Stránka 1 z 1

chlebovy rusky kvas

PoslaťNapísal: 15 Máj 2012, 00:01
od mihal
ked už sa tu preberajú rozne malinovky a vína, načrtnem aj kvas, tento vitaminovo, mineralno nadupany napoj.
recept som skusal zatial tento: http://varecha.pravda.sk/recepty/rusky- ... ecept.html
vysledok bol pitelny ale pekarenske drozdie robilo pachut(skusim pivne kvasnice) cast cukru by som nahradil medom, viacej chleba alebo menej vody.
flasky treba pribezne aj v ladnicke kontrolovat a odfukovat koli tlaku.
skusal uz niekto doma? ma nejaky lepsi recept?
chlieb obycajne ususeny co sa doma nespotrebuje, najlepsie ak by bol tmavy.

Re: chlebovy rusky kvas

PoslaťNapísal: 15 Máj 2012, 09:34
od fremen
Vdaka za recept! Idem kvasit! :D

Re: chlebovy rusky kvas

PoslaťNapísal: 12 Jún 2012, 12:54
od stormmast3r
Na posledy som skušal robiť Zazvorove pivo. Nieje to pivo v pravom slova zmysle, skor je to kvasena malinovka s nepatrnym % alkoholu, vhodna aj pre mladistvych :). Recept som si trocha upravil, všetko som robil od oka.

Potrebne suroviny:
Na kvasok:
200g čerstveho zazvoru,
pol litra vody,
cukor,
sušene pekarske kvasnice.

Na pivo:
5.5 litra vody,
1kg cukru,
kyselina citronova (môže sa použiť čerstvy citron).

Postup prípravy:
Do vhodnej nadoby, nalejeme 2.5dcl vody, 4 lyžičky cukru, 1 lyžičku kvasnic a 2 lyžičky nastruhaného zazvoru. Nasledne dolejeme ďalších 2.5 dcl vody a premiešame. Ja som použil 2 litrovu pet flašu s tym sosakovym uzaverom (aby mal kade unikat CO2), pozor na vybuch. Každy deň do kvasku pridáme 2 lyžičky nastruhaného zazvoru a 2 lyžičky cukru. Kvasok by mal stáť aspoň 3-4 dni, idealne 5-6, na teplom mieste.

Následne rozpustime 1kg cukru v 2.5 litroch teplej vody. Do tejto vody potom cez tkaninu prelejeme kvasok. Necháme pol hodiny postáť, dolejeme zvyšnu studenu vodu a dochutime kyselinou citronovou, cca 3-4 lyžičky. Potom môžeme stačať do fliaš. Je dobre použiť pet-flaše, pretože vo flašiach nastáva druhotne kvasenie, ktoré zabezpečuje nasytenie napoja bublinkami. Flaše necháme na teplom mieste ešte 3-6 dni, občas odvzdušnime aby nam nevybuchli. Potom ich uložíme do chladničky.

Re: chlebovy rusky kvas

PoslaťNapísal: 12 Jún 2012, 22:43
od mihal
este podotknem flasky sa odvzdusniju az vtedy ked su tvrde jak skala , pripadne menia tvar, inak niej edovod pet flasa dost vydrzi, nebavím sa o tesco neperlivej vode a jej flaske :)

Re: chlebovy rusky kvas

PoslaťNapísal: 19 Mar 2013, 22:11
od sally
Tak som sa rozhodol recept z prvého príspevku okúsiť, no upravil som si ho podľa možností a okolností.

1 kg chlieb 90 % ražný som usušil v rúre (cca 120 °C niečo cez hoďku, kým bol suchý)
5 l vody zovrieť

do horúcej vody (ohrev som vypol) som pridal nalámané kúsky suchého chleba. Idú tam ťažko, nechce sa im potopiť :mrgreen:

V zakrytom hrnci to stálo 4 hoďky. Chlieb sa nacucal vody a prakticky úplne vyplnil hrniec. Takže nastala fáza cedenia chleba cez sito - tekutina šla do demižóna. Bolo nutné napitý chlieb naberačkou riadne pretláčať, no "šťavy" sa mi podarilo takto nabrať cca pol litra až liter. Tak čo včul?

Doplnil som demižón teplou vodou, dal 200 g cukru, trochu medu (od oka) a niečo medzi štvrť a pol kockou kvasníc. Teraz je to v izbe, hrdlo som prekryl látkou a zagumičkoval. V hrdle je pena a kvasnice? Tak som zvedavý, čo z toho bude. :yees:

Ráno uvidím čo a ako. Plánujem to zcediť a dať nazad do demižóna dozrieť.

Re: chlebovy rusky kvas

PoslaťNapísal: 20 Mar 2013, 01:26
od mihal
ak chces aby to malo bublinky tak do pet flasiek s tym, demizon by mohol buchnut, akurat sa bojim ze do rana kvasnice vsetok cukor spapkaju a co2 nebude mat byt z coho. cize by som prisypal 6g na liter. daj vediet ako chutilo :)

Re: chlebovy rusky kvas

PoslaťNapísal: 20 Mar 2013, 09:28
od sally
Teraz som to zlial, dal preč kvasnice a nalial nazad do demižóna. Zátku priebežne povolujem. Chuť je taká nijaká, cítiť v tom chlieb a kvasnice, bublinkaté to je :yees: Ešte možno pridám medu a nechám poriadne odležať.

Re: chlebovy rusky kvas

PoslaťNapísal: 21 Mar 2013, 21:03
od sally
Edit:

včera večer: pridal som odhadom tak 4 PL cukru a premiešal
dnes večer: už to začína mať správnu kvasovú chuť :yees: Dal som do demižóna za hrsť hrozienok a nechám ešte zopár dní odležať. Priebežne bude chuťometricky sledovať zmeny :mrgreen:

Re: chlebovy rusky kvas

PoslaťNapísal: 22 Mar 2013, 14:43
od mihal
mne sa zdal moc kysli ,kvasnice vyjedli vsetok cukor tak som to pil tak ze do politraka trosku teplej vody , lyzica medu, rozmiesal som a doplna dolial kvasom. no super :)

Re: chlebovy rusky kvas

PoslaťNapísal: 22 Mar 2013, 16:52
od sally
Dnešná koštovačka - už to chutí ako má, len troška na pozadí je cítiť zvyšok droždia. Pridal som odhadom tak 5 PL cukru a nechám to ešte tak 2-3 dni. Potom fľaškujem - plastové fľaše od minerálok z Lidla.

Re: chlebovy rusky kvas

PoslaťNapísal: 22 Mar 2013, 18:22
od mihal
ty tam len sypes cukor a med :P tam uz bude aj dost alkoholu :)

Re: chlebovy rusky kvas

PoslaťNapísal: 22 Mar 2013, 22:30
od sally
Potrebujem sa zbaviť kvasníc a dať tomu ešte troška sladkosti.

Re: chlebovy rusky kvas

PoslaťNapísal: 23 Mar 2013, 21:39
od mihal
kvasnic sa nezbavis tym ze budes davat cukor tym ich len aktivujes. az nebudu mat co papat a bude im zima lahnu ku dnu. v tomto mi ver :) ale citit ich tam bude stale tak trosku