Stránka 1 z 15

Hríby

PoslaťNapísal: 21 Jún 2010, 20:10
od atti.hombre
Že vraj rastú-ja som sa ešte nedostal to overiť...Zbierate hríby?...ako ich upravujete ak ich v lese nájdete?...Skúšal som a odporúčam,napr. kuriatka sú perfektné na ražni pečené na otvorenom ohni! Pekne zmäknú.

Re: Hríby

PoslaťNapísal: 21 Júl 2010, 15:51
od Tulavy
Tak niesom velmi hubar, ale taku Bedlu vysoku (http://www.nahuby.sk/atlas_hub_detail.php?huba_id=3) som sa naucil rozpoznat a tie zbieram. Samozrejme ze do prazenice je to super, ale malokedy so sebou nosim vajicka, a v prirode ich najst moze byt problem (aj zakonny aj moralny)...
Ale klobuciky z Bedle pripravujem takto: narezem na vacsie trojuholniky, posolim duzinu (sol vacsinou nosim so sebou) a opekam na pahrebe bud na palicke v tvare vidlicky kam trojuholnicky polozim tak, ze supka je smerom k pahrebe a duzina dohora (idealne na mriezke na grilovanie, ale tu tiez nenosim), pripadne na kameni, ale tam sa dost spali supka. Opekam podla chuti, niekto ma rad "chipsy", niekto vlacnejsie, to treba skusit. Vela toho nevladzem zjest, prve celkom chutia, ale dalsie sa mi vacsinou zacnu priecit, ale potlacit hlad sa tym da, alebo je to fajn priloha k inemu jedlu. Videl som, ako na nich aj okrem soli nakvapkali olej, aby boli vlacnejsie, ale to ja moc nemusim.
No a stopka sa da pokrajat najprv na pasiky a potom na drobne kocecky a nechat vysusit - a da sa pouzit ako korenie do polievky.
Pri zbere treba dat pozor, lebo sa na nu dost podoba tusim nejaka muchotravka tigrovana!!! a ta je jedovata!!!

Re: Hríby

PoslaťNapísal: 25 Júl 2010, 19:31
od bertold8
Jak pripravovat bedle v prirode moc nevim, ale doma malinke nerozvite prazime na panvicce rozkrojene na pul. Sadlo, sul, kmin, osmahnout do zlatova, podavat s chlebem. Jista obdoba by sla urcite i v lese podobnym zpusobem jako je popsano v predchozim prispevku. Velke bedle obalujeme na rizky.

Re: Hríby

PoslaťNapísal: 15 Nov 2010, 03:12
od Škriatok
Existujú desiatky druhov jedlých húb, ktoré rastú v pomerne hojnom množstve, od jari až do jesene, takmer celý rok. Určite sa oplatí naučiť sa rozoznávať aspoň niekoľko základných a najbežnejších druhov, v prírode je to vynikajúca strava. V prípade nadbytku húb nieje nič jednoduchšie, ako ich usušiť a odložiť na horšie časy, takmer nič nevážia. Určite ich odporúčam, bola by škoda nevyužiť to, čo sa nám ponúka tak, ako práve huby.

Re: Hríby

PoslaťNapísal: 15 Nov 2010, 09:26
od venco
Mne sa najlepšie na čundroch osvedčili suchohríby, príp. masliaky. Do ešusu dáme slaninu, pridáme kopu cibule, necháme trochu porestovať a pridáme hríby. Tie pustia šťavu, takže vody ani netreba moc pridávať. Trochu posolíme, povaríme podľa potreby a môžme jesť.... :mrgreen:

Re: Hríby

PoslaťNapísal: 09 Dec 2010, 16:20
od kenaiwolf
Huby zbieram, rodicia su vasnivy hubary naucili ma to aj ked som o to ako dieta nestal. Z pripravou v lese moc uspechov nemam, ale nech to uklohnis ako kolvek zasytit to zasyti. Jedine metoda pripravy ktora sa mi osvedcila na tolko, ze si ju sem trufnem zavesit je grilovana bedla na roste.
Postup trivialny.
Odtrhnut, zbavit stopiek, nasolit (ak je cim) nasledne opekat z oboch stran do zlatova (nie ako ja do cierna) nad otvorenym ohnom. Radsej pomalsie a dlhsie.
Obrázok
Nepopalit sa a skonzumovat za tepla. :D

Re: Hríby

PoslaťNapísal: 29 Máj 2011, 19:10
od x-SCYTHE
V detstve som sa hubarceniu venoval dost intenzivne, a chvalabohu, nieco mi z toho este v hlave ostalo. Pri zbierani hub je vprvom rade dolezite si uvedomit, na co huby chceme - ci ich nesieme mamke, aby ich uvarila, alebo si ich ideme spravit v lese len tak na divoko. Kazda huba ma totiz svoju specificku chut, obdobie rastu a predovsetkym charakteristicke prostredie vyskytu (darmo budete chodit na masliaky do agatovych lesov).
Mimo ineho,netreba zabudat aj na polne a lucne huby, velakrat rovnako chutne ako ktorakolvek huba z lesa.
Pozor si vsak treba davat na pripravu hub, surove ich rozhodne nie je dobre jest, vacsina sa prave kvoli tuhosti musi varit aj viac ako hodinu.

