Tak niesom velmi hubar, ale taku Bedlu vysoku (
http://www.nahuby.sk/atlas_hub_detail.php?huba_id=3) som sa naucil rozpoznat a tie zbieram. Samozrejme ze do prazenice je to super, ale malokedy so sebou nosim vajicka, a v prirode ich najst moze byt problem (aj zakonny aj moralny)...
Ale klobuciky z Bedle pripravujem takto: narezem na vacsie trojuholniky, posolim duzinu (sol vacsinou nosim so sebou) a opekam na pahrebe bud na palicke v tvare vidlicky kam trojuholnicky polozim tak, ze supka je smerom k pahrebe a duzina dohora (idealne na mriezke na grilovanie, ale tu tiez nenosim), pripadne na kameni, ale tam sa dost spali supka. Opekam podla chuti, niekto ma rad "chipsy", niekto vlacnejsie, to treba skusit. Vela toho nevladzem zjest, prve celkom chutia, ale dalsie sa mi vacsinou zacnu priecit, ale potlacit hlad sa tym da, alebo je to fajn priloha k inemu jedlu. Videl som, ako na nich aj okrem soli nakvapkali olej, aby boli vlacnejsie, ale to ja moc nemusim.
No a stopka sa da pokrajat najprv na pasiky a potom na drobne kocecky a nechat vysusit - a da sa pouzit ako korenie do polievky.
Pri zbere treba dat pozor, lebo sa na nu dost podoba tusim nejaka muchotravka tigrovana!!! a ta je jedovata!!!