Stránka 3 z 4

Re: starostlivost o noz a puzdro

PoslaťNapísal: 25 Júl 2013, 12:30
od venco
To máš uhlíkovku? Ja som mal kedysi leuku tiež od tej firmy, ale v nereze a nebol žiadny problém, len po čase sa začala trochu vyklať čepeľ v rukoväti a aj plech pri rúčke som musel trochu naklepať a zalepiť. Inak matroš čepele ušiel a pekne dlho držal ostrie.

Re: starostlivost o noz a puzdro

PoslaťNapísal: 25 Júl 2013, 12:38
od Pája
Jop, uhlíkovka. Mám ho přes rok a půl, používám často, a nikdy žádný problém. Ostří drží pěkně, ale musela jsem natáhnout mikrofasetku kvůli zoubkům. Teď už je ostří odolné i vůči vylamování.

Re: starostlivost o noz a puzdro

PoslaťNapísal: 20 Júl 2014, 19:19
od sima35
Lesu zdar, moze my niekto pomoct?
Kupil som noz od skrobaka z uhlikovej ocele a mam taky problem ze po ackcii som ocisteny noz chcel konzervovat, ale na nozi sa vytvorili male skvrnky a neviem ich z noza dostat.
Cely ho nechcem prebrusovat,nejak inak to nejde odstranit?
Kazdu pomoc ocenujem.

Re: starostlivost o noz a puzdro

PoslaťNapísal: 20 Júl 2014, 19:46
od atti.hombre
Ja zvyknem škvrny na čepeli brebrúsiť jemným šmirglom ( zrnitosť 400 ). Niekedy pomôže aj silichrom pasta - ale prvá varianta je efektívnejšia :wink: a potom nezabudni na film oleja pred zasunutím do puzdra

Re: starostlivost o noz a puzdro

PoslaťNapísal: 20 Júl 2014, 20:30
od conkoslaf
sima35: Ja na uhlíkovku používam, no neviem ako to nazvať. Je to taká akokeby brúsna pena. Nosí mi to kamarát ktorý pracuje v jednej strojárskej firme na CNC fréze. Je to uplne jemnučké a nezanechá to žiadne stopy ani na dokonale vyleštenej čepeli. Neviem odkial si ale keby máš záujem možem hocikolko toho pustiť (darovať). :camp:

Re: starostlivost o noz a puzdro

PoslaťNapísal: 21 Júl 2014, 00:32
od Elév
Oceľová vata hrúbky 0000 až 00, hrubšiu už radšej nie.

Re: starostlivost o noz a puzdro

PoslaťNapísal: 21 Júl 2014, 15:21
od Pája
Dost pomůže obyčejná zelená leštící pasta na proužku kůže. Smirek atp. na odstranění fleků nebo patiny vůbec nepoužívám.

Re: starostlivost o noz a puzdro

PoslaťNapísal: 21 Júl 2014, 16:47
od venco
Pripájam sa k Páji. Doteraz som používal navlhčený jemný šmirgel, ale odkedy mám zelenú pastu, tak už len tu. Ide to ľahšie a nezbrusuje to povrch.

Re: starostlivost o noz a puzdro

PoslaťNapísal: 21 Júl 2014, 22:44
od jasommato
patynku chudakovi nozikovi kazit :/ a chudak kolko roboty musi spravit aby ju ziskal

Re: starostlivost o noz a puzdro

PoslaťNapísal: 30 Júl 2014, 10:53
od rkw
Mozno pre niekoho nic nove , kazdopadne pre mna novinka :)
Pred nedavnom som videl na jutube ako manik , cistil svajciarske noze tak ze ich otvorene dal do nadoby , supol na ne prasok do peciva a zalial horucou vodou . a tvrdil ze to vycisti ,,creva" noza ... teda vnutrajsok . No a kedze som sa pred nedavnom dostal k staremu otvaraciemu nozu solingen , vonkajsok bol v pohode ale vnutro noza riadne za toto ... tak som si povedal ze to vyskusam . A funguje to ! necistoty su prec :) takze odpurucam tym co to nepoznaju alebo nemaju co robit :oops: :mrgreen:
Samozrejme toto je len pre fakt spinave noze , po tom ako noz vyberieme je potrebne ho preplachnut a dokladne vyutierat :camp:

Re: starostlivost o noz a puzdro

PoslaťNapísal: 30 Júl 2014, 13:34
od Delewar
Súhlas, tiež som videl toto video, ale už predtým som to niekde čítal. Takže aj používam, najmä ak nájdem nejaký starý nožík, v lese, na ceste, čo sa mi už pár razy stalo.
Ozaj to funguje, dobre vyčistí tá chemická reakcia najmä inak ťažko prístupné miesta zatváracích nožíkov. :yees:

Re: starostlivost o noz a puzdro

PoslaťNapísal: 30 Júl 2014, 15:13
od rkw
dakujem ! :) este to tu nebolo tak som dufam ze to pomoze aj inym :) Vdaka !

Re: starostlivost o noz a puzdro

PoslaťNapísal: 08 Jún 2016, 13:31
od Deni
Trochu stará téma, ale tak niekoho ešte možno trápi :) Ja svoje nože potieram ľanovým olejom, stačí aj najhoršia kvalita. Dobre sa ním udržujú akékoľvek nože, ktoré nie sú z antikori. V mojom prípade ako oceľ, tak aj drevo (rúčky myslím samozrejme).. Treba však, ako sa už povedalo, starostlivosť brať ako samozrejmosť nie len doma, ale aj v lesoch. Lepšie sa totiž udržuje, než opravuje. Ak sa ale stane, že sa vám na noži vytvoria hrdzavé škvrnky, nepodceňujte to! Treba zbrúsiť a potom zakonzervovať. Ak by ste to nezbrúsili, hrdza sa cez materiál prebojuje ďalej a s nožom sa môžete akurát tak rozlúčiť.
A inak ak nôž používate na jedlo, mastnota zo slaninky je lepšia, než akýkoľvek olej..

Re: starostlivost o noz a puzdro

PoslaťNapísal: 10 Jún 2016, 19:34
od Pája
No, zbavovat se rzi smirkem není dobrý nápad. Čím má čepel jemnější povrchovku, tím lépe jí odolává (i to je jeden z důvodů, proč jsou čepele někdy až do "zrcadla"), a pokud ji kvůli čerstvé oxidaci (jasně červená/ oranžová "liška") sešmirgluješ, bude se usazovat o to rychleji. Mnohem lepší a šetrnější je setřít ji hadrem namočeným v octě. Pokud je rez starší, můžeš si pomoct kartáčkem na ruce a ocet aplikovat několikrát - nebo dokonce čepel do octa namočit. Po této kůře je ale potřeba nůž dobře umýt vlažnou vodou s mýdlem (neutralizace kyseliny) a dobře namazat olejem.

Špek nebo slanina je pro údržbu nože taky mýtus. Uzeniny jsou prosolené pragandou (uzenářská rychlosůl) a pokud čepel neumýváš, prostě dřív nebo později zreziví, protože sůl je natolik agresivní, že ničí i nerezovky. Krom toho mít špekem opatlanou čepel je pěkný humus a živná půda pro mikroorganismy. Osobně, pokud už něco mastím, tak jedlým olejem, jehož přebytek pečlivě setřu, aby na čepeli zbyl jenom tenoučký mastný film.

Re: starostlivost o noz a puzdro

PoslaťNapísal: 11 Jún 2016, 22:00
od jasommato
Este sa mi nestalo ze by mi noz zacal hrdzaviet ak ho pouzivam jediny co som nasiel ze chital hrdzu bola stara haraburda co som nemal rad a nechal som ho par rokou pohodeny v garazi
Zafarbenie a flaky volam patyna a mam ich na cepeli rad moz sa mi pacia pretoze ukazuju ze sa noz pouziva

Moja rada
Ak vam noz hrdzavie niekomu ho dajte alebo predajte pretoze ho zjavne nevyuzivate :P