práci i stromy). Tedy na 1 litr březové mízy svaříme s 20dkg cukru, procedíme a necháme zakvasit. Kvasinky dostaneme do mízy buď živou kulturou z chleba (kvásku), kvasnic (nebo ideálně z vína). Etanolové bakterie jsou všude a tedy i ve sbírané míze, ale je dobré kvasný proces podpořit. Kvašení trvá 4 týdny (místo bubláku můžete použít olejovou povrchovou vrstvu). Kdysi se „víno“ zřejmě pilo mladé, ale my si je budeme chtít (možná) uchovat – proto vykvašené víno dobře uzavřeme do čisté láhve a přidáme „koření“. Pevně uzavřeme (nejlépe voskem) a necháme 12 týdnů uležet. (pro chuť můžete před kvasícím procesem přidat na 1 litr březové kůry 2dl vína). .............................

Re: Brezová miazga

PoslaťNapísal: 13 Feb 2012, 15:18
od Rolf
Rád by som doplnil pár informácií o breze... Obsahuje drogu- Folium betulae. Spôsobuje u brezy jemnú aromatickú vôňu a horkastú chuť... Strom obsahuje tieto látky: saponíny, éterický olej, živicu, triesloviny, flavonoid hyperosid, vitamín C a iné látky. Z listov brezy sa dá variť aj čaj. Treba zbierať mladé listy, ktoré sú "lepkavé", bez zdrevnatených častí stromu... Listy rýchlo schnú, ale potom sú dosť krehké.
Čaj sa pije pri chorobách močového ústrojenstva, pri reume, napomáha látkovej premene (zvyšuje vylučovanie moču) a čo je podstatné-nedráždi obličky !.
Z brezových púčikov sa získava silica, ktorá sa používa do vodičiek na vlasy a z kôry tkz. brezový decht (Pix betulae), používaný pri kožných chorobách, reume, pri ischiase (zápal sedacieho nervu) a pod.

Re: Brezová miazga

PoslaťNapísal: 15 Feb 2012, 01:56
od Michal
Doplním čo som sa dočítal aj ja...

Brezová miazga je vraj pri pití v jarnom období dobrá na zmierňovanie peľových alergií - sám alergiu nemám, takže nemám overené

A z brezovej kôry, ktorý v uzavretej nádobe varíme podobne ako zuhoľnatenú látku, sa dá získať akýsi decht, ktorý sa používal na medicinálne a rôzne iné účely - musím zistiť presne na aké, videl som to v Mearsovi v časti kde bol v Bielorusku.

Re: Brezová miazga

PoslaťNapísal: 21 Feb 2012, 23:00
od boomer
Zdravím viete mi povedať kedy nastane obdobie zberu brezovej miazgy? jak som si prečítal pár informácii tak to vychádza nejak na polovicu marca :?:

Re: Brezová miazga

PoslaťNapísal: 22 Feb 2012, 10:16
od matus
boomer vieš skôr na koniec marca ale všetko záleží od teploty množstva zrážok a iných podobných vecí . :camp:

Re: Brezová miazga

PoslaťNapísal: 26 Feb 2012, 15:57
od Ferkiu
u nás už miazga viacmenej tečie :) napichnutý javor

Re: Brezová miazga

PoslaťNapísal: 26 Feb 2012, 22:35
od mihal
alergologicka ma varovala aby som to ako alergik na brezu nepil, je tu este niekto taky a skusal to??

Re: Brezová miazga

PoslaťNapísal: 27 Feb 2012, 00:22
od ogonok
mihal: to si alergicky na celu brezu? No vies doktorou treba brat dost z rezervou... :roll:
IMHO: necerpkaj si miazgu a skus si ju vmasirovat z vnutornej strany do zapästia- ak ti to zacervena nemal by si riskovat, ak nie tak si daj troska do ust a pockaj co to s tebou urobi, ak sa s tebou nebude nic diat tak by som to pil bez strachu...

Re: Brezová miazga

PoslaťNapísal: 27 Feb 2012, 12:14
od mihal
no presne nad tym som uvažoval :) postup jak keď zisťuješ či je rastlina jedlá :)dnes je pekne možno pojdem skúsiť.

Re: Brezová miazga

PoslaťNapísal: 06 Mar 2012, 23:35
od macmatej
Dnes som v meste videl ako z odrezaneho konara javoru kvapka miazga. Hned som si spomenul na brezovu sezonu. Tekutinu som si nechal nakvapkat na prst a ochutnal. Chutilo to ako cista voda s ovocnou aromou. Treba is niekam do lesa nacapovat.

Uz sa tu spominala breza a javor. Ake dalsie dreviny odporucate hlavne podla chuti ?

Re: Brezová miazga

PoslaťNapísal: 07 Mar 2012, 08:17
od Rolf
SKW tu už spomínal, že v minulosti sa u nás pila aj miazga z buka. Akú má chuť, neviem, zatiaľ som ju ešte neskúšal.