Stránka 4 z 7

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 13 Okt 2011, 18:48
od Legil
- mäsko sa trosku polepi, pusti tam stavu aj sa vytvori taky aspik
- taktiez to pouzivame na rychlu pripravu bud perkeltu, alebo segedinskeho gulasa a inch fajnoviek
ale najlepsie je to len tak s cibulou :yees:

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 17 Nov 2011, 19:38
od oraj
:ice:

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 17 Nov 2011, 21:10
od mihal
o dva tyždne idem kamárátovy pomocť s klobaskamy a sebe so slaninou. nejaky recept na slaninu neposunies? len tak sa ten bok do udiarne nehodí ci?

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 17 Nov 2011, 23:32
od oraj
:ice:

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 18 Nov 2011, 13:09
od mihal
diky , do údenia ostáva asi 2-2.5 týždňa tak to by mohlo stačiť(dúfam).
inak skúšal tu niekto sušiť rybie maso?

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 18 Nov 2011, 15:10
od oraj
:ice:

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 27 Jún 2012, 10:34
od macmatej
Recept na susene maso: svetoutdooru.cz
 

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 27 Jún 2012, 11:23
od quaxo
A z jednej z mojich obľúbených stránok aj skúsenosť so sušením mäsa:
http://delikatesy.etrend.sk/delikatesy/ ... jedlo-9843
Článok má aj pokračovanie.

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 28 Jún 2012, 19:29
od Chameleon_sk
Pre tych co su masozravi za kazdych okolnosti a letne teploty neprospievaju transportu ich oblubeneho jedla:
http://www.chlazenajidla.cz/masove_konzervy_de_lux

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 28 Jún 2012, 21:26
od stormmast3r
Fajne. Ani cena neje nejako zavratna. Podla mojho rychleho prepoctu to vychadza na priblizne 1,5€ / porciu.

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 28 Apr 2013, 13:36
od juraj1974
kedze mam pred sebou trochu dlhsi trek tak sa cez vikend opat susilo maso. Pouzil som hovadzie stehno celkom slusnej kvality bez nejak extra vela tuku.

Obrázok


Nakrajane na rezne, odblanene sa nakrajalo na tenke pasiky. Treba si dat zalezat aby tam neostal tuk a blany.

Obrázok


Samotne ochutenie je na kazdom. Zaklad je kvalitna sojova omacka, woncester, koreniny, granulovany cesnak, bylinky, kecup, a... uz ani neviem co... :lol:

Obrázok

Zmes sa premiesa a dobre sa zatazi aby sa masko dobre nasiaklo. Ja som pouzil do misky tanier opasne otoceny a zatazil som to hrncom polievky...

Obrázok

Po dvoch troch dnoch sa maso ocisti do sucha servitkom aby sa odsteranila vsetka dobrotka a v prvom rade vlhkost.

Obrázok


Na susenie pouzivam trubu a rost z nej. Na drevene spajdle napicham maso a prestrcim cez rost aby sa maso nedotykalo a malo okolo seba priestor. Takto som rozlozil 1100g

Obrázok

Susim podla struktury masa zhruba 8-12 hodin. Obcas treba rost pretocit aby sa susilo rovnomerne. Dvierka treba mat pootvorene aby mala kade vlhkost utekat.. Teplota cca 65-70 stupnov. Toto stehno sa susilo 9 hodin.

Obrázok

cely objem sa zmensil na 440g. A chuti fantastikus.. 8)

Obrázok

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 28 Apr 2013, 13:46
od atti.hombre
Obrázok

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 09 Jan 2018, 10:20
od donald.marzy
Nechcem si tu páni a dámy prihrievať svoju polievočku, ale nedá mi. Máme super čas na sušenie bôčikov a krkovičiek, ktoré sa po celý rok dajú pekne vyťahovať von na potulky krajom. Aj bez údenia sú tieto dobroty tak trvanlivé, že ich netreba odkladať do chladničky. Mať v batohu takúto bombu, to je paráda sama o sebe.

Takto sa suší krkovička - https://doprirody.prakticky.sk/2018/01/09/recept-na-susenu-krkovicku-zvladnete-aj-vy-coppa/
a takto zasa bôčik - http://doprirody.prakticky.sk/2016/12/31/vyrobte-domacu-slaninku-bez-udenia-pancetta/

V prílohe pripájam aj fotky ako vyzerá výsledok.

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

PoslaťNapísal: 09 Jan 2018, 11:06
od juraj1974
Toto ma celkom vzalo.. zajtra bude tyzden co som nalozil do soliacej zmesi bôcik tak ako to opisujes v druhom linku. Pri tej krkovicke si pouzil vakuovacku. To ma nenapadlo a mam dilemu ze ci to este cele nezavakuujem na par dni lebo stava z môjho maska este stale je v miske kde sa maso pacuje.. Par dni v soli podla mna neuskodi a stava sa mozno viacej vsiakne do masa co nemoze byt vôbec na skodu podla mna. V kazdom pripade to skusim. Dakujem za inspiraciu.. :yees:

Re: Sušené mäso v celku

PoslaťNapísal: 09 Jan 2018, 11:12
od donald.marzy
Ahoj. Smelo to môžeš navákuovať dodatočne, pár dní naviac nenarobí galibu ako keď sa mäso zasýpa v debničke suchou soľou. Vo vrecku sa potom soľ lepšie vtiahne dovnútra a mäso je rovnomerne slané až do stredu.