Re: Hríby

PoslaťNapísal: 01 Jún 2011, 09:46
od Martinú
Samozrejme, väčšinu húb treba tepelne upraviť, ale taký dubák, či hríb smrekový sú za surova jedlé. Väčšina našich jedlých húb je za surova nejedlá, niekedy aj jedovatá. Treba si dávať pozor na dostatočnú tepelnú úpravu aj pri našich modrejúcich hríbovitých húb ( kozáky, suchohríby, hríb zrnitohlúbikový... )

Re: Hríby

PoslaťNapísal: 09 Jún 2011, 13:42
od Rolf
Ja som vášnivým hubárom už od detstva. Väčšina "klasických" húb ( kozáky, hríby) začínajú rásť v júni. Samozrejme, to závisí v značnej miere od počasia. Huby v prírode konzumujem málokedy, skoro nikdy, pretože huby potrebujú dostatočné tepelné spracovanie. A iba tak, na ohni, by sa dali pripraviť snáď iba nejaké druhy lupeňovitých húb. Napr. plávky, nejaké rýdziky, bedle, pečiarky a pod... :)

Re: Hríby

PoslaťNapísal: 10 Jún 2011, 20:52
od Martinú
Počul som, že uchovec bazový je jedlý za surova. Má niekto skúsenosti s jeho konzumáciou za surova ?

Re: Hríby

PoslaťNapísal: 11 Jún 2011, 01:01
od Kapo
Pozerám, že praženicu a bedle viete ukuchtiť všetci.... :twisted:

Skúste si niekedy teda ostrúhať paličku, ponastrkovať striedavo špekačku, hríb, slaninku, cibuľku, papriku.... /podla toho čo máme/ a opiecť nad pahrebou.

Alebo zobrať papriku, otvoriť ju od stopky, do vnútra napchať syr-hríby, naspäť zazátkovať stopkovou časťou a potom na oleji na panvici, alebo ražni opiecť.

Alebo si skúste rovno v lese hríbiky očistiť a usušiť. Najlepšie ponastrkovať ihlou na niť, a zavesiť. A s kludom aj pri ohni. Ak budú trošku zaúdené od dymu, tak to bude mať potom doma v hrnci v paneláku tú správnu kotlíkovú arómu... :wink:

Re: Hríby

PoslaťNapísal: 11 Jún 2011, 17:06
od Rolf
Martinú píše:Počul som, že uchovec bazový je jedlý za surova. Má niekto skúsenosti s jeho konzumáciou za surova ?


O uchovci som nepočul, ale čítal som, že surový sa dá zjesť rýdzik surovičkový. Ja som ešte neskúšal,keďže u nás rastie pomerne vzácne :(

Re: Hríby

PoslaťNapísal: 15 Jún 2011, 08:17
od kacenak
Niekto z východu, rastú už huby ? Dnes to idem skontrolovať, ale nemám hubárske oči, tak uvidí sa či dačo nájdem.. Chcel by som kuriatka, tie som dlho nevidel. Plávkz už rastú, ako ich pripravujete ? Moja starká to robievala na plechu v trúbe, dala plávku spodkom hore, na to slaninu, na to cibulu, a tak dala zapiecť, nepamatám jak to ochucovala, ale bolo to :yees:

Re: Hríby

PoslaťNapísal: 15 Jún 2011, 09:18
od lynx
kacenak píše:Niekto z východu, rastú už huby ? Dnes to idem skontrolovať, ale nemám hubárske oči, tak uvidí sa či dačo nájdem.. Chcel by som kuriatka, tie som dlho nevidel. Plávkz už rastú, ako ich pripravujete ? Moja starká to robievala na plechu v trúbe, dala plávku spodkom hore, na to slaninu, na to cibulu, a tak dala zapiecť, nepamatám jak to ochucovala, ale bolo to :yees:


Neviem, ci uz rastu, uz 2 tyzdne som nebol v lese :evil: ... Ja plavkam nedoverujem, teda nedoverujem sebe v rozpoznavani plavok, radsej zbieram na istotu - hriby, kozaky, bedle, kuriatka :lol:

Re: Hríby

PoslaťNapísal: 15 Jún 2011, 22:33
od Rolf
lynx píše:
kacenak píše:Niekto z východu, rastú už huby ? Dnes to idem skontrolovať, ale nemám hubárske oči, tak uvidí sa či dačo nájdem.. Chcel by som kuriatka, tie som dlho nevidel. Plávkz už rastú, ako ich pripravujete ? Moja starká to robievala na plechu v trúbe, dala plávku spodkom hore, na to slaninu, na to cibulu, a tak dala zapiecť, nepamatám jak to ochucovala, ale bolo to :yees:


Neviem, ci uz rastu, uz 2 tyzdne som nebol v lese :evil: ... Ja plavkam nedoverujem, teda nedoverujem sebe v rozpoznavani plavok, radsej zbieram na istotu - hriby, kozaky, bedle, kuriatka :lol:



U nás "pod Vihorlatom" už pomaly začínajú rásť. Ja osobne som našiel zatiaľ iba symbolicky jedného kozáka a jednú plávku, ale môj známy, taktiež dobrý hubár už našiel aj pomerne vzácny a u nás dosť cenený "úlovok" Trúdnik klobúčkatý. ( u nás ľudovo zvaný "barania hlava" ) :) Inak v našom kraji je momentálne dosť sucho, čo hubám veľmi neprospieva. :cry: