Stránka 1 z 1

sol

PoslaťNapísal: 14 Júl 2011, 15:06
od kowo
nedavno som mal velmi zmysluplnu debatu s kolegom.zamyslali sme, ako uskladnit potraviny v nasich podmienkach na dlhsiu dobu. vzdy nas napadlo, nasolenie, ususenie ci udenie masa..ale ako to urobit bez soli? kde ziskat sol? predstavte si ze ste naa 5 rokov mimo civilizaciu (uplne). nemozem koli tomu spavat a tak vas ziadam o radu :)

Re: sol

PoslaťNapísal: 14 Júl 2011, 16:28
od Joda
nejsem expert... ale co vím tak sůl byla už v dávných dobách ceněná obchodní komodita. Kdo sůl neměl si musel poradit nějak bez ní. Jediná konzervační metoda v těch dobách bylo asi sušení spolu se zauzením. Nakrájení masa na tenké plátky aby se sušení urychlilo - velkej flák masa se ti zkazí. V nějakém díle to ukazoval Mears kde sušili plátky masa nad malým ohništěm které nemá maso upéct ale odhánět kouřem hmyz a sušení napomoci. Důležitá je také příprava před lovem a uvažovat také jak a kde úlovek zpracuji - viz odstrašující případ z filmu "útěk do divočiny". Týpek střelil velkého losa kterého nebyl schopen zpracovat a námaha vyšla v niveč :)

Re: sol

PoslaťNapísal: 14 Júl 2011, 18:49
od kowo
aha . ja som myslel , ze susit sa da jedine nasolene maso..zle som myslel.

Re: sol

PoslaťNapísal: 15 Júl 2011, 07:44
od macmatej
Ak sa nemylim, tak Mears vravel, ze nad ohnom je to preto, aby na to nesadali muchy. Inak sa to susi na slnku a na vzduchu.

Re: sol

PoslaťNapísal: 03 Aug 2014, 23:15
od Mafto3300
Podľa mňa to ide aj bez soli, no len tak ususene mäso ktoré nieje nasolene zrejme nevydrží tak dlho :bear:

Teraz pozerám že aktuálna téma :D

Re: sol

PoslaťNapísal: 13 Aug 2014, 21:32
od Hrom
Sušil jsem hovězí maso bez soli, jen na slunci a vydrželo přes půl roku. Není to nic složitého. Maso nařezat na tenké plátky, zavěsit na slunce a jen odhánět mouchy a vosy. Nebo to celé obalit jemnou sítí. Hrom

Re: sol

PoslaťNapísal: 15 Jan 2015, 08:47
od Hrom
Po delší době ještě k tomu sušení masa. Když maso oschne na povrchu, tak již přestane být pro mouchy atraktivní. Když není slunce, tak by se dalo sušit nad malým ohněm ale to je již spíše uzení. Zajímá mne, jak bude lidské tělo reagovat, když nebude mít žádnou sůl. Indiáni na prériích prý také sůl neznali. No a dnes si bez soli nedokážeme život představit. Způsobuje nám mimo jiné vysoký krevní tlak a dokonce jí sypeme na silnice abychom si nepomačkali blatníky.

Re: sol

PoslaťNapísal: 23 Jan 2015, 14:56
od macmatej
Indiáni vraj jedli aj malé množstvo pôdy, aby si doplnili sol a minerály.

Inak sneh sa roztopí, aj keď ho posypeš cukrom. Akurát sol je lacnejšia.

Re: sol

PoslaťNapísal: 25 Jan 2015, 00:10
od mihal
este mozes konfitovat-varit v masti a nechat to v tom vytuhnut-k masku nema pristup kyslik ani bakterie. netusim ako dlho to vydrzi ale nejaky ten mesiac to bude v poriadku. klobasy sme mali takto v kupelke na podlahe niekolko mesiacov.
na doplnanie soli by som asi vyhladaval termalne pramene, inak zelenina maso a krv zvierat obsahuje sol tiez, len neviem ci to staci. ale dochodcovia bezne drzia dietu uplne bez soli.
uprednostnil by som susenie/udenie.

Re: sol

PoslaťNapísal: 08 Feb 2015, 21:20
od tomko1985
Ak by si mal vhodnu nadobu tak mozes maso zavarit

Re: sol

PoslaťNapísal: 06 Sep 2017, 10:53
od adamys
tak to su uz ake uvahy..neviem si predstavit, ze by som bol mimo civilizaciu..

Re: sol

PoslaťNapísal: 06 Sep 2017, 10:57
od juraj1974
no tak to budes mat asi tazke.. tu je to zamerane presne na to ako sa z tej civilizácie dostat co najcastejsie

Re: sol

PoslaťNapísal: 08 Sep 2017, 11:58
od kgabat
To máš pravdu, že keď sú diéty tak by sa vôbec nemalo soliť. No neviem si to ani len predstaviť:-/

Re: sol

PoslaťNapísal: 25 Okt 2017, 19:52
od mihal
kgabat píše:To máš pravdu, že...

vyskusaj a po mesiaci ti to ani nepride divne :)

Re: sol

PoslaťNapísal: 26 Okt 2017, 10:12
od rener
skusim

Posledný príspevok sa necituje !
upravil atti.hombre