Stránka 9 z 10

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

PoslaťNapísal: 14 Jan 2017, 11:10
od Elév
Natrafil som na pekný web venujúci sa výhradne týmto veciam. Hromada návodov napr. na dehydratáciu všetkého možného, vakuovanie, kopa receptov a tak: BACKPACKING CHEF

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

PoslaťNapísal: 22 Mar 2017, 16:56
od dodo
Včera som robil medvedí "bobek",tak dám recept :wink: :v jeseni sušíme kyslejšie jablká(plátky bez šupky a jaderníka)úplne natvrdo-zosušenie na cca 10%pôvodnej hmotnosti,a chipsy skladujeme v 4l pohároch."Bobek" robím nasledovne-tvrdé chipsy pomeliem najemno na mlynčeku na mak(pri mletí robiť prestávky na ochladenie,lebo sa zapečie mlynček karamelom).Na vodnom kúpeli zohrejem 300g medu na 40-45°C, pridám 500g jablkovej múky,dobre vymiešam a vyrobím 5ks cca 150g šúľkov-zabalím do potravinovej fólie a nechám 2 týždne pri izbovej teplote dozrieť(jablká zoberú medu vlhkosť a "bobky" vytvrdnú).Má to farbu mliečnej čokolády,energiu cca 350kcal/100g,vitamíny minerály(ten 150g šúľok je z 1kg jablk a 50g medu :wink: ).Dá sa to cmúľať ako cukrík,alebo použiť na ochutenie čaju,vody.Skladovať v suchu,tme a chlade-skladovateľnosť zatiaľ overená 6 rokov...

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

PoslaťNapísal: 08 Júl 2017, 09:43
od juraj1974
Mám jeden tip pre sušičov amatérov.. :wink: pri luskani tém o sušeni som naďabil pri jednej profi sušičke na návod na použitie kde som sa dočítal že pri niektorých potravinách konkrétne zelenine je pred sušenim dobré zeleninu zablansirovat. A to but v horúcej vode alebo v pare. Ja som použil paru. V hrnci trochu vody v sitku pokrajana zelenina a na to pokrievka. V mojom prípade petržlen. 5-10minut v pare stačí. Podľa objemu. Preplachnut studenou vodou a nechať odkvapkať... Potom do sušičky. Výsledok? Kratší čas sušenia. Kratší čas pri rehydrataci. Lepšia chuť-konzistencia v jedle. Odporúčam každému vyskúšať... :wink:

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

PoslaťNapísal: 14 Júl 2017, 11:44
od 72janik
To slovo zablansirovat mi znie celkom francúzsky. No žiaľ som nepochopil čo to slovo znamená. Ale podľa opisu sú myslím že by na to mohol byť krásny slovenský výraz zapariť. Neviem si celkom predstaviť v jedálnom lístku napísané miesto buchty na pare že blansirovane buchty. :mrgreen:
Týmto príspevkom si nechcem do nikoho kopnúť a ani uraziť. Je to čisto môj sedliacky pohľad na jedno slovo. :wink:

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

PoslaťNapísal: 14 Júl 2017, 12:13
od juraj1974
:lol: zaparit si môzes akurát tak vajčaky po troch dnoch slapania v trencloch .. :mrgreen: Blansirovat znamena tepelny sok pri spracovavani zeleniny. Vacsinou sa to robi pri zmrazovani alebo suseni tak ze sa pred spracovanim ponorí zelenina do horúcej vody na par minut a potom prudko schladit c tecucej vode. Necha sa to odkvapkat a moze sa to mrazit alebo susit. Zelenina si zanecha lepsie senzoricke vlastnosti ako keby sa to neblanširovalo. To iste plati aj pri suseni ked sa zelenina rychlejsie rehydruje a aj samotny cas na susenie je kratsi.

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

PoslaťNapísal: 14 Júl 2017, 12:16
od 72janik
Konečne mi to niekto objasnil... Ale aj tak nechápem načo je to dobré.. :mrgreen: :mrgreen:

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

PoslaťNapísal: 14 Júl 2017, 12:32
od juraj1974
No pisal som to. Kratsi cas susenia a lepsia chut ked sa to opat rehydruje. A aj sa to rychlejsie rehydruje.

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

PoslaťNapísal: 23 Aug 2017, 12:26
od juraj1974
A je tu sezóna sušenia prebytkov. Tento krát su to rajčiny. Male chery plus nejaké väčšie. Časť pôjde do olejov a časť sa uskladňuje ako sú.

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

PoslaťNapísal: 06 Sep 2017, 10:51
od adamys
keby sme mali neake prebytky som rad..ale my vsetko stihame aj jest..sme velmi na rajciny a na inu zeleninu..akurat len uhorky sme zavarili, lebo to musi byt aj zavarane:-)

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

PoslaťNapísal: 23 Sep 2017, 22:00
od Pája
Není to sice konzerva, ale vlákno pro salámy tu nemáme - dneska jsme v Lidlu narazili na hovězí salám Dulano, na 100 g výrobku uvádějící 130 g masa, tak jsme ho vzali. Můžu říct, že to byl nejlepší salám, co jsem jedla za celé roky. Konzistencí a chutí připomínal trochu sušené maso, okořeněný a slaný byl tak akorát. Pochutnali jsme si. Oceňuju tento salám dvojnásob, nakolik mi na vandry už roky chyběla nějaká náhrada za klasický vepřový salám, který už nekupuju. Jinak cena je trochu vyšší - za 70g velké balení jsem dala 34 korun (tj. cca 1,10€).

