Stránka 4 z 4

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

PoslaťNapísal: 03 Máj 2016, 13:38
od Dufi
A ak by chcel niekto osvedcenu panvicku za dobry peniaz, tak: http://www.gastronom.sk/Panvica+zelezna+kovana ..len treba vypalit pred pouzivanim.

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

PoslaťNapísal: 22 Máj 2016, 18:31
od fatal_error
Dufi píše:Americania vynaliezaju vodu :) ...liatinove, ako aj ocelove panvice su stale na trhu a su super...len sme na ne zabudli :)


Hej ved mne z toho bolo dost smiesno pretoze taketo panvice boli kedysi uplne bezne a je ich plny ebay. Niektore su za smiesne ceny typu 10$. Zalezi od znacky, velkosti a kvality.

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

PoslaťNapísal: 03 Jan 2017, 20:18
od iggi
chlapi, mal som zeleznu panvicu z lidla. Riadne hrube zelezo. Bohuzial mi to zena vyhodila. Chcel by som znovu taku kupit.
Obrázok
Bola s hrubého železa, pekne som si ju vypalova, natieral olejom...
čiže nová musí byť s hrubšieho železa, nie liatina, rovné dno, vnútri žiadne vrúbky vlnky, dve uši.
Cena čím menej tym lepšie... v lidl stala tuším 500skk
či čakať na akciu v Lidl? Býva tam ešte? díkes

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

PoslaťNapísal: 04 Jan 2017, 17:49
od Mirino
No, ak netrváš na dvoch ušiach, tak celkom hrubá panvica klasického typu sa dá kúpiť napr. v Makru. Mám odtiaľ dve. 24 a 28cm priemer. Zvnútra normálne hladké, aj keď mávajú aj mriežkované - stejkové. Vypáliť, alebo skôr zabehnúť, je to potrebné. Tú väčšiu mám na palacinky a idú z nej dole ako z teflónu.

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

PoslaťNapísal: 06 Jan 2017, 19:15
od iggi
Jo. O tych viem. Teda ta jedna na obrazku vypada s nejakymi ryhami.
https://sortiment.metro.sk/sk/hs-grilov ... m/206370p/
Kazdopadne dam si ju kupit. Ta z lidlu mala okolo 2,5mm hrubku zeleza.

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

PoslaťNapísal: 06 Jan 2017, 19:20
od Legil
... stačí zadať do vyhľadávača železná alebo oceľová panvica a nájde toho veľa - - z niektotých e-shopoch som nakupoval aj ja také veci na varenie ...
:camp:

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

PoslaťNapísal: 06 Jan 2017, 20:53
od iggi
nikde sa nepíše akú majú hrúbku... čiže takto sa to kupovať nedá.
Vačšinou aj obrázky sú ilustračné.
No kúpim z toho metra, a uvidím. Ak bude časom v Lidl tak beriem.

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

PoslaťNapísal: 29 Jan 2018, 16:19
od fatal_error
Kurna ale sa mi zbiehaju slinky :camp:
Cely kanal tu https://www.youtube.com/channel/UCVVAnxQ2YMC_qlc7QfPA2YQ


Re: Vaření nad otevřeným ohněm

PoslaťNapísal: 14 Nov 2018, 11:05
od tato
Jáj, v pondelok som si pozrel zopár týchto inšpirujúcich videí a hneď aj vyskúšal, výsledok vynikajúci,teda aspoň chuťovo :D

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

PoslaťNapísal: 14 Nov 2018, 11:19
od atti.hombre
:mrgreen: Dostalo som hlad... :yees:

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

PoslaťNapísal: 23 Nov 2018, 10:49
od tato
Wellington panenka na môj svosky spôsob :D Inšpirácia z almazan kitchen.
https://youtu.be/laZEVCWzBqk

V noci sa zobudím a čo nevidím,sneh. Vstávam ráno o pol šiestej zbalím vercajk a hajde do prírody,všade ticho,tma a kurča v mojom ruksaku :D https://youtu.be/Cqhq7HNeGcs

Re: Vaření nad otevřeným ohněm

PoslaťNapísal: 07 Jan 2019, 09:40
od marian160
[quote="iggi"]chlapi, mal som zeleznu panvicu z lidla. Riadne hrube zelezo. Bohuzial mi to zena vyhodila. Chcel by som znovu taku kupit.

od dnes v aktuálnej ponuke
https://www.lidl.sk/sk/ponuka.htm?articleId=22445

Spôsoby varenia v prírode

PoslaťNapísal: 09 Jún 2021, 08:50
od Juzek
Horizontálne ražne a ich praotec papek - Nám najznámejší spôsob úpravy jedla je opekanie, väčšinou údením, na papeku alebo roštom, väčšinou kuraťa, na ražni. Teda na papeku, ktorý buď máte v ruke, alebo je nad ohňom pomocou dvoch vidlíc po jeho stranách. Pri skonštruovaní takého ražňa je treba myslieť na to, že vidlice majú byť také, aby šiel ražeň nad oheň zavesiť v rôznych výškach. Samotný ražeň by potom mal umožňovať otáčanie. Na ražeň buď môžete napichnúť priamo potravu, alebo naň zavesiť kotlík.
Vertikálne ražne - Pokiaľ sa vám zdá, že návod na opekanie na papeku je príliš fádne, verte, že v niektorých zemiach opekajú na ohni inak. Asi preto, že je to pohodlnejšie, naložené mäso napichajú na papeky. Keď sa mäso dostatočne opečie, aj s papekom ho otočia k ohňu druhou stranou.
Pečenie na kameni - Vyberte nejaký pekný, celistvý a čo najhladší kameň, ktorý umiestnite tam, kde budete rozkladať oheň. Kamene z vlhkých miest nepoužívame lebo nebezpečným spôsobom praskajú. Pokiaľ kameň nie je placatý, proste ho zahrabte tak aby ho nad zem trčala maximálna možná časť a zároveň jedna jeho plochá strana bola na vrchu a vodorovne so zemou. Na miesto navršťe drevo, tak ako ste zvyknutý a zapáľte oheň. Až sa vytvorí dostatočné množstvo horúceho popola, oheň rozhrňte, kameň omeťte štetcom z ihličia a máte kameň pripravený na pečenie. Môžete ho samozrejme, pokiaľ máte, namazať nejakú tú jedlú mastnotu, aby sa vám mäso alebo chlebová placka neprichytila.
Pec z alobalu - Je dobré mať nad pečenou potravou kontrolu. Nie je nič otravnejšie , ako po hodine čakania vybrať z alobalu, z pod kotlíku alebo zemi spálené alebo nedovarené jedlo. Ideálne je preto nasledujúci spôsob pečenia. V tesnej blízkosti miesta, kde budeme zakladať oheň, napicháme drievka do zeme alebo navŕšime kamene tak, aby sme mohli miesto vystlať alobalom tak, aby vznikol priestor dostatočne veľký, na nachystané jedlo a otvorená smerom k ohňu. Podobne poslúži aj v stráni vyhrabaná plytká jaskynka, taktiež vystlaná alobalom. Alobal tu má funkciu praktickú, šikovnejší z vás si ale iste poradí aj bez neho za pomoci ílu alebo kameňov. Tento typ pečenia sa výborne hodí na pečenie rýb. Po celú dobu máte nad rybou kontrolu, ona naviac leží a nemá v prípade rozpadania mäsa kam spadnúť.
Pečenie v popole - Pečenie v popole je jeden z najstarších spôsobov pečenia vôbec. Nemyslíme tým využitie popola len ako zdroj tepla, ale pečenie priamo v ňom. Dodáva to jedlu špecifickú vôňu a chuť. Horúci popol zostatý po ohni alebo vyhrnutý na stranu zrovnáme do vrstvy silnej podľa potreby, opekané jedlo umiestnime na popol a tenkú vrstvu prihrnieme.

//přesunuto. P.