Obrázok

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

PoslaťNapísal: 24 Sep 2017, 08:58
od Nataniel
V auguste som bol na pár dni v Prahe u sestry a presne tuto salámu sme tam jedli. Je fakt výborná avšak na Slovensku ju ešte nemáme snáď časom. U nás ale to určite aj v Čechách mate ešte hovädziu šunku od Kosteleckych úzenin. Tiež super.

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

PoslaťNapísal: 06 Jan 2019, 02:48
od Jojo
Skusal niekdo vyrobit si takuto historicky korektnu "prenosnu polievku"? Myslim ze je to ovela chutnejsie a zdravsie nez nejaky bujon zo supermarketu.
http://www.youtube.com/watch?v=2fE5KzvOZRk

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

PoslaťNapísal: 06 Jan 2019, 10:09
od 72janik
Ano skusal som.problem bol potom po vysuseni z rozpustnostou. Ostavali hrcky v polievke aj ked som to pol hodinu akusal varit.. ale mozno ja aom zke nieco robil. To video by bolo zaujimavejsie keby bol preklad. Nerozumiem imperialisticky tak som len obrazky pozeral

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

PoslaťNapísal: 07 Jan 2019, 01:53
od Jojo
Moc navodov v rodnom jazyku som nenasiel tak som to prelozil:

Portable Soup - Prenosna polievka bola velmi popularna v 18 storoci pre viacero dobrych dovodov.

Je to vlastne koncentrat vyvaru z masa. Pouzival sa tak ako dneska pouzivame bujon. Prenosna polievka bola extremne prakticka, nezaberala vela miesta a bola velmi lahka, je to velmi koncentrovana potravina plna chuti. Pouzivalo ju vojsko, cestovatelia, namornici ako jedlo pre chorych na palube.

Jej vyroba bola velmi narocna obzvlast v domacich podmienkach. Vyroba trva dlhu dobu, pocas ktorej sa musi neustale sledovat, lebo staci ak sa k nej nachvylu otocite chrbtom prepali sa a polievka je nanic. Skratka bolo to velmi narocne preto jej vyroba bola uz v 18 storoci industializovana. Aj ked nieste historicky reenaktor tak tato polievka je excelentny chutovy zosilnovac a cele je to prirodne. Mozete to pouzit v omackach, polievkach, zalievkach.

Da sa to vyrobit na otvorenom malomo ohni, na varici, alebo ..kedze to pravdepodobne chcete robit doma a chcete si to ulahcit tak vam odporucam pouzit slow cooker (vygooglit co je pomaly hrniec!). Pouzivam maly hrniec ak chcete nieco vacsie pouzite racej kuchynsku piecku. Maso ktore pouzivam je hovadzie stehno. Stehno je tazko pracujuci sval preto je to tuhy kus masa. Ma v sebe vela kolagenu a preto je obzvlast dobry pre tento recept. Taktiez je dobry krk, fungovat bude aj ine maso ale nie tak dobre. Napriklad hydinu mozte vyvarit vo vode a to moze posluzit ako zaklad pre prenosnu polievku.

Takze mozme zacat polozte maso do vaseho pomaleho hrnca a zalejte ho vodou. Vo vacsine receptov sa odporuca nedavat nic ine. Korenie sa pridava az pri pouzivani prenosnej polievky. Niektore recepty odporucaju varit iba maso ine aj kost a to je to co urobime dnes. Zapnite svoj pomaly hrniec na nizky vykon a nemusite sa on starat najblizsich 8 az 10 hodin. Potom vyberte maso a kosti chrupavky a tuk. Je to velmi chutne maso. Potom hrniec vypnite a nechajteho uplne vychladnut. Zbytkovy tuk stuhne na povrchu a lahko ho odoberiete. To co ostane prefiltrujte cez tkaninu aby sme sa zbavili ciastociek masa. Nalejte to naspak do cisteho hrnca a zapnite ho opat na nizky vykon. Varte bez pokrievky 18 az 24 hodin. Takto zredukujeme vyvar az na zelatinu.

Necakajte ze to zredukujete az na tvrde bloky! To s cim chcete skoncit je pekna stredne hneda lepkava hmota, ak by ste to prevarili tak by sa to spalilo a bolo by to velmi velmi nechutne. Po uplnom vychladnuti mozete zelatinu vyklopit na tkaninu. Tato latka je este priliz zelatinova a musi sa este ususit. Susit to nemozete teplom ! akekolvek teplo to znova roztopi takze sa to musi susit za studena. Da sa to susit v dehydratore ale musite sa uistit ze anilen trochu nehreje! Dobovy recept to odporuca dat na tkaninu a niekolko krat za den otocit a to robit niekolko tyzdnov. Ked chcete tento proces urychlit moze te to dat na mriezku a nechat ofukovat ventilatorom niekolko dni.

Vysledny produkt je velmi pevna pasta pevna skoro ako koza. Mozete to roztrihat na kusy a zabalit do papiera alebo niecoho podobne a uskladnit. Ako to starne tak to pokracuje v tuhnuti je to pouzitelne aj v tejto tvrdej forme.

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

PoslaťNapísal: 07 Jan 2019, 10:18
od Gondil
Nieco sa mi mari ze podobne bujony robil Juraj1974